fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Προβλέπεται το μέλλον; Καφεμαντεία & Χαρτομαντεία από την αρχαιότητα

11 Φεβρουαρίου 2014 | 10:41 π.μ.

Χιλιάδες χρόνια τώρα οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τρόπους να γνωρίζουν τι κρύβει το αύριο. Ερωτήματα σχετικά με τον έρωτα, την εργασία, την υγεία μας απασχολούν όλους. Παρόλο που η επιστήμη αρνείται την ύπαρξη μεθόδων πρόβλεψης για το μέλλον, η ανθρώπινη φύση είναι συνυφασμένη με αυτήν την επιθυμία.
Διαχρονικά ο άνθρωπος ανακάλυψε πλήθος μεθόδων πρόβλεψης του μέλλοντος που βρήκαν εφαρμογή είτε σε απλούς ανθρώπους είτε σε ηγέτες της εποχής τους (αυτοκτάτορες, στρατηγούς κ.λ.π) Την σημερινή εποχή αυτή η ανάγκη συνεχίζει να υπάρχει και κάποιες από τις μεθόδους πρόβλεψης έχουν ιστορία βαθιά ριζωμένη στο πέρασμα του χρόνου.
Η Σιάνα, γεννημένη στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, με καταγωγή από την Πόλη, μας δίνει πληροφορίες για τις δύο από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους πρόβλεψης στη χώρα μας.
 

Καφεμαντεία

Μια από τις πιο γνωστές εκφράσεις όπου όλοι έχουμε ακούσει...’να σου πω το φλυτζάνι’ είναι συνώνυμο της καφεμαντείας.

Τι είναι η καφεμαντεία; Η πρόγνωση του μέλλοντος μέσω του διαβάσματος του φλυτζανιού του καφέ. Ιστορικά οι ρίζες της καφεμαντείας δεν μπορούν να οριστούν με ακρίβεια. Στην Ελλάδα ήρθε κυρίως από τους Ελληνες της Μικράς Ασίας αλλά και της Αιγύπτου.
Απαραίτητο είναι το φυσικό χάρισμα της διαίσθησης γιατί εκτός από τις απαραίτητες γνώσεις των συμβόλων που δημιουργεί το κατακάθι του καφέ - αφού γυρίσουμε ανάποδα το φλιτζάνι - χρειάζεται και η σωστή ερμηνεία. Το «διάβασμα» ξεκινάει από τα χείλη του φλιτζανιού και πάντα γίνεται με η φορά των δεικτών του ρολογιού.
Με τη καφεμαντεία είναι δυνατόν να δούμε μελλοντικά γεγονότα στη ζωή του  ατόμου. Με την καφεμαντεία μπορούμε να προβλέψουμε σημαντικά γεγονότα στη ζωή ενός ατόμου όπως η υγεία, ο θάνατος, ο γάμος, το διαζύγιο, η οικονομική κατάσταση, οι σπουδές κ.λ.π.

Τονίζεται ότι τα σύμβολα συνήθως ερμηνεύονται συνδυαστικά, με βάση την φαντασία αυτού που «διαβάζει» και την διαίσθησή του οπότε η επιλογή του προσώπου που θα σας διαβάσει το φλυτζάνι είναι η πιο σημαντική που πρέπει να λάβετε προτού το αποφασίσετε.

Μην πιστεύεις σε αυτό που λέει το κατακάθι του καφέ στο πάτο του φλιτζανιού, αλλά μη χάνεις και την ευκαιρία να διαβάσεις το μέλλον σου εφ' όσον μπορείς”. - Μεχμέτ Εφεντή
 

Χαρτομαντεία
Το "ρίξιμο των χαρτιών" είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους πρόβλεψης του μέλλοντος που η ρίζα της χάνεται στα βάθη του χρόνου. Πολλοί άνθρωποι έχουν μια σειρά από προβλήματα που επιθυμούν να επιλύσουν. Ο χαρτομάντης μπορεί να αποκαλύψει σε γενικές γραμμές τον λόγο των προβλημάτων ή και τα ίδια τα προβλήματα.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στο ότι ο χαρτομάντης δεν είναι για να πει στον ενδιαφερόμενο πως πρέπει να κινηθεί, αλλά να διακρίνει το πιθανό μέλλον του ενδιαφερόμενου ώστε αυτός να έχει την τελική επιλογή να διαμορφώσει την μελλοντική του πορεία.
 
Παλαιότερα η χαρτομαντεία ασκείτο αποκλειστικά με τη χρήση της τράπουλας Ταρώ, της πρώιμης μορφής της τράπουλας. Η μορφή αυτή μαντείας εξακολουθεί να ασκείται ακόμα και σήμερα και μάλιστα θεωρείται περισσότερο “βαθειά”, “βαρειά” και ερμητιστική – αποκρυφιστική. Συνηθέστερη, πάντως, είναι η “λαϊκή” χαρτομαντεία που ασκείται με τα 32 τραπουλόχαρτα της πρέφας. Κάθε τραπουλόχαρτο, ανάλογα με το χρώμα του (μαύρο – κόκκινο), το σύμβολό του (σπαθί, μπαστούνι, καρρό, κούπα) και τη θέση στην οποία κάθε φορά βρίσκεται και μάλιστα σε σχέση και σύνδεση με τα υπόλοιπα τραπουλόχαρτα, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Πάντως κάθε χαρτομάντης /-ις δίνει διαφορετική ερμηνεία ενώ η ερμηνεία σχετίζεται και με τον τρόπο και τη σειρά που ανοίγονται τα χαρτιά.
 
Σύμφωνα με τη Σιάνα από την Πόλη, πολλοί είναι αυτοί που εμπιστεύονται την καφεμαντεία και τη χαρτομαντεία ως μέσο για να μάθουν το μέλλον τους, ενώ στο πελατολόγιο της υπάρχουν και αρκετοί επώνυμοι γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί και καλλιτέχνες με μεγάλη συχνότητα επισκέψεων.

Πηγή: vivanews

Return to category
 
Τελευταία άρθρα