fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Νερό. Το θαύμα της φύσης

29 Ιουνίου 2009 | 07:11 π.μ.

Απο την  Ανθή Αγγελοπούλου
 

Κάθε ανθρώπινο κύτταρο και κάθε ζωντανό κύτταρο ακόμα και φυτικό , έχει ανάγκη από το νερό για να ζήσει.
Ο οργανισμός μας αποτελείται κατά κύριο λόγο από το θρεπτικό υγρό, το οποίο ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, απομακρύνει από αυτό απόβλητα και τοξίνες, βελτιώνει την επικοινωνία των κυττάρων μεταξύ τους, προστατεύει τις αρθρώσεις και τα οστά και απορροφά τους κραδασμούς που επιδέχονται, μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά και πολλά ακόμα.
Η φύση ολάκερη έχει την ανάγκη του νερού. Τα φυτά για να βλαστήσουν και να δώσουν καρπούς, τα δέντρα για να μεγαλώσουν, τα λαχανικά για να αναπτυχθούν, τα λουλούδια για να ανθίσουν, τα ζώα για να ζήσουν, τα σπίτια για να χτιστούν, τα χωράφια για να παραμείνουν ζωντανά και να μην ξεραθούν…Τα πάντα, η πλάση ζει και αναπτύσσεται χάρις το νερό και τον ήλιο.

Το θρεπτικό νερό είναι και ιατρικό. Καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός χάνει 2-3 λίτρα νερού μέσω της εφίδρωσης και των ούρων. Το δέρμα επίσης το έχει μεγάλη ανάγκη για να μην αφυδατωθεί και ζαρώσει.

Το νερό περιέχει Νάτριο και Κάλλιο. Το Νάτριο είναι το πιο σημαντικό μεταλλικό στοιχείο στο σώμα μας. Το έχουμε ανάγκη για να διατηρήσουμε της ομαλή ωσματική πίεση, ουσία η οποία με τη σειρά της είναι απαραίτητη για τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και την απομάκρυνση αποβλήτων από αυτά.
Επίσης συγκρατεί στο σώμα το νερό και το προφυλάσσει από την αφυδάτωση.

Το Κάλλιο βρίσκετε στο ενδοκυτταρικό υγρό και ρυθμίζει το συνολικό νερό του σώματος που χάνεται μέσω του ιδρώτα και των ούρων.

Πολλοί γιατροί ανά τον κόσμο κατηγορούν την έλλειψη νερού από τον οργανισμό ως αιτία για ένα μεγάλο αριθμό παθήσεων. Η σωστή ενυδάτωση είναι η καλύτερη αποφυγή ημικρανιών, πονοκεφάλων, αλλεργιών, άσθματος, κόπωσης, κατάθλιψης, βουλιμίας, υπέρτασης, προβλημάτων του στομάχου όπως καούρες κ.α.
Όπως το αυτοκίνητό μας αν το αφήσουμε χωρίς υγρά θα παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα, όπως τα φυτά αν δεν τα αποτίσεις θα ξεραθούν, το ίδιο συμβαίνει και με τον οργανισμό μας και κατά συνέπεια το σώμα και το δέρμα μας.


Το νερό όμως έχει πρόβλημα. Τι κι αν εμείς σας λέμε τα καλά του. 100 χρόνια πριν οι άνθρωποι πέθαιναν από αυτό επειδή ήταν μολυσμένο. Η χολέρα, οι διάρροιες, η αγκυλοστομίαση και η τριχουρίαση προέρχονταν από το νερό και θέριζαν πόλεις ολόκληρες.
Για το λόγο αυτό οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές ανέλαβαν το τιτάνιο έργο του καθαρισμού του νερού που μπαίνει στα σπίτια μας.

Νερό το Ιαματικό
Το νερό όμως εκτός όλων των άλλων θεωρείται και ιαματικό. Έχει δηλαδή θεραπευτικές επιδράσεις σε πολλές παθήσεις του δέρματος και άλλων.
Το 1ο Μεσογειακό Συνέδριο Ιαματικής Θεραπείας που έγινε στην χώρα μας με πρωτοβουλία της ενδοκρινολόγου κας Παρή Ράπτη – Λύρα απάντησε σε πολλά ερωτήματα σχετικά με τις θεραπείες στις ιαματικές πηγές, τα θεραπευτικά χαρακτηριστικά αυτών των νερών και για τις παθήσεις στις οποίες βοηθούν.

Η χώρα μας είναι πλούσια σε ιαματικές πηγές. Τι σημαίνει όμως ο όρος ιαματικές πηγές. Οι φυσικές αναβλύσεις των θερμών, υπόθερμών ή ψυχρών νερών των οποίων τα συστατικά είναι κατάλληλα για ίαση διαφόρων παθήσεων του ανθρώπινου σώματος λέγονται ιαματικές πηγές.

Ιαματικές πηγές
Είναι η ονομασία των νερών που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Πηγάζουν μέσα από πετρώματα και στην διαδρομή τους μέχρι την επιφάνεια της γης αποκτούν μεταλλικά συστατικά στα οποία και οφείλεται η θεραπευτική τους δράση.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες των νερών αυτών είναι γνωστές από τα χρόνια του Ηρόδοτου ο οποίος παρατήρησε πρώτος της επίδρασή τους στον άνθρωπο. Στην συνέχεια ο Ιπποκράτης ασχολήθηκε συστηματικά με το αντικείμενο και κατέγραψε τις ασθένειες στις οποίες είχαν ευεργετική επίδραση.
Η θεραπευτική τους δράση είναι 3πλή (Μηχανική, θερμική και χημική). Ανάλογα με το είδος θεραπείας που χρειάζεται ο καθένας τα νερά αυτά χρησιμοποιούνται για λουτροθεραπεία ή πόση.

Ασθένειες στις οποίες κάνουν καλό τα ιαματικά νερά


Δερματικές παθήσεις , αρτηριακή πίεση, αναπνευστικές παθήσεις, ρευματικές παθήσεις κ.α.

Που θα τις βρείτε


Δράμα – Θερμιών Παρανεστίου
Καβάλα – Κρηνίδων Δήμου Φιλίππων
Καβάλα – Ελευθερών
Ξάνθη – Γενησσαίας Ποταμιάς
Έβρου – Τραιανούπολης
Έβρου – Ψαρόθερμων Σαμοθράκης
Θεσσαλονίκη – Απολλωνίας
Θεσσαλονίκη – Σέδες Θέρμης
Θεσσαλονίκη – Σουρωτής
Θεσσαλονίκη – Λαγκαδά
Σέρρες – Άγκιστρου
Σέρρες – Θερμών Νιγρίτας
Σέρρες – Σιδηρόκαστρο
Πέλλα – Λουτρακίου Πόζαρ
Πέλλα – Λουτροχώρι Σκύδρας
Χαλκιδική Αγ. Νικόλαος
Κιλκίς – Γιάννες Μεγάλη Βρύση
Καστοριά – Αμμουδάρα
Φλώρινα – Αγραπιδιά
Φλώρινα – Ξινό Νερό
Γρεβενά – Κιβωτός Αγίου Γεωργίου
Ιωάννινα – Αμάραντος
Ιωάννινα – Καβάσιλα Πυξαριάς
Πρέβεζα
Λάρισα – Κόκκινο Νερό
Καρδίτσα – Δρανίτσα
Καρδίτσα – Σμόκοβο
Αιτωλοακαρνανία – Κόκκινο Στεφάνι Μυρτιάς
Αιτωλοακαρνανία – Άγιος Βάρβαρος Τρυφού
Ηλεία – Καϊάφα Ζαχάρως
Κορινθία – Ωραία Ελένη
Κορινθία – Λουτράκι Περαχώρας
Αττικής – Μέθανα
Φθιώτιδα – Θερμοπύλες
Φθιώτιδα – Καμένα Βούρλα
Φθιώτιδα – Πλατύστομο
Φθιώτιδα – Υπάτη
Εύβοια – Αιδηψός
Λέσβος – Αγιασός
Λέσβος – Άγιος Ιωάννης Λισβορίου
Λέσβος – Πολιχνίτης
Λέσβος – Κόλπος Γέρας
Λέσβος – Εφταλού
Λέσβος – Λουτρόπολη Θέρμης
Λέσβος – Πλάκα Λήμνου
Σάμος - Ικαρία
Κυκλάδες – Αδάμαντας Μήλου
Κυκλάδες - Κύθνο
Δωδεκάνησα – Μανδράκι Νισύρου
Δωδεκάνησα – Καλλιθέα Ρόδου
Δωδεκάνησα – Θερμά Καλύμνου


Ταξίδι αναγέννησης και ομορφιάς
Η δύναμη του νερού σε συνδυασμό με ειδικές θεραπείες, μηχανήματα νέας τεχνολογίας, αρωματικά άλατα, αιθέρια έλαια, ανατολίτικες θεωρίες δίνουν την πολυτέλεια των μοντέρνων Spa.

Τέτοια κέντρα ομορφιάς και ευεξίας θα βρείτε σε πολυτελή ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα αλλά και σε ειδικά κέντρα αισθητικής.

Η λέξη Spa προέρχεται από την ομώνυμη πόλη που βρίσκετε στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στην περιφέρεια της Λιέγης. Η πόλη αυτή είναι γνωστή για τις ιαματικές της πηγές που είναι ξακουστές από το 14ο αιώνα.

 

Σχετικά Άρθρα

Πηγή του νερού, δεν είναι μόνο το... νερό!

H διατροφική αξία των χυμών

Τα βότανα της παραδοσιακής διατροφής

icon Προσθήκη Σχόλιου

Νερό. Το θαύμα της φύσης


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα