fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Άρωμα εκλογών, ...ανοίγει ο δρόμος για την Προεδρία;

6 Νοεμβρίου 2006 | 12:43 μ.μ.

...της ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ           

   Δεν υπάρχει τηλεοπτικός ή ραδιοφωνικός δημοσιογράφος, που να μην έχει ρωτήσει έστω μια φορά οποιονδήποτε κυβερνητικό  τυχαίνει να του παίρνει συνέντευξη, «αν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών».

Όλοι «διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους» ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει! Και όμως, δε λένε την αλήθεια. Άλλοι επειδή δεν τη ξέρουν και άλλοι επειδή δε μιλάνε. Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο τέσσερις  (όπως  έγραψε το ΒΗΜΑ), αλλά πολλοί περισσότεροι υπουργοί προτείνουν στον πρωθυπουργό να κάνει πρόωρες εκλογές. Και είναι πλέον κοινό μυστικό στην κυβέρνηση ότι «οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο 2007 ή τον Μάιο ή τον Οκτώβριο», αντί για το 2008, οπότε και συμπληρώνεται τετραετία από τις προηγούμενες εκλογές.
             Ο πρώτος ένθερμος οπαδός του σεναρίου είναι, όπως λένε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος δείχνει ότι τα περιθώρια στενεύουν και δεν είναι δυνατόν να ενδώσει σε όσους του ζητούν από τον κρατικό κορβανά, όταν μάλιστα μόλις πρόσφατα βγήκαμε από την κρίση της παιδείας με τους δασκάλους να υποχωρούν βραχυπρόθεσμα από τα οικονομικά τους αιτήματα..

 Πράγματι προς επίρρωση των επιχειρημάτων του υπουργού, έχει προκύψει και η κόντρα του υπουργείου Οικονομίας και του Δημόσιας Τάξης με τον κ. Πολύδωρα να είναι στα πρόθυρα της παραίτησης αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αστυνομικών. Και ο υφυπουργός Π. Δούκας έχει δηλώσει στη Βουλή ότι δεν αντέχει ο προϋπολογισμός τις αυξήσεις των αστυνομικών. Προς αυτή την κατεύθυνση ο υπουργός Οικονομίας με συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία  άνοιξε παράθυρο για συνταξιοδότηση  πολλών, που θεμελιώνουν δικαιώματα νωρίτερα από τα 65, δηλαδή να προσαρμοστούν με τους υπολοίπους. Η συνέντευξη είχε ένα προεκλογικό άρωμα.
              Άλλοι που εισηγούνται εκλογές είναι βέβαια η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη , η οποία επικαλείται τις μεταρρυθμίσεις ως λόγο των εκλογών, αλλά και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ , Γ. Σουφλιάς, καθώς και Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος. Υπό όρους φαίνεται ότι είναι θετικός και ο Μεταφορών, Μιχ. Λιάπης , αλλά και ο Εθνικής Άμυνας Ευαγ. Μειμαράκης, ο οποίος πάντως αποκλείει εντελώς την Άνοιξη.

 Αντίθετος τέλος με τις εκλογές είναι ο θεσμικός υπουργός, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τονίζει συνεχώς  ότι «το Σύνταγμα δεν είναι λάστιχο και ότι οι λόγοι, που επιβάλλουν τις πρόωρες εκλογές ορίζονται ρητά από το Σύνταγμα».
            Ακόμα και η εξέλιξη  της δικαστικής έρευνας του παραδικαστικού κυκλώματος, λένε κάποιοι ότι είναι δηλωτική των προθέσεων της κυβέρνησης. Κάποιοι επιμένουν ότι γι αυτό το λόγο δεν κάθεται στο εδώλιο ο ανεξάρτητος βουλευτής Π. Μαντούβαλος την ερχόμενη Άνοιξη, όταν θα γίνει η πρώτη δίκη της υπόθεσης. Δεν ήθελαν –επιμένουν κάποιοι – τον πρώτο σε ψήφους βουλευτή κάποτε της Ν.Δ - να είναι στο εδώλιο κατά την προεκλογική περίοδο.
               Στο μεταξύ άλλοι επιμένουν ότι η αποχώρηση του προέδρου της Δημοκρατίας το 2010, δεν είναι άσχετη με το σενάριο των εκλογών. Αν μ΄εννοείς...! Ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας ;

 

 

 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα