fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Σπίτι χωρίς PVC. Πράσινη Κατανάλωση (9o μερος)

27 Αυγούστου 2007 | 08:29 π.μ.

Το PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο ή κοινώς βινύλιο) είναι θερμοπλαστικό υλικό που παράγεται με βάση το πετρέλαιο και το χλώριο και είναι το πλέον χρησιμοποιούμενο συνθετικό υλικό.

 Οι μεγαλύτερες ποσότητες PVC που παράγονται, καταλήγουν τελικά ως δομικό υλικό στον κτιριακό τομέα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά μέσο όρο το 53% των συνολικών χρήσεων PVC αφορά τη δόμηση, ενώ ένα 9% χρησιμοποιείται σε καλώδια και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Το PVC χρησιμοποιείται σε κατασκευές για πλαίσια παραθύρων, πόρτες, σωλήνες και υδρορροές, σε δάπεδα, ταπετσαρίες, παντζούρια, μονώσεις συρμάτων και καλωδίων, κ.λπ.

Θεωρείται το χειρότερο απ’ όλα τα πλαστικά σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις του.

Το PVC δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα σε όλο τον κύκλο της ζωής του. Η παραγωγή PVC απαιτεί τη μεταφορά επικίνδυνων εκρηκτικών ουσιών και συνεπάγεται τη δημιουργία τοξικών αποβλήτων.

Κατόπιν, επειδή το PVC από μόνο του είναι σχεδόν άχρηστο ως πλαστικό, πρέπει να αναμιχθεί με μια σειρά από χημικές ουσίες για να γίνει μαλακό και εύκαμπτο, με βαρέα μέταλλα για να γίνει σκληρό ή να αποκτήσει χρώμα και με μυκητοκτόνα που το προστατεύουν από αδηφάγα βακτήρια. Έτσι η παραγωγή του PVC δημιουργεί επιπλέον μια παράλληλη τοξική βιομηχανία.

 

Το ίδιο το προϊόν, όταν αγοραστεί από τον καταναλωτή μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Για παράδειγμα, ορισμένα επικίνδυνα πρόσθετα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα δάπεδα από PVC, εξατμίζονται στον αέρα και καταλήγουν εισπνεόμενα στον άνθρωπο.

Η απόρριψη του PVC δημιουργεί νέα περιβαλλοντικά προβλήματα.

 Όταν καίγεται, απελευθερώνει ένα όξινο αέριο, καθώς και διοξίνες και άλλες οργανοχλωριωμένες ενώσεις, εξαιτίας του περιεχομένου του σε χλώριο.

Δεδομένου ότι προϊόντα PVC βρίσκονται πλέον σε όλα σχεδόν τα κτίρια, κάθε φορά που καίγεται ένα κτίριο παράγονται διοξίνες.

Οι χρήσεις του PVC ως δομικού υλικού μπορούν να κατανεμηθούν στις εξής κατηγορίες:

 

Αγωγοί διαφόρων χρήσεων
Πόρτες και παράθυρα
Ηλεκτρικά καλώδια
Κάλυψη πατωμάτων
Κάλυψη ξύλων και άλλων επιφανειών

Ευτυχώς για όλες αυτές τις χρήσεις παρέχονται σήμερα εναλλακτικές λύσεις με ασφαλέστερα για το περιβάλλον και την υγεία υλικά. Δίνουμε κάποια παραδείγματα αποφυγής του PVC στην κατοικία.

Εναλλακτικά ως προς το PVC υλικά Χρήση Προτεινόμενα υλικά
Αγωγοί - σωληνώσεις Πολυαιθυλένιο (PE), πολυπροπυλένιο (ΡΡ), πολυβουτυλένιο
Πόρτες και παράθυρα Ξύλο, αλουμίνιο ή και συνδυασμός τους
Ηλεκτρικά καλώδια Πολυαιθυλένιο (PE), πολυπροπυλένιο (ΡΡ), καουτσούκ
Κάλυψη πατωμάτων Λινόλαιο, φελλός, ξύλο, κεραμικά πλακάκια
Κάλυψη επιφανειών (μεμβράνες) Άμμος, κόκκοι φυσητής αργίλου ή μεμβράνες πολυαιθυλενίου

Λινόλαιο εναντίον PVC

 

Το λινόλαιο (linoleum) κατασκευάζεται από φυσικές πρώτες ύλες με κύριο συστατικό το λάδι του λιναριού, το οποίο αφού οξειδωθεί αναμειγνύεται με ρητίνη, άλευρα φελλού, ξυλάλευρα και μη τοξικές χρωστικές ουσίες. Το μίγμα επιστρώνεται εν θερμώ με υψηλή πίεση σε αραιοϋφασμένη γιούτα. Σκληρύνεται σε φούρνους για 60 μέρες και διατίθεται στην αγορά σε φύλλα πλάτους 2 μέτρων τυλιγμένα σε τόπια και σε πάχη από 2 έως 4 χιλιοστά.

Η διάρκεια ζωής του, ακόμη και για βαριές χρήσεις ξεπερνά τα 30 χρόνια. Δεν καίγεται και δεν συμβάλλει στην επέκταση της φωτιάς, τυχόν δε λεκέδες από αναμμένα τσιγάρα φεύγουν εύκολα με τοπικό τρίψιμο. Είναι εύκαμπτο, αντιστατικό, αντιαλλεργικό και έχει αντιμικροβιακή θωράκιση. Διατίθεται σε 80 χρωματισμούς. Είναι ‘ζεστό’ υλικό και θεωρείται ιδανικό για χώρους παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, νοσοκομείων, αλλά και χώρους γραφείων.

Το λινόλαιο είναι επίσης ένα πολύ φθηνό υλικό, αφού κοστίζει σημαντικά λιγότερα από τον κύριο ανταγωνιστή του που είναι τα δάπεδα βινυλίου (PVC).

Η δύναμη του συνειδητού καταναλωτή  1o μερος

Ανακύκλωση   2o μερος

Απορρυπαντικά και βιολογικά προϊόντα  3o μερος

Εξοικονόμηση ενέργειας  α   4o μερος

Εξοικονόμηση νερού   5o μερος

Εξοικονόμηση ενέργειας  β  6o μερος

Κλιματισμός   7o μερος

Οικολογική δόμηση  8o μερος

Σπίτι χωρίς PVC  9o μερος

icon Προσθήκη Σχόλιου

Σπίτι χωρίς PVC. Πράσινη Κατανάλωση (9o μερος)


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η Γεωργία Φωτιάδου / 16 Ιανουαρίου 2008 στις 3:14 μ.μ.

Καλησπέρα,

έπεσα τυχαία πάνω στο site σας και θα ήθελα να μου πείτε κάτι σχετικά με τα κουφώματα και τις διάφορες ποιότητες που κυκλοφορούν. Πρόκειται να φτιάξουμε τώρα τα κουφώματα από το σπίτι μας στο χωριό (ορεινό) και είμαστε ανάμεσα στα αλουμινίου και τα pvc. Διάβασα τα όσα γράφετε για το πόσο βλαβερά είναι τα PVC αλλά για ποιό λόγο τα προτιμούν οι περισσότεροί; Μήπως είναι καλύτερα στην μόνωση; Μπορείτε να μου πείτε πράγματα για τα πλεονεκτήματα και των δύο;

Ευχαριστώ για το χρόνο σας

Έγραψε ο/η Ανναστέλλα Λαζάρου / 17 Ιανουαρίου 2008 στις 12:48 μ.μ.

Αλουμίνιο εναντίον pvc

Τα κουφώματα από pvc χρησιμοποιούνται τελευταία στην Ελλάδα σε αντικατάσταση του αλουμινίου, σε πολύ λίγες περιπτώσεις.
Η αλήθεια είναι ότι αν κανείς το δει με οικολογική συνείδηση και μόνο πρέπει να το απορρίψει από τις επιλογές του χωρίς δεύτερη σκέψη.
Σε αυτή την απόφαση έρχεται να προστεθεί το κόστος. Μία σειρά κουφωμάτων από καλή ποιότητα pvc έχει ανάλογο κόστος με την αντίστοιχη από αλουμίνιο. Το μόνο θετικό του pvc είναι η ποιότητα εφαρμογής τους λόγω της ελαστικότητας που έχουν.
Όσο αφορά τώρα στην θερμομόνωση που πολλοί παρουσιάζουν ως το βασικό πλεονέκτημά τους έναντι των αλουμινίων, αυτό δεν ισχύει αφού η τεχνολογία στα κουφώματα αλουμινίου έχει εξελίξει αυτή την ιδιότητα με τη μέθοδο της θερμοδιακοπής.
Άλλο μειονέκτημα του pvc είναι η μικρή αντοχή στις καταπονήσεις, καθώς και στην ηλιακή ακτινοβολία αφού έχει παρατηρηθεί ότι κουφώματα εκτεθειμένα στον ήλιο έχουν κιτρινίσει. Επίσης δεν ενδείκνυνται για μεγάλα ανοίγματα. Τέλος ο χρόνος αντοχής των κουφωμάτων από pvc, βασίζεται απλά σε μελέτες, αφού πρόκειται για ένα νέο προϊόν που ακόμη δεν έχει αποδείξει τις αντοχές του στην πράξη, και συγκεκριμένα στα ελληνικά κλιματολογικά δεδομένα.
Τέλος πέρα από τα πρακτικά θέματα που προαναφέραμε, θα προσθέσουμε και το αισθητικό κομμάτι. Το pvc δείχνει πλαστικό, συνεπώς «φτηνό» και τα χρώματα που μπορεί να βαφτεί δείχνουν πολύ «σκληρά» στο τελικό αποτέλεσμα, με μία ψεύτικη γυαλάδα.

Έγραψε ο/η stamatis / 18 Αυγούστου 2010 στις 11:42 π.μ.

Παιδια οτι και να λετε τα καλυτερα ειναι τα κουφωματα απο pvc!!!! εχω πολλους συγγενοις που τα τοποθετησαν στο σπιτι τους και ειναι ειλικρινα εντυπωσιασμενοι!!!! ειδικα τωρα το καλοκαιρι δεν χρειαζεται να ανοιγουμε συνεχεια το κλιματιστικο γιατι ο κρυος αερας δεν φευγει απο το σπιτι, αρα κανουμε και οικονομια!!!!!! ειδικα στην Ευβοια ξερω πως πλεον περιπου το 80% διαλεγει να βαλλει κουφωματα απο pvc γιατι συμφερουν πολλυ περισσοτερο σε σχεση με αυτα του αλλουμινιου!!! ειλικρινα ειναι η καλυτερη επιλογη γτ επισης δεν χρειαζονται ουτε καν συντηρηση και φυσικα φιαρκουν για μια ζωη!!!!!!!!!!

 
Τελευταία άρθρα