fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ελλάδα - Κόσμος

Άρχισε η δίκη του Λίμπυ

24 Ιανουαρίου 2007 | 01:21 μ.μ.

του ΧΑΡΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ      

Πάτρικ Φιτζέραλντ

ΠΟΙΝΗ φυλάκισης 30 χρόνων και πρόστιμο 1,1 εκατ. δολάρια αντιμετωπίζει ο πρώην Προσωπάρχης του Αντιπροέδρου Ντικ Τσένυ και σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Λιούις «Σκούτερ» Λίμπυ, σε περίπτωση που αποδειχθεί η ενοχή του σε όλες τις κατηγορίες παρεμπόδισης και ψευδορκίας στη δίκη που γίνεται στην Ουάσιγκτον.
Ο ειδικός εισαγγελέας Πάτρικ Φιτζέραλντ τον παρέπεμψε για επανειλημμένες ψευδείς καταθέσεις σε πράκτορες του FBI και σε προδικαστική ένορκη διαδικασία , ώστε να παρεμποδιστεί η έρευνα σχετικά με το πώς και γιατί διέρρευσε το 2003 στους δημοσιογράφους η απόρρητη ιδιότητα στελέχους της CIA.

Αν και νεοσυντηρητικοί κύκλοι έχουν από καιρό εξαπολύσει εκστρατεία επηρεασμού του Λ. Οίκου για να δοθεί «χάρη» στον κατηγορούμενο Λίμπυ από τον Πρόεδρο Μπους και έτσι να αποφευχθούν ενοχλητικές πολιτικές αποκαλύψεις, ο συνήγορος υπεράσπισης με μια απρόσμενη δήλωσή του έκοψε τις γέφυρες της ποθητής συγκάλυψης:

Θίοντορ Γουέλς

Καρλ Ρόουβ

«Η υπόθεση εναντίον του Λίμπυ είναι αδύνατη και περιστασιακή, ο πελάτης μου έχει μεταβληθεί σε αποδιοπομπαίο τράγο για τον πολιτικό σύμβουλο και εκλεκτό του Λ. Οίκου Καρλ Ρόουβ, που ήταν αυτός που αποκάλυψε την μυστική ιδιότητα της Βάλερυ Πλέιμ τηλεφωνικά σε δημοσιογράφο», δήλωσε ο Θίοντορ Γουέλς.

Λιούις Λίμπυ

Στη συνέχεια ο Γουέλς αναφέρθηκε στη διάσωση του Ρόουβ από τον Λ. Οίκο που όμως δεν υπερασπίστηκε τον Λίμπυ και στη μάταιη προσπάθεια να εξασφαλιστεί η βοήθεια του Αντιπροέδρου.
«Προσπαθούν να μου την στήσουν και με στέλνουν σαν πρόβατο σε σφαγή αλλά δεν πρόκειται να δεχτώ να θυσιαστώ για να προστατευτεί ο Καρλ Ρόουβ», είχε πει ο Λίμπυ στον Τσένυ.
Ο Γουέλς εξήγησε τη στάση του Λ. Οίκου λέγοντας ότι «μπορεί ο Λίμπυ να ήταν ένα σημαντικό στέλεχος αλλά ο Ρόουβ είναι το αίμα της ζωής για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα».
Ο εισαγγελέας Φιτζέραλντ είπε στην αρχική του αγόρευση ότι ο Λίμπυ αποκάλυψε την ιδιότητα της Πλέιμ εφαρμόζοντας σχέδιο της Διοίκησης Μπους για να δυσφημιστεί ο σύζυγός της, πρώην διπλωμάτης Τζόζεφ Γουίλσον.

Όπως είναι γνωστό, οκτώ μέρες πριν από την «διαρροή» της ταυτότητας της Πλέιμ ως πράκτορα της CIA, ο Γουίλσον είχε δηλώσει στη New York Times ότι το περιβάλλον Μπους είχε παραποιήσει πληροφορίες υπηρεσιών «για να μεγιστοποιήσει την Ιρακινή απειλή» ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε πόλεμο.
Ένα χρόνο πριν, το 2002,  ο Γουίλσον είχε σταλεί στην Αφρική για να διερευνήσει αναφορές Μυστικών Υπηρεσιών σχετικά με προσπάθειες του Ιράκ να αγοράσει ουράνιο από το Νίγηρα και είχε βρει ότι οι αναφορές αυτές βασίζονταν σε ψέματα.

 

Τζόζεφ Γουίλσον

Βάλερι Πλέιμ

Ο Λίμπυ αντιμετωπίζει συνολικά πέντε κατηγορίες, μία για παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης και τέσσερις για ψευδορκία σε εξέτασή του από το FBI και ενόρκως από προδικαστική διαδικασία.

Ντικ Τσένυ

Για την αποκάλυψη της ιδιότητας της Βάλερυ Πλέιμ, (η αποκάλυψη του ονόματος μυστικού πράκτορα της CIA είναι έγκλημα αν γίνεται με γνώση του ισχύοντος καθεστώτος περί απορρήτου, επειδή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του πράκτορα αλλά και την εθνική ασφάλεια), δεν έχει κατηγορηθεί μέχρι σήμερα κανείς.
Η «Υπόθεση Πλέιμ» και η διερεύνησή της που οδήγησε στην παραπομπή του Λίμπυ έχει προκαλέσει τεράστια πολιτική κρίση τα τελευταία τρία σχεδόν χρόνια και η δίκη που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον είναι μόνο ένα μικρό μέρος της όλης ιστορίας.
Ο Πάτρικ Φιτζέραλντ είπε στους ενόρκους ότι ο Λίμπυ έμαθε για την Βάλερυ Πλέιμ αρχικά από τον Ντικ Τσένυ, μετά από δύο πράκτορες της CIA, από ένα στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τελικά από τον εκπρόσωπο του Τσένυ τον Ιούνιο ή στα μέσα Ιουλίου 2003.
Κατόπιν ο Λίμπυ πέρασε την πληροφορία στον Ματ Κούπερ που εργαζόταν τότε στο περιοδικό Time και στην Τζούντιτ Μίλερ που εργαζόταν τότε στη New York Times (η Μίλερ παρέμεινε επί 85 μέρες στη φυλακή αρνούμενη να αποκαλύψει την πηγή της στο Δικαστήριο και ακολούθως συνεργάστηκε με την εισαγγελία).

Ματ Κούπερ

Τζούντιτ Μίλερ

 Οι δύο αυτοί δημοσιογράφοι θα καταθέσουν στη δίκη του 56χρονου Λίμπυ.

Ρόμπερτ Νόβακ

Το παράξενο της όλης υπόθεσης είναι το γεγονός ότι το πρώτο δημοσίευμα σχετικά με την ιδιότητα της Βάλερυ Πλέιμ ως πράκτορα της CIA έγινε στις 14 Ιουλίου 2003 από τον συνδικαλισμένο αρθρογράφο Ρόμπερτ Νόβακ που είχε για πηγή τον Ρίτσαρντ Άρμιτατζ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο ειδικός εισαγγελέας Πάτρικ Φιτζέραλντ αποφάσισε για «δικούς» του λόγους να μη κατηγορήσει κανένα για τη διαρροή, αλλά να παραπέμψει σε δίκη τον «Σκούτερ» Λίμπυ για αδικήματα συναφή με την υπόθεση.

Ο Ιρλανδικής καταγωγής «αλιγάτορας» Φιτζέραλντ θέλει να κρατήσει την ιστορία της διαρροής έξω από την δίκη του Λίμπυ και δεν εξηγεί γιατί κατηγόρησε μόνον τον πρώην προσωπάρχη του Τσένυ και γιατί άφησε άλλους εκτός κάθε κατηγορίας.
Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Άρμιτατζ έχει δημόσια παραδεχτεί ότι μίλησε για την ιδιότητα της Πλέιμ στους δημοσιογράφους Ρόμπερτ Νόβακ και Μπομπ Γούντγουορντ (ο γνωστός από την υπόθεση Γουότεργκειτ), θεωρώντας ότι δεν προδίδει κάποιο μυστικό.
«Διέπραξα ένα τρομερό λάθος χωρίς να γνωρίζω τις συνέπειες», δήλωσε πρόσφατα και αφού σιωπούσε για τρία χρόνια (η Βάλερυ Πλέιμ έχει ήδη μηνύσει τους Τσένυ, Λίμπυ, Ρόουβ, Άρμιτατζ και άλλους που δεν κατονομάζονται).

Μπομπ Γούντγουορντ

Ο Ρόμπερτ Νόβακ έχει παραδεχτεί σε άρθρο του ότι πηγή του ήταν αρχικά ο Καρλ Ρόουβ και στη συνέχεια έλαβε επιβεβαίωση από τον πράκτορα της CIA Μπιλ Χάρλοου (ο Χάρλοου αρνείται τα πάντα).
Η αποκάλυψη του ονόματος του Ρόουβ από τον Νόβακ έγινε μετά από συμφωνία με τον… Φιτζέραλντ και αφού είχε εξασφαλιστεί η μη παραπομπή του Ρόουβ σε δίκη!
Ο Καρλ Ρόουβ ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε το όνομα Πλέιμ την εποχή που του τηλεφώνησε ο Νόβακ και ότι το μόνο που είπε στον δημοσιογράφο ήταν πως και αυτός «είχε ακούσει κάτι σχετικό» με τη σύζυγο του πρέσβη Γουίλσον.
Ο Ρόουβ είναι ένας άνθρωπος με μεγάλα «προσόντα» , τόσο στην πολιτική όσο και στο χώρο των επιχειρήσεων, μισείται από τους Δημοκρατικούς και λατρεύεται από τους Ρεπουμπλικάνους.
Βοήθησε όσο λίγοι στην εκλογή και στην επανεκλογή του Μπους και δεν διώχθηκε από τον Φιτζέραλντ παρά την ομολογία του δημοσιογράφου Ματ Κούπερ ότι αυτός ήταν η πηγή του για τη Βάλερυ Πλέιμ.

 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα