fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

«Πρέπει να τρώμε απ’ όλα».Το Λάδι, (μέρος δεύτερο)

10 Σεπτεμβρίου 2007 | 08:19 π.μ.

...από τη " Lili"  

Oil of evening Primrose

 

Από παιδί, θυμάμαι την μητέρα μου να μου φέρνει από Γαλλία, κάψουλες από έλαιο Onagre, ή Oil of evening Primrose.
«Για να μην πονέσεις ποτέ στην περίοδο.» μου είπε.
Στο μυαλό μου ήταν συνδυασμένο με ορμονικά και γυναικολογικά ζητήματα, έτσι όταν πέρισι, μετά από 5 μήνες διακοπής της περιόδου μου, η γυναικολόγος μου συνέστησε να πάρω κάποια ορμονικά χάπια, της επισήμανα ότι άρχισα να παίρνω τις κάψουλες και το πρόσωπο της φωτίστηκε.
«Τέλεια» μου απάντησε.
Ούτε η ίδια δεν τα θυμόταν, και με παρότρυνε να αρχίσω την ορμονική αγωγή αν δεν επέστρεφε η περίοδος μου, όμως έγραψε στην συνταγή, το κουτάκι που πλέον μπορούμε να βρούμε ελεύθερα σε κάθε μαγαζί με συμπληρώματα διατροφής.
Σε 15 μέρες ο κύκλος μου επανήλθε, και σε δύο μήνες σταθεροποιήθηκε.
Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, η ζήτηση για τους σπόρους του evening primrose αυξήθηκε κατά δέκα με δεκαπέντε τις εκατό.

 

 Οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν το φυτό για κατάπλασμα στις πληγές και τις άφθες, για το άσθμα, και το έβραζαν για να μαλακώσουν τον βήχα. Η αποτελεσματικότητα του σε μερικές ασθένειες έχει αποδειχτεί από πολλούς ερευνητές, από τις αρχές του 70. Ίσως γιατί το λάδι από Εvening Primrose είναι από τα πιο πλούσια σε γάμα-λινολεικο οξύ (7-10%), απαραίτητο για την παραγωγή προσταγλανδίνης, μια ουσία που βοηθάει σε πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως τις συσπάσεις τις μήτρας, τις φλεγμονές, την πήξη του αίματος κλπ
Œnothera biennis είναι η  λατινική ονομασία του, και βγαίνει από το «οίνος» και «θηρίο», γιατί ο μύθος λέει, ότι το φυτό βουτηγμένο μέσα σε κρασί, εξημέρωνε τα θηρία (ηράνθεμο)   Ο ανθός ανοίγει το βράδυ και ξανακλείνει το πρωί, έχει ζωηρό κίτρινο χρώμα, και τα φύλλα του θυμίζουν αυτιά γαιδάρου. Το φυτό ευδοκιμεί από Ιούλιο έως Σεπτέμβρη και καλλιεργείται για τους σπόρους του, κυρίως στην Αμερική και στην Αυστραλία.

 

Υπό κανονικές συνθήκες, η διατροφή μας, μας παρέχει αρκετό λινολεικό οξύ, όμως έρευνες δείξανε ότι οι ιώσεις, η χοληστερόλη, η έλλειψη σε ψευδάργυρο ή ινσουλίνης, το αλκοόλ , η διαδικασία γήρανσης, σταματούν την ομαλή σύνθεση προσταγλανδίνης.
Οι έρευνες έδειξαν ότι το λάδι αυτό είχε αποτέλεσμα σε προβλήματα υγείας λόγω έλλειψης της προσταγλανδίνης, όπως η εμμηνόπαυση, η αρθρίτιδα, η αρτηριακή πίεση,  η υπερκινητικότητα στα παιδιά, οι βλάβες των νεφρών και του συκωτιού από το αλκοόλ, οι κύστες στο στήθος και οι πόνοι τις περιόδου, ενώ ακόμα ερευνάται η  θετική επίδρασή του σε μακροχρόνια χορήγηση του.

Υπάρχουν δύο είδη προσταγλανδινών, η Ε1 η οποία είναι η χρήσιμη, και η Ε2 η οποία βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά και το κρέας, και η οποία είναι ύποπτη για διευκόλυνση ανάπτυξής νόσων. Η παρουσία γάμα-λινολεικού οξέως διευκολύνει την σύνθεση της Ε1 εις βάρος της Ε2.

 

Η σπιρουλίνα

Το γάμα λινολεϊκό οξύ, είναι σπάνιο στην φύση, μόνο μερικά φυτά το διαθέτουν και η σπιρουλίνα, ένα φύκι. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν το διαθέτει αλλά μπορεί να το αφομοιώσει και να το μετατρέψει. Η μετατροπή αυτή δυστυχώς δεν ολοκληρώνεται από τους εξής ανασταλτικούς παράγοντες.
Αλκοόλ, στρες, γήρανση, χοληστερόλη, ζωικά λίπη, στρες και αδρεναλίνη, καρκινογόνα, ιοι, έλλειψη ψευδάργυρου, υδροκορτιζόνη και ακτινοβολία.
Μια καλή λύση είναι η απ’ ευθείας κατανάλωση του λινολεϊκού οξέως σε μορφή λαδιού. 

Εμποδίζει την καταστροφή του νευρικού συστήματος, διεγείροντας την παραγωγή κάποιων λεμφοκυττάρων.
Προλαμβάνει τις ανωμαλίες των κόκκινων αιμοσφαιρίων (αύξηση του όγκου και μείωση κινητικότητας)

Ραφινάρισμα και υδρογονοποίηση 
Η καταστροφή του λαδιού

 

Τα περισσότερα έλαια υδρονογοποιούνται για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, και σταθερότητα, κάτι που μετατρέπει τα λίπη σε πολυακόρεστα, που σε συνδυασμό με την χοληστερόλη, δημιουργούν περίπλοκες  αδιάλυτες ενώσεις οι οποίες κάθονται στις αρτηρίες. Αντίθετα, τα μη υδρογονοποιημένα λίπη, πάντα σε συνδυασμό με την χοληστερόλη, φεύγουν εύκολα από τον οργανισμό.

Τα περισσότερα λάδια δεν είναι ψυχρής πίεσης, και  είναι ραφιναρισμένα. Το ραφνινάρισμα είναι απαραίτητο όταν η εξαγωγή του λαδιού από τους καρπούς, γίνεται με την βοήθεια διαλυτών
Αυτό όμως αλλάζει την χημική σύνθεση του λαδιού και παράγει τα γνωστά λίπη της βιομηχανίας τροφίμων, που έχουν σχετισθεί με εκφυλιστικές ασθένειες.

Είναι προτιμότερο να αγοράζετε πάντα το λάδι σας από τα βιολογικά ράφια και να έχει την ένδειξη, «ψυχρή πίεση». Να το βάζετε στο πιάτο σας και όχι την ώρα του μαγειρέματος.

Το άρθρο αυτό έχει πληροφοριακό χαρακτήρα, σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνει την γνώμη του ιατρού σας και σε περιπτώσεις ασθενειών και προβλημάτων ενδείκνυται να ζητήσετε ιατρική γνωμάτευση και παρακολούθηση.


Βιβλιογραφία/Πηγές:
Huile d'Onagre (traitement des maladies fonctionnelles: 
Sclerose en plaques, Maladies cardiovasculaires, Arthrite rhumatoide, Syndrome Prιmenstruel)
Judy Graham et la Primevere du soir 
(sclerose en plaques)

https://www.servicevie.com/02sante/Med_douce/Med_douce07022000/Med_douce07022000.html

https://www.lamarjolaine.org/article-6129646.html

https://biogassendi.ifrance.com

(συνεχίζεται)

«Πρέπει να τρώμε απ’ όλα»Το Λάδι, (1ο μέρος )

icon Προσθήκη Σχόλιου

«Πρέπει να τρώμε απ’ όλα».Το Λάδι, (μέρος δεύτερο)


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα