fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ψωρίαση και καλύτερη ζωή

14 Ιουνίου 2006 | 12:46 μ.μ.

Μια νόσος  που επηρεάζει τόσο την ψυχή όσο και το σώμα, η ψωρίαση,  μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, με τη βοήθεια των τελευταίων επιστημονικών εξελίξεων. Οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και να βελτιώσουν τις συνθήκες της καθημερινότητάς τους. Οι νέοι δρόμοι στη θεραπευτική αντιμετώπιση της ψωρίασης, μιας χρόνιας, δερματικής νόσου που επηρεάζει την αυτοπεποίθηση και τις κοινωνικές σχέσεις, άλλαξαν τα τελευταία χρόνια το τοπίο, δίνοντας μεγάλη αισιοδοξία στους ασθενείς. Οι ερευνητές γνωρίζουν πλέον ότι η ψωρίαση οφείλεται σε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και έχουν τη δυνατότητα να βελτιώνουν διαρκώς τις θεραπευτικές επιλογές των ασθενών. Το γεγονός αυτό βοηθά και στην καλύτερη αντιμετώπιση των ψυχικών επιπτώσεων της νόσου που δυστυχώς, όπως δείχνουν οι έρευνες, επηρεάζουν ένα μεγάλο ποσοστό των πασχόντων.

Στην Ελλάδα η ψωρίαση αφορά περίπου 200 χιλιάδες ασθενείς, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός αυτός αγγίζει τα 5,7 εκατομμύρια. Έχει εκτιμηθεί ότι ένας στους 50 ανθρώπους  πάσχει από την ασθένεια σε παγκόσμιο επίπεδο.  
Οι ηλικίες στις οποίες εμφανίζεται συχνότερα η νόσος είναι μεταξύ 15 - 35 ετών, μπορεί να εκδηλωθεί όμως και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία. Σχεδόν το 10-15% των ασθενών προσβάλλεται πριν την ηλικία των 10 ετών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και στη βρεφική ηλικία. Ειδικά στα άτομα νεαρών ηλικιών, οι συνέπειες της νόσου είναι ποικίλες, όπως αποδείχθηκε και από τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από το Εθνικό Ίδρυμα για την Ψωρίαση σε συνεργασία με την Ένωση Νοσοκόμων. Η ψωρίαση φαίνεται ότι επηρεάζει ιδιαίτερα την αυτοεκτίμηση των νεαρότερων ασθενών και έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις τους με το άλλο φύλο. Το γεγονός αυτό καθιστά περισσότερο αναγκαία την ύπαρξη θεραπευτικών λύσεων που θα βοηθήσουν τους πάσχοντες να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής.
Οι επιστήμονες διαπιστώνοντας τον αυτοάνοσο χαρακτήρα της ψωρίασης έχουν οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια σε σημαντικά συμπεράσματα. Είναι πλέον σε θέση να γνωρίζουν το μηχανισμό εκδήλωσης της ασθένειας και επομένως να σχεδιάζουν αποτελεσματικότερες θεραπείες. Η εφαλιζουμάμπη θεωρείται από τους ειδικούς ως μια νέα επαναστατική θεραπεία για τους ασθενείς που πάσχουν από μέτρια ως σοβαρή ψωρίαση και δεν έχουν δείξει ανταπόκριση στις υπάρχουσες συστηματικές θεραπείες. Η χορήγησή της γίνεται με υποδόρια ένεση μία φορά την εβδομάδα. Το σημαντικό είναι ότι ο ασθενής μπορεί να εφαρμόσει μόνος του τη νέα αυτή θεραπεία, αρκεί να εκπαιδευτεί από το γιατρό του.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ψωρίασης των Η.Π.Α. απέδειξε ότι οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν στην πλειοψηφία τους την εντύπωση ότι η θεραπεία τους δεν είναι αρκετά «επιθετική». Επιπλέον αποδείχθηκε ότι αρκετοί ασθενείς που έπασχαν από σοβαρή ψωρίαση δεν λάμβαναν την ενδεικνυόμενη θεραπεία. Μάλιστα, έξι στους δέκα, από τους συνολικά 400 ασθενείς που έλαβαν μέρος στη μελέτη, λάμβαναν κάποιου είδους τοπική αγωγή που βελτίωνε μόνο συμπτωματικά τη νόσο.

Η καινοτομία της εφαλιζουμάμπης σε σχέση με τις υπόλοιπες θεραπείες που είχαν μέχρι σήμερα στη διάθεσή τους οι γιατροί είναι ότι έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών, ειδικά της τοξικότητας, αλλά και της δυσανεξίας. Ακόμη και σε μακροχρόνια χρήση του φαρμάκου οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πολύ λιγότερες σε σύγκριση με το συνδυασμό άλλων υπαρχουσών θεραπειών. Το γεγονός αυτό συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των σοβαρών συναισθηματικών επιπτώσεων της νόσου, όπως η ψυχολογική πίεση, οι ψυχολογικές μεταπτώσεις, ακόμη και η κατάθλιψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιτίες εκδήλωσης της νόσου είναι ακόμη ασαφείς, γι' αυτό και κάθε νέα βελτιωμένη θεραπεία, όπως η εφαλιζουμάμπη, γίνεται αποδεκτή από τον επιστημονικό κόσμο με ιδιαίτερη θέρμη. Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για την εκδήλωση της ψωρίασης υπάρχει συνήθως γενετική προδιάθεση και μάλιστα το 40-60% των ασθενών έχει οικογενειακό ιστορικό. Η νόσος μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί και από ένας εύρος άλλων παραγόντων, όπως ψυχολογικό στρες, τραυματισμός του δέρματος, φαρμακευτικές αγωγές και λοιμώξεις. 

Αρετή Βαγενά, διευθύντρια δερματολογικού τμήματος, νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»

Return to category
 
Τελευταία άρθρα