fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

23 Ιουλίου 2007 | 08:39 π.μ.

Γραφει η Αναστασία  Μοσχοβάκη (Ειδική Παθολόγος)

Το σύνδρομο εμφανίζεται συχνά με διαταραχές συγκεντρώσεως, διαταραχές ύπνου, κούραση, αδυναμία, πόνους στους μύες, που διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες και υπάρχει σήμερα αποτελεσματική θεραπεία.

 Το σύνδρομο αυτό αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητας μου, ως μάχιμης Ειδικής Παθολόγου, η κλινική δε εμπειρία αποδεικνύει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το χρόνιο αυτό σύνδρομο συχνά ενισχύονται με την αλόγιστη, αποσπασματική και χωρίς ιατρική συμβουλή χρήση φαρμάκων ή υιοθέτηση συνηθειών με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των πασχόντων.
Αντιπροσωπεύει σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το 1-3% των γενικών παθολογικών συνδρόμων από τα οποία πάσχει ένας άνθρωπος.

Σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες αλλά ενδέχεται να οφείλεται σε οργανική κόπωση ή εξάντληση του οργανισμού από υπερκόπωση, διαταραχές του ύπνου, παχυσαρκία, κακή διατροφή, διαταραχή του θυρεοειδούς, καρδιακή ανεπάρκεια.

Φορείς χρόνιων νόσων όπως η ηπατίτιδα, το AIDS, χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αυτοάνοσα νοσήματα, νευρολογικά νοσήματα, ο καρκίνος, η υπνική άπνοια, η αναιμία και ο αλκοολισμός, συχνά εμφανίζουν συμπτώματα χρόνιας κόπωσης.

Επίσης η χρήση ναρκωτικών ουσιών,  ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων όπως οι β-αναστολείς,  ενδέχεται να προκαλέσουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, πολλές φορές είναι αθώο λειτουργικό σύνδρομο με επίμονη συμπτωματολογία που   ανταποκρίνεται σε μικρές τροποποιήσεις στις καθημερινές συνήθειες και σε ελαφρά φάρμακα , πάντοτε όμως επιβάλλεται η  λεπτομερής ιατρική εξέταση, μερικές φορές μάλιστα επιβάλλεται ενδελεχής ιατρικός έλεγχος, διότι μπορεί να υποκρύπτονται παθολογικά νοσήματα.

 Δυστυχώς αρκετές φορές, λόγω της φύσεως των συμπτωμάτων, οι άνθρωποι που πάσχουν από τα σύνδρομα αυτά, δεν σπεύδουν να εξεταστούν ιατρικώς, ενώ λόγω της κοινοτυπίας του συνδρόμου κάποιοι ιατροί, με ελαττωμένη κλινική εμπειρία, βάθος και σφαιρικότητα γνώσης δεν κάνουν ή αναβάλλουν ή δεν πραγματοποιούν εγκαίρως επιβαλλόμενους εργαστηριακούς ελέγχους.

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η Αλέξης Π. / 23 Ιουλίου 2007 στις 12:41 μ.μ.

Θα θελα να μάθω λίγα παραπάνω πράγματα για την διάγνωση και την φαρμακευική αντιμετώπιση αυτού του συνδρόμου. Τι είδους δηλαδή εξετάσεις πρέπει να κάνει κάποιος γιατρός για να μπορεί να "ξεδιαλέξει" τους πραγματικά ασθενείς από ανθρώπους απλά κουρασμένους? Είμαι σίγουρος ότι αν πάω σε κάποιο παθολόγο και του πω ότι μπορεί να έχω αυτότο σύνδρομο, θα χαμογελάσει και θα μου πει απλά να πάω να ξεκουραστώ, γράφοντας κάποιες βιταμίνες που θα μπορούσα να παίρνω. Ξέρω όμως ότι σε αυτήτην πάθηση τα συμπληρώματα διατροφής καθώς και η βιταμίνες δεν έχουν καμιά θετική επίδραση..

Και τι ειδίκευση θα πρέπει να έχει αυτός ο γιατρός για να μπορεί να κάνει τις ανάλογες εξετάσεις?Φτάνει ένας απλός παθολόγος? Τι είδους φάρμακα είναι αυτά που χορηγούνται σε τέτοιους ασθενείς?

Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις μου..
Φιλικά,
Αλέξης Π.

Έγραψε ο/η Ιβάνα / 25 Ιουλίου 2007 στις 5:38 μ.μ.

Επιτέλους κάποιος γιατρός γράφει κάτι και για τα συμπτώματα τα οποία φαίνονται απλά κα ακίνδυνα αλλά στην ουσία μπορεί να είναι και συμπτώματα κάποιας σοβαρής αρρώστιας. Εγώ προσωπικά έχω τα συμπτώματα κούρασης, πόνος στους μυς, ναυτίες, ζαλάδες και είμαι πολύ χλομή και χάνω 6-7κιλά κάθε καλοκαίρι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μόνο το καλοκαίρι έχω αυτά τα συμπτώματα και γιατί οι γιατροί με στέλνουν στον ψυχολόγο.
Δυστυχώς ταλαιπωριέμε 3 καλοκαίρια και κανένας γιατρός δεν μπορεί να με βοηθήσει.

 
Τελευταία άρθρα