fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Το κρέας φράζει της αρτηρίες, φράζει και τα μάτια της καρδιάς;

19 Ιουλίου 2006 | 11:39 π.μ.

«Μαμά δεν θέλω να το φάω αυτό, έχει μάτια. Πονάει»
There it was.
Από παιδί κι από τρελό λένε…
Εάν υποθέσουμε ότι μια μορφή ζωής μπορεί να νιώσει ζήλεια, αγάπη, πόνο, μελαγχολία, λύπη, φόβο, σίγουρα νιώθει και ψυχικό πόνο πέρα από τον φυσικό.
Δεν ήξερα πώς να αντιδράσω στην απάντηση της μικρής.

Είχα ανάκατα συναισθήματα περηφάνιας, συγκίνησης και προβληματισμού, διότι εδώ μιλάγαμε για ένα φρεσκότατο ψάρι που είχα χρυσοπληρώσει στην ταβέρνα που είχαμε πάει.
Τελικά έφαγα εγώ το ψάρι βυθισμένη στις σκέψεις μου.

Αν ήμασταν αιχμάλωτοι μιας άλλης μορφής ζωής,( ας δανειστώ τον όρο ανώτερη, αν και δεν ξέρω ποια ανώτερη μορφή ζωής δεν σέβεται όλες τις  υπόλοιπες ), με την οποία μας χώριζε η γλώσσα και η επικοινωνία… Και η μορφολογία μας.
Αν δεν μπορούσες να τους συγκινήσεις με τα κλάματα σου, τις ικεσίες σου, αν δεν ακούγανε τον τρόμο σου καθώς θα σε πηγαίνανε σε αίθουσα βασανιστηρίων…

Τα γουρουνάκια ευνουχίζονται χωρίς αναισθητικό

Αν παίρνανε το παιδί σου και του κόβανε τα γεννητικά όργανα, τα αυτιά και τα χέρια, χωρίς αναισθησία, αν σας χωρίζανε και σας στοιβάζανε σε πολύ μικρούς χώρους, όπου θα ζούσατε μέσα στα ίδια σας τα απορρίμματα και τρώγατε λιωμένες σάρκες συγγενών σας, αν αρρωσταίνατε και σας γεμίζανε ορμόνες και φάρμακα, για  το κρέας των παιδιών σας, για τα δόντια σας, τα μαλλιά σας, το δέρμα σας, την σκόνη από τα κοκάλα σας….ακούγεται σαν το ολοκαύτωμα ε;
Κανείς να μην μπορεί να βοηθήσει, την γυναίκα σας, εσάς, καθώς τους σφάζουν μπροστά στα μάτια σας….Να ουρλιάζεις και να προσπαθείς να ξεφύγεις αλλά να σε τραβάνε από τα ποδιά, να σε χτυπάνε όπου βρούνε με βαριοπούλα και ο τρόμος σου να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα γέλια και τα ανέκδοτα που λένε μεταξύ τους "αυτοί", ενώ βυθίζουν το μαχαίρι στο λαιμό της μάνας σου, και ενώ αιμορραγεί  και τα μάτια της σβήνουν μπροστά στα δικά σου καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχεις, δεν σε ακούει κανείς, δεν θα συγκινηθεί κανείς, δεν θα σε βοηθήσει κανείς….

Υπερβολική εικόνα;
Ποιος μπορεί να ξέρει αλήθεια τι νιώθει ή τι δεν νιώθει και σε τι βαθμό, ένα ζώο; Θα μπορούσε να ήταν έτσι όπως το περιέγραψα. Κάποτε στης φυτείες, ήταν πιο εύκολο να  πιστεύεις ότι ο μαύρος, δεν ένιωθε με τον ίδιο τρόπο, μήπως το ίδιο άλλοθι χρησιμοποιείται και εδώ;
Δεν ξέρω για σας αλλά εμένα αυτό με τάραξε.
Άκουγα στο διπλανό τραπέζι το παιδάκι στην ηλικία  της κόρης μου να αρνείται να φάει σάρκα, και οι γονείς να του εξηγούν ότι είναι ειδικό κρέας, από ζωάκι που πέθανε με φυσικά αίτια, αφού έζησε ευτυχισμένο και ελεύθερο σε ένα πράσινο λιβάδι. Ψέματα. Μήπως τα παιδιά μας έχουν εσωτερική σοφία;

«Μα τι θα γίνει με τις πρωτεΐνες; Το σίδηρο;» θυμάμαι να μου λέει η πεθερά μου, όταν ανακοίνωσα ότι θα καθυστερήσω το να φάει κρέας το παιδί, ακριβώς όπως είχε κάνει η μητέρα μου με μένα…θα το άφηνα στην περιέργεια της και στην επιθυμία της.
Πρωτεΐνες υπάρχουν παντού στην φύση και μάλιστα σε πιο αφομοιώσιμη μορφή.
(Έχω παραδώσει πίνακα στο προηγούμενο άρθρο)
Και οκ,  αν θες να φας κρέας, δεν έχω αντίρρηση,… αλήθεια.
Ποια είμαι εγώ που θα σου πει τι να κάνεις;
Έχω μεγάλη αντίρρηση με την διαδομένη αντίληψη ότι αν δεν φας κρέας κινδυνεύει η υγεία σου, έχω μεγάλη αντίρρηση στο πως ζει αυτό το «κρέας» και πως θανατώνεται πριν φτάσει στο πιάτο σου στολισμένο με κλαράκι δεντρολίβανου και τοματίνια τσέρι στο πλάι.

 

Ιδανικές συνθήκες διαβίωσης

Άλλο το να επιλέγουμε να φάμε κρέας και να έχουμε τον συμβατικό τρόπο ζωής, και άλλο να κλείνουμε τα μάτια στα απίστευτα μαρτυρία που υποβάλλονται σε γενιές και γενιές πλασμάτων που είχαν και έχουν τα ίδια δικαιώματα με μας σ αυτόν τον πλανήτη.

Και αν κάναμε τον κόπο να τους ακούσουμε πραγματικά, θα ακούγαμε τις κραυγές αγωνίας τους. Όμως εμείς δεν μπορούμε να μάθουμε σαν τους σκυλούς, 80 δικές τους λέξεις.

Κατά τα αλλά εμείς είμαστε η ανώτερη, εξυπνότερη μορφή ζωής.

Από το σαλόνι μας όπου βλέπουμε χαζεμένοι τηλεόραση, με τις πυτζάμες μας, πιθανόν να πούμε  «τι μπορώ να κάνω εγώ;» Ένα σημαντικό βήμα είναι να αφήσουμε την καρδιά μας να νιώσει. Από την ζέστη του κρεβατιού μας μπορεί να πούμε «αύριο, θα δω τι μπορώ να κάνω, θα μπω σε κάποιο site”
Kαι να μείνουμε στις καλές προθέσεις. Το καταλαβαίνω. Όμως, την επόμενη φορά που θα φάτε κρέας, θα θυμηθείτε ότι το γουρούνι έχει  μυαλό τρίχρονου παιδιού. Από τότε που μου το είπανε, δεν μπορώ να το ξεχάσω.

Όταν θα φάτε κοτόπουλο και θα σας μυρίσει η κοτοπουλίλα, θα θυμηθείτε τον ακρωτηριασμό του ράμφους του, τα παραμορφωμένα ποδιά του λόγω δυσαναλογίας του βάρους του. Και αν επιλέξετε ότι αξίζει τον κόπο... καλώς. Είτε για λόγους γεύσεως, είτε για λόγους αναβλητικότητας, είτε για λόγους φόβου αλλαγής. Είτε γιατί πιστεύετε ότι το κρέας χρειάζεται, είναι απαραίτητο στο διαιτολόγιο μας.
Έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα από τις βιομηχανίες κρέατος  για χρόνια, για να ριζωθεί καλά μέσα μας η αναγκαιότητα του κρέατος. Τουλάχιστον όμως θα έχετε κάνει μια επιλογή, ενημερωμένοι, έχοντας όλα τα στοιχεία, με πλήρη συνείδηση.
Και πιστέψτε με, η γεύση της σάρκας, μετά από αυτό, αλλάζει.

Ρωτήστε τον γιατρό σας.
Επίμονα για ξεκάθαρες κατανοητές απαντήσεις.
-Είναι το κρέας απαραίτητο;
-Είναι το κρέας συνδεδεμένο με πληθώρα ασθενειών, όπως ο καρκίνος του εντέρου;(****)
-Δεν υπάρχει άλλη πηγή σιδηρού, πρωτεϊνών, και όλα τα υπόλοιπα που προσφέρει;
- Μπορεί να αντικατασταθεί από την δίαιτα μας; Εάν γίνει αυτό, υπάρχουν περισσότερα οφέλη ή το αντίθετο;
-Που είναι αυτές οι μελέτες;

Γράφοντάς αυτό το άρθρο μίλησα off the record με 2 γιατρούς. Ο ένας  στην ερώτηση μου αν το κρέας θα έπρεπε να μπει στο τραπέζι μας, μου απάντησε «δεν το θεωρώ απαραίτητο»
Ο δεύτερος, πιο συμβατικός, έδωσε έμφαση στο θέμα της βιταμίνης B12, στο να πάρουμε έστω συμπληρώματα διατροφής.
Στην πιο ειδικευμένη ερώτηση μου
«Αν είχαμε έναν άνθρωπο που τρώει ζωικά παράγωγα (όπως αυγά, γάλα, γιαούρτι κλπ) και  ψάρι ,
και έναν που τρώει απ όλα, αλλά και κρέας…ποιος θα ήταν πιο υγιής;»
απάντησε «Ο πρώτος.»
«Αρκεί να τρώει μια φορά τουλάχιστον την εβδομάδα ψάρι, ακόμα κι αν είναι κονσέρβα τόνου.»

Να τελειώσω αυτό το κομμάτι, όπως άρχισα, με μια προσωπική νότα  δηλώνοντας το παράδοξο μετά από όλη αυτήν την έρευνα και ξεκάθαρη θέση μου επί του θέματος, ότι  εγώ, τρώω κρέας. Σπανίως, όπως κάποιος θα πιει ένα ποτήρι κρασί όταν πάει σε φιλικό σπίτι ή σε εστιατόριο. Αλλά τρώω.
Όμως, όσο περνάει ο καιρός, τόσο λιγότερο το θέλω, και όσο λιγότερο το τρώω τόσο μεγαλώνει η ευαισθησία μου ως προς τις πρακτικές αυτές(*), τόσο περισσότερο  θέλω να εκπαιδεύσω το παιδί μου (νέα γενιά) να μην αποδεχτεί και κληρονομήσει σαν φυσιολογικά τα τερατουργήματα που έκανε η δική μου.
Για μένα ίσως να είναι αργά να αλλάξω συνήθειες. Για κείνη όχι, γιατί είναι στο ξεκίνημα της σ' αυτόν τον κόσμο που δανειστήκαμε από τα παιδιά μας και τον έχουμε κάνει σαν τα μούτρα μας.

Παρακάτω παραθέτω λινκς και μερικά  από αυτά, βήμα - βήμα, λέξη αποκαλύπτουν πως οι πρακτικές αυτές σπαταλούν τόνους νερού, έχουν καταστροφικές συνέπειες στα δάση. Ένα χάμπουργκερ για να παραχθεί καταστρέφει 55 τετρ. πόδια δέντρων και φυσικά τα πουλιά και την ζωή που υπάρχει εκεί, χάρη της ύπαρξης του. Θα διαβάσετε πως το περιβάλλον μολύνεται από τους τόνους κοπριά και το μεθάνιο που ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, το δεύτερο σε σειρά υπεύθυνο αέριο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κάτι που δίνει άλλη διάσταση στην έκφραση «πνιγήκαμε στα σκατά»,
Θα κατανοήσουμε, ελπίζω, πως το θέμα δεν αρχίζει και σταματά στο αν μας αρέσει η γεύση του κρέατος ή αν κάνει καλό στην υγειά ή όχι,(δεν μπόρεσα να βρω ούτε ένα site, ούτε ένα βιβλίο που να υποστήριζε ιατρικούς λόγους για την κατανάλωση κρέατος σαν μοναδική πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου κλπ)  αλλά στο ότι μαθηματικά, με την δική μας ανοχή και συνένοχη, με την δική μας ζήτηση, εφαρμόζονται πρακτικές επώδυνες για όλους, τον πλανήτη(***),  τα ζώα και  τους ανθρώπους, (****)ασχέτως αν εμείς «γευόμαστε» την  σαπίλα καιρό μετά  αφού γευτούμε την σάρκα που την συνοδεύει.

Links:   https://www.choosevegetarian.com/pigs.asp?bandwidth=low&rate=33
            https://www.karamsad.com/vegetarianism.htm
            https://www.airs.com/ian/essays/vegetarian/vegetarian.html#AEN68
            https://www.goveg.com/factoryFarming.asp
            https://www.taxmeat.com/health.asp
            https://www.geocities.com/HotSprings/7627/impatient288.htm
            https://news.bbc.co.uk/1/hi/health/1083066.stm
            https://proliberty.com/observer/20051203.htm
            https://forums.livingwithstyle.com/archive/index.php/milk-really-bad-you-t8235p1.html
            https://parenting.ivillage.com/baby/bnutrition/0,,3vvq,00.html
            https://www.guardian.co.uk/weekend/story/0,3605,1104740,00.html
            https://www.shirleys-wellness-cafe.com/ahealth.htm
            https://www.ilcockerrescue.org/barf.htm
            https://www.anew.gr/diet/article.php?aid=40
            https://openforall.net/biofarm/html/whatisbgr.html
            https://www.animalalliance.ca/kids/veggie1.htm
            https://www.globalissues.org/TradeRelated/Consumption/Beef.asp (***)
            https://www.ilfa.org/ilfa_eng/21centuryfood/fourreasons.htm  (*)
            https://www.newint.org/issue215/prime.htm  (****)
            https://www.ooze.com/pweeta

 

 ...από τη " Lili"

icon Προσθήκη Σχόλιου

Το κρέας φράζει της αρτηρίες, φράζει και τα μάτια της καρδιάς;


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η Ωχ αΜαν / 17 Σεπτεμβρίου 2009 στις 8:16 μ.μ.

Mipos ta parales ligo???
prin 2 xronia ida kati kotes se ena kotetsi na tsimpane mia adinami kota poy malon itan arosti... kai den poly antidroyse kai tin epomeni mera poy piga na do an itan kalitera tis ida na tsimpologane sporoys amerimnes giro apo to xilotsimpimeno koyfari tis nekris pleon kotas... mono sto Hanibal exo dei paromies skines ala akoma kai eki ipirxe mia epignosi toy ti ginotan, aytes etrogan amerimna den theoroysan oti ayto to koyfari eixe kapio noima giaytes, thelo na po oti an esto kai sto elaxisto eixan to esthima tis synidisis toy eaytoytoys isos sta xiliades xronia tis yparksis toys h ekseliksi na toys eixe dosi esto kai ligi evesthisia toylaxiston na sevonte toys nekroys toys kai oxi na tsimpologane sporoys amerimnes giro apo to xilotsimpimeno koyfari.

opote dose toylaxiston sto pedi soy na faei kala na anaptixthei kalo kai gero kai isos oi ypolipes kotes mia mera na soy zitisoyn na toys kaneis to trapezi....

esi tha tros kotopoylo kai oi kotes tha trone adiafora to kalampoki toys..

IoI Ωχ αΜαν

 
Τελευταία άρθρα