fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Δολοφονία τραπεζίτη στη Μόσχα

17 Σεπτεμβρίου 2006 | 11:29 π.μ.

...από τον ΧΑΡΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ επίθεση έξω από το γήπεδο της Σπάρτακ, δέχθηκε το βράδυ της Τετάρτης 13/9 ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Ρωσίας που εξέπνευσε στο νοσοκομείο Νο 33 της Μόσχας μετά από 5ωρη εγχείρηση, χωρίς να ανακτήσει τις αισθήσεις του.

 

Νεκρός ο οδηγός-σωματοφύλακας Αλεξάντερ Σεμιόνοβ

Ο Αντρέι Κοζλόβ είχε παίξει ποδόσφαιρο με την ερασιτεχνική ομάδα της Τράπεζας και κατευθυνόταν προς το αυτοκίνητό του όταν δύο άγνωστοι τον πλησίασαν απειλητικά.
Ο οδηγός-σωματοφύλακας Αλεξάντερ Σεμιόνοβ (54) προσπάθησε να τον καλύψει όμως οι εκτελεστές τον σκότωσαν πρώτο και στη συνέχεια πυροβόλησαν δύο φορές τον Κοζλόβ, στο στήθος και στο κεφάλι.
Προσωπικότητα της Ρωσικής οικονομίας, ο Κοζλόβ, είχε στην ευθύνη του την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος από τη διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος και άλλα εγκλήματα.
Ήταν έντιμος και γενναίος (είχε αρνηθεί μεγάλο αριθμό σωματοφυλάκων) και έχαιρε άκρας εκτίμησης για το ζήλο και την υψηλή αίσθηση του καθήκοντος.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κρατήθηκε στη μνήμη του ενός λεπτού σιγή και η Κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό της οικογένειας.
Ο βίαιος θάνατός του μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση σε μετοχές, ιδίως αν το Κρεμλίνο αντιδράσει κλείνοντας κάποιες από τις τράπεζες που ήσαν υπό έλεγχο.
Μετά την κατάρρευση της Σοβ. Ένωσης επικράτησε χάος στο τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας και η βία ήταν μέρος των καθημερινών συναλλαγών.
Κατά τη δεκαετία ’90 αρκετοί πλούσιοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες δολοφονήθηκαν με συμβόλαια θανάτου (μόνο το 1990 σκοτώθηκαν 10 τραπεζίτες και το διάστημα 1994-1995 έγιναν 30 απόπειρες δολοφονίας με 16 νεκρούς  αξιωματούχους τραπεζών), μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν (2000), οπότε και οι δολοφονίες μετριάστηκαν αισθητά.

Ο Αντρέι Κοζλόφ

Η προχθεσινή επίθεση ήταν η πιο σημαντική στη Μόσχα από την απόπειρα δολοφονίας του πρώην υπουργού στις Κυβερνήσεις Γέλτσιν και σημερινού επικεφαλής στο Ρωσικό μονοπώλιο ηλεκτρισμού του Ανατόλυ Τσουμπάις, τον Μάρτιο 2005.
Ο Κοζλόβ ξεκίνησε την καριέρα του από την Σοβιετική Κεντρική Τράπεζα σε ηλικία 24 χρόνων και γρήγορα αναρριχήθηκε τις βαθμίδες ώσπου έγινε αναπληρωτής Πρόεδρος το 1997.
Δύο χρόνια μετά αποχώρησε για τον ιδιωτικό τομέα και επανήλθε το 2002.
Ο κύκλος των υπόπτων για τη δολοφονία του είναι πολύ μεγαλύτερος από την τραπεζική κοινότητα καθώς ο Κοζλόβ είχε δυσαρεστήσει πολλούς.
Μέσα στα καθήκοντά του ήταν και η επιτήρηση των τραπεζών (αποθέματα ασφαλείας επειδή πολλές τράπεζες μετέφεραν τεράστια χρηματικά ποσά στο Εξωτερικό και οι καταθέτες τα έχασαν για πάντα), είχε προχωρήσει μόνον φέτος στην αφαίρεση 44 τραπεζικών αδειών για παράνομα έσοδα (Neftyanoi Bank, Sodbiznesbank, Credittrust, AsiaUniversalBank κ.α.) και για υποτιμολόγηση συμβάσεων ώστε να πληρώνονται λιγότερο τα Τελωνεία και να καταβάλλεται μικρότερος ΦΠΑ (υπολογίζεται ότι χάθηκαν έσοδα ύψους 16,2 δις. δολαρίων).
Μόλις πριν από μία εβδομάδα, στο τραπεζικό forum που διοργανώθηκε στο Σότσι, ο Κοζλόβ, υποσχέθηκε αυστηρότερες ποινές εναντίον τραπεζών που θα κρίνονταν ένοχες για ξέπλυμα (υπάρχουν πάνω από 1200 τράπεζες στη Ρωσία και πολλές απ’ αυτές έχουν μικρό κεφάλαιο).
Επίσης, είχε προτείνει ισόβια στέρηση της άδειας από τους τραπεζίτες που θα έκαναν οικονομικά εγκλήματα.
Ο Αντρέι Αντρέγεβιτς Κοζλόβ, γεννήθηκε στη Μόσχα στις 6 Ιανουαρίου 1965 και σπούδασε οικονομικά μέχρι το 1989.
Μιλούσε Αγγλικά και Γερμανικά και λάτρευε το ποδόσφαιρο.

Ο Αντρέι Κοζλόφ

Ήταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά.
Την έρευνα για τη δολοφονία του συντονίζει ο επικεφαλής εισαγγελέας Μόσχας Γιούρι Σέμιν , επικεφαλής ομάδας 30 ειδικών ερευνητών επί υποθέσεων συμβολαίων θανάτου.
Άλλωστε, ο Πούτιν από το εξοχικό του στο Σότσι, έδωσε ρητές εντολές για την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης και ζήτησε από τον αρχηγό της υπηρεσίας αντιμετώπισης οικονομικών εγκλημάτων του FSB (πρώην KGB) Αλεξάντερ Μπαρτνίκοβ, να βοηθήσει για τον εντοπισμό των δραστών και όσων βρίσκονται πίσω τους.
Ο Σύνδεσμος Ρώσων Τραπεζιτών διέθεσε ένα μεγάλο ποσό ως αμοιβή για όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών και εγκαταστάθηκε ειδική τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας για ανώνυμες πληροφορίες.
Οι Αρχές ερευνούν όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες μέσω κινητών τηλεφώνων που έγιναν στην περιοχή, πριν και μετά την ώρα της δολοφονικής επίθεσης.
Τρία είναι τα πιθανότερα σενάρια για το κίνητρο των δολοφόνων:
Ανοιχτοί λογαριασμοί από την εποχή που ο Κοζλόβ εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα (θυγατρική της Aeroflot), ληστεία (το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να ισχύει) και πληρωμένο συμβόλαιο από τραπεζικά συμφέροντα που είχαν διωχθεί (έχει αποκλειστεί η εκδοχή να τον σκότωσαν εκ λάθους θεωρώντας ότι ήταν κάποιος άλλος).
Οι δολοφόνοι ενήργησαν ως επαγγελματίες. Φορούσαν μαύρα ρούχα για να μπορούν να απομακρυνθούν αθέατοι στο σκοτάδι διασχίζοντας το μεγάλο πάρκο (ο ένας με καπέλο baseball) και χρησιμοποίησαν δύο χειροποίητα πιστόλια (μετατροπή πιστολιών αερίου Baikal για να μπορούν να ρίχνουν σφαίρες των 9 m.m.) με σιγαστήρα (βρέθηκαν ανάμεσα στα δέντρα 300 μέτρα μακριά).

Ο Ιγκόρ Κλίμοβ νεκρός

Το σημείο της επίθεσης ήταν αφρούρητο από την ασφάλεια του Σταδίου (“Aeropag-S”), δεν υπήρχαν κάμερες καταγραφής, οι περισσότεροι θεατές του ποδοσφαιρικού αγώνα είχαν ήδη αποχωρήσει και στο πάρκινγκ υπήρχαν λίγα αυτοκίνητα.
Σημαντικό στοιχείο είναι το ότι ένα από τα πιστόλια εξερράγη κατά τη χρήση και οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο του τραυματισμού του ενός από τους δράστες.
Η δολοφονία Κοζλόβ έχει πολλά κοινά σημεία με τη δολοφονία του Ιγκόρ Κλίμοβ, επικεφαλής της εξοπλιστικής “Almaz-Antey” (TOR M1), στις 6 Ιουνίου 2003 (αμέσως μόλις είχε επιστρέψει από την Αθήνα όπου ερευνούσε τη σχετική αμαρτωλή σύμβαση με τις μίζες).
Ο Κλίμοβ εκτελέστηκε έξω απ’ το σπίτι του και οι δολοφόνοι πήραν φεύγοντας τα πολύτιμα έγγραφα που είχε στην τσάντα του (ονόματα και τραπεζικοί λογαριασμοί πολιτικών και των συνεργών τους στις μίζες).
Αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο Κλίμοβ δολοφονήθηκε από εξαμελή εταιρεία εκτελεστών που είχε διαπράξει και άλλους παρόμοιους φόνους (ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός).
Ο εκτελεστής που πυροβόλησε τον Κλίμοβ, ο Αλεξάντερ Μπουρούκιν, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 23 χρόνων χωρίς να αποκαλύψει αυτούς που πλήρωσαν το συμβόλαιο θανάτου(έτσι γίνεται πάντα γιατί αν μιλούσε ένα άλλο συμβόλαιο θα τον «ξεπλήρωνε» στη φυλακή).

 

 

 

 

 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα