fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Πριν από την εγκυμοσύνη

17 Ιανουαρίου 2011 | 10:05 π.μ.

Προετοιμάστε το σώμα σας

 

Είτε πρόκειται για την πρώτη σας εγκυμοσύνη, είτε έχει ήδη προηγηθεί άλλο παιδί, είναι καλό να προετοιμάσετε τον εαυτό σας έτσι  ώστε να εξασφαλίσετε στο μωρό σας ένα υγιές ξεκίνημα.
Υπάρχουν κάποια πολύ απλά πράγματα, που αν τα προσέξετε σχολαστικά, η εγκυμοσύνη σας θα πάει περίφημα.
Καθοριστικοί παράγοντες βέβαια, είναι η σωστή διατροφή, η άσκηση και η ξεκούρασή σας. Υπάρχουν όμως κι άλλα πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε πριν να μείνετε έγκυος, για να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη και να μειώσετε τον κίνδυνο να αποκτήσετε ένα παιδί με συγγενή ανωμαλία.

1. Ξεκινήστε το φολικό οξύ
Αρχίστε να παίρνετε, αφού το συζητήσετε και με το γιατρό σας,  0,4 mg (400 mcg.) φολικό οξύ κάθε μέρα, πριν να μείνετε έγκυος, γιατί το σώμα σας θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να δημιουργήσει σωστά αποθέματα βιταμίνης Β που θα είναι εξαιρετικά απαραίτητη για τον οργανισμό σας. Είναι σημαντικό να το κάνετε πριν από τη σύλληψη και νωρίς στην εγκυμοσύνη, δεδομένου ότι πολλά προβλήματα για την υγεία του εμβρίου ξεκινούν μέσα στον πρώτο μήνα της κύησης, πριν οι περισσότερες γυναίκες συνειδητοποιήσουν ότι είναι έγκυοι.

2. Απαραίτητος ο γενικός έλεγχος
Προγραμμματίστε με τον γιατρό σας ένα γενικό check-up και σιγουρευτείτε ότι έχετε κάνει όλα σας τα εμβόλια και ειδικά το εμβόλιο για την ερυθρά .  Εάν παίρνετε κάποια φάρμακα με συνταγή γιατρού, είναι καλό να ενημερώσετε το γιατρό και τον φαρμακοποιό σας  ότι σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος.

3. Τι θα ξεχάσετε !
Εάν καπνίζετε, πίνετε αλκοόλ ή χρήσημοποιείτε  ναρκωτικές ουσίες, θα πρέπει να πάρετε σοβαρές αποφάσεις και να τα ξεχάσετε! Οι ουσίες αυτές μπορούν να απειλήσουν τόσο την υγεία του μωρού σας, όσο και την δική σας υγεία. Μήν περιμένετε λοιπόν να διαπιστώσετε την εγκυμοσύνη σας και μετά να σκεφτείτε πως θα τα σταμτήσετε. Μπορεί να είναι αργά !

4. Μακριά από τοξικές ουσίες
Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από τοξικές -  χημικές ουσίες, τόσο στο σπίτι, όσο και στο χώρο της δουλειάς σας. Ουσίες όπως εντομοκτόνα, διαλύτες (όπως κάποια καθαριστικά ή διαλυτικά μπογιάς), ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, είναι εξαιρετικά επικύνδυνα για σας και το μωρό που θα φέρετε στον κόσμο. Διαβάστε τις ετικέτες πριν από τη χρήση χημικών ουσιών, και μην διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό σας αν έχετε απορίες!

5. Έχετε στο σπίτι γάτα ;
Εάν έχετεστο σπίτι σας γάτα, μην ακουμπάτε την άμμο τους. Είναι πολύ πιθανό να έχει μικρόβια  τοξοπλάσματος,  που μπορούν να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες στο μωρό σας. Αν είναι δυνατόν, κάντε ένα διάλειμμα από αυτήν την μικροδουλειά την εποχή που είστε έγκυος! Επίσης, είναι απαραίτητο να φοράτε γάντια κηπουρικής, όταν ασχολείστε με τα φυτά σας και υπάρχει το ενδεχόμενο να κυκλοφορούν σ’ αυτά γάτες που τρέφονται με ωμό κρέας.


Βέβαια, μπορεί να σκεφτείτε, “εγώ, δεν έκανα όλα αυτά τα πράγματα πριν και τα παιδιά μου τώρα είναι μια χαρά τώρα. Γιατί λοιπόν να ανησυχώ";
Η απάντηση είναι πολύ απλή. Κάθε εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική εμπειρία. Ενώ οι γυναίκες που είχαν ήδη παιδιά με γενετικές ανωμαλίες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τις άλλες υποψήφιες εγκύους, οι περισσότερες γενετικές ανωμαλίες συμβαίνουν σε κυήσεις των γυναικών που δεν είχαν πρόβλημα σε προηγούμενη εγκυμοσύνη τους. Τρία έως τέσσερα τοις εκατό όλων των μωρών γεννιούνται με κάποιο μεγάλο γεννετικό ελάττωμα. Και ενώ μόνο μερικές γυναίκες θα αποκτήσουν παιδιά με γενετικές ανωμαλίες, δεν έχουμε καμία δυνατότητα να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιες θα είναι αυτές οι γυναίκες. Γι 'αυτό είναι τόσο σημαντικό το γεγονός ότι όλες μας θα πρέπει να φροντίζουμε, για να είμαστε όσο το δυνατόν υγιέστερες, ακόμα κι αν δεν είχαμε κανένα πρόβλημα στο παρελθόν. Αν έχετε ήδη ένα μωρό με εκ γενετής ελάττωμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε να μείνετε έγκυος ξανά.
 

 

Σχετικά άρθρα

icon Προσθήκη Σχόλιου

Πριν από την εγκυμοσύνη


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα