fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Προληπτικές εξετάσεις

29 Ιουνίου 2007 | 11:50 π.μ.

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΔΡΟΥΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΕ ΥΓΙΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΑΤΟΜΑ

Γραφει η Αναστασία  Μοσχοβάκη (Ειδική Παθολόγος)

Σήμερα η ιατρική επιστήμη, έχει αποδείξει την σημασία του εξατομικευμένου ιατρικού check up, μοναδικού για κάθε άνθρωπο.

Ο σφαιρικά και άριστα ενημερωμένος ιατρός με κλινική εμπειρία  κατά την ετήσια προληπτική εξέταση εξάγει σημαντικά συμπεράσματα για τον οργανισμό, από την κλινική εξέταση που πραγματοποιεί, το κληρονομικό ιστορικό του ατόμου,  την επαγγελματική του έκθεση σε ουσίες, τον τρόπο διαβίωσής του,  τα νοσήματα από τα οποία έχει ήδη νοσήσει, την συγκριτική αξιολόγηση του οργανισμού από έτος σε έτος και συγκροτεί το εξατομικευμένο πακέτο προληπτικών εξετάσεων, μοναδικό για κάθε άνθρωπο.

 Για παράδειγμα, άλλο προληπτικό check up πρέπει να κάνει ένας άντρας 50 ετών, που επιμένει να καπνίζει και ανευρίσκεται βρογχόσπασμος που δεν υπήρχε κατά τα προηγούμενα έτη στην κλινική εξέταση, άλλο ο ίδιος άντρας σε ηλικία 25 ετών, άλλο μία υγιής κατά την κλινική εξέταση γυναίκα με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου παχέως εντέρου.  Οι αιματολογικοί έλεγχοι περιλαμβάνουν συνήθως γενική αίματος, μέτρηση σακχάρου, ουρικού οξέως,  και χοληστερόλης.

1.   Αναιμία

 Eνα   εύρημα, που ανευρίσκεται πολλές φορές κατά τις γενικές αίματος σε ασυμπτωματικά άτομα είναι η αναιμία.

Στην αναιμία μειώνεται η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης του αίματος και ο αιματοκρίτης. Αναιμία επίσης έχουμε όταν παρατηρείται πτώση αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτου από τα συνήθη για ένα δεδομένο άτομο επίπεδα, ακόμη και εάν διατηρούνται στα πλαίσια των φυσιολογικών διακυμάνσεων.

Η αναιμία επιβάλλει πάντα ιατρικό έλεγχο, διότι μπορεί να οφείλεται σε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα όπως καρκίνους, ηπατικά νοσήματα, νοσήματα μυελού των οστών, γαστρεντερικές νόσους, μυέλωμα, νεφρική ανεπάρκεια, γυναικολογικές παθήσεις. Η αναιμία μπορεί να συνδέεται με έλλειψη θρεπτικών αιμοποιητικών ουσιών όπως σιδήρου, βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέως.

2.Αύξηση σακχάρου αίματος.

O διαβήτης, που χαρακτηρίζεται από σαφή υπεργλυκαιμία αποτελεί σύμφωνα με μελέτες την πρώτη αιτία τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, μη τραυματικών ακρωτηριασμών κάτω άκρων και τύφλωσης σε ενηλίκους, ενώ είναι σημαντικότατη αιτία πρόκλησης στεφανιαίας καρδιακής νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Ο διαβήτης συχνά δεν έχει κανένα σύμπτωμα, πολλά άτομα έχουν τουλάχιστον επί δεκαετία διαβήτη πριν εμφανίσουν συμπτώματα, ενώ την στιγμή της εμφάνισης των συμπτωμάτων συχνά υπάρχουν μία ή περισσότερες ειδικές επιπλοκές του διαβήτη λόγω της  ύπουλης δράσης του ασυμπτωματικού διαβήτη, ο οποίος έχει προηγηθεί. Εάν στα παραπάνω δεδομένα συνυπολογίσουμε ότι το διαταραγμένο σάκχαρο νηστείας, το οποίο, παρόλο που δεν είναι τόσο αυξημένο όσο στην περίπτωση του διαβήτη, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη, το όφελος των περιοδικών μετρήσεων του σακχάρου, καθίσταται υψίστης σημασίας.
Eίναι σημαντικό να μην αντιμετωπίζονται επιπόλαια οι διαταραχές του σακχάρου. Ο έμπειρος κλινικός ιατρός σε κάθε διαταραχή θα αποσαφηνίσει τον τύπο και τα αίτια της διαταραχής, θα διερευνήσει τυχόν εγκατεστημένες βλάβες, θα εντοπίσει τα άτομα που πρέπει να υποβληθούν σε μία ειδική δοκιμασία, την δοκιμασία ανοχής γλυκόζης και θα καθορίσει το είδος της θεραπείας, διαιτητική ή φαρμακευτική ή συνδυασμό.

3. Αύξηση χοληστερόλης.

H χοληστερόλη αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών.
Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την λειτουργία των κυττάρων μας και του εγκεφάλου. Το τμήμα της χοληστερόλης που ονομάζεται HDL, προστατεύει μάλιστα την καρδιά από το έμφραγμα (καλή χοληστερόλη). Η καταστροφική χοληστερόλη είναι μόνο η LDL χοληστερόλη, η οποία βλάπτει τα αγγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών, των άκρων.
Εάν πάσχετε από ισχαιμία του μυοκαρδίου ή έχετε περάσει έμφραγμα, ή ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή οι αρτηρίες των ποδιών και των καρωτίδων είναι  στενωμένες,  ακόμη και μικρή αύξηση της LDL μπορεί να καταστρέψει  τελείως τα αγγεία σας. Σε εσάς  η Ιατρική Επιστήμη σήμερα είναι πολύ αυστηρή, η LDL πρέπει με κάθε τρόπο να ευρίσκεται κάτω από 100mg/dl και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα χαμηλότερη.

Eάν δεν ανήκετε στην παραπάνω ομάδα, ο άριστος κλινικός ιατρός με βάση το κληρονομικό και ατομικό ιστορικό σας, καθώς και με την κλινική εξέταση, θα καθορίσει τα ιδανικά για τον οργανισμό σας επίπεδα χοληστερόλης.  Μια από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις της Ιατρικής επιστήμης σε σχέση με την χοληστερόλη είναι η ύπαρξη εξατομικευμένων θεραπευτικών στόχων . Κατά την ενδελεχή κλινικοεργαστηριακή ιατρική εξέταση  θα διαπιστωθεί εάν οι διαταραχές της χοληστερόλης οφείλονται σε παθολογικά νοσήματα, όπως η νοσογόνος παχυσαρκία, οι θυρεοειδικές παθήσεις,  παθήσεις νεφρών και ήπατος, το σύνδρομο cushing, παρενέργειες φαρμάκων, θα καθοριστούν τα ιδανικά επίπεδα χοληστερόλης για τον συγκεκριμένο οργανισμό που μελετάται ιατρικώς και θα δοθεί η άριστη αγωγή που δύναται να περιλαμβάνει ειδική διατροφή ή φάρμακα.

4. Αύξηση ουρικού οξέως. 

Το ουρικό οξύ, είναι μία ουσία που παράγεται στον οργανισμό κατά τον μεταβολισμό των πουρινών. H υπερουριχαιμία δύναται να είναι διατροφικής προέλευσης ή να οφείλεται σε  απλούς μεταβολικούς παράγοντες, μπορεί όμως να οφείλεται σε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως μυελουπερπλαστικά νοσήματα, ψωρίαση, αιμόλυση, νεφρικά νοσήματα, παρενέργειες φαρμάκων, τοξική δράση ουσιών όπως ο μόλυβδος, υπέρταση, υποθυρεοειδισμός, υπερπαραθυρεοειδισμός, αλκοολισμός, χρόνιες στερητικές δίαιτες, σαρκοείδωση, παχυσαρκία. Η υπερουριχαιμία, μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα, βλάβες και λίθους στα νεφρά. Όλοι οι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν την ίδια ευαισθησία στις βλαπτικές επιδράσεις της υπερουρικαιμίας, γι αυτό η απόφαση για θεραπεία με ειδικά φάρμακα τα οποία δεν στερούνται παρενεργειών και αυστηρή διαιτητική αγωγή, εξαρτάται από το αίτιο και τις πιθανές επιπτώσεις της σε κάθε άτομο χωριστά, όπως διαφαίνεται με σαφήνεια μετά από λεπτομερή ιατρική κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση.

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Προληπτικές εξετάσεις


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα