fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Στη δίνη του αδυσώπητου πολέμου Μπερεζόβσκι - Πούτιν

27 Νοεμβρίου 2006 | 01:20 μ.μ.

Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

του ΧΑΡΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

 

Ο Λιτβινένκο στην εντατική του Barnet Hospital

Το σύστημα Μπερεζόβσκι είναι η κερδισμένη πλευρά της υπόθεσης Λιτβινένκο αφού βρήκε την ευκαιρία να εξαπολύσει μια πρωτοφανή διεθνή εκστρατεία δυσφήμισης του Βλαντιμίρ Πούτιν, στον οποίο επιρρίπτει τις ευθύνες για την «εξόντωση» του πρώην πράκτορα των Ρωσικών Μυστικών Υπηρεσιών.
Το Κρεμλίνο απορρίπτει ως ανόητες όλες τις κατηγορίες για συνωμοσία και αρνείται κάθε ανάμιξη στη δηλητηρίαση και στον θάνατο του πρώην συνταγματάρχη FSB Αλεξάντερ «Σάσα» Λιτβινένκο.
Ο Ρώσος είχε μεταφερθεί με συμπτώματα δηλητηρίασης στο Barnet Hospital του Β. Λονδίνου και στη συνέχεια νοσηλευόταν  φρουρούμενος στο University College Hospital του Λονδίνου (τα Βρετανικά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι το σημείο νοσηλείας του κρατείτο μυστικό) και ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν σταθερή, αίφνης ο οργανισμός του κατέρρευσε και επήλθε ο θάνατος.
Τα βασικά όργανα του Λιτβινένκο τέθηκαν εκτός λειτουργίας (συκώτι, νεφρά) και ήταν αδύνατον να δεχθεί οποιαδήποτε τροφή.
Μια προγραμματισμένη μεταμόσχευση νωτιαίου μυελού ματαιώθηκε καθώς τα λευκά αιμοσφαίρια είχαν ήδη καταστραφεί και η καρδιά του Ρώσου σταμάτησε να χτυπά.

Ο John Henry

Ο καθηγητής τοξικολογίας John Henry που εξέτασε τον «Σάσα» αναφέρθηκε σε δηλητηρίαση από την τοξική ουσία Thallium που χρησιμοποιείται ως ποντικοφάρμακο σε ορισμένα μέρη του κόσμου και δεν απέκλεισε την προσθήκη και κάποιας άλλης ουσίας στη δόση του Thallium που δέχτηκε ο Λιτβινένκο (ο Henry είχε μεταβεί στη Βιέννη και είχε εξετάσει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο που νοσηλευόταν μετά τη γνωστή υπόθεση δηλητηρίασής του από διοξίνη).
Όταν αργότερα «διαψεύστηκε» από τις Αρχές το Thallium ο John Henry παραιτήθηκε από την υπόθεση Λιτβινένκο.
Φίλοι του Ρώσου πρώην πράκτορα υποστηρίζουν ότι πίσω από την δολοφονία βρίσκεται ο κύκλος του Βλαντιμίρ Πούτιν στο FSB (πρώην KGB), που ήθελαν να βγάλουν από τη μέση τον ενοχλητικό Λιτβινένκο επειδή τους απειλούσε με τις αποκαλύψεις του.
Ο Αλεξάντερ «Σάσα» Λιτβινένκο (Ουκρανικής καταγωγής) είχε κατηγορηθεί από την υπηρεσία του για ανάρμοστη συμπεριφορά και συγκέντρωση όπλων και εκρηκτικών στο σπίτι του στη Μόσχα.

Απομακρύνθηκε από το FSB και τέθηκε σε περιορισμό για ένα διάστημα, όμως κατάφερε να φθάσει στη Βρετανία μέσω Ουκρανίας και Τουρκίας, όπου και ζήτησε πολιτικό άσυλο.
Είχε προηγηθεί συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα όπου ο Λιτβινένκο περιστοιχισμένος από μασκοφόρους είχε καταγγείλει το καθεστώς για προβοκάτσιες σε βάρος των Τσετσένων και για σχέδιο δολοφονίας του Μπερεζόβσκι (τη διοργάνωση της συνέντευξης και τα μέτρα ασφαλείας που πάρθηκαν χρηματοδότησε από το Λονδίνο ο Μπόρις Μπερεζόβσκι).

 

Η συνέντευξη της Μόσχας

ο Λιτβινένκο περιστοιχισμένος από μασκοφόρους

Στο Λονδίνο ο Λιτβινένκο συνδέθηκε με Ρώσους και Ουκρανούς αντικαθεστωτικούς και πρώην συναδέλφους του στις Μυστικές Υπηρεσίες που πλέον δούλευαν για άλλα αφεντικά, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους κύκλους των Τσετσένων και των χρηματοδοτών τους,  συνεργάστηκε ακόμη και με τον επίσης φυγάδα στις ΗΠΑ Νικολάι Μελνισένκο πρώην πράκτορα των Ουκρανικών Μυστικών Υπηρεσιών (SBU), που είχε κατηγορήσει τον τότε Πρόεδρο της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γκεόργκι Γκοργκάτζε ( ο Μελνισένκο ήταν για καιρό στο περιβάλλον Μπερεζόβσκι αλλά αργότερα αποκάλυψε δημόσια τις παρανομίες του ολιγάρχη και αποστασιοποιήθηκε).
Όλοι οι Ρώσοι πρώην πράκτορες που ζουν στο Λονδίνο δρουν υπό την καθοδήγηση του Όλεγκ Γκορντιέβσκυ που είναι ο ανώτερος αξιωματούχος της παλαιάς KGB που έχει καταφύγει στη Βρετανία.

Ο Λιτβινένκο εγκαταστάθηκε με τη σύζυγό του Μαρίνα (41) και τον γιο τους Ανατόλυ (12) σε σπίτι που του παραχώρησε ο Μπερεζόβσκι στο Musswel Hill.
Ο «Σάσα» Λιτβινένκο κατηγορούσε το Κρεμλίνο για την ανατίναξη πολυκατοικίας στη Μόσχα το 1999 προκειμένου να φορτωθεί η πολύνεκρη τραγωδία σε Τσετσένους αυτονομιστές και να εφαρμοστούν αντίποινα στο Γκρόσνυ.
Τις θέσεις του αυτές τις δημοσιοποίησε σε βιβλίο που στρεφόταν απροκάλυπτα κατά του Πούτιν και που εκδόθηκε με χρηματοδότηση του επίσης φυγάδα Μπόρις Μπερεζόβσκι στον οποίο έχει παραχωρηθεί η Βρετανική υπηκοότητα (καταζητείται από τις Ρωσικές Αρχές για πολλές εγκληματικές ενέργειες και έχει ζητηθεί η έκδοσή του).
Ο «Σάσα» είχε ισχυριστεί παλαιότερα ότι το Κρεμλίνο του είχε αναθέσει ανάμεσα σε άλλα και τη δολοφονία του Μπερεζόβσκυ στο Λονδίνο.

Πρόσφατα, οι κατηγορίες των κύκλων του Λονδίνου κατά Πούτιν εντάθηκαν με αφορμή τη δολοφονία της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόβσκαγια, που ασκούσε σκληρή κριτική στο Κρεμλίνο για την Τσετσενία.


Η υπόθεση της δηλητηρίασης και του θανάτου του «Σάσα» Λιτβινένκο είναι γεμάτη από σκοτεινά σημεία και ερωτηματικά, καθώς αρχικά αποδόθηκε σε κάποιον «σύνδεσμο» Ιταλό με τον οποίο είχε συνάντηση ο «Σάσα» στο γιαπωνέζικο εστιατόριο Itsu, στο Πικαντίλυ.


Ο Ιταλός θα παρέδιδε στον Λιτβινένκο στοιχεία για τη δολοφονία της Πολιτκόβσκαγια που ενοχοποιούσαν το Κρεμλίνο και η πρώτη αδιαθεσία που ένοιωσε ο «Σάσα» συνέβη μετά το σούσι που έφαγε εκεί.

Ο Όλεγκ Γκορντιέβσκι

Τη σχέση του Ιταλού «Μάριο» με τη δηλητηρίαση έσπευσε να διαψεύσει ο Όλεγκ Γκορντιόβσκυ, δηλώνοντας ότι «ο Ιταλός είναι ένας καλός άνθρωπος που δεν είχε κανένα συμφέρον να δολοφονήσει τον Ρώσο».
Ο Γκορντιόβσκυ παρουσίασε ένα άλλο «σενάριο» για τη δηλητηρίαση αναφέροντας την επίσκεψη στο Λονδίνο ενός πρώην πράκτορα της KGB που αργότερα υπηρέτησε ως σωματοφύλακας του Μπερεζόβσκυ, στη συνέχεια επέστρεψε στη Ρωσία όπου και φυλακίστηκε, αλλά επανεμφανίστηκε στους κύκλους του Λονδίνου ως…εκατομμυριούχος!
Το «σενάριο» αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους Τσετσένους του “Kavkaz Center” που υποστηρίζουν ότι ο μυστηριώδης Ιταλός «Μάριο» ταξιδεύει συχνά στη Μόσχα και είναι στενός φίλος του υπαρχηγού του FSB Βίκτορ Κομογκόροβ.
Η Βρετανική Αστυνομία ερεύνησε το εστιατόριο Itsu και ζήτησε να εξετάσει τις καταγραφές από τις κάμερες παρακολούθησης του χώρου και φυσικά γνωρίζει λεπτομέρειες για τον Ιταλό.

Ο Γκεόργκι Μάρκοβ

Εκτός από τις δηλητηριάσεις των Γιουσένκο και «Σάσα» Λιτβινένκο, αξίζει να θυμηθούμε και την υπόθεση του Βούλγαρου πράκτορα και φυγάδα στη Βρετανία, του Γκεόργκι Μάρκοβ, ο οποίος φέρεται ως δολοφονηθείς με δηλητήριο το 1978, ύστερα από ένα χτύπημα με ομπρέλα στο πόδι του καθώς περπατούσε στη Γέφυρα του Βατερλό.
Επίσης, η Άννα Πολιτκόβσκαγια είχε καταγγείλει τη δηλητηρίασή της «από πράκτορες του Κρεμλίνου», ενώ ταξίδευε αεροπορικώς προς το Μπεσλάν για να καλύψει τη σφαγή που έγινε στο σχολείο.
Το Thallium είναι ένα τοξικό δηλητήριο γνωστό από το 1861 οπότε και το ανακάλυψε στην Αγγλία ο Sir William Crookes.
Αναφέρθηκε ως μέσον δολοφονίας σε βιβλίο της Άγκαθα Κρίστι (“The Pale Horse”) και πιστεύεται ότι η CIA προσπάθησε κάποτε να δολοφονήσει τον Φιντέλ Κάστρο με Thallium τοποθετώντας το στα… παπούτσια του ηγέτη της Κούβας που είχαν δοθεί για γυάλισμα σε ξενοδοχείο.
Επίσης, έχουν αναφερθεί δολοφονίες ανθρώπων με τη χρήση του δηλητηρίου αυτού στην Αυστραλία, στο Καμερούν, στην Ιαπωνία και στην Κίνα, ενώ υπάρχουν βάσιμες υποψίες και για τη δολοφονία με Τhallium του μάρτυρα Στιβ Μπίκο στη Ν. Αφρική (12 Σεπτεμβρίου 1977).

Ο υπαρχηγός του FSB Βίκτορ Κομογκόροβ

Η δηλητηρίαση του «Σάσα» Λιτβινένκο με Τhallium θα μπορούσε να είναι και μια… «διαφήμιση» για το τελευταίο φιλμ του Τζέιμς Μποντ, το “Casino Royale” που παίχθηκε ήδη στους Αθηναικούς κινηματογράφους, αφού ο ήρωας πίνει ένα ποτό που περιέχει το δηλητήριο αλλά αντιδρά γρήγορα και το βγάζει με τη βοήθεια αλατόνερου (πρόκειται για αντίδραση που δεν ισχύει αφού είναι γνωστό ότι το μοναδικό αντίδοτο για το Τhallium είναι το “Prussian Blue”).
Η υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου στο Λονδίνο πήρε διεθνείς διαστάσεις και φυσικά λειτούργησε θαυμάσια η απαραίτητη προπαγάνδα και η κάλυψη του «πιασάδικου» θέματος από τα ΜΜΕ.


Στον γκρίζο κόσμο των πρακτόρων συμβαίνουν πράγματα που δεν τα μαθαίνουμε ποτέ όπως και τη δράση ανθρώπων σαν τον «Σάσα» Λιτβινένκο, όποια κι’ αν ήταν.

Σοκολένκο, Λουγκοβόι και Κοβτούν

Την 1η Νοεμβρίου 2006 ο Αλεξάντερ «Σάσα» Λιτβινένκο συναντήθηκε με τον πρώην πράκτορα KGB Σεργκέι Λουγκοβόι που τώρα έχει εταιρεία ασφάλειας και σωματοφυλάκων στη Μόσχα και βρισκόταν στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει τον αγώνα Arsenal-CSKA.
Toν Λουγκοβόι που υπήρξε και σωματοφύλακας του άλλοτε Πρωθυπουργού της Ρωσίας Γεγκόρ Γκαιντάρ, συνόδευαν οι άγνωστοι στον Λιτβινένκο, Ντμίτρυ Κοβτούν και Βιατσεσλάβ Σοκολένκο.
Η συνάντηση έγινε στο “Turner Bar” του ξενοδοχείου Millennium Mayfair και η παρέα ήπιε τσάι συζητώντας για μπίζνες.
Αμέσως μετά ο Λιτβινένκο κατευθύνθηκε προς το Πικαντίλυ για τη συνάντηση με τον Ιταλό.
 Τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο αφού ο μυστηριώδης Ιταλός «Μάριο» που κέρασε σούσι  τον «Σάσα» στο Λονδίνο, δεν είναι άλλος από τον αμφιλεγόμενο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νάπολης, Μάριο Σκαραμέλα.

Ο  Μάριο Σκαραμέλα

Ο  Μάριο Σκαραμέλα

 

Ο Βασίλυ Μιτρόχιν

Ο εκλεκτός στον κόσμο των Μυστικών Υπηρεσιών Μάριο Σκαραμέλα είναι γενικός γραμματέας του «παράξενου» Environmental Crime Prevention Programme (ECPP) και σύμβουλος της «Επιτροπής Μιτρόχιν» που αναζητά τους… πράκτορες της KGB που έδρασαν στην Ιταλία κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Βασίλυ Μιτρόχιν, (1922-2004), υπήρξε Διευθυντής Αρχείων της KGB και επιχείρησε να δώσει μυστικά στους Αμερικανούς (CIA) που όμως τον θεώρησαν αναξιόπιστο, οπότε και κατέφυγε στους Βρετανούς που τον δέχτηκαν). 
Ο Μάριο Σκαραμέλα είχε υποστηρίξει παλαιότερα ότι ένα σοβιετικό υποβρύχιο είχε κρύψει… 20 πυρηνικές κεφαλές στον Κόλπο της Νάπολης με τη βοήθεια της Μαφίας και της Καμόρα!
Ο Ιταλός δήλωσε τότε ότι είχε τις πληροφορίες από την Ισραηλινή Μοσάντ και ξεσήκωσε τους κατοίκους της περιοχής που ανησύχησαν για ραδιενεργή μόλυνση του περιβάλλοντος (παρά τις έρευνες του Ιταλικού Ναυτικού δεν βρέθηκε το παραμικρό).

Ο  Μάριο Σκαραμέλα

Το 2004 ο Μάριο Σκαραμέλα δέχθηκε επίθεση κατά την οποία ρίχτηκαν πολλές σφαίρες εναντίον του χωρίς όμως να τον πετύχουν και αργότερα ανακοίνωσε ότι ερευνούσε  μυστικούς λογαριασμούς Ρώσων πρακτόρων σε Τράπεζα του Αγίου Μαρίνου.
Το 2005 αναφέρθηκε το όνομα του Σκαραμέλα σε υπόθεση βαλίτσας που περιείχε 5 κιλά ραδιενεργού υλικού, το οποίο προσπαθούσε να πουλήσει σε Ιταλούς στο Ρίμινι κάποιος Ουκρανός πράκτορας που ονομαζόταν «Σάσα».
Τώρα, ο ανεκδιήγητος Μάριο Σκαραμέλα ξαναέρχεται στο προσκήνιο με το ραντεβού που είχε με τον πρώην πράκτορα  «Σάσα» Λιτβινένκο (Ουκρανικής καταγωγής), για να του παραδώσει «στοιχεία» για τη δολοφονία της Πολιτκόβσκαγια!
Όσο σοβαρό κι’ αν είναι το θέμα με τον θάνατο του πρώην πράκτορα «Σάσα» Λιτβινένκο, το κύκλωμα εντός του οποίου κινείτο, οι άνθρωποι που τον πλαισίωναν και η όλη υπόθεση της δηλητηρίασής του, έχουν αναπόφευκτα και το στοιχείο του γελοίου.

Ο  Άλεξ Γκόλντφαρμπ

 Ο Σκαραμέλα παρέδωσε στον Λιτβινένκο ένα 4τρασέλιδο e-mail που του έστειλαν κάποιοι από την Αγ. Πετρούπολη με «πληροφορίες» για τη δολοφονία της Πολιτκόβσκαγια και ενημέρωσε τον «Σάσα» ότι και οι δυό τους ήταν σε «λίστα θανάτου» από πράκτορες των Ρωσικών Μυστικών Υπηρεσιών, όπως και ο Ιταλός Γερουσιαστής Πάολο Γκουζάντι, Πρόεδρος της «Επιτροπής Μιτρόχιν».
Ο Ιταλός καθηγητής που αυτοαποκαλείται «σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας» δεν έφαγε τίποτε στο Itsu (είχε φάει πίτσα πιο πριν σε άλλο ρεστοράν) και πλήρωσε τον λογαριασμό που ήταν 17 λίρες.


Μετά τη συνάντηση με τον Σκαραμέλα ο Λιτβινένκο πληροφόρησε σχετικά τους Άλεξ Γκόλντφαρμπ (έμπιστος του Μπόρις Μπερεζόβσκι) και Αχμέντ Ζακάγεβ («υπουργός Εξωτερικών της Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ισκερίας» που χρηματοδοτείται από τον Μπερεζόβσκι και καταζητείται από τις Ρωσικές Αρχές) και λίγο αργότερα το ίδιο απόγευμα αρρώστησε.

Ο  Γιάσερ Αραφάτ

Στη διάρκεια της νοσηλείας στο University College Hospital το «σενάριο» για το Thallium διαψεύστηκε παρά του ότι είχε ανακοινωθεί ο εντοπισμός στοιχείων του στον οργανισμό του Λιτβινένκο (άλλωστε του είχε χορηγηθεί και το αντίδοτο)και οι υποψίες στράφηκαν προς κάποια «ραδιενεργή ουσία» που ήταν αδύνατον όμως να προσδιοριστεί.
Για αρκετές μέρες η κατάσταση θύμιζε την περίοδο νοσηλείας του Γιάσερ Αραφάτ στο Παρίσι, όταν οι γιατροί προσπαθούσαν να εντοπίσουν την αιτία της πάθησης του Παλαιστίνιου ηγέτη ή το δηλητήριο που την είχε προκαλέσει.


Αμέσως μετά το θάνατο του Ρώσου και πριν γίνει η νεκροψία (!), οι Αρχές με επίσημη ανακοίνωση γνωστοποίησαν την ανακάλυψη του ραδιενεργού Polonium-210 στα ούρα του Λιτβινένκο!
Ίχνη από Polonium-210  εντοπίστηκαν κατά τις Αρχές στο ξενοδοχείο Millennium Mayfair, στο Γιαπωνέζικο ρεστοράν Itsu και στο σπίτι του Λιτβινένκο.
Οι Βρετανικές Αρχές απέκλεισαν τα σημεία αυτά, κάλεσαν το κοινό που βρέθηκε εκεί την1η Νοεμβρίου να υποβληθεί σε προληπτικές εξετάσεις και έκαναν έκκληση για πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση.

Αν πράγματι εντοπίστηκαν ίχνη από Polonium-210  τότε εύλογα γεννάται το ερώτημα, γιατί δεν το εντόπισαν οι γιατροί με την ανάλυση των ούρων του ασθενούς που νοσηλευόταν επί τρεις ολόκληρες εβδομάδες;
Ο θάνατος του συνταγματάρχη και πρώην πράκτορα  Αλεξάντερ «Σάσα» Λιτβινένκο προκλήθηκε ασφαλώς από κάτι που έπιασε, έφαγε, ήπιε, ή ανέπνευσε (τα «ίχνη» από Polonium-210  που εντοπίστηκαν κατά τις Αρχές σε ξενοδοχείο, ρεστοράν και σπίτι δεν αποκλείουν την επαφή και την εισπνοή).

 

Έρευνες στο σπίτι του Λιτβινένκο.

Ο αποκλεισμός του εστιατορίου Itsu

 

Η Μαρίνα Λιτβινένκο με τον Τσετσένο Αχμέντ Ζακάγεφ

Επομένως, θα έπρεπε πρωτίστως να απομονωθούν και να υποβληθούν σε ειδικές εξετάσεις οι Λουγκοβόι, Κοβτούν, Σοκολένκο (ξενοδοχείο), ο Σκαραμέλα (ρεστοράν), οι Αλεξάντερ Γκόλντφαρμπ και Αχμέντ Ζακάγεβ με τους οποίους συναντήθηκε ο Λιτβινένκο μετά το ραντεβού με τον Ιταλό και οι Μαρίνα και Ανατόλυ Λιτβινένκο (σπίτι).
Όλοι αυτοί κυκλοφορούν ανεμπόδιστα χωρίς να έχουν εξετασθεί σε αντίθεση με δρόμους, καταστήματα και οικίες που έχουν εντυπωσιακά σφραγιστεί από την Αστυνομία!
Είναι γνωστό ότι πολλοί πράκτορες Μυστικών Υπηρεσιών από τις πρώην σοβιετικές χώρες έχουν ανάμιξη στη διακίνηση όπλων και ραδιενεργών υλικών και επίσης είναι χαρακτηριστική η «εμπλοκή» του αμφιλεγόμενου καθηγητή Σκαραμέλα στην υπόθεση της βαλίτσας με το ραδιενεργό υλικό στο Ρίμινι.

 

Η  Βάλερυ Πλέιμ

Ίσως ο Λιτβινένκο να βρέθηκε στη μέση κάποιας «δραστηριότητας» σαν αυτές που απασχολούσαν την Brewster Jennings & Associates (CIA) της Βάλερυ Πλέιμ.
Από εκεί και πέρα τα πράγματα μπορεί να πήραν τη μορφή που συνέφερε περισσότερο στον Μπόρις Μπερεζόβσκι και στο κύκλωμά του στο Λονδίνο, με  διαχείριση του θέματος «δηλητηρίαση με εντολή Πούτιν» από ειδικούς.
Ο Μπερεζόβσκι ανέθεσε στην εταιρεία Bell Pottinger Communications τις ανακοινώσεις και τα Δελτία Τύπου για τον Λιτβινένκο, όπως και τις φωτογραφίες και τα βίντεο που τραβήχτηκαν μέσα στην «φρουρούμενη» μονάδα εντατικής θεραπείας (στους πελάτες του Lord Bell περιλαμβάνονται οι Μάργκαρετ Θάτσερ, Ρούπερτ Μέρντοχ, Κόνραντ Μπλακ, Μπόρις Γέλτσιν, Σουλτάνος του Μπρουνέι κ.α.).
Σε ότι αφορά στις δηλώσεις και στις αναφορές του ιδίου του Λιτβινένκο, όλα αυτά δίδονταν στη δημοσιότητα από τον…βιοχημικό (!) Αλεξάντερ Γκόλντφαρμπ που είναι και διευθυντής της «οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (Civil Liberties Fund) που ίδρυσε στη Ν. Υόρκη ο Μπερεζόβσκι το 2000 (ο γεννηθείς στη Ρωσία Άλεξ Γκόλντφαρμπ είναι και διευθυντής  του «μη κερδοσκοπικού» Public Health Research Institute του Τζορτζ Σόρος και γνώριζε τον Λιτβινένκο από τότε που ο Ρώσος πράκτορας ήταν κρατούμενος στη φυλακή με κατηγορία προδοσίας).

Ο Λεονίντ Νέβζλιν

Σύμφωνα με τον Λεονίντ Νέβζλιν που υπήρξε μάνατζερ της Ρωσικής πετρελαικής Yukos και που σήμερα είναι Πρόεδρος του Μουσείου Διασποράς στο Τελ Αβίβ, ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο πήγε και στο Ισραήλ μεταφέροντας απόρρητα έγγραφα για τη Yukos «που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά».

Ο Νέβζλιν συνδέει το θάνατο του πράκτορα με το ταξίδι στο Ισραήλ και τα έγγραφα αυτά και ενημέρωσε σχετικά τις Βρετανικές Αρχές.Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Λιτβινένκο ήταν διπλός πράκτορας (Μοσάντ) και ότι πωλούσε εμπορικά μυστικά σε διάφορες κατευθύνσεις μέσα και έξω από τη Ρωσία και ιδιαίτερα στους φυγάδες ολιγάρχες στη Δύση.
Ο Λιτβινένκο υπηρέτησε στο ειδικό τμήμα του FSB (πρώην KGB) που ερευνούσε τη δράση των ολιγαρχών της εποχής Γέλτσιν και δρούσε εναντίον τους.
Ο Λεονίντ Νέβζλιν καταζητείται από τις Ρωσικές Αρχές για οικονομικά εγκλήματα αλλά και για συμβόλαια θανάτου και υπήρξε το δεξί χέρι του Μιχαήλ Χοντορκόβσκι που βρίσκεται κρατούμενος σε φυλακή της Σιβηρίας.

Ο Μπόρις Αμπράμοβιτς Μπερεζόβσκι

Ο γεννηθείς το 1944 στη Μόσχα από Εβραική οικογένεια Μπόρις Αμπράμοβιτς Μπερεζόβσκι απέκτησε απίστευτο πλούτο επί Γέλτσιν και αν και ήταν ήδη Ισραηλινός υπήκοος και κάτοχος Ισραηλινού διαβατηρίου, διορίστηκε από τον Γέλτσιν ως Γραμματέας του πανίσχυρου Ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και αργότερα Γραμματέας του Συμβουλίου των Χωρών της Κοινοπολιτείας (χώρες πρώην ΕΣΣΔ).
Η εύνοια του Γέλτσιν αποκτήθηκε σε αντάλλαγμα της οικονομικής υποστήριξης που πρόσφερε ο Μπερεζόβσκι ως επικεφαλής της ομάδας των «Επτά Μεγάλων» πλουτοκρατών, για την επανεκλογή του Ρώσου Προέδρου την δεύτερη τετραετία.
Στα τέλη του 1998 αρχές 1999 το άστρο του Μπερεζόβσκι έσβηνε μαζί με τη λήξη της θητείας Γέλτσιν και ανέτειλε το άστρο του Βλαντιμίρ Πούτιν που διέθετε την καλύτερη οργάνωση μέσα στους κύκλους της KGB με τους δεύτερης κατηγορίας πράκτορες από την Αγ. Πετρούπολη.

Ο πρόεδρος Πούτιν

Για να γλυτώσει επικίνδυνες συνέπειες ο Μπερεζόβσκι πέρασε στην ενεργό πολιτική και εξελέγη μέλος της Ντούμα (Ρωσικό Κοινοβούλιο) για την περιοχή Καρασάγεβο-Τσερκεζία που βρίσκεται κοντά στην Τσετσενία και όπου κανείς μπορεί να εξαγοράσει «τα πάντα», εξασφαλίζοντας και την απαραίτητη βουλευτική ασυλία από κάθε ενδεχόμενη ποινική δίωξη.
Με την εγκατάσταση του Πούτιν στο Κρεμλίνο ο Μπερεζόβσκι δεν μπορούσε να είναι σίγουρος για τίποτε, ιδίως ως κάτοχος μιας τεράστιας περιουσίας με τις μετοχές της Aeroflot και της αυτοκινητοβιομηχανίας Logovaz, τα πετρέλαια, το αλουμίνιο και τα ΜΜΕ, μέσα από μια πολυετή διαδρομή δωροδοκιών, πληρωμένων «συμβολαίων» και εξαφανισμένων ανθρώπων, οπότε και αποφάσισε να καταφύγει στη Βρετανία το 2000 όπου έλαβε πολιτικό άσυλο το 2003, με το όνομα Πλάτον Ελένιν.
Ανάμεσα σε άλλα, ο Μπόρις Μπερεζόβσκι είναι σήμερα και συνέταιρος σε μπίζνες με τον Neil Bush, αδελφό του Προέδρου ΗΠΑ.
Η υπόθεση Λιτβινένκο αποκτά τεράστιες πολιτικές διαστάσεις που θα επηρεάσουν τις σχέσεις Ρωσίας-Ευρώπης σε μια περίοδο έντονων ζυμώσεων και ευαίσθητων ισορροπιών για τα Ενεργειακά και την Ασφάλεια.

Ο πατέρας του Λιτβινένκο Βάλτερ, συνταξιούχος γιατρός

O Αλεξάντερ «Σάσα» Λιτβινένκο γεννήθηκε το 1962 στη Ρωσική πόλη Βορονέζ από οικογένεια στρατιωτικών.
Ο πατέρας του ήταν γιατρός σε «αποικίες τιμωρημένων» (“Gulag”) και ο «Σάσα» κατατάχθηκε στο στρατό όταν τελείωσε το σχολείο το 1980.
Αποφοίτησε από στρατιωτική σχολή το 1985 (Μούρμανσκ) και τοποθετήθηκε στις ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών ενώ παράλληλα υπήρξε και πληροφοριοδότης της KGB.
Το 1988 μετατάχθηκε στην KGB και φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Στρατιωτικής Αντικατασκοπίας υπηρετώντας στις Μυστικές Υπηρεσίες μέχρι το 1999 (στη διάρκεια των χρόνων αυτών τα ονόματα άλλαξαν πολλές φορές, KGB, AFB, MB, FSK, FSB).
Ο Λιτβινένκο εργάστηκε στη Στρατιωτική Αντικατασκοπία, στη Διεύθυνση Οικονομικής Ασφάλειας και στο Κέντρο Αντιτρομοκρατίας.
Η τελευταία του θέση μέχρι το Φθινόπωρο 1997 ήταν στη Διεύθυνση Επεξεργασίας και Καταστολής της Δράσης Εγκληματικών Ομάδων (URPO), μια ελίτ μυστική μονάδα του FSB που ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία.

Ο Αλεξάντερ «Σάσα» Λιτβινένκο

Έλαβε μέρος στην επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων από τους Τσετσένους στο Περβομαισκόγε του Νταγκεστάν (Ιανουάριος 1996) και αργότερα με εντολές των ανωτέρων του δημιούργησε σχέσεις με τη χήρα του πρώτου προέδρου της Τσετσενίας Τζοχάρ Ντουντάεβ. 
Ο Λιτβινένκο γνώρισε τον Μπόρις Μπερεζόβσκι το 1994 και είχε τακτική επαφή μαζί του χωρίς να ενημερώνει την Υπηρεσία του και οργάνωσε ομάδα εμπίστων που αποτελούσαν το «σύστημα Μπερεζόβσκι» στο FSB (η ομάδα αυτή προσπάθησε να ελέγξει τα ανώτατα κλιμάκια δυσφημίζοντας όσους αποτελούσαν εμπόδιο και δεν ήταν πιστοί στον Μπερεζόβσκι).
Όταν η δράση της ομάδα αποκαλύφθηκε ο Λιτβινένκο και 4 μασκοφόροι σύντροφοί του έδωσαν συνέντευξη Τύπου καταγγέλοντας την Υπηρεσία για παράνομες πιέσεις και διώξεις επιχειρηματιών, ενώ παράλληλα αποκάλυψαν ότι τους δόθηκε εντολή εξόντωσης του Μπερεζόβσκι (δύο χρόνια μετά οι πράκτορες Βίκτορ Σεμπάλιν και Αντρέι Ποτκίν που ήταν από τους μασκοφόρους της συνέντευξης ομολόγησαν ότι όλα είχαν οργανωθεί επί πληρωμή από τον ίδιο τον Μπερεζόβσκι).
Μετά τη συνέντευξη ο Λιτβινένκο και οι άλλοι αποχώρησαν από την Υπηρεσία και τοποθετήθηκαν στη Γραμματεία των Χωρών της Κοινοπολιτείας υπό τον Μπόρις Μπερεζόβσκι (ο Λιτβινένκο πήρε τη θέση του συμβούλου επί θεμάτων ασφαλείας).

Την Άνοιξη 1999 το FSB άσκησε δίωξη κατά του Λιτβινένκο για εγκληματικές πράξεις και τον συνέλλαβε δύο φορές, τον  Μάρτιο και τον Νοέμβριο (συνολικά παρέμεινε κρατούμενος επί εννέα μήνες).
Τον Ιούνιο 2000 και ενώ ήταν υπόδικος για παράνομη κατοχή όπλων και εκρηκτικών ο Λιτβινένκο έφυγε με την οικογένειά του για τη Βρετανία.
Το δικαστήριο τον καταδίκασε ερήμην σε φυλάκιση τριών χρόνων και έξη μηνών.
Ο Αλεξάντερ «Σάσα» Λιτβινένκο υπήρξε σφοδρός πολέμιος του Βλαντιμίρ Πούτιν και δεν δίστασε να  τον κατηγορήσει δημόσια για «παιδοφιλία» με αφορμή ένα… φιλί που έδωσε στο Κρεμλίνο ο Ρώσος Πρόεδρος σε ένα τετράχρονο αγοράκι!

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη διάρκεια της Συνόδου Ρωσίας-Ε. Ένωσης στο Ελσίνκι, ότι ο θάνατος του Λιτβινένκο είναι μια τραγωδία και ευχήθηκε να μη τον μετατρέψουν σε σκάνδαλο οι Βρετανικές Αρχές.
Στο Λονδίνο συνεδρίασε για την υπόθεση Λιτβινένκο η Κυβερνητική Επιτροπή “Cobra” και ζητήθηκε από τον Ρώσο πρέσβη Γιούρι Φεντότοβ η συνδρομή της Μόσχας για την εξιχνίαση του θανάτου.

Ο Τόνυ Μπλερ

Αξιοσημείωτη εξέλιξη:

Ο Τόνυ Μπλερ απαίτησε την αποφυγή πρόωρων συμπερασμάτων για το θάνατο του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, καθώς ίχνη του ραδιενεργού ισότοπου Polonium-210 εντοπίστηκαν στο γραφείο του Μπόρις Μπερεζόβσκι που σφραγίστηκε!
Ο Άλεξ Γκόλντφαρμπ παραδέχθηκε (με καθυστέρηση) ότι ο Λιτβινένκο είχε περάσει από το γραφείο του ολιγάρχη μετά από το ραντεβού με τον Σκαραμέλα.
Στη Μόσχα, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόβ έγραψε σε άρθρο του στην Novaya Gazeta (εφημερίδα στην εργαζόταν η Άννα Πολιτκόβσκαγια), ότι «αυτοί που δολοφόνησαν την Πολιτκόβσκαγια ήθελαν να χτυπήσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν».
Μεγάλης κλίμακας διακίνηση ραδιενεργών ουσιών γίνεται στο κόσμο ιδίως από χώρες της πρώην Σοβ. Ένωσης και έχουν αναφερθεί περιστατικά στη γειτονική Τουρκία, με ποσότητες Polonium-210, Cesium-137, Radium, Iridium, Strontium-90, Uranium, Thorium και Plutonium-239, που τα εμπορεύεται η Ρωσο-Ισραηλινή μαφία.
Επίσης, η Τουρκία είναι το «σπίτι» του μεγαλύτερου υποστηρικτικού δικτύου των Τσετσένων ανταρτών (μέσω Τουρκίας κινήθηκε προς Βρετανία ο Λιτβινένκο).

Γεγκόρ Γκαιντάρ

Εκτός από το γραφείο του Μπερεζόβσκι ανιχνεύτηκαν ίχνη Polonium -210 και σε άλλα σημεία του Λονδίνου, όπως στο κτίριο της Down Street 7 όπου βρίσκονται τα γραφεία της εταιρείας «Ασφάλειας» Titon International Ltd., και της Erinys UK Ltd., εταιρείας που έχει συμβάσεις με το Facilities Protection Services στο Ιράκ (όπου δρουν μισθοφόροι από Ν Αφρική, Κολομβία, Σαλβαντόρ, Χιλή, Νεπάλ, Φίτζι, Φιλιππίνες, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ και Ισραήλ).
Εκπρόσωπος της Erinys παραδέχθηκε ότι ο Λιτβινένκο είχε επισκεφθεί την εταιρεία το ίδιο εκείνο βράδυ της 1ης Νοεμβρίου «για να συζητήσει διάφορες δουλειές», αρνήθηκε όμως να δώσει λεπτομέρειες.


Το θρίλερ με τις «ραδιενεργές ουσίες» συνεχίστηκε με την εκδήλωση μιας παράξενης ασθένειας του πρώην Πρωθυπουργού της Ρωσίας Γεγκόρ Γκαιντάρ (σωματοφύλακας του οποίου υπήρξε ο Λουγκοβόι), κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ιρλανδία, μία μόλις μέρα μετά τον θάνατο του Λιτβινένκο.
Ο Γκαιντάρ άρχισε να κάνει ασταμάτητους εμετούς και αιμορραγούσε από τη μύτη για πολλή ώρα.
Μετά από σύντομη παραμονή σε νοσοκομείο του Δουβλίνου ο Ρώσος αναχώρησε εσπευσμένα για τη Μόσχα, όπου και νοσηλεύεται.

Ανατόλυ Τσουμπάις

Ο πανίσχυρος Ανατόλυ Τσουμπάις, που είχε ηγηθεί του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων επί Γέλτσιν και που σήμερα είναι επικεφαλής της Ρωσικής Αρχής Ηλεκτρικής Ενέργειας, δήλωσε ότι η «ασθένεια» του Γκαιντάρ είναι περίεργη και δεν μπορεί να οφείλεται σε φυσικούς λόγους ενώ τα γεγονότα των Πολιτκόβσκαγια, Λιτβινένκο και Γκαιντάρ προκαλούνται απ’αυτούς που επιθυμούν να ανατρέψουν την εξουσία στη Ρωσία.
Φαίνεται ότι το Λονδίνο είναι πλημμυρισμένο στη «ραδιενέργεια» αφού οι Αρχές ανακοινώνουν καθημερινά τον εντοπισμό και άλλων ιχνών, ακόμη και σε αεροπλάνα με τα οποία ταξιδεύουν χιλιάδες επιβάτες!
Ο Ιταλός Μάριο Σκαραβέλα κλήθηκε να μεταβεί στη Βρετανία για να εξεταστεί από την Αστυνομία για τις επαφές του και τη συνάντηση με τον Λιτβινένκο, ενώ επισήμως ανακοινώθηκε ότι ταξίδεψε οικειοθελώς φοβούμενος πιθανή μόλυνσή του (φυλασσόταν  σε ασφαλές καταφύγιο σε προάστιο του Λονδίνου).
O Σκαραμέλα απεκάλυψε ότι ο Λιτβινένκο με τον οποίο είχε σχέσεις από το 2000 του είχε εκμυστηρευτεί ότι είχε πωλήσει στο παρελθόν ραδιενεργό υλικό στη Ζυρίχη, όταν ακόμη ήταν πράκτορας του FSB.
Ιταλικές εφημερίδες αναφέρουν ότι από την αρχή της φετινής χρονιάς ο Σκαραμέλα ερευνάται από την Εισαγγελία  για παράνομη διακίνηση όπλων και ότι υπήρξε συνεργάτης του διωγμένου από τον Ρομάνο Πρόντι πρώην αρχηγού της SISMI Νικολό Πολάρι (οι Λιτβινένκο και  Σκαραμέλα έχουν ισχυριστεί ότι ο Ιταλός Πρωθυπουργός Πρόντι είναι πράκτορας της KGB).
Οι Ρωσικές Αρχές προσφέρθηκαν να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους Βρετανούς για την εξιχνίαση των συνθηκών θανάτου του Λιτβινένκο και ζήτησαν δείγματα από το Polonium-210 που εντοπίστηκε στο Λονδίνο για να εξακριβώσουν αν έχει Ρωσική προέλευση.

Staticmaster βουρτσάκι για Polonium-210 στα φιλμς

Παρά την ξέφρενη προπαγάνδα περί Ρωσικού εργαστηρίου από το οποίο προέρχονταν η ραδιενεργός ουσία (ο Βρετανικός Τύπος το θεωρούσε δεδομένο και επιχειρηματολογούσε επ’ αυτού), η αποκάλυψη ήλθε από τις ΗΠΑ:
Σύμφωνα με την San Francisco Chronicle το Polonium-210 (απείρως πιο θανατηφόρο από το κυάνιο) πουλιέται ελεύθερα στην αγορά και όποιος θέλει μπορεί να το αγοράσει μέσω Ίντερνετ χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό.
Μάλιστα η United Nuclear Scientific Equipment & Supplies of Sandia Park, N.M., το πουλάει μόνον 69 δολάρια και το στέλνει ταχυδρομικώς όπου ζητηθεί!
Πολλοί φωτογράφοι βουρτσίζουν τα αρνητικά των φιλμς με Polonium-210 για να αφαιρέσουν τον στατικό ηλεκτρισμό ώστε να μη υπάρχει στα αρνητικά σκόνη (“Staticmaster”).
Η υπόθεση με τις «ραδιενεργές ουσίες» παίρνει τεράστιες διαστάσεις καθώς το θέμα κλιμακώθηκε στα επιβατικά αεροπλάνα της Boeing στα οποία οι Βρετανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκαν «ίχνη ραδιενεργών ουσιών».
Στις ανακοινώσεις αποφεύγεται τεχνηέντως να κατονομαστούν οι «ραδιενεργές ουσίες» και άλλωστε είναι ευρέως γνωστό ότι υπάρχει από παλιά πρόβλημα με τις ισοζυγιστικές ράβδους ουρανίου που η κατασκευάστρια Boeing χρησιμοποιεί.

Θυμίζουμε την περίπτωση με το τραγικό δυστύχημα στο Γραμματικό, όταν αμέσως μετά τη συντριβή του αεροπλάνου Boeing της Κυπριακής Helios έφθασαν στο σημείο της καταστροφής επιστήμονες από τον «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ» για να μετρήσουν τη ραδιενέργεια στην περιοχή.
Ο θάνατος του Λιτβινένκο αποδίδεται σε δηλητηρίαση από το ραδιενεργό ισότοπο Polonium-210 (εντοπίστηκε στα ούρα του) ίχνη του οποίου εντοπίστηκαν και στο ξενοδοχείο Millennium Mayfair, στο ρεστοράν Itsu, στο γραφείο του Μπερεζόβσκι, στις εταιρείες Titon και Erinys, καθώς και στο σπίτι του πρώην πράκτορα του FSB.
Σε καμιά από τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις των Αρχών για τα επιβατικά αεροπλάνα της Boeing (ή άλλων εταιρειών) δεν γίνεται λόγος για εντοπισμό Polonium-210.

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου σημειώθηκε ένα παράξενο ατύχημα στον γνωστό παραλιακό δρόμο της Νίκαιας “Promenade des Anglais”, στη Ν. Γαλλία.
Ο Σουλειμάν Κερίμοβ που είναι μέλος της Ρωσικής Βουλής (Ντούμα) και 72ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο (σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του ανέρχεται σε 7,1 δις. δολάρια), έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου που οδηγούσε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση από τραύματα και εγκαύματα.

 

Ο πάμπλουτος Σουλειμάν Κερίμοβ

Η Φεράρι του Κερίμοβ μετά το ατύχημα

Τη στιγμή του ατυχήματος η Φεράρι του Κερίμοβ είχε ένδειξη ταχύτητας 55 χιλιομέτρων την ώρα, όμως το αυτοκίνητο κινείτο στην πραγματικότητα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα με αποτέλεσμα να ξεφύγει από τον δρόμο και να συντριβεί πάνω σε ένα δέντρο.
Φαίνεται ότι ο αδυσώπητος πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα στο «σύστημα Μπερεζόβσκι» και στο Κρεμλίνο θα έχει μεγάλη συνέχεια και ότι προς το παρόν παρακολουθούμε μόνον την πρώτη του φάση.

 

 

 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα