fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Ετήσια Σύνοδος της Λέσχης Bilderberg στον Καναδά

9 Ιουνίου 2006 | 12:11 μ.μ.

ΕΤΗΣΙΑ σύνοδος της Λέσχης Bilderberg πραγματοποιείται φέτος στο ξενοδοχείο Brook Street Resort, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Οττάβα, (Καναδάς) στο διάστημα από 8 έως 11 Ιουνίου.
Στο 4 αστέρων ξενοδοχείο με τα 276 δωμάτια (συμπεριλαμβάνονται 35 σουίτες) που τα διακοσμούν αυθεντικοί πίνακες ζωγραφικής από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Οττάβας, θα καταφθάσουν οι "πεφωτισμένοι" Bilderbergers, οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής ελίτ, καθώς και οι κορυφαίοι καθοδηγητές των ανά τον κόσμο νεο-συντηρητικών για να καταθέσουν σκέψεις και να υποβάλλουν εισηγήσεις.

Κύριο θέμα στη μυστική ατζέντα των συζητήσεων θα είναι οι τιμές του πετρελαίου (στην περσινή σύνοδο που έγινε στο Rottach-Egern της Γερμανίας η Bilderberg είχε ανακοινώσει δραματικές αυξήσεις και ακολούθησε το τίναγμα από τα 40 δολάρια το βαρέλι στα 70) και η πολιτική αναταραχή που επικρατεί στη Λ. Αμερική.
Δεν είναι γνωστό αν θα ζητηθούν ακόμη υψηλότερες τιμές, όμως ο αρχιερέας της Bilderberg Χένρι Κίσινγκερ έχει μιλήσει εδώ και ένα χρόνο για 150 δολάρια το βαρέλι και φυσικά όλα συνδέονται με το "Πρόβλημα της Λ. Αμερικής".

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Οι περίπου 120 ηγέτες της Πολιτικής και της Οικονομίας θα συζητήσουν επίσης τα αποτελέσματα των πολέμων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ (τα θέματα αυτά έχουν προκαλέσει κάποιο "ρήγμα" ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους Bilderbergers από το 2003) και το ενδεχόμενο μιας επίθεσης κατά του Ιράν.
Οι άνθρωποι της Bilderberg ανησυχούν ιδιαίτερα για την Βενεζουέλα μετά τη δήλωση του Ούγκο Τσάβεζ στις 7 Μαΐου για επιβολή νέου φόρου στις εταιρείες εξαγωγής πετρελαίου προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα της χώρας του. Το Big Oil εκπροσωπείται, κυρίως, στη Bilderberg από τον Ολλανδό Jeroen van der Veer, πρόεδρο του Royal Dutch/Shell Group και από τον Ιταλό Franco Bernabe, αντιπρόεδρο της Rothschild Europe.
Ο Τσάβεζ κατηγορεί τις ξένες εταιρείες που αντλούν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας για αισχροκέρδεια, καθώς όπως είπε, "πλουτίζουν διαθέτοντας τα δικά μας κοιτάσματα χωρίς να πληρώνουν σοβαρούς φόρους". Η Βενεζουέλα είναι η 5η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα στον κόσμο και έχει προκαλέσει τους βαρόνους του πετρελαίου στέλνοντας φθηνό πετρέλαιο σε φτωχές Αμερικάνικες οικογένειες. Η Κυβέρνηση Τσάβεζ αρνείται πλέον συμβάσεις άντλησης με ιδιωτικές εταιρείες σε 32 κοιτάσματα και τις αντικαθιστά με ένα μικτό εταιρικό μοντέλο που δίνει στην κρατική Petroleos de Venezuela SA ένα ελάχιστο μερίδιο 60%, ενώ παράλληλα αυξάνει δικαιώματα και φόρους και μειώνει τα εκμεταλλεύσιμα πεδία κατά δύο-τρίτα. Επίσης, αντιστέκεται στην επέκταση της NAFTA (North American Free Trade Agreement, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο 1994 από το Μεξικό, τις ΗΠΑ και τον Καναδά) σε όλο το ημισφαίριο, θέμα που αποτελεί έναν από τους κυριότερους στόχους της Bilderberg.

Η κριτική του Τσάβεζ κατά των ΗΠΑ απασχολεί τους Αμερικανούς Bilderbergers και άλλωστε η οικογένεια των τραπεζιτών Rockefeller έχει επιδείξει πάντοτε μεγάλο ενδιαφέρον για τα πετρέλαια και άλλες επενδύσεις στη Ν. Αμερική. Στη φετινή σύνοδο Bilderberg θα υπάρχουν κορυφαίοι εκπρόσωποι του Λ. Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του υπουργείου Οικονομίας και του Πενταγώνου, καθώς και ηγέτες κυβερνήσεων, πολιτικοί παράγοντες και τραπεζίτες από την Ευρώπη και τον Καναδά. Στην ατζέντα της συνόδου υπάρχουν επίσης οι εξελίξεις στη Μ .Ανατολή, η εξάπλωση των πυρηνικών με έμφαση στο Ιράν, τη Β. Κορέα και το Πακιστάν και οι διεθνείς εντάσεις.
Κυρίαρχο θέμα, όπως προαναφέραμε, θα είναι το πετρέλαιο και μάλιστα σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική της Ρωσίας και τα δίκτυα των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά από τους πρόσφατους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Αμερικανοί πιέζουν τους Ευρωπαίους χρησιμοποιώντας τους όρους "ομηρεία" και "μονοπώλιο", ενώ παράλληλα επιτίθενται με κάθε τρόπο εναντίον του Προέδρου Πούτιν που ενοχλεί με την παρεμβατική του πολιτική και τις διαρκώς βελτιούμενες σχέσεις του με τις Ευρωπαϊκές χώρες.
Χαρακτηριστικές είναι οι πιέσεις που άσκησε στην Αθήνα κατά την πρόσφατη επίσκεψη της η Κοντολίζα Ράις και οι εξελίξεις που ακολούθησαν ευθύς αμέσως με τις αποφάσεις της Βουλγαρικής Κυβέρνησης για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και το μέλλον του όλου σχεδίου.

Το ενεργειακό πρόβλημα και η εξάρτηση από τα πετρέλαια της Μ. Ανατολής είναι άκρως ζωτικό για τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, ιδιαίτερα σήμερα που οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα επικίνδυνα για την Ευρωπαϊκή οικονομία που δέχεται και τις αφόρητες πιέσεις των Αμερικανών για απομόνωση του Κρεμλίνου, χωρίς όμως να προσφέρεται κάποια άλλη εναλλακτική και βιώσιμη πρόταση αφού οι Αμερικανοί προτάσσουν πάνω από οτιδήποτε άλλο τα δικά τους εθνικά συμφέροντα και αδιαφορούν για τον υπόλοιπο πλανήτη. Παράδειγμα, οι συνέπειες από τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, καθώς και η διαρκώς αυξανόμενη απειλή για επίθεση εναντίον του πλούσιου σε πετρέλαια Ιράν.

Μια νέα πετρελαϊκή κρίση και μια δραματική αύξηση των τιμών θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στην Ευρώπη ακόμη και αν η διάρκεια μιας τέτοιας κρίσης θα είναι σύντομη και ανεξάρτητα από μια σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου σε λίγο καιρό. Οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν διαθέτουν στρατηγικά αποθέματα ικανά για να ξεπεράσουν το πρόβλημα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που μπορούν να αντέξουν για καιρό και πάντως μέχρι να επιβάλλουν τους κανόνες του δικού τους παιχνιδιού.

Το Κογκρέσο εγκατέστησε τα Strategic Petroleum Reserve (SPR) με την Πράξη Energy Policy and Conservation Act (EPCA, P.L. 94-163) για να μη ξανασυμβούν οι οδυνηρές συνέπειες του Αραβικού εμπάργκο στο πετρέλαιο, όπως την περίοδο 1973-1974, με τον Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο.
Ο Οργανισμός Εξαγωγικών Αραβικών Χωρών (OAPEC) είχε απαντήσει στην Αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ με εμπάργκο εναντίον των ΗΠΑ, Ολλανδία και Καναδά, ενώ παράλληλα μείωσε την παραγωγή.
Έτσι, το βαρέλι έφθασε από τα 4 δολάρια το τελευταίο τετράμηνο 1973, στα 12,50 δολάρια το 1974.

Το πρόγραμμα των Στρατηγικών Αποθεμάτων Πετρελαίου διευθύνεται από το υπουργείο Ενέργειας και τα SPR διαθέτουν πέντε υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο Τέξας και στη Λουϊζιάνα (αρχικά οι αποθήκες ήταν στο Weeks Island) και υπάρχει δυνατότητα διάθεσης 4,3 εκατ. βαρελιών / ημέρα για διάστημα 90 ημερών, μετά η ποσότητα διάθεσης μειώνεται σταδιακά.

Η συνολική αποθεματική ποσότητα ήταν το 2005 περίπου 727 εκατ. βαρέλια ( μετά τους τυφώνες Rita και Katrina έπεσε στα 685 εκατ. βαρέλια) και συμπληρωματικά υπάρχουν ακόμη 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου θέρμανσης του Northeast Heating Oil Reserve (NHOR) σε υπαίθριες αποθήκες. Στις 8 Αυγούστου 2005, ο Πρόεδρος Μπους υπέγραψε την Πράξη P.L. 109-58 για την αύξηση των αποθεμάτων στα 1 δισεκ. βαρέλια. Το πετρέλαιο των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ διατίθεται σε τρέχουσες τιμές αν υπάρξει Πράξη διάθεσης από το υπουργείο Ενέργειας και παραδίδεται εντός δυο εβδομάδων από την ημέρα πληρωμής του.

Από τα μέσα της δεκαετίας ' 70 έως το 2006, η παγκόσμια αγορά αντιμετώπισε πέντε σημαντικές πετρελαϊκές κρίσεις που επέφεραν και μεγάλη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.
Το Αραβικό εμπάργκο (1973-1974), την πτώση του Σάχη στο Ιραν και την επακολουθήσασα Ιρανική Επανάσταση, τον Α' Πόλεμο του Κόλπου (1990) και την μείωση της παραγωγής από τον OPEC από τις αρχές του 1999 έως τα τέλη του 2000. Από το 2003, η τιμή του πετρελαίου και των παραγωγών αυξήθηκε αρκετά λόγω πολλών αιτιών, όπως διεθνείς αναταραχές, ένοπλες συγκρούσεις, διεθνής ζήτηση, κόστος διύλισης, τυφώνες Rita και Katrina, κλπ. Εκτός από τις Κυβερνητικές αποφάσεις των ΗΠΑ για τα στρατηγικά αποθέματα, το International Energy Agency (ΙΕΑ) που επίσης δημιουργήθηκε μετά από το Αραβικό εμπάργκο για να λαμβάνει μέτρα επείγουσας αντιμετώπισης ενεργειακών κρίσεων, έχει καθήκον να διατηρεί αποθέματα για τα μέλη του ( Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδάς, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάς, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ν. Ζηλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμ. Βασίλειο, ΗΠΑ). Το ΙΕΑ επιβάλλει τη διατήρηση αποθεμάτων σε Κυβερνήσεις, βιομηχανίες και Οργανισμούς.
Η τιμή του βαρελιού έφθασε τα 50 δολάρια τον Οκτώβριο 2004 με κύρια αίτια τον τυφώνα Ivan που διέκοψε σημαντικές ποσότητες παραγωγής με αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις παραδόσεων στα διυλιστήρια.
Οι τυφώνες Rita και Katrina το 2005, διέκοψαν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αεριού στον Κόλπο του Μεξικού κατά 25% και 20%, αντίστοιχα, με αποτέλεσμα νέες αυξήσεις στις τιμές...

Η ΡΩΣΙΑ
Παράλληλα προς το ενεργειακό, με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα δίκτυα των αγωγών, οι ΗΠΑ έχουν να αντιμετωπίσουν τη διαρκώς αυξανόμενη Ρωσική παρουσία στο διεθνές προσκήνιο και την επιρροή που ασκεί η Μόσχα σε μια σειρά χωρών, μετά την ανασυγκρότηση και τη σταθεροποίηση που επέφερε ο Πούτιν αφήνοντας πίσω τις χαοτικές καταστάσεις του Γελτσινισμού.
Οι σχέσεις Ρωσίας - Κίνας, η Shanghai Cooperation Organization (SCO), η ανάμιξη της Ρωσίας στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι λύσεις που προτείνει, η κούρσα στις διεθνείς αγορές των εξοπλιστικών και ο ανταγωνισμός των οπλικών συστημάτων, έρχονται να συμπληρώσουν τους πονοκεφάλους της Ουάσινγκτον από την Ευρωπαϊκή εξάρτηση προς το Κρεμλίνο.
Η ισορροπία στους εξοπλισμούς δεν γίνεται μόνον στο επίπεδο παραγωγής αμυντικών συστημάτων και διάθεσης τους στην παγκόσμια αγορά, υπάρχει πάντα και η ψυχροπολεμική ισορροπία των δυνάμεων με την αντιπαράθεση οπλών ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, όπως αποδεικνύεται από τη θέση των ΗΠΑ να αναπτύξουν πυραυλικές βάσεις σε χώρες της πρώην Αν. Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ρουμανία) και πάντα στα πλαίσια του παλιού πυραυλικού τόξου.
Αν και ο εκπρόσωπος του Πεντάγωνου Μπράιαν Γουίτμαν δήλωσε ότι το σχέδιο (που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2011) δεν απειλεί τη Ρωσία (!), ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Ιβανόβ απάντησε λέγοντας ότι η χώρα του ανησυχεί σοβαρά και είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην ανάπτυξη αντιπυραυλικών βάσεων σε μια σειρά από γειτονικές χώρες, μέχρι το 2010. Μετά την ανασυγκρότηση του Πούτιν και την ανάπτυξη της Ρωσικής οικονομίας με δόρυ το ενεργειακό, οι αμυντικές δαπάνες για το 2007 θα φθάσουν τα 800 δισεκ. ρούβλια (30 δισεκ. δολ.) και υπάρχει στόχος να απορροφούν το 20% του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ πίεσαν τη Ρωσία να "επανεξετάσει" τη σχεδιαζόμενη πώληση 29 πυραύλων αεράμυνας TOR M1 προς το Ιράν και ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακ Κόρμακ είπε ότι "ελπίζουμε πως η Ρωσία θα ξανασκεφθεί το όλο θέμα". Νωρίτερα, την ίδια μέρα, οι Ρώσοι είχαν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν οπωσδήποτε στην υλοποίηση της σύμβασης ύψους 1,4 δισεκ. δολ. με την Τεχεράνη, την μεγαλύτερη αγορά εξοπλιστικών που συμφωνήθηκε ποτέ ανάμεσα σε Ρωσία και Ιράν.
Οι πύραυλοι TOR M1 (τους έχουμε προμηθευτεί και εμείς με τα γνωστά παρατράγουδα με τις μίζες) προσφέρουν προστασία από πυραύλους Κρουζ, κατευθυνόμενες βόμβες, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα χωρίς πιλότους. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα αν συνυπολογιστεί η ανωτερότητα και η αποτελεσματικότητα των Ρωσικών αμυντικών συστημάτων, όπως συμβαίνει με τους πύραυλους S300 έναντι των Αμερικανικών Patriots.
Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο με την σύγκρουση των αεροπλάνων και τον θάνατο του Έλληνα πιλότου, την ώρα που τα Τουρκικά μαχητικά συνόδευαν το αεροφωτογραφικό που επιχειρούσε κατασκοπεία επί Ελληνικού εδάφους (και φυσικά οι ηθικοί αυτουργοί του τραγικού συμβάντος και της κατασκοπείας είναι οι ίδιοι που κατασκόπευαν την Κυβέρνηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις με τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές των τηλεφώνων μέσω της Vodafone και της Παιανίας).

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η σύνοδος της Bilderberg που αρχίζει στον Καναδά θα ασχοληθεί εκτός των οικονομικών θεμάτων και με όλα αυτά, καθώς τα Ρωσικά ζητήματα την απασχολούν απο το 1954 οποτε και έγινε η πρώτη της σύνοδος στο ομώνυμο ξενοδοχείο της Ολλανδίας.
Οι Bilderbergers συναντώνται έκτοτε κανονικά και πάντως τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο σε διάφορες τοποθεσίες του κόσμου, πάντοτε κάτω από άκρα μυστικότητα σε μερη που ελέγχονται από τις οικογένειες Rockefeller και Rothschild.
Η οικογένεια Rothschild είναι η κυρίαρχη Ευρωπαϊκή δύναμη στη Λέσχη Bilderberg και μοιράζεται την επιρροή με την Αμερικανικής έδρας αυτοκρατορία Rockefeller, σε μια διαρκή "διαμάχη" προσέλκυσης πιστών υποστηρικτών.
Οι σύνοδοι της Bilderberg πραγματοποιούνται συνήθως στην Ευρώπη και κάποιες φορές στην Αμερική (ΗΠΑ - Καναδάς).
Η πρώτη σύνοδος έγινε στις 29 Μαΐου 1954 στο Hotel de Bilderberg του Όστερμπεκ, κοντά στο Άρνεμ της Ολλανδίας και οργανωτής ήταν ο Πολωνός μετανάστης και πολιτικός σύμβουλος Joseph Hieronim Retinger, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα Εβραϊκής καταγωγής από την Κρακοβία που παλαιότερα είχε δράσει στο Μεξικό και είχε φυλακιστεί στις ΗΠΑ. Άνθρωπος με υψηλές γνωριμίες ανάμεσα στην πολιτική, οικονομική και καλλιτεχνική ελίτ, ο μυστηριώδης Retinger (που εμφανιζόταν ως Καθολικός και ήταν πράκτορας του Βατικανού), υπήρξε και από τους ιδρυτές του Ευρωπαϊκού Κινήματος και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο Retinger ανησυχούσε για τον αυξανόμενο αντι-Αμερικανισμό στην Ευρώπη και είχε την έμπνευση για μια διεθνή σύνοδο κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντώντο με τους Αμερικανούς για ανταλλαγή απόψεων και καλλιέργεια των σχέσεων τους.
Πλησίασε τον Πρίγκιπα Βερνάρδο της Ολλανδίας ο οποίος υποσχέθηκε να υποστηρίξει την ιδέα από κοινού με τον Βέλγο Πρωθυπουργό Paul Van Zeeland και άρχισε η αποστολή προσκλήσεων για δυο πρόσωπα από κάθε χώρα (ένας συντηρητικός και ένας φιλελεύθερος), ενώ ο Retainer ορίστηκε μόνιμος γραμματέας των συνοδών.
Στόχος της Λέσχης Bilderberg, η κοινή πολιτική γραμμή Ευρώπης - ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας και η αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου.

Μετά τον θάνατο του Retinger, γραμματέας ανέλαβε το 1960 ο Ernst van der Beugel και ο Πρίγκιπας Βερνάρδος ήταν ο Πρόεδρος των συνόδων Bilderberg εως το 1976 οπότε και ξέσπασε το σκάνδαλο της Lockheed και αποκαλύφθηκαν οι μίζες που είχε πάρει (είναι γνωστό και το ναζιστικό παρελθόν του Βερνάρδου που υπήρξε μέλος των SS, αλλά δεν είναι ο μόνος με ναζιστικό παρελθόν στη Λέσχη Bilderberg αφού ιδρυτικό της μέλος ήταν ο Otto Wolf von Amerongen, που συνδέεται με τη ναζιστική κλοπή των Εβραϊκών περιουσιών).
Το 1977 έγινε Πρόεδρος ο πρώην Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Alec Douglas-Home και ακολούθησαν οι Walter Schell (πρώην Πρόεδρος Γερμανίας), Eric Roll (SG Warburg) και ο Λόρδος Κάρινγκτον που είναι γνωστός από τη θητεία του ως Γενικός Γραμματέας ΝΑΤΟ. Τον Κάρινγκτον διαδέχθηκε ο Βέλγος πολιτικός και επιχειρηματίας Ετιεν Νταβινιόν (Suez-Tractebel), σημερινός Πρόεδρος της Λέσχης Bilderberg.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Τραπεζίτες, βιομήχανοι οπλών, βαρόνοι των Μέσων Ενημέρωσης, ακαδημαϊκοί, πλουτοκράτες, υπουργοί, πρωθυπουργοί και πολιτικοί ηγέτες από την Ευρώπη και τη Β. Αμερική, είναι πάντα καλεσμένοι στις συνόδους της Λέσχης Bilderberg και αν κάποτε ανάμεσα τους προσκληθεί και κάποιος σχετικά άγνωστος, τότε θα πρέπει να παρακολουθηθεί η μετέπειτα πορεία του και η εξέλιξη του στην πολιτική, στην οικονομία και σε άλλους "ρόλους".
Γνωστοί Bilderbergers και αρχιερείς της Παγκοσμιοποίησης είναι: Το Βασιλικό Ζεύγος της Ισπανίας, ο Πρίγκιπας Φίλιππος, η Βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, ο Κάρολος Γουσταύος της Σουηδίας, ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ, ο Νέλσον Ροκφέλερ, ο Τζορτζ Μπους (πατήρ), ο Μπιλ Κλίντον, ο Χένρι Κίσινγκερ ( 83 χρόνων ήδη ! ), ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, ο Ζακ Σιράκ, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ (νυν υπουργός Άμυνας ΗΠΑ), ο Ιρλανδός πρώην Επίτροπος Ε.Ε. Πίτερ Σάδερλαντ Πρόεδρος της Goldman Sachs και της ΒΡ (Ράμσφελντ και Σάδερλαντ κατείχαν θέσεις στο Δ.Σ. της Σουηδικής ενεργειακής ΑΒΒ που πούλησε στην Β. Κορέα - χώρα του "άξονα του κακού"- δυο πυρηνικούς αντιδραστήρες το 2000), ο Κόλιν Πάουελ, ο Πολ Γούλφοβιτς (πρώην υφυπουργός Άμυνας ΗΠΑ και νυν Πρόεδρος της World Bank), οι Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, Ρόμπερτ Μακ Ναμάρα, Μπιλ Γκέιτς, Ζμπίγκνιεβ Μπρζεζίνσκυ, Άνγκελα Μέρκελ, Τόνυ Μπλερ, Ρίτσαρντ Περλ (αποκαλούμενος και "Πρίγκιπας του Σκότους"), Τζορτζ Σόρος, Χαβιέρ Σολάνα, Τζον Μέιτζορ, Άλαν Γκρίνσπαν, Ρομάνο Πρόντι, Γιόζεφ Άκερμαν (Deutsche Bank), Τζέιμς Γούλφενσον, Τζον Μπράουν (ΒΡ), Μάρτιν Τέιλορ (Barclays), Γιόρμα Ολίλα (Νοkia), Γιούργκεν Σρεμπ (DaimlerChrysler), Ντανιέλ Βαζελά (Novartis), Πέρσι Μπάρνεβικ (ASEA), Γιάαπ Χουπ ντε Σέφερ (ΝΑΤΟ), Μάικλ Λέντιν (ΑΕΙ και "γκουρού" των neocons), Ζαν Κλοντ Τρισέ (Ευρωπ. Κεντρ. Τράπεζα), Μάργκαρετ Θάτσερ, Χέλμουτ Σμιτ, Αλεξάντερ Χέιγκ, Ότο Σίλυ, Γκι ντε Βρις (Ε.Ε. Τρομοκρατία), Μουσταφά Κοτς (Τουρκία), οι Επίτροποι Ε.Ε. Βαν ντεν Μπρουκ, Γκύντερ Φερχόιγκεν, Έμμα Μπονινο, Μαριο Μοντι, Λογιολα ντε Παλαθιο, Πεδρο Σολμπες, Αντονιο Βιτορινο, Φρεντερικ Μπολκεστάιν, Γιόακιν Αλμούνια, το εκδοτικό επιτελείο και στελέχη του Economist κ.α. (αρκετοί απ' αυτούς είναι και μέλη της Trilateral που ιδρύθηκε το 1973 από στελέχη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ΗΠΑ).

Από ελληνικής πλευράς, παραθέτουμε τους συμμετέχοντες στις συνοδούς της Λέσχης Bilderberg από το 1991 έως το 2005: 1991, Μπάντεν Μπάντεν (Γερμανία): Κώστας Καρράς, Ευθύμιος Χριστοδούλου, Μίνως Τσομπανάκης 1992, Εβιάν Λε Μπεν (Γαλλία): Κώστας Καρράς 1993, Αθηνά (Αστέρας Βουλιαγμένης): Κώστας Καρράς, Γιάννης Κωστόπουλος, Γρηγόρης Χατζηελευθεριάδης, Γιώργος Λιβανός, Γιάννης Λύρας, Στέφανος Μάνος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Θεόδωρος Πάγκαλος, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, Θόδωρος Παπαλεξόπουλος, Μιχάλης Περατικός, Θάνος Βερεμής, Θεμιστοκλής Βόλκος, Στέλιος Αργυρός. 1994, Ελσίνκι (Φινλανδία): Γεράσιμος Αρσένης, Κώστας Καρράς 1995, Ζυρίχη (Ελβετία): Κώστας Καρράς, Γιώργος Παπανδρέου 1996, Τορόντο (Καναδάς): Κώστας Καρράς, Θεόδωρος Πάγκαλος 1997, Ατλάντα (Γεωργία, ΗΠΑ): Κώστας Καρράς, Γιάννος Κρανιδιώτης 1998, Τέρνμπερι Αίρσαιρ (Σκοτία): Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου 1999, Σιντρα (Πορτογαλία): Γιώργος Δαυίδ, Γιάννος Κρανιδιώτης, Θάνος Βερεμής 2000, Βρυξέλλες (Βέλγιο): Γιώργος Δαυίδ, Νικηφόρος Διαμαντούρος, Γιώργος Παπανδρέου 2001, Γκέτενμποργκ (Σουηδία): Γιώργος Δαυίδ, Στέφανος Μάνος 2002, Σαντιγί (Βιρτζίνια, ΗΠΑ): Γιώργος Δαυίδ, Αλέξης Παπαχελάς 2003, Βερσαλλίες (Γαλλία): Γιώργος Δαυίδ, Λουκάς Τσούκαλης, Ντόρα Μπακογιάννη 2004, Στρέσα (Ιταλία): Γιώργος Δαυίδ, Άννα Διαμαντοπούλου 2005, Ροταχ-Εγκερν (Γερμανία): Γιώργος Δαυίδ, Γιώργος Αλογοσκούφης, Γιώργος Παπανδρέου

Η φετινή σύνοδος της Λέσχης Bilderberg θα γίνει αυτή την εβδομάδα στο Οντάριο του Καναδά στο ξενοδοχειο Brook Street Resort που βρίσκεται στο Πάρκο Kanata και απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Οτάβας. Εκεί είναι η επικράτεια του πανίσχυρου Maurice Strong, του ανθρώπου που έχτισε μια οικονομική αυτοκρατορία ξεκινώντας από την απόλυτη φτώχεια και που σήμερα μπορεί να διευθύνει τις τύχες πολλών ανθρώπων.
Έφηβος έφυγε από το σπίτι του χωρίς δραχμή και σήμερα έχει Εταιρείες Πετρελαίων και Ενέργειας, την Εταιρεία Ηλεκτρισμού του Καναδά, την Εταιρεία Ύδρευσης του Οντάριο και διευθύνει την Petro-Canada (Εθνική Πετρελαϊκοί Εταιρεία).
Ο 77χρονος Strong είναι ο επικεφαλής σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ Κόφι Ανάν, διευθύνει το World Economic Forum Foundation και είναι Πρόεδρος του Earth Council. Έχει αναφερθεί πολλές φορές σε υποθέσεις διαφθοράς (σκάνδαλο ΟΗΕ "Πετρέλαιο – για - Τρόφιμα", έρευνα για δωροδοκία από τον Κορεάτη επιχειρηματία Παρκ και ατελείωτα σκάνδαλα με τον Καναδό Πρωθυπουργό Πολ Μάρτιν του οποίου είναι σύμβουλος, φίλος και συνέταιρος από το 1960).

Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου της Λέσχης Bilderberg, οι φήμες αναφέρουν ότι ο Maurice Strong θα ανακηρυχθεί παγκόσμιος "Grand Master" απο τους Bilderbergers και θα κληθεί (μαζί με άλλους "Πεφωτισμένους") να παίξει ρόλο σε μια σειρά εξελίξεων συμπεριλαμβανομένης και της επιλογής του επομένου Προέδρου των ΗΠΑ (όπως είχαν επιλεγεί οι "ασήμαντοι" Μπιλ Κλίντον το 1991 και Τόνυ Μπλερ το 1993).
Η Λέσχη Bilderberg λειτουργεί ως ένα κυρίαρχο όργανο στον πλανήτη, ότι αποφασιστεί γίνεται και τότε μόνον τα δημοσιεύει ο ελεγχόμενος Τύπος που έτσι κι αλλιώς τα γνώριζε αφού Economist, New York Times, Financial Times και τα Τρία Μεγάλα Αμερικανικά Δίκτυα συμμετέχουν στις συνόδους, όμως επικρατεί «η σιωπή των αμνών», για αποφάσεις που έχουν ληφθεί, εβδομάδες η μήνες πριν. Στο Leiden της Ολλανδίας, υπάρχει γραφείο της Λέσχης και στο τηλέφωνο απαντά πάντα αυτόματος τηλεφωνητής με γυναικεία φωνή ( δεν υπάρχει website ). Οι Bilderbergers επαναλαμβάνουν πάντα, μονότονα, τον ίδιο ισχυρισμό για τη λέσχη: "είναι μόνον ένα μέρος ανταλλαγής ιδεών" η "ένα αθώο forum όπου ο καθένας μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του".

Όμως οι αποφάσεις της Λέσχης Bilderberg, γίνονται πραγματικότητα λίγο μετά, με τις αποφάσεις που παίρνει η G-8, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα (ακόμη και πόλεμοι που συζητούνται στις συνοδούς γίνονται πράξη, όπως συνέβη με τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και με τις εισβολές στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ). Την ασφάλεια των ετήσιων συνόδων της λέσχης Bilderberg αναλαμβάνουν οι Μυστικές Υπηρεσίες που εφαρμόζουν πρωτοφανή μέτρα ελέγχου και προστασίας .

(ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ) Return to category
 
Τελευταία άρθρα