fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Κάψιμο Τσούξιμο Βάρος Σφίξιμο Τσίμπημα Στο Στήθος Στα Πλευρά Στον Θώρακα

10 Ιανουαρίου 2012 | 12:17 μ.μ.

 Γράφει η Αναστασία  Μοσχοβάκη (Ειδική Παθολόγος)

 

Το κάψιμο, το τσούξιμο, το βάρος, το σφίξιμο και τα τσιμπήματα στο στήθος είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα, που οδηγούν το άτομο στον ειδικό παθολόγο. Σε αρκετά άτομα η εντόπιση των συμπτωμάτων είναι στα πλευρά, στο στέρνο ή σε άλλα σημεία του θώρακα. Δεν είναι σπάνιο, άτομα που εμφανίζουν τα συμπτώματα να αμελούν την ιατρική παθολογική εξέταση, αποδίδοντας τα συμπτώματα σε κούραση, με δεδομένο ότι τις περισσότερες φορές δε συνυπάρχει πόνος.
 Το κάψιμο, το τσούξιμο, το βάρος, το σφίξιμο και τα τσιμπήματα στο στήθος μπορεί να συνοδεύονται από δυσχέρεια αναπνοής, βήχα, ξινίλα, εφίδρωση, ταχυκαρδία, πυρετό. Συνοδά συμπτώματα, ωστόσο, συχνά δεν υπάρχουν.
Οι καταστάσεις και οι παθολογικές οντότητες που προκαλούν κάψιμο, τσούξιμο, βάρος, σφίξιμο, τσιμπήματα στο στήθος, ποικίλουν. Ορισμένα σοβαρά νοσήματα ενδέχεται να απειλήσουν ακόμη και την ζωή.
Τα αίτια των δυσάρεστων αυτών συμπτωμάτων διαιρούνται σε:


1.    Απλές συνήθειες και καταστάσεις
Η υπερκόπωση, η αϋπνία, η υπερβολική λήψη καφέ και αλκοόλ είναι ανάμεσα στα πιο κοινά αίτια που προκαλούν θωρακικά ενοχλήματα στον ελληνικό πληθυσμό.
2.    Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ο σπασμός του οισοφάγου
Αποτελούν δύο από τις συχνότερες οργανικές αιτίες χρόνιου καύσους και τσουξίματος στο στήθος. Το stress, φάρμακα, παθήσεις του στομάχου και του διαφράγματος, ορισμένα μικρόβια και ιοί, το αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα και ερεθιστικές ουσίες, είναι υπεύθυνα για τις καταστάσεις αυτές.
Στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οξέα από το στομάχι παλινδρομούν στον οισοφάγο, τον ερεθίζουν, με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων. Η κατάσταση, εάν δεν θεραπευτεί σωστά, μπορεί να εξελιχτεί σε καρκίνο οισοφάγου.
 Στην περίπτωση του σπασμού, δεν υπάρχει παλινδρόμηση υγρών από το στομάχι αλλά σπασμός του οισοφάγου, κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει, εκτός από κάψιμο, έντονο πόνο, που μιμείται το έμφραγμα του μυοκαρδίου. 
3.     Καρδιακές παθήσεις
Πολλές καρδιακές παθήσεις εμφανίζονται με αυτά τα συμπτώματα. Ιδιαίτερα συχνές στην κλινική πράξη είναι το έμφραγμα και η ισχαιμία του μυοκαρδίου. Παρά το γεγονός ότι το έμφραγμα και η ισχαιμία του μυοκαρδίου, συχνότερα εκδηλώνονται ως πόνος στο στήθος, ορισμένα άτομα παρουσιάζουν απλά κάψιμο, βάρος, σφίξιμο, αίσθημα πίεσης ή τσιμπήματα. Το φαινόμενο περιπλέκεται από το γεγονός ότι το άγχος και η υπερκόπωση προκαλούν ταχυκαρδία και αυξημένες ανάγκες σε οξυγόνο σε ένα ασθενικό μυοκάρδιο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση στηθαγχικών ενοχλημάτων. Παρόλα αυτά, τα στιγμιαία τσιμπήματα, που διαρκούν ελάχιστα δευτερόλεπτα και δεν επαναλαμβάνονται συνήθως προέρχονται από άγχος.
4.    Νοσήματα της αορτής
Η αορτή είναι ένα κεντρικό μεγάλο αγγείο που ευρίσκεται πίσω από το στέρνο και διακλαδίζεται προοδευτικά σε πολλά αγγεία που στέλνουν αίμα σε περιφερικά σημεία του σώματος. Παρά το γεγονός ότι τα επικίνδυνα παθολογικά προβλήματα που αφορούν την αορτή εκδηλώνονται συνήθως με έντονο πόνο, ορισμένες σοβαρές παθήσεις της αορτής (π.χ. χρόνιος διαχωρισμός), παρουσιάζουν σπανιότερα τα ηπιότερα  θωρακικά ενοχλήματα που προαναφέρθηκαν.
5.    Νοσήματα του πνεύμονα και αγγείων του πνεύμονα
Μία ευρεία γκάμα παθήσεων του πνεύμονα, εκδηλώνονται με θωρακικά ενοχλήματα.
Ο κατάλογος είναι μακρύς (π.χ. πνευμονική υπέρταση, καρκινώματα, εμβολικά επεισόδια).
6.    Φλεγμονές
Ορισμένα παθογόνα μικρόβια και μικροοργανισμοί, προκαλούν φλεγμονές σε δομές του θώρακα και νυγμώδη άλγη ή κάψιμο. Τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά είναι ο έρπης ζωστήρας, που προσβάλλει το τοπικό νευρομυοσκελετικό σύστημα  και ο πνευμονιόκοκκος που προκαλεί πνευμονία. 
7.    Παθήσεις του στομάχου, του παγκρέατος, της χολής
Παρά το γεγονός ότι τα νοσήματα αυτά προκαλούν συνήθως κοιλιακό πόνο, ορισμένες φορές (λόγω γειτνίασης με το διάφραγμα και τοποθέτησης στο ανώτατο σημείο της κοιλιάς), προεξάρχουν τα θωρακικά ενοχλήματα.
8.    Μυοσκελετικά σύνδρομα και παθήσεις σπονδυλικής στήλης
Άτομα με αυχενικό σύνδρομο και γενικότερα συμπίεση νευρικών ριζών από άλατα  στην σπονδυλική στήλη και ασθενείς με χονδροστερνικά σύνδρομα αποτελούν χαρακτηριστικούς εκπρόσωπους ασθενών της κατηγορίας.
9.    Ορμονικές διαταραχές
Ποικίλες ορμονικές διαταραχές, μπορεί να είναι στην ρίζα ανάλογων συμπτωμάτων.
Ιδιαίτερα συχνά είναι το κάψιμο και τα τσιμπήματα κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
10.     Άγχος, κατάθλιψη
Ο μηχανισμός με τον οποίο οι καταστάσεις αυτές προκαλούν κάψιμο, τσούξιμο, βάρος, σφίξιμο και τσιμπήματα στο στήθος δεν είναι επαρκώς γνωστός. Η υπερβολική έκκριση γαστρικών υγρών, η ταχυκαρδία και η ταχύπνοια πιθανώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη των συμπτωμάτων.
Τα ευρήματα από την ορθή παθολογική ιατρική εξέταση έχουν κομβικό ρόλο στην εξατομικευμένη αξιολόγηση του ασθενούς, στον καθορισμό των εξετάσεων που απαιτούνται σε κάθε περίπτωση και στην παροχή της σωστής θεραπείας.

icon Προσθήκη Σχόλιου

Κάψιμο Τσούξιμο Βάρος Σφίξιμο Τσίμπημα Στο Στήθος Στα Πλευρά Στον Θώρακα


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η ana / 18 Φεβρουαρίου 2012 στις 2:03 μ.μ.

ευχαριστω πολυ,δεν εχετε ιδεα ποσο καιρο εψαχνα συμβουλες.εγω υποφερω χρονια απο αυτα τα συπτωματα,εχω επισκεφτει γιατρους και ολοι μου ελεγαν οτι ηταν φυσιολογικο,μα εγω σθνεχιζω να εχω πονους στο στηθος (αριστερα πανω κοντα στη μασχαλη).

Έγραψε ο/η χριστοφορος / 29 Αυγούστου 2016 στις 2:49 μ.μ.

Εδω και περιπου 1 χρονο στο αριστερο στηθος αισθανομαι ενα κατι σα βαρος και αυτο μου προκαλει ωρες ωρες δυσκολια στην αναπνοη και τοτε θελω να παρω βαθια ανασα για να αισθανθω καλυτερα.Επισης στο σημειο των πλευρων που βρισκονται κατω απο το στηθος οταν πιεζω το κοκκαλο αισθανομαι ενα τσουξιμο προς προνο.Πηγα στον παθολογο εκανα πολλες εξετασεις για την καρδια εβγαλα ακτινογραφια θωρακα,αιματολογικες εξετασεις,μεχρι και χοντερ εβαλα και μου ειπε οτι ολα ειναι τελεια.Και μου ειπε καμια θλαση στο στηθος θα ειναι.Μετα απο καιρο δε μου περναγε πηγα σε εναν αθλητιατρο και μου εκανε εκει στο αριστερο στηθος υπερηχο και μου δε βρηκε κατι περιεργο και μου ειπε θλαση δεν ειναι καναν μικροτραυματισμος θα ειναι και μου ειπε αμα θελω μπορω να συνεχισω και το γυμναστηριο τις πρωτες μερες χαλαρα.Εγω εκατσα και μια εβδομαδα εκτος απο αθλητικες δραστηριοτητες και σημερα που πηγα στο γυμναστηριο με ενοχλουσε παλι.Ειμαι σχεδον σιγουρος οτι κατι εχω ας πουμε και τραυματισμο αλλα δε βρισκουν κατι αλλα ωρες ωρες οπως ειπα δυσκολευομαι στην αναπνοη και εχω ενα βαρος στο αριστερο στηθος

Έγραψε ο/η ΕΡΩΤΗΣΗ / 3 Ιουλίου 2017 στις 6:14 π.μ.

Είμαι 51 ετών και καπνιστής. Μου παρουσιάζεται παροδικά ένας έντονος πόνος στήθος σαν να με δαγκώνει ένα κρύο χέρι και αυτό επεκτείνεται στο λαιμό και στην κάτω γνάθο. Κάποιες φορές έχω και έντονη εφύδρωση. Αλλες φορές νιώθω σκοτοδείνη όταν σηκώνομαι από καθιστική θέση. Σε ποιά ειδικότητα γιατρό πρέπει να πάω. Τον 12/2015 ενχειρίστηκα από μηνίσκο και τότε ο καρδιολόγος δεν μου βρήκε τίποτα.

Έγραψε ο/η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΑΡΟΜΟΙΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ / 17 Σεπτεμβρίου 2018 στις 7:19 μ.μ.

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ,

ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΜΕ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΑ ΠΛΕΥΡΑ. ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΑΝ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΑΝ ΚΑΨΙΜΟ. ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΤΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ ΣΑΝ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΑΨΙΜΟ ΣΤΑ ΠΛΕΥΡΑ ΕΝΩ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΤΣΙΜΠΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ. ΕΠΙΣΗΣ, ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΑΝ ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ-ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΤΑ ΠΛΕΥΡΑ ΣΑΝ ΝΑ ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ 2-3 ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΥΡΑ. ΕΠΙΣΗΣ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΛΕΝΝΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΜΥΤΗΣ ΚΑΙ ΛΑΙΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΧΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΑΛΛΑ ΜΕΝΕΙ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΝΤΑΙ Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ;ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΣΕ ΤΙ ΓΙΑΤΡΟ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΑΩ, ΝΕΥΡΟΛΟΓΟ, ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟ ΚΛΠ..

Έγραψε ο/η Σουβλιες στο αδιστερο στερνο ,κοντα στην μασχαλη / 19 Μαρτίου 2019 στις 9:41 π.μ.

Εχω πονο σαν σουβλιες στο αριστερο στερνο,πανω απο το στηθος , προς την μασχαλη.Κυριως με ενοχλει οταν κινουμε,βηχω η αναπνεω βαθια.Ειχε προηγηθει μια περιοδος ,καποιοι μηνες που πονουσαν οι μυς το βραδυ ,στον υπνο μου και παραλληλα ειχα σουβλιτσες στην σπληνα.Τα τελευταια 2 χρονια εχω φλεματα.Τον Νοεμβριο ειχα κανει γαστεροσκοπηση και βρεθηκε ελικοβακτηριδιο,εκανα θεραπεια,δεν με ενοχλει τωρα κατι,απο το στομαχι.
Προχθες εκανα καρδιογραφημα,ολα κανονικα.
Παρακαλω τι εξετασεις να κανω ,σε τι γιατρο να παω?

Έγραψε ο/η σφιξιμο στο στηθος και στο αριστερο πλευρο / 31 Αυγούστου 2020 στις 7:35 π.μ.

εδω και αρκετο καιρο εχω σφιξιμο στο στηθοε και στο αριστερο πλευρο Το υπερηχο ηταν φυσιολογικοΟΤΑΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑειχα μεγαλη ενοχληση εκανα καρδιογραφημα και ειχα πτωση τουST ο ενας γιατρος μου ειπρ
ε ναπαω στο νοσοκομειο και εκει μου ειπαν οτι δεν ηταν παθολογικο Εγω εξακολουθω να υποφερω Τι να κανω

 
Τελευταία άρθρα