fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Ζωνιανά: Αναζητούνται οι ηθικοί αυτουργοί!

3 Δεκεμβρίου 2007 | 10:01 π.μ.

  Της ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ

 Η ιστορία θα μπορούσε να είναι σενάριο από τη Νότια Ιταλία...Τα έχει άλλωστε όλα: όπλα, ναρκωτικά, φαμίλιες που προστατεύονται από ισχυρούς πολιτικούς παράγοντες, αλλά και την επιχείρηση «καθαρά χέρια» που άρχισε η κυβέρνηση, ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί και το υγιές τμήμα της Αστυνομίας.

Μιλάμε βέβαια για την υπόθεση Μυλοποτάμου ή Ζωνιανών αν προτιμάτε.

Θα σας αποκαλύψουμε στοιχεία από την ογκώδη δικογραφία, που θα σας εκπλήξουν.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Πριν από 29 ημέρες και συγκεκριμένα στις 2 Νοεμβρίου η αστυνομία «μάθαινε κάτι, που θα ’πρεπε να το ξέρει από καιρό, αλλά κάποιοι επίορκοι αστυνομικοί «φρόντιζαν» με το αζημίωτο βέβαια να μην φθάνει ποτέ ως πληροφορία στα αυτιά των έντιμων αξιωματικών του Ρεθύμνου: ότι δηλαδή, συγκεκριμένη ώρα στην Εθνική Οδό Ηρακλείου - Ρεθύμνου(από το 3ο ως το 20ο χιλιόμετρο) διακινούνται μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Αντίγραφο της δικογραφίας

Το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου οι αστυνομικοί εντοπίζουν ένα αυτοκίνητο μάρκας OPEL, στο οποίο επέβαιναν δυο νεαροί  και οι οποίοι μοίραζαν ναρκωτικά μετά από επιλεγμένα ραντεβού.

Η έφοδος ήταν μάλλον επιτυχής, αφού οι δυο κτηνοτρόφοι από τα Ζωνιανά εντοπίσθηκαν. Μαζί τους και οι πελάτες, αλλά και ποσότητες ναρκωτικών, όπως χασίς (1,6κιλά), κοκαίνη(133γρ.) και χρήματα αρκετά. Ο ένας συνελήφθη, αλλά ο άλλος το ‘σκασε  εκμεταλλευόμενος το σκοτάδι. Συνελήφθησαν και άλλοι πέντε, οι οποίοι παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο.
Η σύλληψη, όμως του 23χρονου Μ.Χ άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι μιας απίστευτης ιστορίας εγκληματικών ενεργειών μιας ολόκληρης περιοχής με την ανοχή τοπικών βουλευτών, δυο κυβερνήσεων και της κρητικής κοινής γνώμης. Ο νεαρός, που δήλωνε άεργος και τελικά συνελήφθη, βρέθηκε κάτοχος μιας αμύθητης περιουσίας, αλλά και μιας πολυτελούς Πόρσε. Τα έσοδα προέρχονταν από καλλιέργεια και πώληση ναρκωτικών, κυρίως χασίς και άλλων ποικιλιών! Ο δεύτερος, που τελικά παραδόθηκε κάποιες εβδομάδες αργότερα ο Χ.Κ βρέθηκε επίσης καταθέτης 1,5 εκ. €, αλλά και ακινήτων εκατομμυρίων ευρώ!

Στις 5 Νοεμβρίου διοργανώνεται από τον αστυνομικό διευθυντή Βιτωράκη επιχείρηση-φιάσκο, αφού τραυματίζεται σοβαρά ειδικός φρουρός, ο οποίος ακόμα δεν έχει βγει από το Νοσοκομείο.

Η είδηση, που μαθεύτηκε λίγες ώρες μετά την αιματηρή επίθεση και την ενέδρα τουλάχιστον 40 κατοίκων των Ζωνιανών ακουγόταν απίθανη! Ο ίδιος ο κ. Βιτωράκης, είχε επισκεφθεί τα Ζωνιανά δυο ημέρες πριν από την επιχείρηση, σε μια προσπάθεια για μη αιματηρή επέμβαση! Στις 7 Νοεμβρίου έκπληκτη η ελληνική και η παγκόσμια κοινή γνώμη, παρακολούθησε μια πρωτοφανή επίθεση των αστυνομικών στο χωριό!  Έλειπαν 100 από τους 1300 κατοίκους. Οι περισσότεροι, προφανών παραβάτες του νόμου, είχαν κρυφτεί σε σπηλιές και στα βουνά του Ψηλορείτη. Τα ευρήματα της αστυνομίας ήταν πλούσια: ειδικά σκέπαστρα σε ταράτσες για την  καλλιέργεια κάνναβης, δενδρύλλια σε σκουπιδοτενεκέδες, παρασκευαστήριο χασίς σε χώρο της κοινότητας του χωριού, όπλα και σφαίρες, κλεμμένη μηχανή, υπολείμματα από ΑΤΜ  τραπεζών, που είχαν κλαπεί πριν από μήνες και άλλα πολλά.
Παράλληλα μια γιγαντιαία επιχείρηση σε τράπεζες της Κρήτης αποκάλυψε καταθέσεις εκατομμυρίων, θυρίδες με πολύτιμα αντικείμενα και χρήματα, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε ακίνητα, σε ξενοδοχεία κ.λ.π. Παράλληλα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, διέταξε να ανοιχθούν τουλάχιστον 50 δικογραφίες ναρκωτικών και να ερευνηθούν, γιατί μεγαλέμποροι ναρκωτικών «έπεσαν στα μαλακά».

Αντίγραφο της δικογραφίας

Μια από τις δικογραφίες αφορούσε καλλιέργεια 500 δενδρυλλίων χασίς σε χώρο του πανεπιστημίου Ρεθύμνης! Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το 2002, όταν ελικόπτερο του υπουργείου Άμυνας πετούσε για λόγους ασφαλείας πάνω από το Ρέθυμνο κατά την διοργάνωση  της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ! Ο πρύτανης Η. Χρήστου, όταν ειδοποιήθηκε από την Ασφάλεια δήλωσε άγνοια για το γεγονός. Τα δενδρύλλια εκριζώθηκαν, αλλά αποκαλύφθηκε ότι ποτίζονταν με νερό του πανεπιστημίου. Η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο ως υπόθεση «αγνώστων δραστών» . Τώρα ανοίγει πάλι πέντε χρόνια μετά!
Το χειρότερο που αποκαλύφθηκε όμως από την υπόθεση αυτή, δεν είναι ότι και ανώτατος αστυνομικός συνεργαζόταν με τη μαφία των Ζωνιανών. Μετά την αποκάλυψη του ονόματός του, τέθηκε σε διαθεσιμότητα! Το χειρότερο είναι, ότι έγινε σαφές ότι «όλοι γνώριζαν όλα». Μάλιστα  σε πρώην υπουργό επί ΠΑ.ΣΟ.Κ   δεν επετράπη η είσοδος, επειδή δεν έδινε αυτοτέλεια στον Δήμο Ζωνιανών! Από την άλλη ακολούθησαν συλλήψεις και τοπικών πολιτικών  παραγόντων, που συνελήφθησαν με μαχαίρια, και όπλα.
Το τραγικότερο όλων, που προκύπτει και από τη δικογραφία είναι ότι η «ομερτά», που κάλυπτε το άβατο της παρανομίας στην περιοχή Μυλοποτάμου επικρατεί ακόμα και σήμερα. Ακόμα αναζητούνται τα εκατομμύρια, που κρύφτηκαν σε βαρέλια στα βουνά του Ψηλορείτη. Περισσότερο όμως, αναζητούνται οι ηθικοί αυτουργοί, κυρίως πολιτικοί παράγοντες, που ανέχθηκαν το φαινόμενο Ζωνιανά. Αυτοί δεν θα βρεθούν μάλλον ποτέ!

>
Return to category
 
Τελευταία άρθρα