fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ευάλωτες οι γυναίκες καπνίστριες

10 Ιουνίου 2007 | 01:44 π.μ.

Μοριακή Βιολογία και Ρομποτική Μικροσκοπία αυξάνουν δραματικά την ευαισθησία ανίχνευσης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης!

 

Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση τους καρκίνου της ουροδόχου κύστης, μιάς μορφής καρκίνου που εμφανίζεται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Παρόλο που η συχνότητα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι μεγαλύτερη στους άνδρες παρά στις γυναίκες, η νόσος είναι πιό θανατηφόρος όταν εμφανίζεται σε γυναίκες παρά σε άνδρες. Τα τελευταία χρόνια εξέλιχθηκε νέα μοριακή τεχνική σε συνδυασμό με ρομποτική μικροσκοπία που αυξάνει πάνω από 50% την ευαισθησία ανίχνευσης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης!

Ο Δρ. Νικόλαος Ρώμας

Συμφωνα με τον Ελληνοαμερικανό Δρ. Νικόλαο Ρώμα, Καθηγητή Κλινικής Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Columbia, η χρήση της νέας μεθόδου ανίχνευσης του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως επιτρέπει τη διάγνωση πολύ πριν η ασθένεια γίνει ορατή με ενδοσκοπική εξέταση.

Αποτελέσματα από την κλινική δοκιμασία της νέας μεθόδου θα παρουσιάσει στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελληνικών Ιατρικών Εταιρειών της Διασποράς, στην Κώ, 7-10 Ιουνίου 2007.

Μετά από σχετικές ερωτήσεις του «Fe-mail» ο Δρ. Ρώμας μας ανέφερε σχετικά με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης: «Στις ΗΠΑ ο καρκίνος της ουρόδοχου κύστης είναι ο τέταρτος πιό κοινός καρκίνος στου άνδρες.

Το 2006 εμφανίσθηκαν 44.690 νέα κρούσματα και καταγράφηκαν 8.990 θάνατοι λόγω της νόσου (θνησιμότητα 20,1%). Στις γυναίκες ήταν ο ένατος πιό κοινός καρκίνος με 16.703 κρούσματα το 2006 αλλά με 4.070 θανάτους (θνησιμότητα 24.3%)».

Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες επιδρούν στην εμφάνιση της νόσου με σημαντικότερο το κάπνισμα. Συνεχίζει ο Δρ. Ρόμας: «Το κάπνισμα είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, τέσσερεις φορές υψηλότερος σε σύγκριση με άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ. Ο κίνδυνος μειώνεται σταδιακά μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Βιομηχανικά καρκινογόνα όπως αυτά που παρατηρούνται στη βιομηχανία ελαστικών ή σε διηλυστήρια έχουν επίσης ενοχοποιηθεί για καρκινογένεση στην ουροδόχο κύστη».

Σε ότι αφορά τις γυναίκες στην Ευρώπη, διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2001 στο περιοδικό Cancer Causes and Control(1), υπολογίζει ότι περίπου 1 στα 3 κρούσματα καρκίνου της ουροδόχου κύστης οφείλεται στο κάπνισμα.

Ο κίνδυνος στις καπνίστριες, από περίπου 2 φορές μεγαλύτερος στα πρώτα 10 χρόνια, γίνεται 4 φορές μεγαλύτερος όταν η διάρκεια καπνίσματος υπερβαίνει τα 40 χρόνια! Ο κίνδυνος ελαττώνεται σταδιακά μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Σχετικά με τα συμπτώματα και τη διάγνωση ο Δρ. Ρόμας μας λέει:
«Το κοινότερο σύμπτωμα καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι συνεχιζόμενη αιματουρία. Η πλέον κοινή μέθοδος για την διάγνωση της νόσου είναι κυτταρολογική εξέταση των ούρων αλλά έχει χαμηλή ευαισθησία (περίπου 48%). Σημειωτέον ότι η κυτταρολογική μέθοδος αναπτύχθηκε από τον Δρ. Γεώργιο Παπανικολάου που ήταν πρωτοπόρος για την κυτταρολογική διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου. Πρόσφατα, αναπτύχθηκε μοριακό τέστ που έδειξε πολύ υψηλότερη ευαισθησία 74% και επιτρέπει την ανίχνευση της νόσου πολύ πριν η νεοπλασία γίνει ορατή με κυστεοσκόπιση. Το τέστ αυτό χρησιμοποιεί σήμανση FISH σε κύτταρα που απομονώνονται από τα ούρα του ασθενούς, με στόχο την ανίχνευση χρωμοσωματικών ανωμαλιών. Η παρατήρηση των σημάτων FISH απαιτεί γίνεται μικροσκοπικά από ιδιαίτερα ειδικευμένο επιστήμονα.

Φυσιολογικό ουροθηλιακό κύτταρο

Καρκινικό ουροθηλιακό κύτταρο

 Η αυτοματοποίηση της ανάλυσης FISH αυξάνει την απόδοση της εργαστηριακής μεθόδου, αφαιρεί την όποια υποκειμενικότητα της χειροκίνητης παρατήρησης και ελαττώνει τον χρόνο παραγωγής αποτελεσμάτων προς όφελος του ασθενούς. Το ρομποτικό μικροσκόπιο Ikoniscope, προσφέρει αυτά τα πλεονεκτήματα και αποτελέσματα από τη χρήση του για την ανίχνευση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης θα παρουσιασθούν στο Συνέδριο της Κώ. Το Ikoniscope μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση και άλλων μορφών καρκίνου.
Η νόσος εμφανίζεται στο 55% των ασθενών ως επιφανειακή νεοπλασία και επιβεβαιώνεται με ενδοσκόπηση της κύστης ακολουθούμενη από βιοψία. Η αντιμετώπιση γίνεται με με ενδοσκοπική, διουρηθρική αφαίρεση ή και ενδοκυστικές εγχύσεις φαρμάκων. Η πιθανότητα υποτροπής είναι υψηλή και γι’ αυτό συνιστάται περιοδική παρακολούθηση με κυτταρολογικές εξετάσεις ούρων, υπέρηχους, κυστεοσκόπηση και τελευταία με τις σύγχρονες μοριακές/κυτταρολογικές μεθόδους που έχουν και την υψηλότερη ευαισθησία για την ανίχνευση υποτροπής της νόσου».
Ο κ. Νικόλαος Ρόμας MD FACS είναι Πρόεδρος του Τμήματος Ουρολογίας των Νοσοκομείων St. Luke’s και Roosevelt και Καθηγητής Κλινικής Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Columbia. Εχει δημοσιεύσει περισσότερες από 75 επιστημονικές εργασίες σε ουρολογικά θέματα και έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις και βραβεία μεταξύ των οποίων, Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (2004), Διάκριση Νοσοκομείων St. Luke’s και Roosevelt (2006), Πρόεδρος της Αμερικανικής Ενωσης Ουρολόγων, Τμήμα Νέας Υόρκης (2003). Στην Ελλάδα έχει οργανώσει Συνέδρια στην Αθήνα και την Κρήτη.

Ο Δρ. Τριαντάφυλλος Τάφας

Για τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής μικροσκοπίας στην μοριακή/κυτταρική διαγνωστική μας μίλησε σε αποκλειστική συνέντευξη, ο Δρ. Τριαντάφυλλος Τάφας, δημιουργός του Ikoniscope και Διευθυντής Τεχνολογίας της εταιρείας Ikonisys Inc. που το κατασκευάζει :
 
« Η ανίχνευση ασθενειών σε κυτταρικό επίπεδο ανοίγει νέους ορίζοντες για τη διαγνωστική και ιδιαίτερα για τη διάγνωση του καρκίνου.

Δραματική πρόοδος σε τομείς όπως η μοριακή βιολογία, η κυτταρογενετική, η πληροφορική και ο αυτοματισμός οδηγεί στη δημιουργία νέων τεχνολογικών προσεγγίσεων που επιτρέπουν την ανίχνευση νόσων, όπως ο καρκίνος, σε πολύ ενωρίτερο στάδιο απότι ήταν δυνατό με τις μέχρι τώρα διαγνωστικές μεθόδους.

Η Ikonisys ανέπτυξε το ρομποτικό μικροσκόπιο Ikoniscope που έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει εξαιρετικά σπάνια κύτταρα μέσα σε ένα πληθυσμό άλλων κυττάρων.
Στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, για παράδειγμα, είναι αναγκαίο να ανιχνευθούν καρκινικά κύτταρα από δείγμα ούρων του ασθενούς όταν αυτά βρίσκονται σε συχνότητα 1 σε 20.000.

Ρομποτικό μικροσκόπιο Ikoniscope?

Τα κύτταρα αυτά επισημαίνονται λόγω της ανώμαλης χρωμοσωματικής τους σύστασης που γίνεται ορατή μετά από σήμανση με μεθοδολογία FISH (Fluorescence in situ Hybridization) για τα χρωμοσώματα 3, 7, 17 και 9.

To Ikoniscope βρίσκει τα καρκινικά κύτταρα με μεγάλη ευαισθησία και τα παρουσιάζει στον κυτταρογενετιστή για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Η μικροσκοπική προσέγγιση είναι μικροσκοπία επι-φθορισμού και το Ikoniscope διαχειρίζεται με χρήση ρομποτικής έως και 175 πλακιδια.

Η τελείως αυτοματοποιημένη μελέτη του κάθε πλακιδίου περιλαμβάνει ανεύρεση του παρασκευάσματος, εστίαση και ανάλυση των μικροσκοπικών κυτταρικών δομών σε διάφορες μεγεθύνσεις και περιοχές του οπτικού φάσματος.

Η αναγνώριση των κυτταρικών και υποκυτταρικών χαρακτηριστικών που είναι αναγκαία για τη διάγνωση, γίνεται μετά από επεξεργασία των μικροσκοπικών εικόνων με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης.

Η χρήση του Ikoniscope στην κυτταρογενετική διάγνωση:

(1) προσφέρει στον ασθενή την βεβαιότητα αντικειμενικών, υψηλής ποιότητας αποτελεσμάτων,
(2) απελευθερώνει τον κυτταρογενετιστή από την επίπονη και χρονοβόρα μικροσκοπική παρατήρηση και του δίνει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί σε εργαστηριακές εργασίες και τη διάγνωση των μικροσκοπικών εικόνων που έχουν συλλεγεί.
(3) δίνει τη δυνατότητα αναλύσεων σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Ο κεντρικός διαχειριστής IkoniLAN

Τα αποτελέσματα της μικροσκοπικής επεξεργασίας συγκεντρώνονται στον κεντρικό διαχειριστή IkoniLAN που μπορεί να χειρισθεί δεδομένα από χιλιάδες μικροσκοπικές εξετάσεις σε αποθηκευτικό χώρο σκληρών δίσκων με χωρητικότητα που, ανάλογα με τις ανάγκες, μπορεί να ξεπεράσει τα 5 terabyte.

Ο κυτταρογενετιστής ή γιατρός που θα υπογράψει την τελική διάγνωση, μπορεί να δεί τα αποτελέσματα είτε μέσω του τοπικού IkoniLAN δικτύου είτε μέσω του internet.
H χρήση του Ikoniscope για την διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης εγκριθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) το Φεβρουάριο 2007. Επίσης το Ikoniscope έχει έγκριση CE Mark για διαγνωστική χρήση στην Ευρώπη.

H Ikonisys προχωρεί στη δημιουργία σειράς κυτταροδιαγνωστικών μεθόδων για τον καρκίνο και την προγεννητική διάγνωση, χρησιμοποιώντας το Ikoniscope.»

(1) “The contribution of cigarette smoking to bladder cancer in women (pooled European data)”, Cancer Causes and Control, 12:411-417, 2001.

Η Ikonisys Inc. είναι εταιρεία βιοτεχνολογίας που ιδρύθηκε το 2000 από τους Dr. Πέτρο Τσίπουρα, Dr. Τριαντάφυλλο Τάφα και Dr. Michael Kilpatrick και έχει έδρα στο New Haven, Connecticut, USA.
Aναπτύσσει κυτταρο-διαγνωστικά προϊόντα βασισμένα στο ιδιόκτητης σχεδίασης "Ikoniscope", ρομποτικό μικροσκόπιο υψηλής ταχύτητας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην σχεδίαση και παραγωγή διαγνωστικών συστημάτων για προγεννητική διάγνωση συγγενών ανωμαλιών, καθώς και διαφόρων τύπων καρκίνου.

icon Προσθήκη Σχόλιου

Ευάλωτες οι γυναίκες καπνίστριες


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η ΛΟΥΚΑΣ Χ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ / 22 Ιουνίου 2007 στις 8:05 π.μ.

Θεωρώ ευφυέστατη την επινόηση του ρομποτικού μικροσκοπίου με απεριόριστες διαγνωστικές δυνατότητες για τους εξής λόγους. 1. Το κύριο μεγάλο πρόβλημα μιάς κυτταρολογικής εξέτασης και διάγνωσης είναι ο ανθρώπινος παράγοντας δηλαδή οι δυνατότητες (οξυδέερκεια, παρατηρητικότητα, υπομονή, επιμονή, γνώσεις, κ.λ.π.) του κυτταρολόγου. 2. Με το ikonisys μειώνεται ο αστάθμιτος παράγοντας και ενισχύεται η ανίχνευση κυττάρων που αποτελούν μειονότητα στο δείγμα αλλά όμως έχουν μεγάλη διαγνωστική αξία. 3. Η διαδικτυακή δυνατότητα παρατήρησης, που φυσικά μπορούσε να γίνει και πρίν με τη συμβατική κυτταρολογική εξέταση αλλά ήταν μη αυτοματοποιημένη, δίνει τη δυνατότητα για έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση σώζοντας ζωές, κάτι που αποτελέι το κύριο μέλημα της σύγχρονης Ιατρικής με τη συνδρομή και των άλλων επιστημών.
Συγχαρητήρια στους συντελεστές της επινόησης αυτής.

 
Τελευταία άρθρα