fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Κάτω η φρουκτόζη, ζήτω η Ξυλιτόλη

17 Απριλίου 2008 | 08:59 π.μ.

...από τη " Lili

Η ξυλιτόλη είναι η νέα ανακάλυψη και επανάσταση στο σπίτι μας.

Είναι μια γλυκαντική ουσία που  υπάρχει άφθονη στο ξύλο της σημύδας, και στα μούρα.


Η ξυλιτόλη είναι άριστος φίλος της υγιεινής των δοντιών γιατί ουσιαστικά δεν είναι ζάχαρη, η χημική της σύνθεση διαφέρει από αυτή της σορβιτόλης, φρουκτόζης και γλυκόζης, γιατί το μόριο της ξυλιτόλης έχει 5 αντί για έξι άτομα άνθρακα.


Τα περισσότερα βακτηρίδια στο στόμα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοια ζάχαρη και γι αυτό η ξυλιτόλη βοηθά στην καταπολέμηση της τερηδόνας.
 

Η επιστήμη μας λέει ότι η τερηδόνα δημιουργείται από μικροοργανισμούς και ζάχαρη μαζί. Κάθε τροφή που περιέχει ζάχαρη δίνει στα βακτηρίδια ενέργεια για να πολλαπλασιαστούν και έτσι δημιουργούν οξέα μέσα από μεταβολική διαδικασία.

Έτσι δημιουργείται η μεταβολή του ph, και λιώνουν τα άλατα του ασβεστίου από την επιφάνεια του σμάλτου…
Μετά την  κατανάλωση ζάχαρης, το στόμα επανέρχεται στα νορμάλ επίπεδα, μετά από περίπου μισή ώρα. Αν τρώμε ζάχαρη πολλές φορές την ημέρα, το δόντι γίνεται όλο και πιο πορώδες.

 

Η χρήση ξυλιτόλης βοηθάει την αποκατάσταση του ph, αφού τα βακτηρίδια δεν μπορούν να επεξεργαστούν  την ζάχαρη, και δεν δημιουργούνται οξέα. Η πλάκα μειώνεται γιατί το σάλιο έχει ότι χρειάζεται για να διορθώσει τις βλάβες στο σμάλτο και η ξυλιτόλη βοηθάει την συγκέντρωση  στοιχείων που βοηθούν το ίδιο το σάλιο να επιδιορθώσει το σμάλτο.
Επίσης διαβάζω ότι βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Ότι βοηθάει στην πρόληψη των ωτίτιδων

Οι έρευνες προτείνουν την χρήση ξυλιτόλης και για ρινικές πλύσεις, αφού βοηθάει να μην «κολλάνε» βακτηρίδια όπως του στρεπτόκοκκου στις κοιλότητες, και δυναμώνει το εσωτερικό αμυντικό  σύστημα

Δεν χρειάζεται να διαβάσω άλλο.
Αν υπάρχει ένα φυσικό προϊόν εκεί έξω που βοηθάει στην καταπολέμηση των βακτηριδίων και δυναμώνει τα κόκαλα, είναι ότι πρέπει για το λαίμαργο παιδάκι που μου ζητάει ζάχαρη στα κορν φλέικς και τσίχλα μετά από κάθε γεύμα, ειδικά τώρα που βγάλαμε και τα καλά μας δοντάκια.

Πηγές:
https://www.angelfire.com/az/sthurston/xylitol_natural_sweetener.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Xylitol

Προσοχή όμως μακριά από τα σκυλιά! 

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Κάτω η φρουκτόζη, ζήτω η Ξυλιτόλη


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η Ματθαίος Παπακυρίτσης / 9 Ιανουαρίου 2009 στις 6:53 μ.μ.

Xαίρομαι ιδιαίτερα για τη δημοσίευση αυτού του μικρού άρθρου σχετικά με την ξυλιτόλη διότι οι ευεργετικές της ιδιότητες είναι τόσες πολλές που θα πρέπει να γίνουν γνωστές σε όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας.
Η ξυλιτόλη είναι το ιδανικό φυσικό γλυκαντικό υποκατάστατο της ζάχαρης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού αντί για ζάχαρη. Δεν ανήκει στην οικογένεια των υδατανθράκων που ανήκουν η κοινή ζάχαρη, η φρουκτόζη και άλλες ζάχαρες αλλά είναι μια ζαχαρο-αλκοόλη και ειδικότερα είναι μια πεντόλη. Δεν έχει καμμία σχέση με τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, ζαχαρίνη, ασπαρτάμη,κυκλαμικά, αξεσουλφάμη,κ.α. οι περισσότερες εκ των οποίων είναι επικίνδυνες για την υγεία μας.
Εκτός από την προστασία των δοντιών,η ξυλιτόλη ασκεί προστασία σε ολόκληρο τον οργανισμό με ποικίλλους τρόπους και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε άτομα που υποφέρουν από ξηροστομία(ξεραίνεται το στόμα λόγω έλλειψης ή μειωμένης ποσότητας σάλιου).
Έχει μόνο δυο μειονεκτήματα,πρώτον χάνει ένα μικρό μέρος της γλυκαντικής δύναμης σε ζεστά ροφήματα και δεύτερον έχει ηπακτική δράση(προκαλεί διάρροια) σε περιπτώσεις λήψης μεγάλης ποσότητος εφάπαξ(μεγαλύτερης από 30 γραμμάρια),αλλά όχι πάντα και όχι σε όλους τους ανθρώπους. Η σταδιακή λήψη αυτής μειώνει ή εξουδετερώνει αυτό το "πρόβλημα".
Περισσότερα στοιχεία γιά την ξυλιτόλη μπορείτε να βρείτε στον δικτυακό τόπο www.xylitol.gr.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Ματθαίος Παπακυρίτσης
Χειρουργός Οδοντίατρος
τ.καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας

 
Τελευταία άρθρα