fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Θάνατος από ραδιενέργεια στο Λονδίνο πριν από τον Λιτβινένκο

10 Ιανουαρίου 2007 | 10:42 μ.μ.

του ΧΑΡΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

ΛΟΝΔΙΝΟ 30 Οκτωβρίου 2006:

Ίγκορ Πονομάρεβ

Η Σύνοδος του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας έχει τελειώσει και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας Λιμένων ο Ίγκορ Πονομάρεβ συνόδευσε τη σύζυγό του στην Όπερα.

Ο Πονομάρεβ ήταν απόφοιτος του Τεχνικού Ναυτικού Πανεπιστημίου Αγ. Πετρούπολης (Ναυπηγός) και από το 2001 υπήρξε ανώτατο στέλεχος πολλών διεθνών οργανισμών.

Ιδιαίτερα ο Πονομάρεβ είχε εργαστεί από το 1993 για την ανάπτυξη των σχέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) και είχε θητεία σε πολλές επιτροπές και σε νευραλγικές θέσεις του.

Θεωρείτο ειδικός επί θεμάτων ασφάλειας της ναυτικής εργασίας, των φορτίων, του σχεδιασμού και του εξοπλισμού των πλοίων, και επί όλων των τεχνικών θεμάτων Ασφάλειας των Θαλασσίων Μεταφορών.

Ο Ίγκορ Πονομάρεβ εκπροσωπούσε τη Ρωσία ως διπλωμάτης στον International Maritime Organization (IMO) του οποίου Γενικός Γραμματέας είναι από τον Ιούνιο 2003 ο Έλληνας Ευθύμιος Μητρόπουλος.

Η Σύνοδος του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας

Ευθύμιος Μητρόπουλος

Ίγκορ Πονομάρεβ (δεξιά)

Μετά την παράσταση της Όπερας το ζεύγος Πονομάρεβ πήγε στο σπίτι του στο Λονδίνο και εκεί ο 41χρονος Ρώσος αισθάνθηκε αιφνιδίως έντονη αδιαθεσία.
Η σύζυγός του ανέφερε ότι κατέρρευσε σʼ έναν καναπέ και ζητούσε απεγνωσμένα νερό καθώς τον κυρίευσε μια πρωτοφανής δίψα, ένα σύμπτωμα δηλητηρίασης από ραδιενέργεια (ήπιε τρία λίτρα νερού σε ελάχιστο χρόνο).
Μετά και από εμφανή αναπνευστικά προβλήματα η γυναίκα του Ρώσου προσπάθησε να καλέσει ασθενοφόρο, όμως, ο Ίγκορ Πονομάρεβ έπεσε στο πάτωμα νεκρός.
Στο πιστοποιητικό θανάτου παρουσιάστηκε ως αιτία η καρδιακή προσβολή αλλά δεν έγινε

Dr. Dietrich Andresen (δεξιά)

νεκροψία λόγω της διπλωματικής ιδιότητας του νεκρού και το πτώμα μεταφέρθηκε την επομένη στη Ρωσία.

Ο Πονομάρεβ δεν είχε ιστορικό καρδιακής πάθησης και σύμφωνα με την οικογένειά του ήταν απόλυτα υγιής.
Το σύμπτωμα της έντονης δίψας δεν απαντάται στις καρδιακές προσβολές, δηλώνει ο Dietrich Andresen της Γερμανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ενώ ειδικοί πιστεύουν ότι επέρχεται με τη δηλητηρίαση από Polonium-210, τη ραδιενεργό ουσία που σκότωσε τον Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

Μάριο Σκαραμέλα

Η ειδική τοξικολόγος Gabriela Gerber-Zupan του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Μονάχου, δεν αποκλείει και τη δηλητηρίαση με Thallium (το Thallium είχε αρχικά αναφερθεί ως αιτία της ασθένειας του Λιτβινένκο), που προκαλεί επίσης το σύμπτωμα της έντονης δίψας.

Ο Ιταλός Μάριο Σκαραμέλα συμμετείχε στη Σύνοδο του ΙΜΟ και είχε κανονίσει συνάντηση του Πονομάρεβ με τον Λιτβινένκο για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας λιμένων (η αποκάλυψη έγινε από τους συγγενείς του Πονομάρεβ που φοβούνται ότι ο θάνατος του Ρώσου διπλωμάτη οφείλεται σε δολοφονία).

Η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ λόγω του θανάτου του 41χρονου Ρώσου, όμως δύο μέρες μετά,

Ο Ελληνορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Αγ. Σοφίας στο Λονδίνο

στις 2 Νοεμβρίου, ο Σκαραμέλα πήγε στο ραντεβού με τον Λιτβινένκο με τις γνωστές συνέπειες και για τον πρώην πράκτορα της KGB.

Η Σκότλαντ Γιαρντ δεν ερεύνησε ποτέ τις συνθήκες θανάτου του Ίγκορ Πονομάρεβ «αφού κανείς δεν ήγειρε θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

Δέηση για τον απροσδόκητο θάνατο του ΄Ιγκορ Μαράτοβιτς Πονομάρεβ (1965-2006) έγινε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2006 στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγ. Σοφίας που βρίσκεται στην Οδό Μόσχας, στο Μπειζγουότερ του Λονδίνου.

Return to category
 
Τελευταία άρθρα