fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Πηγή του νερού, δεν είναι μόνο το... νερό!

30 Μαρτίου 2009 | 07:07 π.μ.

Το νερό είναι πολύτιμο!

 Μόνο που αυτές οι κλασικές, αδιαμφισβήτητες διαπιστώσεις, έχουν την τάση να γίνονται «φράσεις-κλισέ», που επαναλαμβάνουμε σχεδόν μηχανικά, χωρίς να δίνουμε σημασία στην ουσία τους!
Το «προφίλ» του νερού
Γιατί είναι, λοιπόν, τόσο πολύτιμο το νερό και γιατί δεν μπορούμε, κυριολεκτικά, να ζήσουμε χωρίς αυτό περισσότερες από 2, το πολύ 3 μέρες;

Μα, αρκεί να σκεφτούμε ότι το 50-60% του βάρους μας αποτελείται από νερό, το οποίο συμβάλλει αποφασιστικά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, τη διαδικασία της πέψης, τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και τη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας.

Αν χάσουμε έστω και το 2% από αυτή την απαραίτητη «υγρασία» του οργανισμού, θα παρατηρήσουμε συμπτώματα όπως, έλλειψη συγκέντρωσης, αδυναμία μνήμης και μειωμένη απόδοση κατά την εργασία, το διάβασμα, ακόμα και την οδήγηση, Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να αντικαθιστούμε την ποσότητα του νερού που, καθημερινά, αποβάλλεται φυσιολογικά μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης και της λειτουργίας των νεφρών και του εντέρου.

Όλες οι «πηγές» του νερού


Βέβαια, οι απαιτήσεις του οργανισμού διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το βάρος, τις κλιματικές συνθήκες και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσει κανείς την ακριβή ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνουμε! Παλαιότερα, λέγαμε ότι αρκεί η πρόσληψη 6-8 ποτηριών νερού για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας. Όμως, οι πρόσφατες συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, ανατρέπουν αυτή την αντίληψη, υποστηρίζοντας ότι, νερό –και μάλιστα, αρκετό -υπάρχει στα περισσότερα τρόφιμα και όλα τα ροφήματα που καταναλώνουμε καθημερινά! Τα δημητριακά, για παράδειγμα, περιέχουν έως και 40% νερό, τα  μεικτά γεύματα 40-70%  (οι σούπες ακόμη περισσότερο) ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά 80%. Γι’ αυτό και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 20% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα για νερό, καλύπτεται με τα τρόφιμα και το υπόλοιπο 80% με τα ροφήματα. Σ’ αυτά, εννοείται ότι, εκτός από το πόσιμο νερό, συγκαταλέγονται και όλα τα μη-αλκοολούχα ποτά και ροφήματα. Στα τελευταία, μάλιστα, συμπεριλαμβάνονται το γάλα και οι χυμοί αλλά και το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά (καφεϊνούχα και μη) που, ανάλογα με το είδος τους, περιέχουν από 85% έως και 99% νερό, καταρρίπτοντας μία ακόμη παλαιότερη πεποίθηση, που «όριζε» να αποφεύγονται τα καφεινούχα ροφήματα.
Πολύ ευχάριστα τα νέα, λοιπόν, από το μέτωπο των ειδικών, αφού, η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων και ροφημάτων, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις μας, μπορεί να εξασφαλίσει την ποσότητα του νερού που είναι απαραίτητη για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός μας!

Ευχαριστούμε τον κο Κυριάκο Ρέππα, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο για την επιστημονική επιμέλεια του άρθρου.

 

Σχετικά άρθρα

Νερό. Το θαύμα της φύσης

Ενυδάτωση

H διατροφική αξία των χυμών

icon Προσθήκη Σχόλιου

Πηγή του νερού, δεν είναι μόνο το... νερό!


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η ελενη / 30 Μαρτίου 2009 στις 12:32 μ.μ.

Εντυπωσιακο!άλλα μας λέγανε τόσα χρόνια !!!

Έγραψε ο/η Fallia / 13 Ιουνίου 2010 στις 9:50 μ.μ.

αρα υπαρχει ελπιδα και για εμας τους μη νερο - φιλους !

 
Τελευταία άρθρα