fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Διακίνηση Ραδιενεργών Υλικών

2 Δεκεμβρίου 2006 | 06:05 μ.μ.

Με αφορμή την «Υπόθεση Λιτβινένκο» και όσα επακολούθησαν στο Λονδίνο με τις ανακοινώσεις για εντοπισμό ραδιενεργών ουσιών σε διάφορα σημεία αλλά και σε αεροπλάνα, ξαναέρχεται στην επιφάνεια το τεράστιο θέμα με τη διακίνηση επικίνδυνων στοιχείων που τα εμπορεύονται πρώην και νυν πράκτορες Μυστικών Υπηρεσιών, επικίνδυνοι τρομοκράτες και μαφιόζοι.


Τη διακίνηση ραδιενεργών και στοιχείων προσπαθούν να παρακολουθήσουν Διεθνείς Οργανισμοί, οι Υπηρεσίες πολλών χωρών και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ που έχουν αναπτύξει ένα ολόκληρο μηχανισμό ειδικών πρακτόρων και επιστημόνων.

Στην κατεύθυνση αυτή δρούσε για χρόνια η εταιρεία Brewster Jennings & Associates (CIA) με επικεφαλής την Βάλερυ Πλέιμ, η ιδιότητα και η ταυτότητα της οποίας αποκαλύφθηκε στο βωμό των πολιτικών παιχνιδιών που παίχτηκαν στην Ουάσινγκτον.

 

Jeseph Wilson Valery Plame

Jeseph Wilson Valery Plame

Για να δικαιολογηθεί η Αμερικανική εισβολή στο Ιράκ είχαν εκτός των άλλων διατεθεί και

Η Valery Plame

«αποδεικτικά στοιχεία» που προέρχονταν από τις Ιταλικές Μυστικές Υπηρεσίες (SISMI), βάσει των οποίων το Ιράκ είχε προμηθευτεί ουράνιο από το Νίγηρα για την κατασκευή ατομικού όπλου.
Λόγω της αμφισβήτησης των στοιχείων εστάλη για έρευνα στο Νίγηρα ο πρέσβης Τζόζεφ Γουίλσον ο οποίος διαπίστωσε την πλαστότητα των στοιχείων της SISMI και αποκάλυψε τη συνομωσία.


Για να εκδικηθούν τον Γουίλσον οι νέο-συντηρητικοί υποστηρικτές της εισβολής διέρρευσαν σε δημοσιογράφους το ρόλο, την ταυτότητα και την ιδιότητα της συζύγου του Βάλερυ Πλέιμ, που ήταν από χρόνια πράκτορας της CIA και επικεφαλής της «καλυμμένης» εταιρείας Brewster Jennings & Associates που ερευνούσε τη διακίνηση όπλων μαζικής καταστροφής.
Η «διαρροή» στοίχησε τη φυλάκιση κάποιων δημοσιογράφων (αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την πηγή της πληροφορίας και τη δίωξη ανώτατων στελεχών του Λ. Οίκου προσκείμενων στον Αντιπρόεδρο Ντικ Τσένυ.
Το ζεύγος Γουίλσον-Πλέιμ έχει μηνύσει τους υπεύθυνους της διαρροής που εκτός των άλλων καταστροφικών για την Εθνική Ασφάλεια συνεπειών, έθεσαν και σε κίνδυνο τη ζωή της Πλέιμ και των συνεργατών της σ’ όλο τον κόσμο.

O Boris Berezovski

Η «Υπόθεση Λιτβινένκο» στο Λονδίνο είναι πιθανότατα ένα θρίλερ διακίνησης ραδιενεργών ουσιών ανάμεσα σε πράκτορες που εργάζονται κοντά σε επικίνδυνους ανθρώπους, που έχουν και πολιτικές βλέψεις και εκτελούν σχεδιασμούς ανατροπών.
Πράκτορες που έφθασαν στο Λονδίνο από τη Μόσχα συνάντησαν τον Λιτβινένκο στο Ξενοδοχείο Millennium Mayfair και είχαν μαζί του «συζήτηση για δουλειές».
Στη συνέχεια ο Λιτβινένκο, που δεν ζει πια, είχε ραντεβού με τον αμφιλεγόμενο Ιταλό «καθηγητή» Μάριο Σκαραμέλα (έχει εντοπιστεί Polonium 210 στον οργανισμό του Ιταλού) και αμέσως μετά κατευθύνθηκε στα γραφεία του Ρώσου φυγάδα ολιγάρχη Μπόρις Μπερεζόβσκι (κυριότερος εχθρός του Πούτιν και καταζητούμενος από τις Ρωσικές Αρχές για σειρά εγκλημάτων).

Πριν επιστρέψει στο σπίτι του, ο Λιτβινένκο, επισκέφθηκε τα γραφεία εταιρείας που έχει συμβάσεις ασφάλειας εγκαταστάσεων στο Ιράκ (μισθοφόροι από κάθε γωνιά του κόσμου προσλαμβάνονται από τέτοιες εταιρείες) για «εμπορικές συζητήσεις» που δεν έχουν διευκρινιστεί.

Ίχνη του ραδιενεργού ισοτόπου Polonium-210 έχουν εντοπιστεί στο μπαρ του ξενοδοχείου αλλά και σε δωμάτιο που διέμενε ο ένας από τους Ρώσους πράκτορες, στο Γιαπωνέζικο ρεστοράν, στο γραφείο του Μπερεζόβσκι, στα γραφεία της εταιρείας με τη σύμβαση στο Ιράκ και στο σπίτι του Λιτβινένκο.

 

Ο Sasa Litvinenko

Ο Sergei Lugovoi

Αν το Polonium-210 που εντοπίστηκε σε διάφορα σημεία του Λονδίνου έχει Ρωσική προέλευση, θα πρέπει να αναμένεται και η ύπαρξη ιχνών στο αεροπλάνο που μετέφερε στη Βρετανία από τη Μόσχα τον Λουγκοβόι, πρώην  πράκτορα και παλιό φίλο του Λιτβινένκο, που υπήρξε και σωματοφύλακας του τέως Πρωθυπουργού της Ρωσίας Γκαϊντάρ αλλά και του Μπερεζόβσκι.
Ο Σεργκέι Λουγκοβόι ήταν μέχρι πρόσφατα κρατούμενος στις Ρωσικές φυλακές και αίφνης παρουσιάστηκε ως εκατομμυριούχος ιδιοκτήτης εταιρείας ασφάλειας και σωματοφυλάκων.


 Ο Mario Mancini της  SISMI,     o Mario Scaramella    και ο πρώην αρχηγός SISMI Nicolo Polari

Ο Μάριο Σκαραμέλα αποκάλυψε ότι ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο του είχε εξομολογηθεί ότι είχε πουλήσει ραδιενεργές ουσίες σε κάποιους στη Ζυρίχη, το 2000.
Ο Ιταλός «καθηγητής» που παλαιότερα είχε ανάμιξη σε αγοροπωλησία ραδιενεργού υλικού στο Ρίμινι, φέρεται ότι είχε και σχέσεις με τους αποπεμφθέντες από τη SISMI Μάρκο Μαντσίνι και Νικολό Πολάρι (είχαν εξέχοντα ρόλο στα πλαστά έγγραφα του Νίγηρα).
Όλη αυτή η διασπορά του ραδιενεργού Polonium-210 στο Λονδίνο και στα αεροπλάνα, ίσως προήλθε από μια ακόμη περίπτωση διακίνησης επικίνδυνων στοιχείων σαν αυτά που προσπαθούσε να εντοπίσει η Brewster Jennings & Associates της Βάλερυ Πλέιμ.
Το Αμερικανικό FBI παρακολουθεί με μεγάλο κλιμάκιο στη Βρετανία όλες τις έρευνες των Αρχών.

του ΧΑΡΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

 

 

 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα