fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Πόση ζωή «παίρνεις» καθημερινά;

11 Ιουλίου 2006 | 06:50 μ.μ.

Μια «καινούργια» τρέλα στην Αμερική, έχει να κάνει με γαστριμαργικές απολαύσεις. Ωμή τροφή σε ειδικευμένα εστιατόρια. Ακρίδες με σοκολάτα, σκαθάρια τηγανητά με μέλι, και άλλες «λιχουδιές» που κάνουν τους περισσότερους από εμάς, να σηκώνεται η τρίχα στο σβέρκο μας. Κι όμως δεν πρόκειται για μια τρελή μόδα χωρίς βάση.
Πολλές φυλές στην Αφρική, τρέφονται αποκλειστικά με  φρούτα και έντομα, όπως ένα είδος πελώριας κάμπιας- που λέγεται ότι είναι γλυκεία σαν μέλι- και περιέχει υψηλά ποσοστά σε πρωτεΐνες , αμινοξέα και βιταμίνες, όλα σε ποσότητα  που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και εύκολα αφομοιώσιμα. Αυτό  βάζει σε σκέψεις.

Κάθε ζώο στην φύση, έχει έρθει με τα ανάλογα εφόδια  για να τραφεί.(** )Δύσκολα μπορώ να φανταστώ τον γείτονα να τρέχει –και να πιάνει- ένα κουνέλι, να το σκίζει με τα νύχια και τα δόντια του και να το καταβροχθίζει, όπως δύσκολα μπορώ να φανταστώ εμένα να σκαρφαλώνω πάνω σε μια αγελάδα και να της φέρνω μια θανάσιμη δαγκωματιά στο σβέρκο και πάρτη κάτω. Το κρέας μας το σιτεύουμε, το σαλτσώνουμε και το ψήνουμε. Πολλοί οπαδοί της χορτοφαγίας, λένε ότι ο άνθρωπος δεν φτιάχτηκε για να τρώει κρέας και μεταξύ των άλλων, πολύ πειστικών επιχειρημάτων(1), διάλεξα να επισημάνω το εξής, πιο ανθρωποκεντρικό.

Τα σαρκοβόρα έχουν έντερο ίσο με τρεις φορές το μήκος του σώματος τους και τα χορτοφάγα 10 φορές. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πρωτεΐνες  πρέπει να φεύγουν γρήγορα από το έντερο γιατί δημιουργούνται τοξίνες. Το έντερο του ανθρώπου είναι ίσο με 10 φορές το μήκος του σώματος του. Κι αν κοιτάξω τα δόντια μου στον καθρέφτη ή και τα νύχια μου, είναι καλά για να ξύσουν καμία πλάτη, αλλά ως εκεί. Μήπως τελικά είμαστε φτιαγμένοι για να τρώμε ό,τι φτάνουμε; Ρίζες, φρούτα, έντομα, και μικρά κελυφοειδή όστρακα;

Μια άλλη θεωρία που δυστυχώς δεν πήρε την δημοσιότητα που της άξιζε λόγω προσωπικών σκανδάλων του ιδρυτή της, είναι  η θεωρία που πραγματεύεται ότι δεν θα έπρεπε να τρώμε  τίποτα ψημένο. Λογικό από μια άποψη. Χτίζουμε μύες (σάρκα ωμή) με κρέας (σάρκα ψημένη);

 

Έρευνες  γίνανε σε μοσχάρια, τα οποία χωρίσανε σε 2 γκρουπ, από τα οποία το ένα γκρουπ έπινε ωμό γάλα και το δεύτερο γκρουπ, βρασμένο. Μετά από λίγες εβδομάδες, το πείραμα  έδειξε ότι από τα 2 γκρουπ, ζήσανε υγιέστατα αυτά που πίνανε το φυσικό ωμό  γάλα. Στο δεύτερο γκρουπ, μόνο 2 από τα 8 μοσχαράκια επιζήσανε .
Αυτό που λέει η θεωρία της ενστικτοθεραπείας(2), είναι ότι όπως η γάτα δεν σκέφτεται ότι έχει δυσκοιλιότητα, αλλά οδηγείται από το ένστικτο της για να φάει χορτάρι, έτσι και μεις διαθέτουμε τέτοιο ένστικτο, και το έχουμε «κοιμίσει» με αλλοιωμένη τροφή.
Ο ιδρυτής της θεωρίας αυτής, o Burger(***), ισχυριζόταν ότι όταν αφήσουμε το τρόφιμο αναλλοίωτο, και ξυπνήσουμε το ένστικτο μας (τρώγοντας μόνο ωμά ακόμα και κρέας, ψάρια,)…αυτό μας οδηγεί στην τροφή που χρειαζόμαστε μέσω ακατανίκητης μυρωδιάς. Μας τραβάει κυριολεκτικά από την μύτη.
H γυναίκα του Νicole πέθανε πρόωρα όμως από καρκίνο και ο ίδιος και κάποιοι από τους συνεργάτες του, παρουσίασαν καλοήθεις όγκους οι οποίοι εξαφανιστήκανε μόλις μειώσανε τις ποσότητες κρέατος που τρώγανε. Ο θάνατος όμως της γυναίκας του ήταν αρκετός για να χάσει την αξιοπιστία του.

 

Αν παρατηρήσει κανείς τον κόσμο γύρω μας, θα δει πολλά διατροφικά λάθη. Μητέρες δίνουν γάλα αλλού ζώου στα μωρά τους αντί για το δικό τους(3), παντού στο τραπέζι μας από την ώρα που θα γεννηθούμε, υπάρχει βιομηχανοποιημένη τροφή. Ο κόσμος πλέον δεν πιστεύει με αφέλεια ότι ό,τι  του δίνουν, είναι φρέσκο, υγιεινό. Αλλά δεν έχει εκπαιδευτεί να σκέφτεται εναλλακτικά, τις επιλογές του.
Αν κοιτάξουμε την κοινωνία μας, την ανθρωπότητα, η οποία υπάρχει ουσιαστικά τα τελευταία 5 λεπτά στην 24ωρη ιστορία του πλανήτη…πέρα από τους πόλεμους, την καταστροφή του περιβάλλοντος μας σε σημείο να απειλούμαστε με αφανισμό  πλέον,…θα δούμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ασθένειας.
Σε μας, και στα ζώα που εκτρέφονται από μας. ‘Η τρώνε σαν και μας.(4)
Μήπως υπάρχει  άμεση σχέση μεταξύ του τι μπαίνει στο στόμα μας και το πόσο «λερώνεται» αυτό εσωτερικά, το πόσο πολύ δουλεύουν τα «φίλτρα καθαρισμού» μας και το κατά πόσο επιτρέπουμε στο σώμα μας να κάνει «γενικό καθαρισμό», αφού καταπίνουμε τόνους φάρμακα  στο πρώτο σύμπτωμα ότι κάτι δεν πάει καλά;

Όταν κοιτάξετε σήμερα το τραπέζι σας, αναρωτηθείτε, για ένα λεπτό. Ποσά απ αυτά που έχω εδώ σήμερα είναι γεμάτα πολύτιμη ζωτικότητα;  Ποσά ήταν ζωντανά μέχρι και πριν λίγο τα φάω; Ποσά από τα τρόφιμα  είναι «πεθαμένα», από χημικά, ψήσιμο…

 

Ακόμα και τα φρούτα. Η κοπή από το δέντρο  έχει γίνει  πριν από εβδομάδες, χωρίς να έχουν ωριμάσει  από τον ήλιο (πολύτιμη πηγή) και τα πολύτιμα συστατικά της γης που δίνει το δέντρο.
Τα ζώα που πάνε για σφαγή(*) ζούνε σε συνθήκες απάνθρωπες για πλάσματα που, ξέρουμε πια, ότι νιώθουν και ζήλεια, και θλίψη, και αγάπη και θυμό και φόβο.
Είτε ευαισθητοποιούμαστε λόγω των ζωών, είτε λόγω της υγείας μας, είναι  επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε  πως έχουν τα πράγματα και να κάνουμε κάποιες μικρές έστω αλλαγές.
Να διαβάσουμε κάποια βιβλία, ή να μιλήσουμε με κάποιους ανθρώπους. Έστω να μπούμε στο ίντερνετ, να ψάξουμε αν πχ τα κόρν φλέικς που αγοράζουμε είναι από μεταλλαγμένα προϊόντα.
‘Η ακόμα να περιορίσουμε λίγο την βιομηχανοποιημένη τροφή, και να προσθέσουμε περισσότερα βιολογικά προϊόντα στο τραπέζι μας. Δεν είναι η τέλεια λύση, όμως είναι κάποια λύση.
Τα βιολογικά προϊόντα δεν έχουν φυτοφάρμακα και ορμόνες (Προσοχή: τα βιολογικά μεταβατικού σταδίου, είναι οπωροκηπευτικά που φυτευτήκανε, με λίγα λόγια, σε κορεσμένο ήδη από χημικά χωράφι. Απλά δεν θα προστεθούν άλλα  για ένα χρονικό διάστημα, λόγω νομοθεσίας, για  να «πάρει το χωράφι μια ανάσα.»)(5)
Επίσης η αγορά τους στηρίζει τον αγρότη που επιλέγει να κάνει μικρότερη παραγωγή εις όφελος της ποιότητας.

Μπορούμε να βάλουμε τα φύτρα στο πιάτο μας
Φυτρωμένο σιτάρι και φακές είναι πραγματικές βόμβες βιταμινών και ζωής. Μπορούμε κάλλιστα να ζήσουμε χωρίς κρέας - αλλά όχι χωρίς τα παράγωγα του όπως το αβγό, πχ.

Παρακάτω  παραθέτω  μια ενδεικτική λίστα (6)καθημερινών αναγκών ενός παιδιού  από 4-6 χρόνων, και η περιεκτικότητα  των στοιχείων στις τροφές. Στην λίστα αυτή δεν υπάρχει το κρέας
Έχοντας χρωματίσει  κάποιες από τις τροφές που επανέρχονται συνέχεια , βλέπουμε ότι μπορούμε να κάνουμε μικρές καθημερινές αλλαγές στο τραπέζι μας, προσθέτοντας τις τροφές – θαύμα, λίγο λίγο.
Ξηρούς καρπούς (άψητους και ανάλατους) για σνακ. Χουρμάδες, σταφίδες, κάσιους…
Το μπρόκολο μπορεί να γίνει «δεντράκι»(-για τα παιδιά- )που βουτάμε στο γιαούρτι-χιόνι. Αρκεί να μην είναι πολύ ψημένο αλλά κρατσανιστό.
Θα κερδίσουμε σε χρόνο, αφού όλα σχεδόν είναι νερόβραστα ή στον ατμό, με λίγο λαδί, αλάτι και λεμόνι, αλλά κυρίως, θα κερδίσουμε  σε υγεία.

 

Σίδηρος 10mg =

tofu(5-10mg),
αγκινάρα ωμή(3.9),
Φακές (3.2),
ρεβίθια(1-2)
πατάτα με φλούδι(2-5),
αλεύρι αμάρανθου(8-9),
10 μισά ξερά βερίκοκα(1.6),
ξερά σύκα(2)
κολοκυθόσποροι(-άψητοι- 4mg),
σταφίδες(1.5)

Ασβέστιο 800mg =
tofu(250 mg),
σπανάκι (136),
αγκινάρα(135),
ρεβίθια /γλυκοπατάτα(30-50mg),
1 κούπα άπαχο γιαούρτι(450),
1 κούπα γάλα(300),
cottage cheese(155),
σαρδέλες(3 ounces-?-) (371),
5 σύκα(135)
Σησάμι άψητο(280),
μίση κούπα μπρόκολο(47)

Πρωτεΐνες 16 -14 gr=
Ψάρι,
γαλακτοκομικά,
Σόγια,
φακές,
Φασόλια,
cottage cheese,
tofu,
Κορνφλέικς και μια κούπα γάλα(6-8gr),
1 κούπα μακαρόνια(7 gr),
ψωμί ολικής (3-9 gr)

Τοπ 10  λαχανικών από άποψη πρωτεϊνών
τόφου,
φακές,
μίση κούπα φασόλια μαυρομάτικα ή lima(6-7gr),
αγκινάρα,(10 gr)
ρεβίθια,
μπρόκολο
σπανάκι,
σπαράγγια

Ψευδάργυρος 10 mg
τοφού(2 mg),
αγκινάρα(1.47 mg),
ρεβίθια(1.25),
φασόλια(0.75)

Βιταμίνες (και καθημερινή ποσότητα)
Α = καρότα, γλυκοπατάτες, βερίκοκα
Β beta carotene 6mg =Πορτοκαλοκίτρινα όπως γλυκοπατάτα, κολοκύθα(1,8 mg), καρότο,(4,4mg) σπαράγγι (2,5mg)
B1 0,9mg=Καρποί, βρώμη(κουάκερ) όσπρια, tofu, αγκινάρες
B2 1,1mg=αυγά, ψωμί ολικής, αμύγδαλα, τοφου, αγκινάρες, σπανάκι, γλυκοπατάτες, quinoa, αμάραθος
B3 12 mg=Σολωμός, φιστίκια, σίκαλη, άγριο ρύζι, ηλιόσπορος, αβοκάντο, πατάτες
B12 1mg=Γιαούρτι, γάλα, τυρί, αυγά
C 45 mg= Πιπεριές(170mg), μπρόκολο(41), αγκινάρα(30),γλυκοπατάτα(28),τομάτα /πατάτα(20-25),Πεπόνι, παπάγια, ακτινίδιο, φράουλες, χυμό πορτοκάλι
D 400mg=έκθεση στον Ήλιο.
E 7 mg=Μπρόκολο (1mg), έλαια, αμύγδαλα, αβοκάντο, ροδάκινο, κουάκερ, ηλιόσποροι
K 20mg= φύλλα παντζαριού, πρασινάδες, μπρόκολο, κρεμμύδια
Φολικό οξύ 400 mg= αγκινάρα (153 mg), σπαράγγι (131), Φακές (118), σπανάκι (105) ρεβίθια (80 mg)

Ωμέγα 3
Λιναρόσπορος (σε γιαούρτι, τέλειο), καρύδια, λάχανο, μπρόκολο, ωμό τοφου, κολοκυθόσπορος

Ωμέγα 6
Λιναρόσπορος, Ηλιέλαιο( ψυχρής πίεσης), καρύδια, ηλιόσποροι, κουκουνάρια, σουσάμι

Υδατάνθρακες (top 10)
Ρεβίθια, φακές, φασόλια, αρακάς, κουάκερ, μακαρόνια (πάντα ολικής), σόγια, γλυκοπατάτα, μαύρο ρύζι

Φρούτα (τοπ 10)
Αβοκάντο, παπάγια, γκουάβα, πεπόνι, πορτοκάλι, ξερό βερίκοκο

Καλύτερα λαχανικά (στο σύνολο βιταμινών, σιδηρού κλπ)
Αγκινάρα, φασόλια, μπρόκολο, ρεβίθια, φακές, σπανάκι, γλυκοπατάτα, τοφου, τομάτα, πιπεριά

Οι Καλύτερες Τροφές
Αβοκάντο, ρεβίθια, αυγά, ψάρι, λιναρόσπορος, μαυρομάτικα φασολιά, φακές, γλυκοπατάτες, τοφου, τομάτες,
grains, {αμάρανθος, σίκαλη, άγριο ρύζι, κεχρί, quinoa, μαύρο ρύζι}, γιαούρτι άπαχο, αμύγδαλα, αγκινάρες, μπρόκολο, πεπόνι, σκόρδο, πορτοκάλι, παπαγια, πιπεριές( γλυκές και καυτερές), κόκκινο γκρέιπφρουτ, ηλιοσπορος.

(1) https://www.choosevegetarian.com/pigs.asp?bandwidth=low&rate=33
      https://www.airs.com/ian/essays/vegetarian/vegetarian.html#AEN68
      https://www.goveg.com/factoryFarming.asp
      https://www.taxmeat.com/health.asp
(2) https://www.geocities.com/HotSprings/7627/impatient288.htm
      https://news.bbc.co.uk/1/hi/health/1083066.stm
(3) https://proliberty.com/observer/20051203.htm
      https://forums.livingwithstyle.com/archive/index.php/milk-really-bad-you-t8235p1.html
      https://parenting.ivillage.com/baby/bnutrition/0,,3vvq,00.html
      https://www.guardian.co.uk/weekend/story/0,3605,1104740,00.html
(4) https://www.shirleys-wellness-cafe.com/ahealth.htm
      https://www.ilcockerrescue.org/barf.htm
(5) https://www.anew.gr/diet/article.php?aid=40
      https://openforall.net/biofarm/html/whatisbgr.html
 (6)  Oι πληροφοριες ειναι απο το "family nutrition book"
        του Dr Sears.
(***)   https://www.beyondveg.com/nieft-k/instincto-guide/instincto-guide1a.shtml#what%20is
    

 

 

(**)Πίνακας σύγκρισης
· Meat-eaters( Σαρκοβόρα):  Έχουν αρπακτικά νύχια
· Herbivores (Φυτοφάγα):     Δεν έχουν αρπακτικά νύχια
· Humans (Άνθρωποι):          Δεν έχουν αρπακτικά νύχια
· Meat-eaters:                       Δεν έχουν πόρους και δεν ιδρώνουν από το δέρμα τους
· Herbivores:       Ιδρώνουν από το δέρμα τους
· Humans:           Ιδρώνουν από το δέρμα τους
·  Meat-eaters:    Έχουν κυνόδοντες για να σκίζουν και δεν έχουν πίσω γομφίους που λιώνουν την τροφή
· Herbivores:       Το αντίθετο
· Humans:           Ίδιο με τα φυτοφάγα
· Meat-eaters:     Το έντερο τους είναι περίπου τρεις φορές το μήκος του σώματος τους για να φύγει γρήγορα  από το σώμα τους η σάρκα.
· Herbivores:       Το μήκος του εντέρου τους είναι 10-12 φορές το μήκος του σώματος.
· Humans:           Το μήκος του εντέρου τους είναι 10-12 φορές το μήκος του σώματος τους.

· Meat-eaters:       Διαθέτουν δυνατό υδροχλωρικό οξύ για την χώνεψη του κρέατος στο στομάχι τους
· Herbivores:        Το υδροχλωρικό οξύ είναι 20 φορές λιγότερο δυνατό από αυτό ενός σαρκοβόρου
· Humans:            Το  υδροχλωρικό οξύ είναι 20 φορές λιγότερο δυνατό από αυτό ενός σαρκοβόρου
· 
· Meat-eaters:       Τα φρούτα και οι σπόροι (σιτηρά) δεν χρειάζονται να προ-χωνευτούν στο σάλιο
· Herbivores:         Σιελογόνοι αδένες για προ-χώνεψη φρούτων και σπορών
· Humans:             Σιελογόνοι αδένες για προ-χώνεψη φρούτων και σπορών

·  Meat-eaters:      Έχουν οξύ σάλιο χωρίς το ένζυμο πτυελίνη για να προ-χωνευτούν τα σπόρια (σιτηρά)
· Herbivores:         Έχουν αλκαλικό σάλιο για να προ-χωνευτούν τα σπόρια
· Humans:             Έχουν αλκαλικό σάλιο για να προ-χωνευτούν τα σπόρια
Based on a chart by A.D. Andrews, Fit Food for Men, (Chicago: American Hygiene Society, 1970)
Από https://www.katinkahesselink.net/health/vegan.html

 

...από τη " Lili"

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Πόση ζωή «παίρνεις» καθημερινά;


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα