fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Birthing Center

1 Ιανουαρίου 2007 | 09:44 μ.μ.

Επιτέλους... και στην Ελλάδα !

 Από την  " Lili"

Έχοντας η ίδια γεννήσει σπίτι μου, ένιωσα ιδιαίτερη χαρά όταν έμαθα ότι άνοιξε στην Ελλάδα το πρώτο Birthing center, και συγκεκριμένα στην Πετρούπολη, πάνω από το μαιευτήριο Νίκη.
Πήρα τηλέφωνο την  μαία που με ξεγέννησε, την Ελευθέρια , η μαία πίσω από τον σύλλογο Ευτοκία, και πίσω από αυτό το κέντρο φυσιολογικού τοκετού, για να μου πει τις λεπτομέρειες.
Ήταν απίστευτα κουρασμένη μετά από τοκετό και συνεδρία 2 ωρών στην Ευτοκία.
Της εξήγησα τι ήθελα.

Στην αρχή δεν ήθελε να δώσει συνέντευξη γιατι δεν ήθελε να φανεί σαν διαφημηση.
Της εξήγησα ότι σαν γυναίκα που βρέθηκε μπροστά στους κανονισμούς των μαιευτηρίων, σαν γυναίκα που ενημερώθηκε για τους κίνδυνους της επισκληριδίου, σαν μάνα που ήξερε πόσο κακό μπορεί να κάνει στον ψυχισμό του παιδιού μια γέννα χωρίς την απαραίτητη ευαισθησία από πλευράς του προσωπικού, θεωρούσα πολύ σημαντικό να μαθευτεί η ύπαρξη του κέντρου φυσικού τοκετού, μιας ενδιάμεσης λύσης μεταξύ δυο άκρων, του τοκετού στο σπίτι και του τοκετού στα μαιευτήρια.
«Θα το γράψω έτσι κι αλλιώς» της είπα,«Πες μου τα βασικά δεν θα βάλω ούτε μαγνητοφωνάκι , θα τα γράψω από μνήμης.

 

Έχω τις απαραίτητες γνώσεις για να εξηγήσω την φιλοσοφία πίσω από μια τέτοια κίνηση, απλά δώσε μου τα πρακτικά που δεν γνωρίζω. Θέλω να θέσω ερωτηματικά σε όσες νομίζουν ότι όλα είναι αγγελικά πλασμένα , και ότι ο πόνος είναι το  μοναδικό πρόβλημα.
Στο ΓΙΑΤΙ να φτιαχτεί ένα birthing center
Γιατι, άραγε, αν οι ανάγκες μιας επίτοκου είναι καλυμμένες με τον παραδοσιακό τρόπο;
Πήρα ένα μπλοκάκι και ένα στυλό για τις σημειώσεις μου και ξεκινήσαμε.


Ας αρχίσουμε με το τι είναι το birthing center. Ποιες γυναίκες μπορούν να γεννήσουν εκεί;
Αναλαμβάνουμε μόνο όσες έχουν low risk εγκυμοσύνες, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που εξαλείφει το στρες. Δεν μοιάζει με χειρουργείο, δεν υπάρχει η ατμόσφαιρα που υπάρχει στα νοσοκομεία.

Έχεις φωτογραφίες να μου στείλεις;
Όχι, δυστυχώς.


Καλά θα βρω μερικές από αντίστοιχα birthing centers της Ευρώπης, συνέχισε.
 Υπάρχει μουσική,  η γυναίκα μπορεί να φάει λίγο, να πιει τσάι. Έχει την δυνατότητα να έχει μαζί της τον σύζυγό της , τα παιδιά της, ακόμα και τους φίλους της. (τους οποίους βγάζουμε έξω συνήθως την κρίσιμη ωρα). Ο όροφος του birthing center λειτουργεί ανεξάρτητα με το μαιευτήριο Νίκη, το οποίο όμως παρέχει μηχανήματα και φάρμακα που χρειάζονται σε περίπτωση επιπλοκής.


 

Τι εννοείς με low risk;
Όσες δεν είναι high risk, όσες δεν έχουν παρουσιάσει υπέρταση, ζάχαρο, όσες δεν έχουν δίδυμα, ισχιακή προβολή.

Πως είναι ο χώρος, ποσά δωμάτια υπάρχουν;
Υπάρχουν  2 και ετοιμάζεται το τρίτο. Ο χώρος αποτελείται από κρεβάτι, έναν καναπέ-κρεβάτι για τον σύζυγο, μια ειδική καρέκλα τοκετού στην οποία μπορεί να γεννήσει πιο αποτελεσματικά η επίτοκος, μια πισίνα τοκετού, μια μεγάλη λαστιχένια μπάλα…ότι χρειάζεται για να νιώσει ανακούφιση και να κινηθεί ελεύθερα.


Γιατι μια γυναίκα να διαλέξει το birthing center;
Χρειαζόταν να υπάρχει ένα , όπως στο εξωτερικό, που να συνδυάζει την απώλεια παρεμβάσεων ρουτίνας, όπως ο ορός, η περινεοτομή, το κλύσμα, κλπ(*), αλλά να υπάρχουν κρυμμένα κάποια βοηθήματα του «Νίκη» όπως οξυγόνο, καρδιοτοκογράφος - τον οποίο χρησιμοποιούμε διακεκομμένα και όχι συνεχόμενα.
Είναι καλό που υπάρχει ένα μέρος που συνδυάζει την ασφάλεια του νοσοκομείου- με ιατρικό προσωπικό έτοιμο να αναλάβει σε περίπτωση επιπλοκής αλλά μόνο τότε , και χωρίς την  (χωρίς λόγο) χρήση φάρμακων /τεχνολογίας - με την ηρεμία και την εγγύηση της φυσιολογικής πορείας ενός τοκετού στο σπίτι.

 * Σε πολλά μαιευτήρια ο κανονισμός λέει ότι η γυναίκα πρέπει να βάλει ορό με την άφιξή της στο νοσοκομείο, αλλά αυτός πολλές φορές παρέχει Οξυτοκίνη, μια συνθετική ορμόνη που δεν σέβεται τον φυσικό ρυθμό μητέρας παιδιού και μπορεί να καταλήξει σε στρες του μωρού, αφόδευση μηκωνίου, και κατά πάσα πιθανότητα καισαρική. Όσον αφορά την περινεοτομή η οποία γίνεται με ψαλίδι, προληπτικά, οι τομές είναι πιο βαθιές-αν και ίσιες- από ότι ένα πιθανό σκίσιμο, και ο παγκόσμιος Οργανισμός υγείας, σαφέστατα δηλώνει ότι δεν είναι μια πρακτική που υποστηρίζει, όταν γίνεται αλόγιστα και σαν μέρος  ρουτίνας.

Υπάρχει τμήμα  για επείγοντα περιστατικά όπως θερμοκοιτίδες κλπ;
Όχι, όπως σου είπα, έρχονται να γεννήσουν εδώ οι γυναίκες που έχουν ομαλό τοκετό, και που, υπό άλλες συνθήκες θα γεννούσαν σπίτι τους, όπως εσύ.

Ποιες γυναίκες μπορούν να γεννήσουν στο κέντρο φυσικού τοκετού;
Όσες έχουν κάνει μια προετοιμασία μέσω της « Ευτοκίας» και το έχουν αποφασίσει μετά από σκέψη, και έχουν προετοιμασθεί κατάλληλα. Δεν μπορώ να αναλάβω κάποια η οποία το αποφάσισε τελευταία στιγμή

Ο σύλλογος ΕΥΤΟΚΙΑ προετοιμάζει  τις γυναίκες  στο να γεννήσουν στο σπίτι ή στο Birthing center;
H ΕΥΤΟΚΙΑ προετοιμάζει τις γυναίκες με την βοήθεια ψυχολόγου, καθηγήτριας γιόγκα, σύμβουλους θηλασμού για τον τοκετό τους, όπου και να αποφασίσουν να τον κάνουν, (είτε σπίτι, είτε σε μαιευτήριο). Τις ενημερώνει για το τι θα αντιμετωπίσουν, νιώσουν. Τους μαθαίνει πώς να φροντίσουν το μωρό, πώς να του κάνουν μασάζ. Μαθαίνουν να αναπνέουν και να εμπιστεύονται το σώμα τους.
Παρέχεται  ενημέρωση.


 Οι άπειρες έγκυες συνήθως τρέχουν στα μαιευτήρια μόλις νιώσουν την πρώτη σύσπαση, κάτι που ξέρουμε και οι δυο ότι είναι άσκοπο και καμία φορά μπορεί να αποβεί και κατά τους, με όλες αυτές τις παρεμβάσεις. Πότε είναι καλό να έρχεται η γυναίκα στο birthing center;

Προτιμάται να έρχονται όταν έχει ξεκινήσει ο τοκετός για τα καλά και οι συσπάσεις είναι με 5 λεπτά διαφορά. Όμως αν κάποια έρθει ενώ έχει συσπάσεις κάθε τέταρτο, δεν υπάρχει πρόβλημα όπως καταλαβαίνεις, το όλο θέμα είναι να νιώσει χαλαρή.(*)

 

 *   Όταν η γυναίκα είναι χαλαρή και ζει τον τοκετό με τον δικό της ρυθμό γίνονται τέτοιες εκκρίσεις ορμονών που την προετοιμάζουν για την καλύτερη επαφή με το μωρό της. Αυτή η πρώιμη επαφή είναι ύψιστης σημασίας για την υγιή ψυχοσωματική δομή του μωρού και στο να δημιουργησει μια αυτόνομη προσωπικότητα στο μέλλον. (από το βιβλίο «Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός στο σπίτι μας»)

Πότε μπορεί να φύγει η νέα μαμά και το παιδί της;
Όσο διαρκεί ο τοκετός της  και λίγο μετά για να ξεκουραστεί. Συνήθως 10 με 12 ώρες  έως και  ένα βράδυ είναι υπεραρκετά, και φυσικά έχει συνέχεια το νεογνό μαζί της.
Έχει τύχει να κάτσει και κάποια 3 μέρες, αλλά είναι σπάνιο.


Από πότε λειτουργεί το κέντρο φυσικού τοκετού;
Από τέλη Μαΐου.

Πόσο στοιχίζει ένας τοκετός στο κέντρο φυσικού τοκετού;
Γύρω στα 2100 ευρώ. Αυτό το πόσο καλύπτει όλα τα έξοδα, την χρήση πισίνας, την αμοιβή των μαίων και φυσικά την παρακολούθηση που κάνουμε  στο σπίτι τους μετά την αναχώρηση τους.

Πάτε μετά στο σπίτι;  Πόσες φορές;
Όσες χρειαστεί.

Θυμάμαι όταν γέννησα πόσο πολύ ταλαιπωρήθηκε ο άντρας μου στο δημαρχείο Ευτυχώς ήταν μαζί η γενική γιατρός μας που και αυτή (μαζί σου ή μόνη της) έχει παραστεί σε  άπειρους τοκετούς στο σπίτι και ήξερε πώς να το χειριστεί.
Εδώ όλα γίνονται μέσω της κλινικής Νίκη.

Καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία;
Ναι, κανονικότατα. Δεν έχει καμία διαφορά με τον τοκετό στο μαιευτήριο, ή στο σπίτι. Οι τιμές μόνο διαφέρουν.


Που βρίσκεται το birthing center;
Στις αρχές Πετρούπολης, στο ‘Ίλιον, στο ίδιο κτίριο με την κλινική Νίκη στην λεωφόρο Θηβών.

 

Facts
Το ποσοστό επιπλοκών σε έναν τοκετό, λέει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας, είναι της τάξεως του 5 %.
Η καισαρική θεωρείται major surgery. Σοβαρή εγχείρηση.
Η επισκληρίδιος έχει παρενέργειες σε πολλές περιπτώσεις για το παιδί και την μητέρα.
Σε πολλές περιπτώσεις  η μητέρα δεν μπορεί να σπρώξει και χρησιμοποιούνται εργαλεία, όπως βεντούζες στο κεφαλάκι του μωρού, για να τραβηχτεί προς τα έξω.
Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας προειδοποιεί για την άσκοπη χρήση επισκληριδίου και προτρέπει να γίνεται χρήση ΜΟΝΟ σε περίπτωση που είναι αναγκαία (όπως στην καισαρική).
Η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην Ευρώπη στο ποσοστό καισαρικών.
Στην Ολλανδία ο τοκετός στο σπίτι είναι σύνηθες φαινόμενο.
Ο Frederic Leboyer παγκοσμίου φήμης μαιευτήρας, περιγράφει στο βιβλίο του «Για μια γέννα χωρίς βία» το πόσο τραυματική εμπειρία  μπορεί να είναι για το παιδί, ένας τοκετός με  περιττές επεμβάσεις,
Στην Αγγλία υπάρχει ένα πρόγραμμα ενημέρωσης ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να επιλέξει αν θέλει hi-tech τοκετό, low tech, τοκετό στο νερό, τοκετό στο σπίτι, τοκετό σε birthing center. Στην Ελλάδα μέχρι πρότινος οι επιλογές ήταν: high tech  τοκετός, ή ο πολύ πιο σπάνιος  low tech (ανάλογα τι μαιευτήρα είχες και με ποια μαιευτήρια έχει συνεργασία), και ο τοκετός στο σπίτι..

Μόνο αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος δικαιολογείται να παρέμβει κανείς στην φυσική πορεία μιας γέννας.
Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας.

Και μια προσωπική υποσημείωση
Ο υπεύθυνος μαιευτήρας της κλινικής Νίκη, είναι υπέρ του φυσικού τοκετού, θα παλέψει με την μητέρα, δίπλα της.
Είναι μια εναλλακτική, αν κάποια δεν νιώθει άνετα με την ιδέα του birthing center. Θεωρώ το Νίκη, από τα «καλά» μαιευτήρια.(αν και δεν έχω πάει )
Υπάρχουν γενικοί γιατροί που κάνουν τοκετό στο σπίτι (και τους θεωρώ προσωπικά αξιόλογους, ταπεινούς και δοσμένους σ’ αυτό που κάνουν),αλλά λόγω νομοθεσίας και τεχνικών λεπτομερειών, δεν διαφημίζονται πολύ ανοιχτά .(μόνο μαιευτήρας ή μαία έχει το δικαίωμα να βοηθήσει σε τοκετό στο σπίτι.).

Η ενημέρωση είναι δύναμη, η δυνατότητα επιλογής, ελευθερία, η σωστή απόφαση, το πρώτο βήμα στον κόσμο της μητρότητας.

Enjoy the trip.

Τα τηλέφωνα του μαιευτηρίου Νίκη και του συλλόγου Ευτοκία υπάρχουν στον τηλεφωνικό κατάλογο.
Ότι άλλες πληροφοριες, στο e-mail μου.

 

Πηγές
W.H.O (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.)
Σύλλογος Ευτοκία
Methods of childbirth- Constance Bean
Water birth unplugged (πρακτικά παγκοσμίου συνεδρίου 1995)
Pour une naissance san violence- Fr. Leboyer.
Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός μου (στο σπίτι μας)-Lili Ghelis
The new pregnancy and childbirth- Sheila Kitzinger

www.support4birth.com/options.html
www.apconnect.org/InternetBirth.htm

www.americanpregnancy.org/labornbirth/birthin...

icon Προσθήκη Σχόλιου

Birthing Center


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η Eirini / 3 Ιανουαρίου 2007 στις 5:04 μ.μ.

Είμαι 5 μηνών έγκυος και παρακολούθησα τα σεμινάρια της Ευτοκίας το προηγούμενο τετράμηνο. Με βοήθησαν πολύ να ξεπεράσω το άγχος των πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης και να ενημερωθώ για τις επιλογές μου. Τα συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλες τις μέλλουσες μητέρες. Ακόμη κι αν η επιλογή δεν είναι ο τοκετός στο σπίτι ή στο κέντρο φυσιολογικού τοκετού, είναι λάθος να πηγαίνει η επίτοκος στο μαιευτήριο χωρίς να έχεις ιδέα τι πρόκειται να συμβεί και ποιες μεθόδους εφαρμόζονται. Χαίρομαι ιδιαίτερα που διαφημίζεται και υποστηρίζεται το έργο της Ευτοκίας, γιατί πραγματικά είναι αξιόλογο.

Έγραψε ο/η fe-mail web magazine / 3 Ιανουαρίου 2007 στις 6:10 μ.μ.

Αγαπητή Eirini,
Το fe-mail, ούτε υποστηρίζει και φυσικά δεν διαφημίζει το συγκεκριμένο Κέντρο. Το μόνο που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να σας δώσουμε τις πληροφορίες που έχουμε κι εσείς με τη σειρά σας να τις αξιολογήσετε.

Έγραψε ο/η lili / 6 Ιανουαρίου 2007 στις 11:26 π.μ.

Νομιζα οτι κατεστησα σαφες στην αρχη του αρθρου οτι δεν υπηρχε επιθυμια, ουτε απο την πλευρα της Ελευθεριας αλλα ουτε απο την δικη μου, το κειμενο να παρει διαφημιστικο χαρακτηρα.Λυπαμαι αν δεν το καταφερα, αλλα δεν ειναι και τιποτα το τρομερο.
Το κειμενο γραφτηκε περισσοτερο μετα την πληθωρα των μαιλς και ερωτησεων που ελαβα οσον αφορα το birthing center, μετα το κειμενο μου για τον τοκετο στο σπιτι.
Υπαρχουν πολλοι συλλογοι σε ολη την Αθηνα και την Ελλαδα, που παρεχουν πληροφοριες, τυχαινει απλα εγω να ειχα ιδιαιτερη επαφη με τον συγκεκριμενο.
Διαφωνω μαζι τους σε αρκετα πραγματα,και το τονιζω, (αλλα δεν θα επεκταθω, δεν ειναι το ζητουμενο)... οπως και συμφωνω σε πολλα αλλα.
Μην παρεξηγηθω, το μελημα μας εδω δεν ειναι καποιος συγκλεκριμενος συλλογος.
Κατ εμε το να πας σε ενα συλλογο δεν ειναι αρκετο.
Ειναι μια αρχη.
η βιβλιοθηκη του, οι συνεργασιες του, οι ανθρωποι ποπυ θα συναντησεις εκει, ενα καλο ξεκινημα.

Το μελημα μας, η μαλλον το μελημα μου, ειναι μεσα απο αυτα τα παρaδειγματα και τις ιστοριες και ολα οσα γραφω, να ενημερωθουν οι γυναικες που -απο πολυ μικρες- μαθαινουν να φοβουνται μια φυσιολογικη λειτουργια, και το ιδιο τους το σωμα, κατι που τις καθιστα ευκολα θυματα που θυσιαζονται στον βωμο του κερδους και της ευκολιας.
Πηγαινετε στους γιατρους σας ενημερωμενες, καντε ερωτησεις, διαβαστε, μαθετε απ οπου μπορειτε οσο πιο πολλα μπορειτε για το σωμα σας, για το μωρο σας, για ολα οσα θα σας συμβουν και παρτε τον ελεγχο στο πιο σημαντικο γεγονος της ζωης σας.
Mην αφηνεστε στον πρωτο τυχοντα που εχει τιτλο, μην δεχθειτε περιττες παρεμβασεις που μπορει να σας βλαψουν και δεν εχουν αλλο σκοπο απο το να βολεψουν ενα προσωπικο καποιου κερδοσκοπικου οργανισμου.
Αυτος ειναι ο σκοπος ο δικος μου.
Να βρειτε τον πολυτιμο βοηθο σας(γιατρος η μαια ειναι δικο σας θεμα) που θα σας βοηθησει να φερετε στον κοσμο το παιδι σας με κυριο μελημα το καλο του παιδιου και το δικο σας, χωρις τρομολαγνεια, χωρις περριτες επεμβασεις.

Τελος, το e-περιοδικο φιλοξενει τα αρθρα μου, χωρις αυτοματως να συμφωνει με το καθε τι που γραφω, ειτε αυτο ειναι θεμα που πραγματευεται την γεννα, ειτε ειναι θεμα που πραγματευεται το σεξ.


Καλη λευτερια.

Έγραψε ο/η Anna Sotiroudi / 5 Σεπτεμβρίου 2007 στις 10:13 π.μ.

Parakalw na mou steilete oso pio sygkekrimenes plhrofories mporeite gia to birthing center. Sas eyxaristw poly!

 
Τελευταία άρθρα