fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Αλήθειες που «καίνε»

16 Ιανουαρίου 2012 | 01:05 π.μ.

Πολλή συζήτηση γίνεται τελευταία για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Πολλές είναι οι φωνές που εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η χρήση του είναι ασφαλής και αν βοηθά πραγματικά στην διακοπή του καπνίσματος. Μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο είναι ωστόσο αρκετή για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να διαπιστώσουμε ότι αφ’ ενός το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων είναι τόσο επιβλαβές που αξίζει σε κάθε καπνιστή οποιαδήποτε ευκαιρία να απαλλαγεί από αυτή την εξαιρετικά εθιστική και επικίνδυνη συνήθεια και αφ ετέρου το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι φυσικό να δεχτεί την επίθεση των κολοσσών που εμπορεύονται το μόνο νόμιμο ναρκωτικό παγκοσμίως. Για να δούμε λοιπόν τι βρήκαμε! Το άρθρο είναι αρκετά  μακροσκελές, τα στοιχεία όμως είναι πολλά και ελπίζουμε να σας λύσει πολλές απορίες. Επιπλέον, σε συνεργασία με το shop-in.gr, που δραστηριοποιείται στη διάθεση ηλεκτρονικών τσιγάρων, θα βρείτε στο τέλος του άρθρου μια ενδιαφέρουσα προσφορά για τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες του fe-mail.gr


Τι περιέχουν τα κανονικά τσιγάρα;
Ασετόν: Ένα από τα ενεργά συστατικά του υγρού αφαίρεσης βερνικιού νυχιών.
Αμμωνία: Ένα καυστικό συστατικό που χρησιμοποιείται στα λιπάσματα και τα οικιακά καθαριστικά. Προστίθεται για να βελτιώσει τη γεύση του τσιγάρου, αλλά παράλληλα βοηθάει τον καπνιστή να απορροφήσει περισσότερη νικοτίνη, αυξάνοντας τον εθισμό.
Αρσενικό: Κάνει τα χείλη σας να καίνε και είναι υπεύθυνο για την δυσάρεστη αναπνοή.
Βενζοπυρένιο: Ένα από τα πιο ισχυρά καρκινογόνα χημικά στον κόσμο. Συναντάται στην πίσσα από κάρβουνα και στον καπνό των τσιγάρων.
Βενζόλιο: Ένα εργοστασιακό χημικό και συστατικό της βενζίνης. Είναι καρκινογόνο ομάδας 1 και υπεύθυνο για την πρόκληση λευχαιμίας και απλαστικής αναιμίας.
Βουτάνιο: Ένα βασικό συστατικό της βενζίνης, εξαιρετικά εύφλεκτο.
Διοξείδιο του άνθρακα: Ένα άχρωμο και άοσμο αέριο που στερεί το ανθρώπινο σώμα από το υπάρχον οξυγόνο.
Κάδμιο: Χρησιμοποιείται στις μπαταρίες και στις λαδομπογιές. Είναι καρκινογόνο ομάδας 1. Προκαλεί ζημιές στο συκώτι, τα νεφρά και τον εγκέφαλο και παραμένει στο σώμα για χρόνια (περισσότερα από 10). Εκκρίνεται επίσης στο γάλα των μητέρων που θηλάζουν.
Φορμαλδεύδη: Χρησιμοποιείται στην ταρίχευση (για τη διατήρηση των ιστών). Προκαλεί καρκίνο και ζημιές στον πνεύμονα, το δέρμα και την πεπτική οδό.
Υδροκυάνιο: Ένα άχρωμο δηλητηριώδες αέριο. Η βραχυπρόθεσμη έκθεση σε αυτό προκαλεί πονοκεφάλους, ζαλάδες, ναυτίες και εμετό.
Μόλυβδος: Από την ομάδα των βαρέων μετάλλων. Εμποδίζει την ανάπτυξη και προκαλεί ζημιές στον εγκέφαλο, τα νεφρά και το νευρικό σύστημα. Ο μόλυβδος απορροφάται εύκολα από σώματα που βρίσκονται σε ανάπτυξη, συνεπώς τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευπαθή σε αυτόν. Η έκθεση παιδιών σε μόλυβδο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα καθυστέρηση στην ανάπτυξη, μικρότερα επίπεδα δείκτη νοημοσύνης, μικρότερα ποσοστά συγκέντρωσης και αυξημένα προβλήματα συμπεριφοράς.
Μεθοπρένιο: Ένα εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται και για την εξόντωση των ψύλλων στα κατοικίδια ζώα.
Υδράργυρος: Ένα βαρύ μέταλλο, επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η έκθεση σε αυτό προκαλεί τρεμούλες, απώλεια μνήμης και ασθένεια των νεφρών.
Νικέλιο: Ένα βαρύ μέταλλο, επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η έκθεση σε αυτό προκαλεί αυξημένη ευπάθεια σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Νιτρικό οξείδιο: Επηρεάζει βραχυπρόθεσμα τη δραστηριότητα των αεραγωγών. Σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε οξεία δυσλειτουργία των πνευμόνων.
Φαινόλη: Χρησιμοποιείται στα απολυμαντικά και στο πλαστικό. Η έκθεση προκαλεί ερεθισμό του δέρματος, των ματιών και του βλεννογόνου.
Πολώνιο: Ένα καρκινογόνο ραδιενεργό στοιχείο.
Στυρένιο: Συναντάται σε μονωτικά υλικά. Δημιουργεί πονοκεφάλους, κούραση, αδυναμία και κατάθλιψη.
Τολουένιο: Χρησιμοποιείται ως κόλλα από τους ταριχευτές και προκαλεί ζημιές στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η έκθεση προκαλεί αταξία, διαταραχές στην ομιλία την όραση και την ακοή, τρεμούλες, νυσταγμό, πονοκεφάλους και δυσκολίες στον ύπνο.
Τουρπεντίνη: Ένα τοξικό χημικό που χρησιμοποιείται σε διαλυτικά χρωμάτων.
Αυτές οι ουσίες (από ό,τι γνωρίζουμε ως τώρα τουλάχιστον) δεν έχουν ανιχνευτεί στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Επιπτώσεις
Ομόφωνη η ιατρική και επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει εδώ και πολλά χρόνια στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα του τσιγάρου αποτελεί έναν μεγάλο κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό και κατά συνέπεια, οι επιπτώσεις του καπνίσματος μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρες! Συγκεκριμένα, οι συνέπειες του καπνίσματος και οι αρνητικές επιπτώσεις του τσιγάρου παρατίθενται παρακάτω.
Οι πιο σημαντικές συνέπειες του καπνίσματος είναι:
Καρκίνος του πνεύμονα (Ευθύνεται για το 90% των θανάτων λόγω καρκίνου του πνεύμονα! )
Καρκίνος της στοματικής κοιλότητας (τοπική εμφάνιση καρκίνου – μια από τις πιο καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος)
Καρκίνος του λάρυγγα (τοπική εμφάνιση καρκίνου – μια από τις πιο καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος)
Καρκίνος του οισοφάγου (τοπική εμφάνιση καρκίνου – μια από τις πιο καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος)
Καρκίνος ουροδόχου κύστης (50% των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, είναι ή ήταν καπνιστές!)
Καρδιακές παθήσεις (άλλη μια από τις πιο επικίνδυνες συνέπειες του καπνίσματος)
Μείωση της καλής χοληστερίνης με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος αρτηριοσκλήρυνσης.
Εμφύσημα

Λιγότερο επικίνδυνες (αλλά πιο συχνά εμφανιζόμενες) συνέπειες του καπνίσματος είναι:
-  Διαταραχή της όρασης (νικοτινική αμβλυωπία – μια από τις πιο επικίνδυνες επιπτώσεις του καπνίσματος στην όραση)
-  Διαταραχή της όρασηςΦαρυγγίτιδα (Μια από τις πιο συχνές επιπτώσεις του καπνίσματος – εμφανίζεται συχνά και σε νέα άτομα)
-  Διαταραχή της όρασηςΑλλοίωση της γεύσης, της ακοής και της όσφρησης
- Διαταραχή της όρασης Μείωση της αντοχής (Μια από τις πιο γνωστές επιπτώσεις του καπνίσματος)
-  Τρεμούλιασμα των άκρων
-  Ίλιγγος
-  Νευραλγίες
-  Εγκεφαλική υπεραιμία με βάρος και ζάλη
-  Παλμούς
-  Πόνους στομάχου και εντέρων – δυσκοιλιότητα (Πρόκειται για μια από τις επιπτώσεις του καπνίσματος που εμφανίζεται περισσότερο σε νέους καπνιστές)
-  Τοπικός ερεθισμός στα χείλη, στο στόμα και στη γλώσσα


Η παραπάνω λίστα αποτελείται μόνο από ορισμένες συνέπειες του καπνίσματος (τις πιο σημαντικές). Κάθε συνέπεια του καπνίσματος μπορεί να «φάει» ένα κομμάτι από την ζωή μας, ενώ μερικές επιπτώσεις του καπνίσματος είναι ικανές ακόμα και να σκοτώσουν. Αυτή την στιγμή το κάπνισμα είναι ο νούμερο ένα εχθρός μας.

 


Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια συσκευή με σχήμα παρόμοιο ή ίδιο με του τσιγάρου, παράγει ατμό αντί για καπνό δίνοντας την τέλεια προσομοίωση καπνίσματος . Είναι ακίνδυνο σε σύγκριση με το κανονικό τσιγάρο καθώς δεν περιέχει πίσσα, χαρτί και τόσες άλλες επικίνδυνες για τον οργανισμό ουσίες.
Ορισμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου:
Εν ολίγοις το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια συσκευή, που μας προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος με ατμό αντί για καπνό, χωρίς πίσσα και χωρίς μερικές χιλιάδες ακόμα ουσίες που περιέχονται στο κανονικό τσιγάρο.

Πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο;
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελείται από τρία μέρη.
- Ο ατμοποιητής που είναι συνήθως το μεσαίο τμήμα της όλης συσκευής.
- Η μπαταρία που αποτελεί και το μεγαλύτερο κομμάτι του συνόλου του ηλεκτρονικού τσιγάρου και βρίσκεται στο τελείωμα της συσκευής (από τη μεριά της «καύτρας» θα λέγαμε). Είναι το εξάρτημα το οποίο δίνει ρεύμα στην αντίσταση του ατμοποιητή που θερμαίνεται ώστε να ατμοποιηθεί το υγρό.
Οι μπαταρίες των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι επαναφορτιζόμενες λιθίου.
- Το «φιλτράκι» (χώρος αποθήκευσης του υγρού και επιστόμιο) που βρίσκεται συνήθως στο τμήμα που είναι πιο κοντά στο στόμα μας όταν τραβάμε μια τζούρα.

Υγρό Άτμισης
Το υγρό άτμισης – αναπλήρωσης είναι το αναλώσιμο είδος που ατμοποιείται και μας δίνει τη γεύση (όχι απαραίτητα καπνική) αλλά και το «εφέ» του καπνού. Το υγρό άτμισης στο μεγαλύτερο μέρος του είναι η λεγόμενη «ατμιστική βάση» και περιέχει φυτική γλυκερίνη (VG) , λίγο αποσταγμένο νερό για αραίωση και νικοτίνη (προαιρετικά). Η ατμιστική βάση αποτελεί το 90%-100% του υγρού άτμισης. Το υπόλοιπο 0 – 10% μπορεί να είναι (ανάλογα με τα γούστα) αρωματικά υγρά ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Η νικοτίνη μπορεί να περιέχεται μέσα στην ατμιστική βάση ή σε όλο το υγρό άτμισης σε ποσοστό ανάλογα τις προτιμήσεις του χρήστη, 0% (non), 0,9% (low), 1,8% (medium), 2,4 % (high) και υπάρχουν και μεγαλύτερες αναλογίες. Τα παραπάνω ποσοστά τοις εκατό, αναγόμενα σε ποσοστά τοις χιλίοις βγαίνουν ανάλογα τα νούμερα 9, 18, 24 κτλ. που έχουν επικρατήσει κιόλας σαν ονομασίες (π.χ. 24άρι υγρό).
Τα e-liquid μπορούν να αγοραστούν έτοιμα, όπου VG, νερό, νικοτίνη (προαιρετικά) και άρωμα ή αλλιώς «γεύση» είναι έτοιμα αναμεμειγμένα. Δηλ. δε χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο από το να γεμίσετε το «φιλτράκι» σας. Οι γεύσεις των e-liquid είναι πάσης φύσεως. Πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι γευστικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο υπερτερεί πάρα πολύ σε σύγκριση με το κανονικό.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΙΔΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ! Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι χρήστες παρασκευάζουν δικά τους υγρά. Η συμβουλή των παλαιότερων προς τους νέους είναι να χρησιμοποιούν έτοιμα υγρά που πληρούν τις προϋποθέσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Είναι ασφαλή τα υγρά άτμισης;
Σε ό,τι αφορά τα συστατικά των υγρών άτμισης, ιδίως τα κύρια, προπυλενογλυκόλη και γλυκερίνη που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος ενός υγρού άτμισης, έχουν γίνει πολλές έρευνες και δεν έχουν δείξει κάτι το επιλήψιμο ως τώρα ή τουλάχιστον δεν εντοπίσαμε εμείς κάποια τέτοια. Αρκεί να αναφερθεί ότι τα υλικά αυτά τα συναντάμε εδώ και δεκαετίες στα φαγητά, σε καλλυντικά, σε φάρμακα (ακόμα και εισπνεόμενα) αλλά και σε πιο περίεργες χρήσεις όπως σε εφέ καπνού για συναυλίες και σόου, σαν αντιψυκτικά σε ηλιακούς θερμοσίφωνες και χίλιες δυο άλλες χρήσεις. Βέβαια υπάρχουν και οι απόψεις που λένε «Καλά, αντιψυκτικό καπνίζεις;» Η απάντηση είναι ότι και με το νεράκι ψύχουν τους ατομικούς αντιδραστήρες ή με το ξίδι καθαρίζουν τα άλατα από τις λεκάνες. Αυτό δε μας λέει κάτι. Ένα προϊόν μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές χρήσεις.
 
Παραπληροφόριση – Ποια είναι η αλήθεια;
Πολλοί υποψήφιοι χρήστες ψάχνοντας για πληροφορίες στο διαδίκτυο, μόλις βρίσκουν κάτι που τους αναστατώνει, τρέχουν αμέσως να το κοινοποιήσουν. «Η PG έχει σοβαρές παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό». Πάνω στη βιασύνη τους όμως δεν διάβασαν και λίγο παρακάτω που λέει π.χ. «….όταν παρέχεται σε ενέσιμη μορφή». Και με νεράκι της βρύσης αν κάνουμε ένεση, οι παρενέργειες είναι πολύ χειρότερες! Επίσης δώστε προσοχή στις ποσότητες που αναφέρονται σ’ αυτά που διαβάζετε και στον χρόνο που καταναλώνονται. Επίσης όταν διαβάζει κανείς μια ανάλυση κάποιου συστατικού, καλό θα είναι να κάνει σύγκριση και με αναλύσεις από άλλα συστατικά που ναι μεν είναι εγκεκριμένα αλλά έχουν έναν βαθμό επικινδυνότητας. π.χ. αλκοόλ, αλάτι, ζάχαρη κτλ. Έτσι θα καταλάβει καλύτερα τη φιλοσοφία αυτών των αναλύσεων.
Κάτι άλλο που έχει στοιχειώσει στο ίντερνετ από το 2009 και εμφανίζεται κάθε τόσο, ακόμα και σε «σοβαρά» site, είναι εκείνη η προειδοποιητική ανακοίνωση του FDA (του ΕΟΦ της Αμερικής δηλ.) που έλεγε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει καρκινογόνες νιτροζαμίνες. Στη συνέχεια μετά από πιέσεις παραδέχτηκαν ότι ανιχνεύτηκαν σε ένα-δυο φιλτράκια με υψηλή περιεκτικότητα νικοτίνης (από 20 περίπου που έλεγξαν), «ίχνη» νιτροζαμινών της τάξης των 8 νανογραμμαρίων στο γραμμάριο υγρού. Παρέλειψαν όμως να πουν ότι το ίδιο ποσοστό βρίσκουμε και σε ένα – εγκεκριμένο – αυτοκόλλητο pad νικοτίνης που παίρνουμε από το φαρμακείο αλλά και ότι ένα κανονικό τσιγάρο περιέχει 11.190 νανογραμμάρια τέτοιες νιτροζαμίνες! (ναι, χιλιάδες είναι). Και βέβαια να μην αναφέρουμε την πίσσα και άλλες 4.000 ουσίες που περιέχονται στο τσιγάρο από τις οποίες πάνω από 50 τουλάχιστον -άλλοι μιλούν για 100- είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες!
Σχετικά με τις ανακοινώσεις, να είστε προσεκτικοί στο περιεχόμενό τους και όχι στα σχόλια των δημοσιογράφων στη συνέχεια. Π.χ. υπάρχει και η ανακοίνωση του Π.Ο.Υ για το θέμα που το μόνο που μας λέει είναι να μην χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικά τσιγάρα γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι ασφαλή ή ότι μπορεί να βοηθήσουν στη διακοπή του καπνίσματος. Για το πρώτο θα συμφωνήσουμε εν μέρει (αν και σήμερα πια έχουν γίνει αρκετές έρευνες πια) αλλά από την άλλη ο κόσμος καπνίζει κανονικά τσιγάρα που είναι αποδεδειγμένα επιβλαβή (ενώ για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απλά δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία). Για το δεύτερο, για το αν δηλαδή, μας βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος, τότε μπορεί να μην υπήρχαν στοιχεία αλλά σήμερα έχουμε τις μαρτυρίες χιλιάδων χρηστών σε όλον τον κόσμο που έκοψαν το τσιγάρο, και μάλιστα με αναπάντεχη ευκολία.
Για τη νικοτίνη, δε χρειάζεται να πούμε κάτι εδώ, μιας και ως καπνιστές θα έχετε προσλάβει αρκετή στο σώμα σας. Εν γνώσει σας βέβαια. Η διαφορά εδώ είναι ότι μπορείτε αν θέλετε και να την αποφύγετε σε ένα μεγάλο βαθμό ή εντελώς(εσείς επιλέγετε αν θα έχει το υγρό σας νικοτίνη).
Τι λέει ο Ε.Ο.Φ.?
Το «ηλεκτρονικό τσιγάρο» υπήρξε θέμα για τον ΕΟΦ, όμως δεν απαγόρευσε την χρήση του. Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε πως δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη οι απαραίτητες έρευνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, και δεν μπορεί να το εγκρίνει ακόμη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το θεωρεί επικίνδυνο. Σύστησε τη πώληση του ως εναλλακτική μορφή καπνίσματος και όχι ως μέθοδο διακοπής του καπνίσματος, και έτσι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Αν και στον ΕΟΦ ακόμη εκκρεμεί η έγκρισή του, περιμένοντας την πραγματοποίηση των ερευνών, το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά που έχουν δοθεί από αρμόδιους οργανισμούς και ινστιτούτα. Επίσης μερικές προσπάθειες που έχουν γίνει για την απαγόρευση του καπνίσματος από άλλους φορείς όπως τον ΕΟΦ έχουν αποτύχει, καθώς αρμόδιοι και διακεκριμένοι επιστήμονες έχουν αποδείξει και υποστηρίξει, πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια από τα τσιγάρα καπνού και γι’ αυτό η απαγόρευσή τους, αλλά ταυτόχρονα η παραμονή των τσιγάρων καπνού στην αγορά είναι αδιανόητη.
«Οτιδήποτε μπορεί να αντικαταστήσει το τσιγάρο καπνού είναι ασφαλέστερο για τον ανθρώπινο οργανισμό» δήλωσε ο προηγούμενος εθνικός πρόεδρος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, και αυτό πρέπει να το γνωρίζει και ο ΕΟΦ. Για αυτό μην βιαστείτε να κρίνετε το ηλεκτρονικό τσιγάρου που δεν περιέχεται στα προϊόντα καπνού και απομακρύνετε το τσιγάρο από την ζωή σας. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία, είναι μία καλή και υγιεινότερη μέθοδος απόλαυσης του καπνίσματος.

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο και υγεία
Μετά από τις πρώτες κιόλας βδομάδες «άτμισης» του ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι χρήστες δηλώνουν ότι αισθάνονται σημαντικές διαφορές στην καθημερινότητά και στην υγεία τους. Το πρώτο και κυριότερο είναι η πάρα πολύ μεγάλη βελτίωση στο αναπνευστικό που είναι πιο εμφανής σε άτομα που είχαν φτάσει σε άσχημο βαθμό αναπνευστικής δυσλειτουργίας λόγω καπνίσματος, αλλά και πολλά άλλα θετικά (γεύση, όσφρηση κτλ.) .
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο προσφέρει ασύγκριτα καλύτερη ποιότητα ζωής και για τον «ατμιστή» αλλά και για τους γύρω του που δεν γίνονται αναγκαστικά παθητικοί καπνιστές αναπνέοντας την πίσσα και τις πολλές άλλες ουσίες του καπνού. Η σύγκριση γίνεται πάντα με το κανονικό τσιγάρο.
Πλεονεκτήματα Ηλεκτρονικού τσιγάρου
Σημαντικό είναι ότι δεν ενοχλείτε τον διπλανό σας, δεν περιέχει τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου και άλλα. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου από την αίσθηση του καπνίσματος ενός κανονικού τσιγάρου. Για παράδειγμα δεν καίγεται….
Παρακάτω αναφέρονται οι σημαντικότερες διαφορές ανάμεσα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και το κανονικό τσιγάρο

Συγκριτικά στοιχεία Κανονικό τσιγάρο Ηλεκτρονικό τσιγάρο
Εμπεριέχει καρκινογόνες ουσίες; Πάνω από 40! Καμία!
Εμπεριέχει τοξίνες; Πάνω από 4.000! Καμία!
Εμπεριέχει μονοξείδιο του άνθρακα; Ναι Όχι
Εμπεριέχει νικοτίνη; Ναι Ελάχιστη έως καθόλου!(Εξαρτάται από τον χρήστη)
Εμπεριέχει πίσσα; Ναι Όχι
Απαγορεύεται σε δημόσιους χώρους, μέσα μαζικής συγκοινωνίας κτλ; Ναι Όχι - πουθενά
Βλάπτει τους γύρω σας μέσω του καπνού; Ναι Όχι, είναι 100% αβλαβές για τους γύρω σας και τα παιδιά σας!
Ποιο είναι το οικονομικό κόστος ; Μεγάλο Ελάχιστο, κερδίζετε έως και 80% των χρημάτων σας!
 Ακόμα περισσότερα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου
Τέλος στην κακοσμία που προκαλεί ο καπνός! Τέλος στα γκρίζα σύννεφα καπνού και στο ασφυκτικό περιβάλλον που προκαλεί!
Όχι πια κίτρινα δόντια και βρόμικο στόμα! Γελάστε άφοβα, φιλήστε αυτούς που αγαπάτε χωρίς κανέναν δισταγμό!
Τέλος στις στάχτες, τους αναπτήρες, τα αποτσίγαρα και τα τασάκια του καπνού! Δεν χρειάζεστε τίποτα από όλα αυτά!
Όλα αυτά και πολλά άλλα, απλά δεν τα χρειάζεστε πλέον. Με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τα κάνετε όλα παρελθόν!

Απόψεις χρηστών Ηλεκτρονικού Τσιγάρου
Ρωτήθηκαν γύρω στους 300 χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου (όχι εντελώς ανώνυμοι και όχι άκριτα από ότι αναφέρεται στην έρευνα) για την εμπειρία τους από το προϊόν και απαντούν αναλυτικά σε ένα πλήθος ερωτήσεων.
Πατήστε εδώ για να δείτε την έρευνα στα Αγγλικά
Όλοι ήταν πρώην καπνιστές
Οι περισσότεροι άτμιζαν λιγότερο από 6μηνο
Σχεδόν όλοι είχαν κάνει προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος στο παρελθόν
Σχεδόν όλοι είχαν χρησιμοποιήσει φαρμακευτικά βοηθήματα γι’ αυτό
Σχεδόν κανένας δεν βοηθήθηκε για την πλήρη διακοπή του καπνίσματος μ’ αυτά
Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς χρησιμοποιεί αποκλειστικά ηλεκτρονικό τσιγάρο και καθόλου κανονικό.
Το 88% είδε βελτίωση στην υγεία του
Κανένας δεν ανέφερε επιδείνωση της υγείας του

Δείτε ολόκληρη τη έρευνα στα Αγγλικά

Εμάς, όσα διαβάσαμε μας δημιούργησαν την αίσθηση ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο –μέχρι να πάρει και τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους επίσημους οργανισμούς- μπορεί να θεωρηθεί μια εναλλακτική λύση για να απαλλαγούν οι εθισμένοι καπνιστές από αυτή την βλαβερή συνήθεια. Ακόμα όμως κι αν το όφελος είναι να μειώσει κάποιος σε τόσο σημαντικό βαθμό τα δηλητήρια που εισάγει εν γνώσει του στον οργανισμό του και στο περιβάλλον που ζουν τα παιδιά του, αξίζει να του δώσουμε μια ευκαιρία.

 

 

Για τις αναγνώστριες του fe-mail, το shop-in.gr προσφέρει μια πλήρη συσκευή με τα ανταλλακτικά της στην προνομιακή τιμή των € 79,50 (έκπτωση 20%). Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε fe-mail στο πεδίο "Εισάγετε κωδικό κουπονιού".

 

 

Σχετικά άρθρα

 


 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Αλήθειες που «καίνε»


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η ΕΛΕΝΑ / 16 Ιανουαρίου 2012 στις 8:55 μ.μ.

Το έχω δοκιμάσει και είμαι 100% ευχαριστημένη!!Αλλαξε τη ζωή μου και των γύρω μου!! Συνάντησα ένα κατάστημα καθώς περπατούσα στο Χαλάνδρι και είμαι τόσο χαρούμενη που νοιώθω την υποχρέωση να το αναφέρω (χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση)!!Οσα αναφέρει το άρθρο μπορώ να πώ είναι αλήθεια ωστόσο δεν μπορώ να πώ άν οι φήμες περί καρκινογόνου ισχύουν (δεδομένου ότι βγήκαν πάρα πολύ γρήγορα για κάποιο προϊόν σε σχέση με άλλες φορές...!!)

Το κατάστημα απ'όπου το αγόρασα εγώ λεγόταν e-Smokette στο Χαλάνδρι, και τους ευχαριστώ για το καλό που μου έκαναν!!!

Έγραψε ο/η ΒΑΣΙΛΙΚΗ Π. / 16 Ιανουαρίου 2012 στις 9:10 μ.μ.

ΠΑΙΔΙΑ ΚΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΡΩ ΜΟΥ!!!!!! ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ, ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ!! ΕΓΩ ΒΡΗΚΑ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΔΟΧΕΙΟ ΕΠΑΝΑΓΕΜΙΖΟΜΕΝΟ, ΔΙΝΕΙ ΦΙΛΤΡΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ!!! ΤΟ ΕΨΑΞΑ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΩ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΟΛΙΚΟ!!!

ΕΛΕΝΑ Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο !!! ΚΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟ ΠΗΡΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΔΕ ΜΕΝΩ ΧΑΛΑΝΔΡΙ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΚΟΛΛΗΤΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΙ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΑΓΕΜΙΖΟΜΕΝΑ ΔΟΧΕΙΑ ΚΙ ΕΓΩ ΤΗΣ ΚΑΝΩ ΦΙΓΟΥΡΑ ΜΕ ΤΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ!!! ΧΑΧΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΟΛΙΚΟΤΕΡΟ!!

Έγραψε ο/η effie / 17 Ιανουαρίου 2012 στις 10:22 μ.μ.

Εμ... τυχαίο μετά από όοοοολα αυτά τα θαυμαστικά να έχετε και μια διαφήμιση από κάτω... το άρθρο από μόνο του είναι πιο πειστικό. Μπράβο σε αυτον που το έγραψε... αλλά τι στόμφος τι θαυμαστικό έπεσε ρε παιδιά...τα σημεία στίξης κάνανε πάρτυ σε αυτό το άρθρο!! Πρώτη φορά βλέπω σε πινακάκι να υπάρχουν θαυμαστικά... (πχ. Όχι!) έλεος...
Μπαμ έκανε από μακρια.... Πιο διακριτικά την άλλη φορά...

Επίσης για να υπάρχει και πιο σφαιρική πληροφόριση όχι μόνο ειδική...
Για να γίνει μια σωστή έρευνα για τα αποτελέσματα της χρήσης του πρέπει να μαζευτεί ένα ικανοποιητικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων από όλου του κόσμου σε διαφορες ηλικιακές ζώνες με συγκεκριμενο ιστορικό, να γίνει μακροχρόνια χρήση παράλληλες μελέτες και εξετάσεις και παρακολούθηση και μετά.... θα βγει ασφαλές συμπέρασμα....

Και τη σουφλαμιδόσκονη όταν ήμουν μικρή τη χρησιμοποιούσαν αέρα πατέρα στα χτυπήματα, μικροί μεγάλοι, τώρα για πήγαινε ψάξε την στα φαρμακεία... μπά!!! Δεν νομίζω!!! Όποιος θέλει να κόψει το κάπνισμα για την υγεία του ας το κάνει... όλα τα άλλα.... μην τα ψάχνεις!!! Καληνυχτα σας!!!

Έγραψε ο/η Anna / 17 Ιανουαρίου 2012 στις 11:31 π.μ.

Συγχαρητήρια για το θέμα! Έχω δει τον τελευταίο καιρό να χρησιμοποιούν ηλ. τσιγάρο και να κόβουν το κάπνισμα άνθρωποι που θα έπαιρνα όρκο ότι θα πεθάνουν με το τσιγάρο στο στόμα. Αν το έγραφα εγώ το άρθρο θα έβαζα κι άλλα θαυμαστικά λοιπόν!!! Και μια χαρά ειναι και η διαφήμηση. Δεν σου λέει "πάρτο με το ζόρι". Αν θέλεις, σου λεει, πάρτο με έκπτωση. Αμα δεν θέλεις, διάβασε απλώς τις πληροφορίες που δεν ειναι ψεύτικες επειδή έχει και διαφήμηση.

Έγραψε ο/η ΕΛΕΝΑ / 20 Ιανουαρίου 2012 στις 1:50 μ.μ.

Γιατί το λές αυτό; Εγώ για παράδειγμα δεν πήρα το τσιγάρο μου από την Ovale,παρ'όλο που σε όποιο site κι αν έψαχνα στην αρχή για να πάρω πληροφορίες έβρισκα την συγκεκριμένη εταιρία να μου κάνει πλύση εγκεφάλου..! Και να σου πώ και κάτι; Συμφωνώ ότι τα μεγάλα μαγαζιά δεν σημαίνει ότι εχουν και πάντα καλά προϊόντα..Ο άντρας μου την πάτησε έτσι και είχε πάρει από μεγάλο μαγαζί (δεν θα πώ όνομα γιατί θα μου λέτε πάλι ότι κάνω διαφήμιση ή δυσφήμιση,όμως έτσι είναι,το λέω από πείρα!) και δεν έμεινε ευχαριστημένος από θέμα ευχρηστίας.Γιατί γενικά απ'όσο βλέπω το έχει ελαττώσει πολύ! Και μακάρι όπως λέει και η κοπέλα από πάνω, να τον δώ κι εγώ να το κόβει μια μέρα!!!

(Υ.Γ. : Και η τηλεόραση έχει διαφημίσεις και μάλιστα πολλές!! Πείτε μου πόσα από αυτά τα προϊόντα αγοράζετε με το που βλέπετε τη διαφήμιση ,ή εστω και αφού την βλέπετε σε καθημερινή βάση;;; Εγώ πάντως κανένα..-τουλάχιστον αν δεν το ψάξω πρώτα..) :-))

Έγραψε ο/η Billy Young / 28 Οκτωβρίου 2015 στις 6:40 μ.μ.

Ο Καρδιολόγος Και Ερευνητής Στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Αθηνών, Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός Υποστηρίζει : "Το τσιγάρο περιέχει πάνω από 4000 χημικά συστατικά, πολλά από τα οποία είναι οξειδωτικά και προκαλούν βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα. Από την άλλη, τα υγρά που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν κυρίως 3 συστατικά και κάποιες αρωματικές ουσίες, συνολικά λιγότερες από 20 ουσίες. Σημαντικό είναι επίσης πως στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχουμε καύση (όπως συμβαίνει στο συμβατικό τσιγάρο, σε θερμοκρασίες 500-800 βαθμών) αλλά εξάτμιση υγρού σε θερμοκρασίες κάτω από 200 βαθμούς." Και Λέω Εγώ Με Τον Κοινο Νου Μου & Την Απλή Λογική Πόσο Κακό Μπορούν Να Κάνουν Στον Οργανισμό Μου Τα 3 Συστατικα (Γλυκερίνη Προπυλενογλυκόλη - Περιέχεται Σε Πολλά Τρόφιμα - Νικοτίνη - Άντε & Κάποιο Άρωμα Η Αρώματα - ) Που Περιέχει Το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο Με Τα 4000 Συστατίκα (Τα Περισσότερα Χημικά) Που Περιέχονται Στο Κανονικό Τσιγαρο ? Έτσι Απλά Εξηγώ Και Στους Φίλους/Γνωστούς Όταν Με Ρωτάνε Αν Το Ηλεκτρονικο Τσιγάρο Που Κάνω Ειναι Ασφαλές !!!

Έγραψε ο/η Χριστινα / 5 Μαΐου 2016 στις 12:19 π.μ.

Το άρθρο είναι αρκετά παραπλανητικό όταν ορκίζεται ότι το η.τ. δεν λεριέχει τοξίνες χωρίς να υπάρχουν έρευνες εμπεριστατωμένες ακόμα γιαυτό.Και τα αρώματα τι συστατικά περιέχουν; Τα μπουκαλάκια με τα υγρά αναπλήρωσης δεν αναφέρουν καμία πληροφορία για αυτά; Κι αν βάζουν και αυτές οι ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ που θελουν επισης το κερδος οπως και οι καπνοβιομηχανιες συστατικά που εθιζουν περα απο τη νικοτινη;
χωρίς να έχουν περάσει χρόνια ατμίσματος... για να δούμε τις παρενέργειες σε διάφορους οργανισμούς... Και μόνο ένας γιατρός εμφανίζεται παντού για να το υποστηρίξει.Κανένας άλλος;

Το καλύτερο κατά τη γνώμη μου είναι η.τ. και παράλληλα στήριξη από ειδικούς για την πλήρη διακοπή. Θέλει σκέψη το πράγμα και αναληψη ευθυνων απεναντι στον εαυτο μας.
Και αυτή την στιγμή που σας μιλάω ατμίζω....

Έγραψε ο/η Νίκος / 13 Οκτωβρίου 2016 στις 12:01 μ.μ.

1+1=2. Θα πω μόνο γιατο ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο ΔΕΝ είναι τσιγάρο. Αυτό το προϊόν απευθύνεται ΜΟΝΟΝ σε καπνιστές τω 20 τσιγάρων ημερισίος,οι οποίοι επιθυμούν να ελλατώσουν και εν συνεχεία να διακόψουν το κάπνισμα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιειθεί ως εναλλακτική λύση καπνίσματος, η επαορίστου χρήσης. Οι ατμοποιητές πρέπει να είναι άριστης και πιστοποιημένης κατασκευής. Η αγορά να γίνεται ΜΟΝΟ απο αξιόπιστα καταστήματα και όχι απο οπουδείποτε. Όπως και τα υγρά αναπλήρωσης. Ατμίζω για να μη καπνίζω δεν είναι λύση.

Έγραψε ο/η Ηλεκτρονικό τσιγάρο και διαβήτης / 30 Μαΐου 2017 στις 8:19 μ.μ.

Είμαι καινούργιος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Δεδομένου ότι είμαι διαβητικός θα ήθελα να γνωρίζω αν υπάρχει περίπτωση τα συστατικά των υγρών που χρησιμοποιούνται περιέχουν μορφές ζακχάρων οπότε, υποθέτω θα αντενδείκνυνται γιά διαβητικούς. Στην περίπτωση αυτή θα παρακαλούσα να με ενημερώνατε αν υπάρχουν υγρά χωρίς σάκχαρα. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
Μπάμπης Κουρεμέτης.

 
Τελευταία άρθρα