fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Η ασπιρίνη «αποτρέπει τον καρκίνο του εντέρου»

12 Μαΐου 2007 | 02:44 μ.μ.

Η καθημερινή χρήση της ασπιρίνης, μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη του καρκίνου των εντέρων. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα μελέτης τους, κατά την οποία διαπιστώθηκε, ότι η καθημερινή λήψη 300mg ασπιρίνης για πέντε χρόνια, μπορεί να προσφέρει προστασία από τον καρκίνο.

Η μακροχρόνια χρήση ασπιρινών γενικά δεν υποστηρίζεται λόγω του κινδύνου προβλημάτων στομαχικών διαταραχών, αλλά η ομάδα είπε ότι θα μπορούσε να ωφελήσει εκείνες τις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Οι φορείς για την εκστρατεία κατά του καρκίνου χαιρέτισαν τη μελέτη, που δημοσιεύεται στο Lancet.  Η μελέτη αυτή βασίστηκε σε στοιχεία προηγούμενων ερευνών και έγινε σε περισσότερους από 7.500 ανθρώπους.
Κάθε χρόνο, περίπου σε 35.000 άνδρες και γυναίκες στη Μεγάλη Βρετανία παρουσιάζεται καρκίνος των εντέρων, και περισσότεροι από 16.000 υποκύπτουν από την ασθένεια.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα από δύο μεγάλης κλίμακας δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην Βρετανία, προς το τέλος της δεκαετίας του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80 και έγιναν σε πάνω από 7.500 ανθρώπους. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν πάρει 300, 500 ή 1,200mg ασπιρίνης ημερησίως ή ένα ψεύτικο χάπι για πέντε έως επτά χρόνια.

 

Οι άνθρωποι αυτοί παρακολουθήθηκαν έπειτα για 20 χρόνια, και καταγράφηκαν τα αποτελέσματα και οι θάνατοι από τον καρκίνο των εντέρων.
Η ομάδα λεει ότι απαιτείται τουλάχιστον 10 χρόνια για να διαπιστωθεί μια επίδραση.
Πολλές μελέτες έχουν γίνει, για να εξετάσουν τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την λήψη της ασπιρίνης. Αυτή όμως ήταν η πρώτη στην οποία δόθηκαν στους συμμετέχοντες διαφορετικές δόσεις του φαρμάκου, ή και πλαστή έκδοση και στην συνέχεια παρακολουθήθηκαν μακροχρόνια τα αποτελέσματα.

Ομάδες υψηλού κινδύνου «όφελος»
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παίρνοντας 300mg ασπιρίνης ημερησίως, για πέντε χρόνια, μειώθηκε η εμφάνιση του καρκίνου των εντέρων κατά 74% στα επόμενα 10 έως 15 χρόνια.
Η προστατευτική επίδραση της ασπιρίνης ήταν η ίδια σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή ή τη χώρα προέλευσης.
Ο καθηγητής Peter Rothwell, που συντόνισε την έρευνα, είπε: «Πιστεύουμε ότι μια υποομάδα ανθρώπων υψηλού κινδύνου στον καρκίνου του εντέρων, πιθανώς δεν πρόκειται να βλάφτουν εντυπωσιακά με τη λήψη της ασπιρίνης.  Μπορεί να έχουν κάποιο κίνδυνο στο στομάχι, αλλά θα έχουν τα ενδεχομένως πιο σημαντικά οφέλη στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρούμε ότι η λήψη της ασπιρίνης καθημερινά θα ήταν σημαντική».

 

Προειδοποίηση
Ο Δρ Andrew Chan, από το General Hospital της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, που γράφει στο Lancet, είπε ότι τα συμπεράσματα αποτελούν «πειστικά στοιχεία» για το γεγονός ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει την εμφάνιση του καρκίνου των εντέρων, αλλά πρόσθεσε: «Με τις υπόνοιες για τους πιθανούς κινδύνους μακροπρόθεσμης χρήσης ασπιρινών και τη διαθεσιμότητα των εναλλακτικών στρατηγικών πρόληψης - όπως η επιλογή άλλων σκευασμάτων - αυτά τα συμπεράσματα δεν είναι επαρκή για να επιτρέψουν μια σύσταση σε όλο τον κόσμο να χρησιμοποιήσει την ασπιρίνη για την πρόληψη καρκίνου».
Ο Rob Glynne-Jones, που είναι ο (chief medical advisor) για την καταπολέμηση του καρκίνου των εντέρων στην Μεγάλη Βρετανία, είπε: «Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον και επιβεβαιώνει βεβαίως όλα αυτά που ξέρουμε ήδη και πιστεύουμε για τις επιδράσεις της ασπιρίνης, στους πολύποδες και την ανάπτυξη του καρκίνου των εντέρων. Εντούτοις, αυτά τα συμπεράσματα δεν είναι μια ένδειξη ότι ο γενικός πληθυσμός πρέπει να ξεχυθεί και να πάρει αυτή την υψηλή δόση της ασπιρίνης σε καθημερινή βάση.
Η ασπιρίνη σε αυτήν την δόση κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης χρονικής περιόδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενδεχομένως σοβαρές παρενέργειες σε μερικούς ανθρώπους».

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Η ασπιρίνη «αποτρέπει τον καρκίνο του εντέρου»


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα