fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

O 17χρονος ήταν μόνο το "χέρι" ;

22 Ιανουαρίου 2007 | 10:31 π.μ.

του ΧΑΡΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ      

Ο 17χρονος  Ογκούν Σαμάστ που δολοφόνησε τον Αρμενικής καταγωγής Τούρκο δημοσιογράφο Χραντ Ντινκ με τρεις σφαίρες στο κεφάλι και στον αυχένα είχε αποβληθεί από το σχολείο για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Τον συνέλαβαν να κοιμάται μέσα σ’ ένα λεωφορείο που κατευθυνόταν προς τα ανατολικά σύνορα, αφού πρώτα ο πατέρας του Αχμέτ Σαμάστ τον αναγνώρισε από τη φωτογραφία κάμερας ασφαλείας που προβλήθηκε από τα ΜΜΕ και ειδοποίησε τις Αρχές.

Η Αστυνομία εντόπισε το όνομα σε λίστα εισιτηρίων, επικοινώνησε μέσω κινητού με τον οδηγό του λεωφορείου και ο εισπράκτορας κλήθηκε να ελέγξει τον επιβάτη της θέσης 21.

Όταν δόθηκε η πληροφορία ότι ο νεαρός κοιμάται ο οδηγός διατάχθηκε να κατευθυνθεί στην κοντινή Σαμψούντα όπου και έγινε η σύλληψη.

 Ο φερόμενος ως δολοφόνος ομολόγησε αμέσως ότι ήθελε να σκοτώσει τον Ντινκ μόλις διάβασε το βιβλίο του στο Ιντερνέτ.
«Αυτό που με εξαγρίωσε ήταν το σημείο που γράφει ότι το Τουρκικό αίμα είναι βρώμικο και αποφάσισα να τον σκοτώσω», δήλωσε ο Σαμάστ στους ανακριτές και συμπλήρωσε ότι δεν μετανιώνει για το έγκλημα.

Πάντως, εκτός του 17χρονου οι Αρχές ανακρίνουν και άλλα έξη άτομα επειδή πιστεύουν ότι ο έφηβος Ογκούν έγινε εκτελεστής με την καθοδήγηση ενός παρακρατικού εθνικιστικού γκρουπ.
«Χρησιμοποίησαν ένα παιδί για τη δολοφονία», γράφει χαρακτηριστικά η φιλελεύθερη ημερήσια εφημερίδα Radikal.

Ο Ογκούν Σαμάστ έπαιζε ποδόσφαιρο σε μια μικρή ομάδα της Τραπεζούντας και σύχναζε στα Ιντερνέτ- καφέ.

Γιασίν Χαγιάλ

Σύμφωνα με τον Τουρκικό Τύπο ο 17χρονος συνδεόταν με τοπική  ακροδεξιά οργάνωση, ενώ ένας από τους έξη που ανακρίνονται για συνενοχή, ο Γιασίν Χαγιάλ,  είχε φυλακιστεί το 2004 για τοποθέτηση βόμβας στο εστιατόριο Mc Donald’s στην Τραπεζούντα (αυτός φέρεται να προμήθευσε τον έφηβο με το όπλο της δολοφονίας).
O 26χρονος Χαγιάλ είχε προκαλέσει τον τραυματισμό έξη ανθρώπων (ανάμεσά τους πέντε παιδιά) και δήλωσε ότι τοποθέτησε τη βόμβα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την Αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και τις βιαιότητες των Αμερικανών στρατιωτών.
Αν και αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης 12 χρόνων αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος μετά από αναβολή της δίκης, καθώς κανένα από τα θύματα τραυματισμού δεν παρέστη στο δικαστήριο. 
Η Αστυνομία ερευνά ενδεχόμενη σχέση και με τη δολοφονία κληρικού στην Τραπεζούντα το 2006, για την οποία είχε συλληφθεί ένας άλλος έφηβος.

Ο δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας Agos («Οργωμένη Γη»), ήταν ο πιο επιφανής Τούρκος που είχε διωχθεί με το αντιδημοκρατικό Άρθρο 301 του Ποινικού Κώδικα του οποίου η Ε. Ένωση απαιτεί την κατάργηση (του είχε επιβληθεί ποινή εξάμηνης φυλάκισης τον Οκτώβριο 2005 για αντι-Τουρκισμό).

Χραντ Ντινκ

Ο Ντινκ είχε προκαλέσει το μίσος των εθνικιστών με τις αναφορές του στη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Χραντ Ντινκ που γεννήθηκε στη Μαλάτεια (Μελιτινή) της Ν. Ανατολικής Τουρκίας το 1954 ανήκε στην Αρμενική κοινότητα αλλά είχε την Τουρκική υπηκοότητα.

Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη όταν ο Χραντ ήταν επτά ετών και εκεί πέρασε όλη του τη ζωή μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2007, ημέρα της δολοφονίας του.
Το 1996 ίδρυσε την Agos (η έκδοση της οποίας διεκόπη για λίγο το 2001) και τον Απρίλιο 2004 μίλησε για την Τουρκία στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Έλεγε συχνά ότι υπήρχε ενδεχόμενο να πληρώσει ακριβό τίμημα για τις πολιτικές του θέσεις, όμως υποστήριζε ότι η Δημοκρατία θα αποκόμιζε οφέλη από το τίμημα αυτό. Ενώ η Αρμενία πραγματοποιεί μια τεράστια διεθνή εκστρατεία για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1915-1917), ο αιρετικός Ντινκ δεν δίστασε να διαφωνήσει με την απόφαση του Γαλλικού Κοινοβουλίου που πέρασε Νόμο για την απαγόρευση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο δολοφονηθείς δημοσιογράφος διακήρυξε ότι ήταν έτοιμος να φυλακιστεί στη Γαλλία προκειμένου να υπερασπιστεί το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.
Ο Χραντ Ντινκ ήταν πάντα μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για όσους ασκούν κριτική κατά του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας (μέσα και έξω απ’ τη χώρα) αλλά και για πολλούς από την Αρμενική διασπορά.

Στην πραγματικότητα, για όλους αυτούς θα ήταν καλύτερο να μην υπήρχε καθώς υποστήριζε τις μεταρρυθμίσεις και τον εκδημοκρατισμό της πατρίδας του με αντάλλαγμα ακόμη και την ιστορική παραγραφή εγκλημάτων του παρελθόντος.

Ο εκδότης της Agos είχε την πατρότητα της θεωρίας των ανοιχτών συνόρων Τουρκίας-Αρμενίας, αν και επιθυμούσε ταυτόχρονα την ανέγερση μνημείου κάπου στην Τουρκία για τους σφαγιασθέντες Αρμενίους.

Ο Πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

Οι απόψεις του ήταν «απαράδεκτες» για τις Τουρκικές Αρχές που τον δίωξαν αρκετές φορές και του αρνούνταν ακόμη και το διαβατήριο, αλλά και για ορισμένους από την Αρμενική διασπορά που τον θεωρούσαν «λακέ της Άγκυρας» και «προδότη».
Ο Ντινκ δεν έμπαινε σε κυνικές αναλύσεις για το αν τα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας ήσαν 600.000 ή 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι και απαντούσε ωθώντας προς την Ιστορία που ο Τουρκικός λαός είτε αγνοεί, είτε την έχει διδαχθεί μέσα από την κρατική προπαγάνδα.

«Εμείς οι Αρμένιοι γνωρίζουμε πολύ καλά τι έγινε τότε όμως σήμερα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην πορεία προς το μέλλον, μαθαίνοντας από το παρελθόν», έγραφε.
«Κατά κάποιο τρόπο είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το θάνατό του και περισσότερο αυτοί που υπερασπίζονται το Άρθρο 301, αυτοί που είπαν ότι ο αδελφός μας ήταν εχθρός της Τουρκίας και τον μετέτρεψαν σε στόχο, αυτοί που τον σκότωσαν για τις ιδέες του που δεν ήταν αποδεκτές από το κράτος», δήλωσε ο Τούρκος νομπελίστας Ορχάν Παμούκ. 
Ο Πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η σύλληψη του εφήβου εκτελεστή αποτελεί μάθημα προς αυτούς που θέλουν να πυροβολούν τις ελευθερίες στην Τουρκία.
Υποσχέθηκε διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος και καταδίκασε εθνικιστικές οργανώσεις, χωρίς να τις κατονομάζει, που επιδιώκουν να καταστήσουν την Τουρκία ένα απομονωμένο κράτος αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο.  
«Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτε χειρότερο για την Τουρκία, οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι πατριώτες και ο λαός μας δεν θα τους συγχωρήσει ποτέ», δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα