fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

NOPAL, ένας θησαυρός στην αυλή μας

19 Ιουνίου 2008 | 09:38 π.μ.

...από τη " Lili

Φυσικά αναφέρομαι στην γνωστή μας φραγκοσυκιά, την οποία εμείς έχουμε σε αφθονία στην χώρα μας. Το καλοκαίρι, ίσως να φάμε κανένα φραγκόσυκο αν κάνει κόπο η γιαγιά να μαζέψει μερικά.


Όμως ξέρατε ότι για χρόνια, στην φυλή των Αζτέκων, οι έγκυες γυναίκες έτρωγαν τα φύλλα του; Ότι στην Ευρώπη το καταναλώνουν σε μορφή σιροπιού και άλλου «φαρμακευτικού» σκευάσματος;

 

Και να γιατί.

Ελέγχει τα οξέα  στο σώμα και  προφυλάσσει τα έντερα και το στομάχι.

Προλαβαίνει τις κολίτιδες με την ιδιότητα του να «ρυθμίζει» το Ph  του στομαχιού και του εντέρου.

Μειώνει την «επιθετικότητα των ωμών τροφών, των ξινών τροφών ή με πολλά καρυκεύματα, της ασπιρίνης και άλλων χημικών.


Υπό μορφή φρέσκου χυμού, είναι ο καλύτερος φίλος του στομαχιού και του εντέρου.

Οι μη υδροδιαλυτές ίνες του καθαρίζουν το έντερο.
 

Είναι αγχολυτικό. Επανασυντάσσει το νευρικό σύστημα, είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό που φέρνει ηρεμία και γαλήνη σε έναν στρεσαρισμένο οργανισμό.

 

Ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό είναι χάρη στην βερβερίνη.

Τα αμινοξέα και οι ίνες του, η αντί οξειδωτική του δράση, βοηθούν στην καλή  κατάσταση των αρτηριών.

Βοηθάει στην χώνεψη και στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Αποτοξινώνει τον οργανισμό και ιδιαιτέρως το συκώτι.

Εξουδετερώνει την περίσσια αμμωνία στα όργανα, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες με επιτυχία.

Εξουδετερώνει μέρος των τοξινών που εισάγουμε στο σώμα μας με την κατανάλωση  αλκοόλ και του καπνίσματος.

Οι γυναίκες των Αζτέκων το θεωρούσαν δυναμωτικό και ότι βοηθούσε στην παραγωγή γάλακτος.

Κατά την κύηση και τον θηλασμό κατανάλωναν τον χυμό του ή ένα τσάι από τα λουλούδια και τις ρίζες του.


Προσωπικά, έτρωγα ένα φύλλο αραιά και που, με λίγο αλάτι και λάδι όταν η διαφανή «γλίτσα» δεν με ενοχλούσε οπτικά (αφού καθάριζα το φλούδι)

Συνταγές.

3 κιλά φραγκόσυκα για ένα λίτρο χυμό.
Ξεφλουδίστε τα φρούτα και κόψτε τα σε κύβους σε μια κατσαρόλα. Μην προσθέσετε νερό ή ζάχαρη. Βράστε με  κλειστό καπάκι και ανακατεύετε αραιά και που. Χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε για 45 λεπτά. Μόλις τα σπόρια ξεκολλάνε από το φρούτο με ευκολία, σουρώστε και βάλτε τον χυμό στο ψυγείο. Παγωμένο, είναι υπέροχο.

 

Να καταναλωθεί μέσα σε λίγες ώρες γιατί θα υποστεί ζύμωση.

Κρασί
Αν κρατήσετε σε δροσερό μέρος τον χυμό σε 2-3 μέρες, θα έχετε ένα ελαφρά αλκοολούχο ποτό, το Colonche, πολύ αγαπητό σε πολλά μέρη του κόσμου

Η βάλτε το στην σαλάτα.  

Η φραγκοσυκιά είναι παραγνωρισμένη και ξεχασμένη σήμερα στην χώρα μας, όμως είναι οικονομική, και φυτεύεται απίστευτα εύκολα.

Απλά βάλτε ένα φύλλο στο  χώμα, όρθιο κατά προτίμηση, και θα βγάλει ρίζες.

Στην Νότια Αμερική η εξάπλωση του ήταν τόση που εισάγανε ένα ειδικό έντομο για να περιορίσουν την εξάπλωσή του, πριν φυσικά ανακαλύψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες την κερδοφόρα αγορά που προσφέρει λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων.

Όντως, στην Ευρώπη και Αμερική, αρκετοί είναι αυτοί που στρεσαρισμένοι, ή με προβλήματα χοληστερόλης, καταναλώνουν ένα χάπι με εκχυλίσματα Φραγκοσυκιάς πριν το φαγητό, για να ανακτήσουν την «χαρά της ζωής».

100 γραμμάρια διαθέτουν

Μέταλλα:


Ασβέστιο :          93 mg
Σίδηρο:               1,6 mg
Φώσφορο:           17  mg
Υδατάνθρακες:   5,6 mg
Πρωτεΐνες:          1,7 mg

Βιταμίνες

A (Ρετινόλη)
Β1 Θειαμίνη
Β2 Ριβοφλαβίνη
Β3 Νιασίνη
C

Το Nopal  δεν περιέχει φυτικό οξύ, όπως τα δημητριακά που είναι βλαβερό για την ανθρώπινη διατροφή γιατί εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και της βιταμίνης D.
 

Οι φυτικές ίνες που περιέχει είναι:

Υδατοδιάλυτες:
Πηκτίνη
Κόμμι
mucilage

και μη :
κυτταρίνη
ημικυτταρίνη
lignane

Ένα ώριμο φρούτο περιέχει

Νερό                                   86-92%
Ζάχαρη                                 11,2 %
Κυτταρίνη                             1,3  %
Πρωτεΐνες                              6,7 %
Λιπαρά                                   0,3 %
Οξέα                                       0,1 %


Πηγή:

Docteur Nopal le medecin du bon Dieu
Ph.Morgan, R, Spencer-Johns, S Caruso, Ethnomedicine Bulletin 1987
W.Wolf, K Shroeder, T Laplace: Lamarck Institute report, San Jose
Ressources medicinales de la flore Francaise.
Philippe Jaques PRO VERA (Belgium)
Handbook of phytochemical constituents of gras herbs (Londres)


 

icon Προσθήκη Σχόλιου

NOPAL, ένας θησαυρός στην αυλή μας


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.




Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η Viki / 7 Σεπτεμβρίου 2008 στις 9:53 μ.μ.

hxera oti trwgetai, apla den eixa idea oti einai toso "plousio" frouto!! fantazomai 8a kanei kalh marmelada... ??

Έγραψε ο/η Lili / 7 Σεπτεμβρίου 2008 στις 11:09 π.μ.

H Ζάχαρη καταστρέφει τα στοιχεία και τις βιταμίνες όπως και η βράση.
Μιας και είπα για ζάχαρη, υπάρχει κα΄τι που έγραψα για την Ξυλιτόλη, μέσα απο το προφίλ μου (πατάς το Λιλι στην αρχή του άρθρου) μπορείς να το βρεις.

 
Τελευταία άρθρα