fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Ο «ΣΑΣΑ» Ο «ΜΑΡΙΟ» ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ

22 Νοεμβρίου 2006 | 02:28 π.μ.

Η Μεγάλη των Πρακτόρων Σχολή

του ΧΑΡΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

Το Κρεμλίνο απορρίπτει ως ανόητες όλες τις κατηγορίες για συνωμοσία εξόντωσης του πρώην πράκτορα του FSB και κάθε ανάμιξη στη δηλητηρίαση του πάλαι ποτέ συνταγματάρχη Αλεξάντερ «Σάσα» Λιτβινένκο.

Ο Λιτβινένκο στο νοσοκομείο

Ο Λιτβινένκο νοσηλεύεται φρουρούμενος στο University College Hospital του Λονδίνου (τα Βρετανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι το σημείο νοσηλείας του κρατείται μυστικό) και ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν σταθερή, αίφνης μεταφέρθηκε στην εντατική.
Ο καθηγητής τοξικολογίας John Henry που εξέτασε τον «Σάσα» αναφέρθηκε σε δηλητηρίαση από την τοξική ουσία thallium που χρησιμοποιείται ως ποντικοφάρμακο σε ορισμένα μέρη του κόσμου, χωρίς να αποκλείεται η προσθήκη και κάποιας άλλης ουσίας στη δόση του thallium που δέχτηκε ο Λιτβινένκο (ο Henry είχε μεταβεί στη Βιέννη και είχε εξετάσει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο που νοσηλευόταν μετά τη γνωστή υπόθεση δηλητηρίασής του).
Φίλοι του Ρώσου φυγάδα υποστηρίζουν ότι πίσω από την απόπειρα δολοφονίας βρίσκεται ο κύκλος του Βλαντιμίρ Πούτιν στο FSB (πρώην KGB), που ήθελαν να βγάλουν από τη μέση τον ενοχλητικό Λιτβινένκο που τους απειλούσε με τις αποκαλύψεις του.
Ο Αλεξάντερ «Σάσα» Λιτβινένκο (Ουκρανικής καταγωγής) κατηγορήθηκε από την υπηρεσία του για ανάρμοστη συμπεριφορά και συγκέντρωση όπλων και εκρηκτικών στο σπίτι του στη Μόσχα.
Απομακρύνθηκε από το FSB και τέθηκε σε περιορισμό για ένα διάστημα, όμως κατάφερε να ταξιδέψει στη Βρετανία όπου και ζήτησε πολιτικό άσυλο.
Στο Λονδίνο, συνδέθηκε με Ρώσους αντικαθεστωτικούς και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους κύκλους των Τσετσένων και των χρηματοδοτών τους και συνεργάστηκε στενά με τον επίσης φυγάδα Αλεξάντερ Μελνισένκο, πρώην πράκτορα των Ουκρανικών Μυστικών Υπηρεσιών (SBU) που είχε κατηγορήσει τον τότε Πρόεδρο της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γκεόργκι Γκοργκάτζε.

Ο Αλεξαντερ Λιτβιενκο.

Όλοι αυτοί οι πρώην πράκτορες δρούσαν στο Λονδίνο υπό την καθοδήγηση του Όλεγκ Γκορντιέβσκυ, του ανώτερου αξιωματούχου της παλαιάς KGB που έχει καταφύγει στη Βρετανία.
Ο «Σάσα» Λιτβινένκο κατηγορούσε το Κρεμλίνο για την ανατίναξη πολυκατοικίας στη Μόσχα το 1999 προκειμένου να φορτωθεί η πολύνεκρη τραγωδία σε Τσετσένους αυτονομιστές και να εφαρμοστούν αντίποινα στο Γκρόσνυ.
Τις θέσεις του αυτές τις δημοσιοποίησε σε βιβλίο που κατηγορούσε απροκάλυπτα τον Πούτιν και που εκδόθηκε με χρηματοδότηση του επίσης φυγάδα ολιγάρχη Μπορίς Μπερεζόβσκυ στον οποίο έχει παραχωρηθεί η Βρετανική υπηκοότητα (καταζητείται από τις Ρωσικές Αρχές για πολλές εγκληματικές ενέργειες και έχει ζητηθεί η έκδοσή του).
Ο «Σάσα» είχε ισχυριστεί παλαιότερα ότι το Κρεμλίνο του είχε αναθέσει ανάμεσα σε άλλα και τη δολοφονία του Μπερεζόβσκυ στο Λονδίνο.
Πρόσφατα, οι κατηγορίες των κύκλων του Λονδίνου κατά Πούτιν εντάθηκαν με αφορμή τη δολοφονία της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόβσκαγια, που ασκούσε σκληρή κριτική στο Κρεμλίνο για την Τσετσενία.
Η υπόθεση της δηλητηρίασης του «Σάσα» Λιτβινένκο είναι γεμάτη από σκοτεινά σημεία και ερωτηματικά, καθώς αρχικά αποδόθηκε σε κάποιον «σύνδεσμο» Ιταλό με τον οποίο είχε συνάντηση ο «Σάσα» στο γιαπωνέζικο εστιατόριο Itsu, στο Πικαντίλυ.

Ο Ιταλός θα παρέδιδε στον Λιτβινένκο στοιχεία για τη δολοφονία της Πολιτκόβσκαγια που ενοχοποιούσαν το Κρεμλίνο και η πρώτη αδιαθεσία που ένοιωσε ο «Σάσα» συνέβη μετά το σούσι που έφαγαν εκεί.
Τη σχέση του Ιταλού «Μάριο» με τη δηλητηρίαση έσπευσε να διαψεύσει ο Όλεγκ Γκορντιόβσκυ, δηλώνοντας ότι «ο Ιταλός είναι ένας καλός άνθρωπος που δεν είχε κανένα συμφέρον να δολοφονήσει τον Ρώσο».
Ο Γκορντιόβσκυ παρουσίασε ένα άλλο «σενάριο» για τη δηλητηρίαση αναφέροντας την επίσκεψη στο Λονδίνο ενός πρώην πράκτορα της KGB που αργότερα υπηρέτησε ως σωματοφύλακας του φυγάδα Μπερεζόβσκυ, ο οποίος επέστρεψε στη Ρωσία όπου και φυλακίστηκε, αλλά επανεμφανίστηκε στους κύκλους του Λονδίνου ως…εκατομμυριούχος!
Το «σενάριο» αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους Τσετσένους του “Kavkaz Center” που υποστηρίζουν ότι ο μυστηριώδης «Μάριο» ταξιδεύει συχνά στη Μόσχα και είναι στενός φίλος του υπαρχηγού του FSB Βίκτορ Κομογκόροβ.
Η Βρετανική Αστυνομία ερεύνησε το εστιατόριο Itsu και ζήτησε να εξετάσει τις καταγραφές από τις κάμερες παρακολούθησης του χώρου και φυσικά γνωρίζει λεπτομέρειες για τον Ιταλό.
Εκτός από τις δηλητηριάσεις των Γιουσένκο και «Σάσα» Λιτβινένκο, αξίζει να θυμηθούμε και την υπόθεση του Βούλγαρου πράκτορα και φυγάδα στη Βρετανία, του Γκεόργκι Μάρκοβ, ο οποίος φέρεται ως δολοφονηθείς με δηλητήριο το 1978, ύστερα από ένα χτύπημα με ομπρέλα στο πόδι του καθώς περπατούσε στη Γέφυρα του Βατερλό.
Επίσης, η Άννα Πολιτκόβσκαγια είχε καταγγείλει τη δηλητηρίασή της «από πράκτορες του Κρεμλίνου», ενώ ταξίδευε αεροπορικώς προς το Μπεσλάν για να καλύψει τη σφαγή που έγινε στο σχολείο.

Το "thallium"

Το Thallium είναι ένα τοξικό δηλητήριο γνωστό από το 1861 οπότε και το ανακάλυψε στην Αγγλία (!) ο Sir William Crookes.
Αναφέρθηκε ως μέσον δολοφονίας σε βιβλίο της Άγκαθα Κρίστι (The Pale Horse) και πιστεύεται ότι η CIA προσπάθησε κάποτε να δολοφονήσει τον Φιντέλ Κάστρο τοποθετώντας το στα παπούτσια που είχε δώσει για γυάλισμα στο ξενοδοχείο.
Επίσης έχουν αναφερθεί δολοφονίες ανθρώπων με τη χρήση του δηλητηρίου αυτού στην Αυστραλία, στο Καμερούν, στην Ιαπωνία και στην Κίνα, ενώ υπάρχουν βάσιμες υποψίες και για τη δολοφονία με thallium του Νοτιοαφρικανού μάρτυρα Στιβ Μπίκο (12 Σεπτεμβρίου 1977).
Η δηλητηρίαση του «Σάσα» Λιτβινένκο με thallium θα μπορούσε να είναι και μια… διαφήμιση για το τελευταίο φιλμ του Τζέιμς Μποντ, το “Casino Royale” που παίζεται ήδη στους Αθηναικούς κινηματογράφους, καθώς ο ήρωας πίνει ένα ποτό που περιέχει το δηλητήριο, όμως αντιδρά γρήγορα και το βγάζει με τη βοήθεια αλατόνερου (πρόκειται για αντίδραση που δεν ισχύει αφού είναι γνωστό ότι το μοναδικό αντίδοτο για το thallium είναι το “prussian blue”).

Steve Biko

Η υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου στο Λονδίνο πήρε διεθνείς διαστάσεις και φυσικά λειτούργησε θαυμάσια η απαραίτητη προπαγάνδα και η κάλυψη του «πιασάδικου» θέματος από τα ΜΜΕ.
Στον γκρίζο κόσμο των πρακτόρων συμβαίνουν πράγματα που δεν τα μαθαίνουμε ποτέ και ευχή όλων είναι να αναρρώσει πλήρως ο «Σάσα» Λιτβινένκο, όποιος κι’ αν είναι.
Στο μεταξύ, τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο αφού ο μυστηριώδης Ιταλός «Μάριο» που έφαγε σούσι με τον «Σάσα» στο Λονδίνο, δεν είναι άλλος από τον αμφιλεγόμενο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νάπολης, Μάριο Σκαραμέλα.
Ο Σκαραμέλα είναι γενικός γραμματέας του παράξενου Environmental Crime Prevention Programme (ECPP) και σύμβουλος της «Επιτροπής Μιτρόχιν» που αναζητά τους… πράκτορες της KGB στην Ιταλία κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου (ο Βασίλυ Μιτρόχιν, 1922-2004, υπήρξε Διευθυντής Αρχείων της KGB και επιχείρησε να δώσει μυστικά στη CIA που τον θεώρησε αναξιόπιστο, οπότε και κατέφυγε στους Βρετανούς που τον δέχτηκαν). 
Ο Μάριο Σκαραμέλα είχε υποστηρίξει παλαιότερα ότι ένα σοβιετικό υποβρύχιο είχε κρύψει 20 πυρηνικές κεφαλές στον Κόλπο της Νάπολης με τη βοήθεια της Μαφίας και της Καμόρα.

Ο Ιταλός δήλωσε τότε ότι είχε τις πληροφορίες από την Ισραηλινή Μοσάντ και ξεσήκωσε τους κατοίκους της περιοχής που ανησύχησαν για πυρηνική μόλυνση του περιβάλλοντος (παρά τις έρευνες του Ιταλικού Ναυτικού δεν βρέθηκε το παραμικρό).
Το 2004 ο Μάριο Σκαραμέλα δέχθηκε επίθεση κατά την οποία ρίχτηκαν πολλοί πυροβολισμοί εναντίον του χωρίς όμως να τον πετύχουν και αργότερα ανακοίνωσε ότι ερευνά μυστικούς λογαριασμούς Ρώσων πρακτόρων σε Τράπεζα του Αγίου Μαρίνου.
Το 2005 αναφέρθηκε το όνομα του Σκαραμέλα σε υπόθεση βαλίτσας που περιείχε 5 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο προσπαθούσε να πουλήσει σε Ιταλούς στο Ρίμινι κάποιος Ουκρανός πράκτορας που ονομαζόταν «Σάσα».
Τώρα, ο (ανεκδιήγητος) Μάριο Σκαραμέλα εμφανίζεται στη δηλητηρίαση του Λονδίνου με το ραντεβού που είχε με τον πρώην πράκτορα  «Σάσα» Λιτβινένκο (Ουκρανικής καταγωγής και στενό φίλο του Ουκρανού πρώην πράκτορα Αλεξάντερ «Σάσα» Μελνισένκο), για να παραδώσει «στοιχεία» για τη δολοφονία της Πολιτκόβσκαγια!
Όσο σοβαρό κι’ αν είναι το πρόβλημα της υγείας του πρώην πράκτορα «Σάσα» Λιτβινένκο, το κύκλωμα εντός του οποίου κινείτο, οι άνθρωποι που τον πλαισίωναν και η όλη υπόθεση της δηλητηρίασής του, έχουν αναπόφευκτα και το στοιχείο του γελοίου.

 Ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο και η Άννα Πολιτκόβσκαγια

Ο Γκεόργκι Μάρκοβ

 

Ο Λιτβινένκο νοσηλεύεται φρουρούμενος στο University College Hospital του Λονδίνου

Το γιαπωνέζικο εστιατόριο Itsu, στο Πικαντίλυ

 

 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα