fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Υπερεπείγουσες καταστάσεις

12 Νοεμβρίου 2007 | 10:19 π.μ.

 Αναστασία  Μοσχοβάκη (Ειδική Παθολόγος)

 

Η πλήρης   παροχή γνώσεων πρώτων βοηθειών υπερβαίνει τις δυνατότητες της παρούσας ενημέρωσης.
Υπάρχουν, ωστόσο υπερεπείγουσες καταστάσεις, τις οποίες όλοι πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν και να δίνουν τις πρώτες βοήθειες,  διότι μερικές απλές κινήσεις μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες για τον πάσχοντα άνθρωπο, μέχρι να του δοθεί η ενδεδειγμένη ιατρική αγωγή.

Οι πιο συνήθεις περιπτώσεις, κατά τις οποίες η άμεση παροχή πρώτων βοηθειών με απλά μέτρα, αποβαίνει συχνά σωτήρια, είναι οι περιπτώσεις της αιφνίδιας καρδιοαναπνευστικής ανακοπής και της οξείας αιμορραγίας.
 Στην αιφνίδια καρδιοαναπνευστική ανακοπή, το άτομο χάνει αιφνιδίως τις αισθήσεις του, όπως και στην απλή λιποθυμία, αλλά επιπροσθέτως, ο άνθρωπος δεν αναπνέει και δεν έχει ψηλαφητό σφυγμό, διότι διακόπτεται η αναπνοή και η κυκλοφορία του αίματος.
 Εάν χαθεί πολύς χρόνος κατά την αποκατάσταση της αναπνοής και της κυκλοφορίας ο οργανισμός έχει παθαίνει ανεπανόρθωτες βλάβες και η κυκλοφορία δεν μπορεί να επανέλθει.
   Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι θέμα ειδικής εκπαίδευσης και ο κάθε πολίτης πρέπει να παρακολουθήσει  άμεσα αντίστοιχα οργανωμένα σεμινάρια  που περιλαμβάνουν έμπρακτη επίδειξη, για να εκπαιδευτεί καταλλήλως σε τεχνικές μαλάξεων και τεχνητής αναπνοής. Ωστόσο,  δύο μόνο δυνατές μαλάξεις στο στήθος, μπορεί να δώσουν στον οργανισμό, την ενέργεια που χρειάζεται για να αποκαταστήσει την κυκλοφορία του, την στιγμή που δεν έχει πάθει ακόμα ανεπανόρθωτες βλάβες από την διακοπή της αναπνοής  και  της κυκλοφορίας, εφόσον δεν έχετε εκπαιδευτεί ακόμη στις τεχνικές της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.


Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθούν με ασφάλεια οι προαναφερόμενες μαλάξεις, διότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες, είναι να είστε σίγουροι ότι το άτομο, που αιφνιδίως έχασε τις αισθήσεις  πάσχει από καρδιοαναπνευστική ανακοπή και δεν πρόκειται για απλή λιποθυμία.

 

  Ελέγχετε εάν το άτομο αναπνέει, πλησιάζοντας το αυτί στο στόμα και την μύτη του για να νιώσετε την ανάσα του και παρατηρώντας εάν κινείται ο θώρακας και η κοιλιά του.
    Αναζητάτε τους καρδιακούς παλμούς ψηλαφώντας τον σφυγμό στην κοιλότητα μεταξύ του λάρυγγα και των γειτονικών μυών, ή στην βάση του αντίχειρα και στα δύο χέρια.
Εάν το άτομο δεν αναπνέει και δεν έχει ψηλαφητό σφυγμό κάνετε δύο δυνατές μαλάξεις στο κάτω ημιμόριο του στέρνου με το άτομο ανάσκελα, ενώ λύνετε την ζώνη και τα κουμπιά του. Το στέρνο  είναι το πλατύ κεντρικό κόκαλο, που ευρίσκεται στο μέσο του θώρακα και συνδέεται πλαγίως με τις πλευρές του θώρακα που περικλείουν τους πνεύμονες.
Σε αντίθετη περίπτωση, ή στην περίπτωση που δεν είστε σίγουροι ότι το άτομο δεν αναπνέει και δεν έχει σφυγμό, λύστε απλώς την ζώνη και τα κουμπιά και τοποθετείστε τα πόδια 20-30 εκατοστά υψηλότερα, ενώ είναι ανάσκελα. Είναι πολύ σημαντικό στην καρδιοαναπνευστική ανακοπή  να μεριμνήσετε για την ταχύτατη μεταφορά του πάσχοντος στο νοσοκομείο. Ο πάσχων πρέπει  να διασωληνωθεί για να μην πεθάνει.

Η περίπτωση αιμορραγίας, σε ελαφρά ή σοβαρότερα ατυχήματα, επιβάλλει την άμεση παροχή πρώτων βοηθειών από το περιβάλλον, έως την λήψη της ενδεδειγμένης ιατρικής βοήθειας και είναι σωτήρια σε αρκετές περιπτώσεις.
Στις περιπτώσεις τραυμάτων στον αυχένα, στην ράχη, ή στο κεφάλι δεν πρέπει να μετακινείται καθόλου ο τραυματίας, μέχρι να έρθει ιατρική βοήθεια.

Οι αιμορραγίες ελέγχονται με κρύο νερό και άμεση πίεση με καθαρό επίδεσμο, μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Χαλαρώνετε περιοδικά την πίεση, κοιτάζοντας εάν ελέγχθηκε η αιμορραγία και επί διακοπής της αιμορραγίας δέσετε απαλά με καθαρή επίδεση,  περιμένοντας την ιατρική βοήθεια.
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και σε ρινορραγίες πιέζοντας σταθερά τα πτερύγια της μύτης μεταξύ τους και εφαρμόζοντας πάνω της πάγο ή κρύο επίδεσμο.
  Εάν η αιμορραγία είναι ακατάσχετη, και απειλητική για την ζωή του θύματος εφαρμόζετε τουρνικέ, δηλαδή με ύφασμα πλάτους τουλάχιστον πέντε εκατοστών όπως λωρίδα από σεντόνι ή μαντήλι δένετε κεντρικά ακριβώς πάνω από το σημείο της ακατάσχετης αιμορραγίας, για να διακόψετε την κυκλοφορία του αίματος στο μέλος που έχει προσβληθεί. Τέτοιο ύφασμα καλό είναι να ευρίσκεται πάντα στο αυτοκίνητο.

 

Στις περιπτώσεις που έχει κοπεί μεγάλο αγγείο στο πόδι ή στο χέρι, λόγω μεγάλου ατυχήματος -π.χ. τροχαίου - το αίμα αναβλύζει άφθονο, υπό πίεση. 

Το τουρνικέ εφαρμόζεται μόνο σε μέλος, όταν η θέση της ακατάσχετης αιμορραγίας είναι στο χέρι ή στο πόδι και ποτέ στον θώρακα, κεφάλι, ή κοιλιά και επειδή ανακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος στο μέλος, μπορεί να προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες από την διακοπή της κυκλοφορίας, που να οδηγήσουν ακόμη και σε απώλεια του άκρου.

Η διάρκεια της περίδεσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δεκαπέντε λεπτά, τοποθετείται μόνο  ως έσχατη λύση πάντα αμέσως κεντρικότερα από την θέση του τραύματος που αιμορραγεί και πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα  για γρήγορη μεταφορά στο νοσοκομείο.

icon Προσθήκη Σχόλιου

Υπερεπείγουσες καταστάσεις


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα