fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Η βλαπτική επίδραση του καπνίσματος

14 Φεβρουαρίου 2011 | 01:12 π.μ.

Γράφει η Αναστασία  Μοσχοβάκη (Ειδική Παθολόγος)

Το κάπνισμα αποτελεί σύμφωνα με όλες τις έρευνες της επιστήμης την πρώτη αιτία θανάτου στην αναπτυγμένη Δύση.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες οι καπνιστές πεθαίνουν κατά μέσο όρο επτά χρόνια νωρίτερα από όσους δεν κάπνισαν ποτέ, ενώ παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα για εμφάνιση θανατηφόρας καρδιακής νόσου, δεκαπλάσια πιθανότητα για καρκίνο του πνεύμονα, διπλάσια πιθανότητα για  σοβαρά κατάγματα του ισχίου και καταρράκτη και τριπλάσια επίπτωση εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών  της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας αφορά καπνιστές. Το κάπνισμα συνδέεται επίσης με μία σειρά από σοβαρά καρκινώματα, όπως είναι τα καρκινώματα του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παγκρέατος, του νεφρού, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας, του παχέως εντέρου, του προστάτη, του μαστού, του αίματος.

Οι καπνιστές παρουσιάζουν αυξημένη επίπτωση καταρράκτη, οδοντικών προβλημάτων, εκφύλισης ωχράς κηλίδας, ανευρυσμάτων, δερματικών ρυτίδων,  αθηροσκλήρυνσης, οστεοπόρωσης, νόσου ALZHEIMER, αποφρακτικής αγγειοπάθειας, πρόωρης γήρανσης.

Υπάρχει πολλαπλή αλληλεπίδραση του καπνίσματος με άλλους παράγοντες που προάγουν την γήρανση και την αθηροσκλήρυνση των αγγείων όπως η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη, ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο.

Παρά το ό,τι οι καπνοβιομηχανίες στις διαφημιστικές εκστρατείες τους επιχειρούν να συνδέσουν τον ανδρισμό ή την ενηλικίωση με το τσιγάρο, οι καπνιστές παρουσιάζουν σε νεαρότερες ηλικίες προβλήματα στύσης, λόγω της τοξικής δράσης του καπνού στα αγγεία του πέους.

Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου. Ο καπνός συγκροτείται από λεπτό αερόλυμα, ώστε να δύναται να μείνει στους αεραγωγούς και στην επιφάνεια των κυψελίδων και από αέρια φάση.

Η αέρια φάση περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα, τοξικές ερεθιστικές και αρωματικές ουσίες. Τα σωματίδια του αερολύματος περιέχουν πλήθος τοξικών και καρκινογόνων. Το υπόλειμμα των σωματιδίων, αφού αφαιρεθεί η υγρασία και η νικοτίνη αποκαλείται πίσσα.

Η νικοτίνη, η κύρια εθιστική ουσία στο τσιγάρο, αποδίδεται πολύ γρήγορα στον εγκέφαλο και προκαλεί εξάρτηση. Οι εθισμένοι στην νικοτίνη καπνιστές ρυθμίζουν αυτόματα την πρόσληψη νικοτίνης βάσει των επιπέδων της στο αίμα καπνίζοντας όταν απαιτείται ώστε να προκληθούν τα ψυχοδραστικά  αποτελέσματα της νικοτίνης και να αποφευχθούν τα συμπτώματα στέρησης.

Oι καπνιστές τσιγάρων μικρής περιεκτικότητας σε πίσσα και νικοτίνη συχνά αυξάνουν την ποσότητα των τσιγάρων ούτως ώστε να επιτευχθούν  τα επιθυμητά επίπεδα στο αίμα. Παρά την αυξανόμενη ενημέρωση του κοινού για τις βλαπτικές του συνέπειες, ο τερματισμός της εξάρτησης από τον καπνό ωστόσο δεν είναι εύκολος.

Αυτό σύμφωνα με μελέτες δεν οφείλεται μόνο στην εθιστική φύση της νικοτίνης. Ο καπνός βομβαρδίζει σιωπηλά το ανθρώπινο σώμα, με συνέπεια τα σοβαρά αποτελέσματα του να μην είναι εμφανή  πολλές φορές επί πολλά χρόνια.

Αρκετά συχνά το πρώτο σύμπτωμα της βλάβης του τσιγάρου είναι ο ξαφνικός θάνατος, ο καρκίνος του πνεύμονα, η  σεξουαλική στυτική ανικανότητα και το έμφραγμα. Ο καπνιστής δηλητηριάζεται αργά και σταθερά χωρίς να το καταλαβαίνει, ώστε να πάρει έγκαιρα μέτρα.

Εξάλλου το κάπνισμα αρχίζει σε νεαρές σχετικά ηλικίες και μάλιστα στην εφηβεία και προεφηβεία, με αποτέλεσμα  την εγκατάσταση μιας συνήθειας  στην ηλικία που παγιώνεται ο χαρακτήρας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την δυσκολία εκρίζωσης αργότερα. Οι καπνοβιομηχανίες, για τον λόγο αυτό, δαπανούν τεράστια ποσά σε διαφημίσεις, που απευθύνονται σε νεανικό κοινό.

Τι πρέπει να κάνετε εσείς που θέλετε να διακόψετε  αυτή την θανατηφόρα συνήθεια :

        Επιλέξτε τώρα την ημερομηνία διακοπής, φροντίζοντας να είναι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό της προετοιμασίας, πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία διακοπής, την οποία θα ορίσετε μόνος σας και μετά την οποία απαγορεύεται κάθε τσιγάρο, η Ιατρική σήμερα βοηθά με κατάλληλες θεραπείες απεξάρτησης, που χορηγούνται στο ιατρείο.


         Ζητείστε από το οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό σας περιβάλλον να σας βοηθήσουν, με το να μην καπνίζουν μπροστά σας.

          Κατά την διάρκεια του προπαρασκευαστικού σταδίου αποφεύγετε να καπνίζετε σε μέρη όπου παραμένετε επί μακρόν, όπως στο σπίτι ή στο γραφείο.
 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Όταν το έμβρυο... καπνίζει

Αύξηση βάρους με τη διακοπή του καπνίσματος

Ποιότητα ζωής χωρίς…τσιγάρο

Ευάλωτες οι γυναίκες καπνίστριες

 

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Η βλαπτική επίδραση του καπνίσματος


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα