fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ορθή Γεωργική Πρακτική στο ρύζι

23 Νοεμβρίου 2007 | 09:00 π.μ.

Γράφει η Ανθή Αγγελοπούλου

Η ιστορία του ελληνικού ρυζιού

 Όταν μιλάμε για ελληνικό ρύζι αυτόματα το μυαλό όλων πάει στην εταιρία Agrino. Είναι πολύ λογικό άλλωστε αφού υπάρχει στον ελλαδικό χώρο από το 1955 που ξεκίνησε την λειτουργία της στο Αγρίνιο από όπου πήρε και το όνομά της. Μέχρι σήμερα η εταιρία βρίσκετε στην πρώτη θέση των προτιμήσεων από το ελληνικό κοινό.

Και αυτή με τη σειρά της φροντίζει για τον καταναλωτή προσφέροντας του ποιότητα στα προϊόντα της. Με γνώμονα λοιπόν την ποιότητα και την σωστή παραγωγή αλλά και με αίσθηση συνέπειας απέναντι στα διεθνή βραβεία που έχει αποκομίσει κατά καιρούς δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκει κάθε φορά νέους τρόπους προσέγγισης τόσο του κοινού όσο και της ίδιας της, της παραγωγής.

Αφού καινοτόμησε  στο λανσάρισμα του πρώτου πιστοποιημένου οσπρίου, τα φασόλια γίγαντες τώρα επανέρχεται και εισάγει τη μέθοδο της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.

Τι είναι όμως η Ορθή Γεωργική Πρακτική.


Τα τελευταία χρόνια οι εταιρίες τροφίμων αναθεωρούν τις αρχές λειτουργίας τους και υιοθετούν νέους κανόνες, θεσπισμένους με βάση την ανάγκη παραγωγής προϊόντων, υγιεινών και ακίνδυνων, για τον καταναλωτή. Τόσο οι καταναλωτές όσο και οι αγοραστές γίνονται όλο και περισσότερο ευαίσθητοι σε θέματα που έχουν να κάνουν με την υγιεινή, την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων, καθώς και με θέματα διαχείρισης των περιβαλλοντικών πόρων.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η Agrino υιοθετεί ένα νέο σύστημα καλλιέργειας βασισμένο στις αρχές της «Ορθής Γεωργικής Πρακτικής».


Το πρόγραμμα αυτής της καλλιέργειας έχει στόχο να :

Μειώσει τους φυσικούς, χημικούς και μικροβιολογικούς κινδύνους και το προϊόν να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καταναλωτή.

Εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα που παρέχει η ορθολογική χρήση τόσο των εισροών (π.χ. φυτοπροστατευτικών προϊόντων) στο αγρόκτημα, όσο και τους φυσικούς πόρους του περιβάλλοντος.

Και τέλος να προσαρμοστεί το προϊόν που παράγεται στις νέες απαιτήσεις της αγοράς και των καταναλωτών για φρέσκα προϊόντα και ταυτόχρονα ασφαλή.

Τι κάνει σε αυτή την περίπτωση η εταιρία:


Έχει συνάψει συνεργασία με παραγωγούς που θέλουν να καλλιεργούν τα προϊόντα τους με την «Ορθή Γεωργική Πρακτική» και να είναι κάτω από τον έλεγχο ειδικών ώστε το τελικό προϊόν τους να φέρει την «Σφραγίδα Πιστοποίησης».

Τα προϊόντα που παράγονται με την Ορθή Γεωργική Πρακτική είναι σαφώς πιο ασφαλή και ποιοτικά.
Η εταιρία αναφέρει στις συσκευασίες της το όνομα του παραγωγού που έβγαλε το προϊόν στο δικό του χωράφι με σκοπό την προβολή των αγροτών που προσπαθούν και εφαρμόζουν τα νέα συστήματα ποιότητας και τις αρχές της σύγχρονης καλλιέργειας.


Ο παραγωγός για να βγάλει αυτό το προϊόν έχει εφαρμόσει κατά γράμμα τις εντολές των ειδικών καθ’ όλη την διάρκεια της καλλιέργεια αλλά και πριν και μετά από αυτή. 

Το σχέδιο της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής ξεκινά με την επιλογή των αγρών οι οποίοι αξιολογούνται από την έκθεσή τους σε  ανέμους και ήλιο, από την υφή του εδάφους τους, από την πρόσβαση τους σε μηχανήματα, από τις ασθένειες και τα ενδημικά έντομα αλλά και την επάρκεια και την ποιότητα του νερού που έχουν, από την έκταση της καλλιέργειας και τέλος από τις γειτονικές καλλιέργειες.

Στην συνέχεια γίνετε τοπογραφική επισκόπηση, σχέδιο διαχείρισης του εδάφους και μηχανική κατεργασία. Γίνετε δηλαδή προετοιμασία του εδάφους με διάφορες μεθόδους ανάλογα με την ιδιομορφία και την σύστασή του.Στην συνέχεια γίνετε έλεγχος του διαθέσιμου νερού και επιλογή της ποικιλίας του ρυζιού που θα σπαρθεί.
Συνεχίζουν με τον έλεγχο της λίπανσης. Εκεί γίνετε ανάλυση εδάφους και φυλλοδιαγνωστική και ανάλυση των υπολειμματικών ποσοτήτων αζώτου, φωσφόρου και καλίου και τέλος προσδιορισμός αγωγιμότητας, Ph και οργανικής ουσίας.
Οι παραγωγοί χρησιμοποιούν μετά από όλα αυτά τα αγροχημικά με υπεύθυνο τρόπο για να αποφεύγεται η αλόγιστη και περιττή χρήση και να διαφυλάσσετε η υγεία όλων. Κρατούν ακριβές ημερολόγιο για όλες τους τις κινήσεις και ελέγχονται από ειδικούς.
Η συγκομιδή γίνετε με κριτήρια τον καθορισμό του κατάλληλου χρόνου. Η αποθήκευση γίνετε με γνώμονα την υγιεινή και την ασφάλεια και η διαχείριση των αποβλήτων με υπευθυνότητα ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Αν είστε λοιπόν λάτρεις του ρυζιού εμπιστευθείτε την γεύση και την ποιότητα στο πιάτο σας από την Agrino.

icon Προσθήκη Σχόλιου

Ορθή Γεωργική Πρακτική στο ρύζι


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα