fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Στα Ίχνη των Δολοφόνων της Ρωσίδας Δημοσιογράφου

29 Οκτωβρίου 2006 | 07:21 μ.μ.

...απότον ΧΑΡΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

 

ΣΤΑ ίχνη των δολοφόνων της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόβσκαγια βρίσκονται οι Ρωσικές Αρχές που ερευνούν την αυτόνομη περιοχή Χάντυ-Μάνσι της Σιβηρίας προσπαθώντας να εντοπίσουν τους δράστες του εγκλήματος που συγκλόνισε τη Ρωσία και ολόκληρο τον κόσμο.


Η Άννα Στεπάνοβα Πολιτκόβσκαγια δολοφονήθηκε έξω από το διαμέρισμά της στη Μόσχα στις 7 Οκτωβρίου 2006 και ήταν γνωστή για τα άρθρα της από τη διαμάχη της Τσετσενίας και την σκληρή κριτική που ασκούσε στον Πρόεδρο Πούτιν.
Γεννήθηκε στη Ν.Υόρκη ως Άννα Μάζεπα από γονείς Ουκρανούς διπλωμάτες που υπηρετούσαν στον ΟΗΕ και σπούδασε δημοσιογραφία στη Μόσχα.

Ξεκίνησε την καριέρα της από την Ιζβέστια και από το 1998 έως το 2006 εργαζόταν στη Νόβαγια Γκαζέτα.


Έγραψε βιβλία για την Τσετσενία, τη ζωή στη Ρωσία και πρόσφατα για τη «Ρωσία του Πούτιν», ενώ λάμβανε συχνά απειλές για τη ζωή της εξ’ αιτίας των θεμάτων και της πέννας της.


Το 2001 υποχρεώθηκε να καταφύγει για ένα διάστημα στη Βιέννη μετά από έντονες απειλές που είχε δεχθεί από αστυνομικούς της ειδικής μονάδας ασφαλείας ΟΜΟΝ που τους κατάγγειλε για ακρότητες και παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων.


Μετά από αποκαλύψεις της Πολιτκόβσκαγια ο αξιωματικός της ΟΜΟΝ Σεργκέι Λάπιν (ψευδώνυμο “Cadet”) συνελήφθη και φυλακίστηκε το 2002, όμως η υπόθεση εναντίον του έκλεισε τον επόμενο χρόνο.

Το 2005 η Πολιτκόβσκαγια επανήλθε με το περίφημο άρθρο της «Οι Άνθρωποι που Εξαφανίστηκαν» και ο Λάπιν οδηγήθηκε στη φυλακή Νίζνι Ταγκίλ τον Μάρτιο 2006, με καταδίκη 11 χρόνων.


Η Άννα Πολιτκόβσκαγια αναμίχθηκε πολλές φορές σε διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης ομήρων, όπως στην κατάληψη του θεάτρου της Μόσχας από Τσετσένους που είχε τη γνωστή τραγική κατάληξη, τον Οκτώβριο 2002.
Στη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων του Μπεσλάν (Σεπτέμβριος 2004) προσπάθησε να παίξει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων χωρίς να κατορθώσει να φθάσει στο σχολείο που εκτυλίχτηκε το δράμα και κατάγγειλε ότι κάποιοι την εμπόδισαν δηλητηριάζοντας την στη διάρκεια της πτήσης προς το Μπεσλάν.

Η Ρωσίδα δημοσιογράφος επισκεπτόταν συχνά νοσοκομεία και σπίτια θυμάτων στην Τσετσενία για να αντλεί πληροφορίες και μαρτυρίες για τα άρθρα της και έγραφε εναντίον της πολιτικής του Κρεμλίνου και του Τσετσένου Προέδρου Αχμάντ Καντίροβ.
Η Άννα Πολιτκόβσκαγια βρέθηκε νεκρή στο ασανσέρ της πολυκατοικίας της και δίπλα της το πιστόλι Μακάροβ που χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι.
Η κηδεία έγινε στο νεκροταφείο Τρογιεκουρόβσκυ με πλήθη κόσμου και χωρίς την παρουσία κάποιου επισήμου.
Η δολοφονία της Πολιτκόβσκαγια έχει πολλά κοινά σημεία με τις δολοφονίες αρκετών Ρώσων δημοσιογράφων στη δεκαετία ’90, ιδίως όμως με τη δολοφονία της αντικαθεστωτικής δημοσιογράφου Λαρίσα Γιούντινα που την σκότωσαν στην Ελιστά της Καλμουχίας (Ν.Ρωσία) στις 8 Ιουνίου 1998.

Οι έρευνες για τη δολοφονία της Άννας Πολιτκόβσκαγια εντείνονται στην πόλη Νιζνεβαρτόβσκ όπου και εμφανίστηκαν λίγες μέρες πριν δύο καταζητούμενοι πρώην αξιωματικοί της ΟΜΟΝ που μπήκαν και στις διεθνείς λίστες καταζητούμενων ύστερα από αποκαλύψεις της δημοσιογράφου για τη δράση τους στην Τσετσενία.


Πρόκειται για τους Αλεξάντερ Πριλέπιν και Βαλέρυ Μίνιν οι οποίοι είχαν ανάμιξη μαζί με τον Σεργκέι Λάπιν στη δολοφονία του Τσετσένου σπουδαστή Ζελιμχάν Μουρντάλοβ.
Ο 26χρονος Μουρντάλοβ συνελήφθη στο Γκρόζνυ τον Ιανουάριο 2001 και αφού βασανίστηκε σκληρά εξαφανίστηκε από το αστυνομικό τμήμα μυστηριωδώς.

Η κατηγορία εναντίον του σπουδαστή ήταν εμπορία ναρκωτικών και όπλων (η οικογένειά του αρνείται κάθε ανάμιξη) και η Πολιτκόβσκαγια είχε αποκαλύψει τα ονόματα των τριών αξιωματικών που φέρονται να τον έχουν δολοφονήσει (το πτώμα δεν βρέθηκε ποτέ).
Είναι προφανές ότι η Άννα Πολιτκόβσκαγια είχε προκαλέσει πολλούς με τα άρθρα της και τις έρευνές της και είχε αποκτήσει θανάσιμους εχθρούς.
Είναι επίσης γνωστό ότι στην αγριότητα του πολέμου της Τσετσενίας αναπτύχθηκαν εγκληματικές πρακτικές από κάθε πλευρά και όσες από τις διαφορές δεν λύθηκαν στη διάρκεια των γεγονότων λύνονται τώρα με δολοφονίες εκδίκησης και με πληρωμένα συμβόλαια θανάτου.

 

 

 

 

 

 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα