fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Η ορλιστάτη απομακρύνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

25 Ιουνίου 2007 | 12:02 π.μ.

Η ορλιστάτη βοηθά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να διώξουν από πάνω τους τα περιττά κιλά. Και όχι μόνο... Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο ρόλος του Xenical? (ορλιστάτη 120 mg) δεν περιορίζεται στην απώλεια βάρους. Είναι μεγαλύτερος και πιθανότατα σημαντικότερος, αφού συμβάλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και των τιμών του σακχάρου στο αίμα. Εν ολίγοις, απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη.

Τα παραπάνω δεδομένα προέκυψαν από ανάλυση μελέτης που παρουσιάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (European Congress on Obesity - ECO), το οποίο έλαβε χώρα στη Βουδαπέστη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ενισχύουν την πληθώρα των κλινικών δεδομένων που δείχνουν ότι η ορλιστάτη έχει πολύπλευρο ρόλο. Εκτός από την απώλεια βάρους, παρέχει επιπλέον και σημαντικά οφέλη σε όσους πάσχουν από παχυσαρκία απομακρύνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια, παχύσαρκοι.  Το υπερβολικό βάρος συνδέεται με πλήθος απειλητικών για τη ζωή παραγόντων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
• Η καρδιαγγειακή νόσος, που αποτελεί την υπ’ αριθμόν πρώτη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. Εκτιμάται ότι αυτή ευθύνεται για το θάνατο 17 εκατομμυρίων ατόμων. Η υπέρταση είναι σημαντικός παράγοντας για την εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου.
• Ο διαβήτης. Εννέα στους δέκα πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ είναι υπέρβαροι. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι θάνατοι από διαβήτη θα αυξηθούν κατά 50% - ίσως και περισσότερο - μέσα στα επόμενα 10 έτη.

Ο Έλληνας ενδοκρινολόγος κ. Αναστάσιος Μόρτογλου, παρακολούθησε τις εργασίες του Συνεδρίου και σχολιάζοντας την ανακοίνωση της νέας μελέτης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «αυτό που αποδεικνύουν οι πρόσφατες αλλά και όλες οι παλαιότερες κλινικές μελέτες είναι ότι το XENICAL έχει ευνοϊκές επιδράσεις σε όλους τους ισχυρούς προδιαθεσικούς παράγοντες στεφανιαίας νόσου και κυρίως στη δυσλιπιδαιμία, το διαβήτη και την υπέρταση.

 Το ενδιαφέρον σ' αυτές τις παράλληλες θεραπευτικές επιδράσεις είναι ότι η ωφέλεια δεν προκύπτει μόνο από την απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται με τη θεραπεία, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν και ανεξάρτητοι μηχανισμοί, πιθανότατα μέσω της αναστολής της απορρόφησης από το έντερο των βλαβερών λιπαρών οξέων». 

Ο κ. Αναστάσιος Μόρτογλου επισήμανε ακόμα ότι «η παχυσαρκία είναι η συχνότερη χρόνια μεταβολική νόσος και αποτελεί ισχυρό προδιαθεσικό παράγοντα για καρδιοαγγειακές νόσους. Ως χρόνια λοιπόν νόσος, χρειάζεται και μακροχρόνια θεραπεία. Η φαρμακευτική ουσία ορλιστάτη είναι η μόνη της κατηγορίας της που μπορεί να χορηγηθεί συνεχώς μέχρι και 4 χρόνια, επιδρά σε όλες τις παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου, είναι ασφαλής, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για πρόληψη επανάκτησης του βάρους που έχασε κανείς με οποιοδήποτε τρόπο».

«Γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις στην υγεία του διαβήτη τύπου ΙΙ και της υπέρτασης αυξάνονται σημαντικά με την αύξηση του βάρους», τόνισε ο επικεφαλής της ομάδας που πραγματοποίησε τη μελέτη, Καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής Βιοχημείας και Μεταβολικής Ιατρικής του Grampian University Hospitals NHS Trust, Iain Broom.

 

 «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι με τη χορήγηση της ορλιστάτης επιτυγχάνεται – παράλληλα με τη σημαντική απώλεια βάρους - η αντιμετώπιση των παραγόντων που ευθύνονται για την εμφάνιση της καρδιαγγειακής νόσου σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα», σημείωσε ο Καθηγητής.

Στη μελέτη πήραν μέρος 2.692 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Οι ασθενείς με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο (διαβήτη τύπου ΙΙ και υπέρταση) που είχαν αντιμετωπισθεί με ορλιστάτη έναντι εικονικού φαρμάκου παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης αίματος, την ινσουλίνη, τη γλυκόζη νηστείας και την ολική χοληστερόλη.

Επίσης, οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ορλιστάτη επέτυχαν υπερδιπλάσια απώλεια βάρους και μείωση της Περιμέτρου Μέσης απ’ αυτούς που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Στους ασθενείς οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στη θεραπεία, η ορλιστάτη επέφερε ακόμα μεγαλύτερες μεταβολές στην αρτηριακή πίεση, την HbA1c την ινσουλίνη, τη γλυκόζη νηστείας και το βάρος) έναντι του εικονικού φαρμάκου. Καθώς και υπερδιπλάσιος αριθμός ασθενών με η ορλιστάτη οδηγήθηκαν σε ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης έναντι του εικονικού φαρμάκου.

 

Τα δεδομένα από δύο ακόμα αναλύσεις μελετών που παρουσιάσθηκαν στο ECO επιβεβαιώνουν το ρόλο που «διαδραματίζει» η ορλιστάτη στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Ειδικότερα:
• Οι παχύσαρκοι ασθενείς, με υπέρταση, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στη θεραπεία με ορλιστάτη παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, μείωση της Περιμέτρου μέσης και μείωση των επιπέδων λιπιδίων έναντι εκείνων που έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Ένας στους δύο ασθενείς που αντιμετωπίσθηκαν με ορλιστάτη (48%) μείωσαν την αρτηριακή πίεσή τους φθάνοντάς την σε φυσιολογικά επίπεδα έναντι 40,2% των ασθενών που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.
• Η ορλιστάτη επίσης βελτίωσε τους παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο. Αξιοσημείωτη ήταν η βελτίωση που παρατηρήθηκε στην LDL χοληστερόλη έπειτα από  ένα έτος χορήγησης ορλιστάτης.

 

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Η ορλιστάτη απομακρύνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η need information / 26 Ιουνίου 2007 στις 11:26 π.μ.

tha ithela na moy dosete an exete plhrofories gia ton giatro poy anaferete ston arthro. eimai ipervari kai tha ithela na matho parapano gia to farmako afto. eyxaristo ek ton proteron

Έγραψε ο/η τεσε / 15 Μαρτίου 2014 στις 2:31 π.μ.

test

Έγραψε ο/η Μαρια / 15 Μαρτίου 2014 στις 2:33 π.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αλλι μπορείτε να μπείτε και στο http://www.allihellas.com/
link

 
Τελευταία άρθρα