fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Μαρία Αριστείδου: ...μου αρέσει να δημιουργώ κάτι πιο μοναδικό

20 Φεβρουαρίου 2007 | 01:14 μ.μ.

...από την Ίλια Σδράλλη

Μια νέα παρουσία στο στερέωμα της ελληνικής μόδας αλλά.. με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας πίσω της.. Για όποιον έχει γνωρίσει από κοντά την Μαρία Αριστείδου και εκτιμήσει την προσωπικότητα αλλά και τη δουλειά της, η περιγραφή είναι δύσκολη. Με προσωπική αφοσίωση στον τομέα ένδυμα και με τη φιλοσοφία ενός atelier περισσότερο, παρά κλασικού prθt-a-porter, δημιουργεί ρούχα που συνδυάζουν την κλασική θηλυκότητα με την μοντέρνα έκφραση. Συνδυασμός που απέσπασε πολύ καλές κριτικές στο φετινό Paris Prθt-A-Porter, με την πρώτη της κιόλας συμμετοχή, και όπως λεει η ίδια, της έδωσε ώθηση για ακόμα πιο ενδιαφέροντα πράγματα..

Η Μαρία Αριστίδου στο Paris Pret A Porter - Feb 2007 (φωτογραφία Gregor Titze)

-Μπορεί να παρουσιάζεστε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, αλλά η σχέση σας με τη μόδα δεν είναι καθόλου νέα. Από πού ξεκινά η ιστορία
Αν και σπούδασα Economics and Management και μετά ακολούθησα Master στο Career Counseling τελικά η μόδα κυριαρχεί στη ζωή μου και.. με κατέκτησε! Στην ουσία όλα άρχισαν το 1997 όταν έλαβα μέρος ως η μόνη αυτοδίδακτη υποψήφια σε διαγωνισμό μόδας για Νέους Σχεδιαστές Μόδας(CyMode 1997) από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου και πήρα την 2η θέση. Από τότε άρχισα να σχεδιάζω αντρικά και γυναικεία ρούχα με έμφαση στο βραδυνό ένδυμα κάτω από την ονομασία maRis? (tshirt collections) and maRia aRistidou deSigns?.

2000 χειμερινή collection (παλτό κατασκευασμένο από ιαπωνικό vintage obi)

2003 summer collection ( φόρεμα κατασκευασμένο από Vintage ύφασμα kimono ζωγραφισμένο στο χέρι)

Window displays I design για Pafitis Haute Couture Fabric Fashion House

-Και μετά συνεχίσατε προς αυτή την κατεύθυνση…
Ακριβώς. Το 1998 βρισκόμενη στο Λονδίνο λόγο των μεταπτυχιακών μου σπουδών είχα την ευκαιρία να εργαστώ στο Άγγλο σχεδιαστή Paul Costelloe ως βοηθός στυλίστριας. Ακολούθησαν διάφορες επιδείξεις (όπως το 2004 σε συνεργασία με τον οργανισμό Καρκινοπαθών και Φίλων για την εκστρατεία του Ανδρικού Καρκίνου, Galaxy Fashion show-November 2006, κ.λ.π.), παρουσιάσεις (The Social Butterfly Event,The Cross) στη Κύπρο όπως και συμμετοχές σε διάφορα πολιτιστικά γεγονότα (Circle, Energy, Unity”etc.). Η τελευταία μου συμμετοχή ήταν τον Φεβρουάριο 2007 στο Paris Prθt A Porter.

Aπό το WoMen Protect Men fashion show (2004-)

... φιλανθρωπικό fashion show ενάντια στον αντρικο καρκίνο)

-Διατηρείτε περισσότερο τα χαρακτηριστικά του atelier.. γιατί αυτή η επιλογή;
Η δουλειά μου είναι αλήθεια ότι στηρίζεται περισσότερο στο βραδινό ένδυμα υψηλής ραπτικής. Από την αρχή αυτό σχεδίαζα και μάλλον ο λόγος είναι στο ότι μου αρέσει να δημιουργώ κάτι πιο μοναδικό, κάτι που να έχει την δική του ταυτότητα και να ξεχωρίζει. Πάντα όμως με το σκεπτικό ότι αυτή η δημιουργία αν και χαρακτηρίζεται haute couture λόγω ποιότητας του υφάσματος, ή δουλειάς στο χέρι(όπως π.χ. τα κεντήματα σε κάποια από τα ρούχα μου),να είναι εύκολο να φορεθεί από την ενδιαφερόμενη. Πάνω απʼ όλα να νιώθει άνετα μέσα στο ένδυμα αυτό, να είναι ο εαυτός της.

-Τι αποτελεί έμπνευση για σας;
Δεν έχω κάτι που να με εμπνέει σταθερά.. Για παράδειγμα, για την συλλογή 2007-8 Paris Prθt A Porter Winter Collection “Just me”, τη βασική μου έμπνευση αποτέλεσε η προσωπική μου συλλογή από vintage κομμάτια αξίας που συλλέγω επί χρόνια, όπως τα αξεσουάρ (τσάντες π.χ.) και τα υφάσματα.

Από το Galaxy fashion show Nov 2006 (fashion show για Galaxy chocolate,παρουσίαση: Nikos Papadakis)

-Άρα κατά κάποιο τρόπο εμπνέεστε από κάτι παλιό για να δημιουργήσετε κάτι νέο..
Το να συνδυάζω το παλιό με το καινούργιο ήταν ίσως η πρόκληση που με βοήθησε να ανακαλύψω και να αναδείξω το δικό μου προσωπικό στυλ. .Από την άλλη, υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορεί να με εμπνεύσουν.. Για παράδειγμα, για τη χειμερινή περίοδο σχεδίασα μια νέα κολεξιόν, την “industrial me”, της οποίας η βασική ιδέα προκλήθηκε από έναν στενό φίλο ο οποίος δουλεύει στην βιομηχανία του μαύρου χρυσού! Καταλήξαμε σε βιομηχανικά σχέδια σε συνδυασμό με δικά μου σχέδια σε χειροποίητα κεντήματα. απρόσμενα αλλά ενδιαφέροντα και πάνω απ ʼόλα, μοναδικά! Η συλλογή σχεδίων Metals-on-Black αποτελεί μία από τις βασικές σειρές μου για την γυναίκα του 2007.

-Τι έχετε στο μυαλό σας σχεδιάζοντας ένα ρούχο; ποιόν τύπο γυναίκας;
Υπάρχουν φορές όπου απλά σχεδιαζω χωρίς να υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος γυναίκας αλλά ένα γεγονός οπου μια γυναίκα θα επρεπε να παρουσιαστεί. Πολλές φορές απλά ένα παλιό αγαπημένο αντικείμενο αξίας μπορεί να με οδηγήσει στο να σχεδιάσω μια συλλογή.
Όσο για τον τύπο γυναίκας, η γυναίκα που επιθυμώ να αναδείξει τα ρούχα μου θέλω να είναι θηλυκή, να διατηρεί την προσωπικότητα της και πάνω απʼ όλα, να είναι απόλυτα ο εαυτός της. Μια γυναίκα μπορεί να νιώθει άνετα μέσα σε αυτό που φοράει και ακριβώς για αυτό, την ίδια στιγμή, να ξεχωρίζει..

-Τι θεωρείτε κομψό; Τι θα προτείνατε στη σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα σε επίπεδο στυλ;
Κομψό για μένα μπορεί να είναι ένα απλό μαύρο φόρεμα με τα σωστά αξεσουάρ ή από την άλλη ένα πολύ πλούσιο ένδυμα. Πιστεύω, ότι δεν υπάρχει κανόνας στο τι είναι τελικά chic
….Μεγάλη σημασία έχει το άτομο που φοράει το ένδυμα να μπορεί να το υποστηρίξει με την προσωπικότητά του σε κάθε περίσταση. Η γενικότερη στάση και ακτινοβολία καθορίζουν τελικά αν μια εμφάνιση είναι chic.
Για τη σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα, θα πρότεινα απλές, βασικές γραμμές αλλά με ένα θηλυκό πάντα touch..και ας μην ξεχνάει το να νιώθει άνετα μέσα στο ρούχο..

-Πρόσφατα πήρατε μέρος στο Paris prθt-a-porter. Πως περιγράφετε την εμπειρία σας;
Λοιπόν.. το paris prθt a porter υπήρξε μια βασική εμπειρία για μένα αν σκεφτείτε ότι ήταν η πρώτη παρουσία μου εκεί και η πρώτη μου γενικά σε μια διοργάνωση τέτοιου βεληνεκούς.

-Ε, δεν τα πήγατε και άσχημα για πρώτη εμφάνιση!
Ναι ο στόχος ήταν να παρουσιάσω και να κάνω γνωστή τη δουλειά μου εκεί σε αγοραστές αλλά και στο πλατύ κοινό, και πιστεύω ότι τελικά τα κατάφερα.

Paris Prθt A Porter Winter Collection 2007-08 "just me" collection

Paris Prθt A Porter Winter Collection 2007-08 "industrial me" collection

-Τύχατε αρκετής προσοχής έτσι δεν είναι;
Ναι, είχα την μεγάλη τύχη να προσέξει τη δουλειά μου ο fashion editor της ιταλικής Vogue αλλά και άλλοι fashion journalists. Αυτά όλα, ήταν ένα κίνητρο να συνεχίσω αυτό που κάνω με περισσότερη θετική ενέργεια αλλά και με περισσότερα σχέδια στο άμεσο μέλλον!

-Τι έχετε να πείτε γενικά για το παρόν της σύγχρονης μόδας;
Γενικά παρατηρώ μια ανακύκλωση στη μόδα, και το βασικότερο είναι ότι μέσα από την ανακύκλωση αυτή προβάλλονται νέες ιδέες, έστω και εάν πολλές φορές υπάρχουν πράγματα που επαναλαμβάνονται. Αυτές οι νέες ιδέες είναι που έχουν αξία, να είναι πρωτότυπες και πρωτοπόρες ώστε να κερδίζουν το ενδιαφέρον του κοινού

-Σας ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα κουβέντα και σας εύχομαι ο, τι καλύτερο!
Κι εγώ ευχαριστώ!

 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα