fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Μια απεργία σκέτο σίριαλ

26 Νοεμβρίου 2007 | 03:20 π.μ.

Από τον Ηλία Κουντούπη

Πριν από τρεις εβδομάδες οι γραφομηχανές του Hollywood σιώπησαν. Τώρα οι Νοικοκυρές βρίσκονται σε πραγματική Απόγνωση, οι Ήρωες δεν ξέρουν ποιον πρέπει να σώσουν και ο Jack Bauer μάλλον θα πρέπει να περιμένει μερικά 24ωρα ακόμα για να σώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από τους στυγνούς τρομοκράτες.

Στις 5 Νοεμβρίου το Writers Guild of America (WGA), το συνδικαλιστικό όργανο των συγγραφέων / σεναριογράφων των αμερικανικών ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, κάλεσε τα μέλη του σε απεργία και αποχή από τα καθήκοντα τους. 

Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των στούντιο παραγωγής, τον εμπορικό οργανισμό Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) ναυάγησαν.

 
 Κάθε τρία χρόνια, οι σεναριογράφοι και οι παραγωγοί ανανεώνουν την υπογραφή της Ελάχιστης Βασικής Συμφωνίας (Minimum Basic Agreement-ΜΒΑ). Με την ΜΒΑ, οι δύο πλευρές αποφασίζουν ποια ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα χρίζουν σεναριακής γραφής, τι θεωρείται συγγραφικό έργο, πώς αποζημιώνονται οι συγγραφείς / σεναριογράφοι και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του παραχθέντος έργου τους.


 Στην παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία, τα δύο “στρατόπεδα” δεν ήλθαν σε συμφωνία σε τρία βασικά σημεία: το ποσοστό των συγγραφέων επί των πωλήσεων των DVDs, την αναγνώριση και πληρωμή των δικαιωμάτων των συγγραφέων στη διανομή και προβολή των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων μέσω των “νέων μέσων”, όπως το διαδίκτυο και την νομική αναγνώριση ότι τα reality προγράμματα αποτελούν μέρος της περιγραφής των επαγγελματικών καθηκόντων τους.

 

Τα στούντιο παραγωγής αρνήθηκαν την ικανοποίηση των απαιτήσεων του WGA, προβάλλοντας ως επιχειρήματα το ότι οι πωλήσεις των DVDs αντισταθμίζουν απλά τα αυξανόμενα κόστη παραγωγής και δημόσιας προβολής, τα κέρδη από τα “νέα μέσα” δεν έχουν καθοριστεί ακόμα και τα reality προγράμματα δεν έχουν σενάριο. Με λίγα λόγια, τα στούντιο επιθυμούν τη διατήρηση της πρότερης συμφωνίας.
 Αυτό, όμως, δεν μπορεί να συμβεί. Η απεργία του 2007 διεξάγεται σε μια εποχή όπου τα μέσα μαζικής επικοινωνίας αλλάζουν. Οι διαδικτυακές εφαρμογές έχουν αναδιαμορφώσει ουσιαστικά τόσο τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων όσο και τις επιχειρηματικές μεθόδους της βιομηχανίας θεάματος. Αναλυτές της Standard & Poor’s υποστηρίζουν ότι η απεργία αυτή πρόκειται να επιταχύνει το διάλογο που έχει ξεκινήσει αναφορικά με τα “νέα μέσα” και το πώς αυτά δημιουργούν καινούριες συνθήκες κερδοφορίας και ανανεώνουν τους διαφημιστικούς μηχανισμούς.
 Στις 26 Νοεμβρίου, το WGA και το AMPTP θα επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όλοι, από τους τηλεθεατές μέχρι τους ηθοποιούς, αναμένουν την καλύτερη δυνατή έκβαση. Το θέμα είναι ότι αν δεν βρεθεί λύση, σε δύο εβδομάδες το αργότερο οι τηλεθεατές θα αντιμετωπίσουν το γνωστό καλοκαιρινό ελληνικό φαινόμενο, τις επαναλήψεις. Για τις περισσότερες αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές έχουν παραχθεί μέχρι τώρα κοντά στα 13 επεισόδια, ενώ μια κανονική τηλεοπτική περίοδο διαρκεί 22 με 24 εβδομάδες. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να κοστίσει πολύ ακριβά στα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στη διανομή της διαφημιστικής πίτας.


 Παράλληλα, στο πλευρό των σεναριογράφων έχουν ταχθεί και πλήθος διάσημων ηθοποιών και δημοσίων προσώπων. Από την αμερικανική εκδοχή της σειράς “Μαρία η Άσχημη”, οι πρωταγωνίστριες America Ferrera (Betty) και Rebecca Romjin (Alexis) (γνωστή από το γάμο της με τον John Stamos και τη συμμετοχής της ως Mystique στις ταινίες X-men), από τις “Νοικοκυρές σε Απόγνωση” οι πρωταγωνίστριες Felicity Huffman (Lynette) και η Nicolette Sheridan (Edie), από τους “Lost” ο πρωταγωνιστής Matthew Fox (Jack), από τα “Friends” ο Matthew Perry (Chandler) και η Lisa Kudrow (Phoebe), ο Mel Gibson, ο Ben Stiller και πλήθος άλλων καλλιτεχνών έχουν εκφραστεί δημόσια υπέρ των κινητοποιήσεων.
 Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν η “κατάρα” των μικρομεσαίων ρετιρέ χτυπήσει στο πάρα πέντε τη μεγαλύτερη τηλεοπτική βιομηχανία του κόσμου. Αυτό πραγματικά θα έχει ενδιαφέρον!

icon Προσθήκη Σχόλιου

Μια απεργία σκέτο σίριαλ


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα