fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Ο αδάμας, οι κουμπαριές και οι μίζες

18 Σεπτεμβρίου 2006 | 07:57 π.μ.

....της Γιάννας Παπαδάκου

Η Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου του 2006 στα γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού έμοιαζε μια ημέρα, όπως όλες οι άλλες αφού κόσμος πολύς δεν υπήρχε, ενώ στα γραφεία του γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Παν. Αδαμόπουλου κυριαρχούσε μάλιστα και μια θυμηδία, καθώς εκείνος υπέγραφε χαρτιά… Νωρίτερα εκείνος είχε στείλει το αυτοκίνητο του να παραλάβει από το αεροδρόμιο τον κουμπάρο του, Κ. Κωνσταντινίδη, σιτέμπορο από το Κιλκίς για να πάει γρήγορα στο σημαντικό ραντεβού…
Ο Αδαμόπουλος είχε και νευρικότητα, αφού το πολυπόθητο τηλεφώνημα από τον Κωνσταντινίδη, ότι «όλα είχαν πάει καλά» δεν ερχόταν. Έτσι αναγκάσθηκε να πάρει εκείνος τηλέφωνο από το κινητό και να ρωτήσει. Που να ήξερε ότι ο κουμπάρος είχε συλληφθεί και ότι ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ, Π. Παπαδάκης είχε υποκριθεί ότι θα δώσει τη μίζα των 2,5 εκατ. ευρώ, μόνο και μόνο για να συλληφθούν οι υπεύθυνοι της κομπίνας.

Ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος

Μαζί και ο Αδαμόπουλος, φέρελπις υπάλληλος της ευρωπαϊκής ένωσης που τον είχαν φέρει στην Ελλάδα με άδεια άνευ αποδοχών ζητώντας τα φώτα του, λόγω εμπειρίας στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κοινότητας. Λίγες ώρες αργότερα όμως, άρχισε να ξετυλίγεται μια μεγάλη υπόθεση διαφθοράς με τρεις ανθρώπους στη φυλακή και πολλά εκατομμύρια στη μέση.
Παράλληλα άρχισε να ξετυλίγεται και μια άλλη δυσάρεστη πραγματικότητα, ότι δηλαδή στη χώρα μας σύμφωνα και με διαπίστωση της επιτροπής Ανταγωνισμού έχουμε το χειρότερο και το ακριβότερο γάλα. Παράλληλα το πρόστιμο με το οποίο επαπειλούσαν όλες τις γαλακτοβιομηχανίες αφορούσε τακτική τους για εναρμονισμένη συμπεριφορά στις τιμές (λειτουργία καρτέλ).
Ένα άλλο πρόσωπο-κλειδί συνελήφθη εκείνο το μεσημέρι της 11ης Σεπτεμβρίου ο Π. Αναγνωστόπουλος, Πανάγος για τα παλαιά στελέχη της Ν.Δ., με στενή σχέση με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδη και πολλές θέσεις στο Δημόσιο. Σήμερα είναι 56 χρόνων και προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό για εκβίαση κατά συρροή και συναυτουργία. Ήταν πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής κέντρου της Ν.Δ., σε επιτροπές του ΙΚΑ συγκεντρωσιάρχης και στενός συνεργάτης πολλών βουλευτών στη βόρεια Ελλάδα, αλλά το κυριότερο οι σχέσεις του αγγίζουν την ηγεσία του κόμματος. Κατηγορείται και για εμπλοκή σε υπόθεση ζάχαρης.

Ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος

Ο αποκαλούμενος «αδάμας» των Βρυξελλών, Π. Αδαμόπουλος είναι 37 χρόνων, γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά κατάγεται από τη Μεσσηνία. Το βιογραφικό του είναι εντυπωσιακό, αφού μιλάει τέσσερις γλώσσες και σε ηλικία 26 χρόνων γίνεται υπάλληλος της ΕΕ σε θέση κλειδί. Από την περίοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ επιχειρούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά το κατάφερε τελικά το 2005 με προκήρυξη του υπουργού Ανάπτυξης, που τον ευνοούσε, αφού εκείνος δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Κοσμοπολίτης, παντρεμένος με σουηδέζα υπάλληλο, που λέγεται ότι έχει σχέση και με την βασιλική οικογένεια της χώρας.
Ο Κ. Κωνσταντινίδης, κουμπάρος του υπουργού, Σ. Τσιτουρίδη, είναι συνομίληκος του Αδαμόπουλου, αλλά και κουμπάρος του. Ακολούθησε την εργασία του πατέρα του, που είναι μέλος της ΕΠΕΝ Κιλκίς. Τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας του, τον ανάγκασαν να μετακομίσει στην Θεσσαλονίκη. Ήταν αντιπρόσωπος του ιταλού σιτέμπορου Καζόλι, που συνελήφθη τον Ιανουάριο διότι πούλησε καρκινογόνα σιτηρά. Έχει μηνυθεί από τον γαλλικό όμιλο δημητριακών Σουφλέ ότι τους υπεξαίρεσε 350 χιλιάδες ευρώ (κατηγορία απάτης και υπεξαίρεσης).

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Το 2004 προσπάθησε να βοηθήσει τον Συνεταιρισμό του Κιλκίς αγοράζοντας τα σιτηρά. Και εκεί κατηγορήθηκε ότι τους «πούλησε».  Άνθρωπος που αγαπάει την επίδειξη και τα πολυτελή αυτοκίνητα δεν εθεωρείτο αξιόπιστος συνομιλητής. Σήμερα οδηγείται στον Κορυδαλλό και θα απολογηθεί μετά τις καταθέσεις των Παπαδάκη και του παραιτηθέντος Κρ. Μεταξόπουλου.
Αυτό είναι το παζλ της απάτης. Παράλληλα στο παρασκήνιο παίζονται κινήσεις με πρωταγωνιστές πολιτικούς, δικηγόρους, επικοινωνιολόγους. Ήδη έχουν παραιτηθεί οι δικηγόροι του Κωνσταντινίδη, τον Μ. Βορίδη διαδέχθηκε ο Αλ. Κούγιας, ενώ παραιτήθηκε με αιχμές και ο δικηγόρος της ΜΕΒΓΑΛ, Κρ. Μεταξόπουλος…

Return to category
 
Τελευταία άρθρα