fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Στράτος Τζώρτζογλου «Ψάχνω το άλλο μου μισό»

2 Απριλίου 2007 | 10:33 μ.μ.

στη Μαρίνα Πελτέκη

Ο Στράτος Τζώρτζογλου σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του διαδρομής συνεργάζεται με τις κορυφές του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου,  με σκηνοθέτες και ηθοποιούς κύρους ενώ έχει προχωρήσει και σε διεθνείς συνεργασίες. Καταθέτει την ψυχή του, το πάθος και τη γνώση του επί σκηνής, αναμετριέται με τις δυνάμεις του και προχωρά. Εχει ήδη πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του για να θέλει να αποδείξει ότι είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του.
Απλώς  απολαμβάνει να είναι πάνω στη σκηνή και να αντλεί από το κοινό την αγάπη και την αποδοχή του. Εξάλλου όπως λέει και ο ίδιος ήταν ευλογημένες οι στιγμές από την αρχή της καριέρας του, έμαθε πολλά και θέλει να δώσει ακόμη περισσότερα.

 Φέτος πρωταγωνιστείτε στη παράσταση που ανεβάζει το ΚΘΒΕ « Επιθεωρητής» του Γκόγκολ. Πείτε μας για το ρόλο σας και το έργο που παίζετε.
Με ένα τρυφερό τρόπο ο Γκόγκολ φτιάχνει ιστορίες που μας αφορούν όλους. Σε αυτό το έργο αναφέρετε στη  διαφθορά γύρω από την εξουσία. Ο συγγραφές δείχνει πόσο σάπια είναι η κακή χρήση της εξουσίας. Οι ήρωες του είναι όλοι μια διεφθαρμένη παρέα στην Τσαρική Ρωσία – εμείς βέβαια  το μεταφέραμε μετά το θάνατο του Στάλιν. Ο ήρωας που υποδύομαι είναι ένας ομορφονιός, χαρτοπαίχτης, γυναικάς και ψεύτης που έχει χάσει τα λεφτά του στα χαρτιά και για καλή του τύχη τον περνάν για επιθεωρητή και τον λαδώνουν.
Μέχρι να καταλάβουν οι μεγάλοι απατεώνας ότι  πιάστηκαν κορόιδα από ένα άλλο απατεώνα και έρχονται μέσα από αυτόν τον τρόπο να ανακαλύψουν τι έχουν χάσει. Την αξιοπρέπεια τους, την οικογένεια τους, είδαν ότι η ζωή τους ήταν βασισμένη σε ένα ψέμα.

 Το σίγουρο είναι ότι όταν έρθει ο πόνος και ένα ισχυρό γεγονός σε κάνει να θέλεις να ξεκινήσεις να δημιουργήσεις τη ζωή σου σε καινούργιες βάσεις ή να παραμείνεις νεκρός όπως ήσουν, απλώς να συνειδητοποιήσεις ότι ήσουν νεκρός.

Εχετε μια μεγάλη πορεία στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Ποια αίσθηση σας έχει μείνει όλα αυτά τα χρόνια?
Είμαι σε ένα δρόμο που συνεχώς μαθαίνεις. Η γνώση ποτέ δεν κατακτάται και αναλόγως με την αντίληψη σου βλέπεις την πραγματικότητα. Αξία έχει να αλλάζεις την αντίληψη σου για τα πράγματα και να μπαίνεις στην θέση των άλλων. Αυτό είναι ένα μονοπάτι το οποίο δεν έχει τελειωμό, σε κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον,  για να είσαι ζωντανός και νέος γιατί η ουσία της ζωής είναι ένα πράγμα,  να γνωρίζεις ότι δεν γνωρίζεις τίποτα όπως είπε ο Σωκράτης. Αυτό για να γίνει πρέπει να χάσεις τον εγωισμό σου. Σε μια δουλειά καθαρά ανταγωνιστική ο τρόπος που πρέπει να το κάνεις αυτό, είναι όχι να έχεις στοιχεία διαχωριστικότητας αλλά  ένωσης,  οπότε και  πρέπει να αναπτύξεις την κατανόηση.

 

Από τη παράσταση  « Επιθεωρητής» του Γκόγκολ.

Σε ένα ανταγωνιστικό επάγγελμα που δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει αύριο, ακόμα και μετά την επιτυχία δεν ξέρεις αν έχεις δουλειά και κάθε έξι μήνες είσαι άνεργος, είναι δύο πράγματα που αντικατροπτίζουν την αλήθεια της ζωής. Στην ζωή δεν ξέρεις τι θα σου συμβεί και συνεχώς μαθαίνεις γιατί το μυστήριο της ύπαρξης είναι απέραντο και ο άνθρωπος είναι μέρος αυτής της ύπαρξης.
Αν το δει όχι με στοιχεία διαχωριστικότητας αλλά ένωσης θα καταλάβει ότι τίποτα δεν είναι ανώτερο από το άλλο. Αυτό ο νους, ο εγωισμός και η κοινωνική μας διαμόρφωση δεν μας επιτρέπει να το δεχθούμε ως αλήθεια,  μόνο ως κάτι παράλογο το βλέπουμε. Οπότε μας αυτούς τους όρους που ισχύουν μάλλον πρέπει να είσαι λίγο παράλογος για να μπορείς να πεις ότι ανανεώνεσαι συνεχώς και να καταλάβεις πως πρέπει να βλέπεις τα πράγματα.
Αλλά δεν μπαίνουν οι άνθρωποι μέσα στην καρδιά τους για να δούνε τι έχουν ανάγκη ενώ όλοι θέλουν να αγαπάνε και να αγαπιούνται και να είναι ελεύθεροι.  Αυτό που αρκεί τελικά είναι να μπορείς να δεις το παράλογο του μυστηρίου της ζωής.

Είχατε σημαντικότατες συνεργασίες με τους πιο φημισμένους σκηνοθέτες. Ησασταν τυχερός, δουλέψατε πολύ, έχετε πολύ ταλέντο? Τι πραγματικά σας ξεχώρισε?

Είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών των πραγμάτων. Αρχής γενομένης της απελπισίας που είχα στα παιδικά μου χρόνια, που  με έκανε να είμαι έτοιμος στα 21 μου.

Σας εμπιστεύτηκαν από το ξεκίνημα σας κορυφαίοι δημιουργοί.

Είχα άστρο,  δηλαδή είναι τύχη να είσαι έτοιμος ψυχολογικά και να έχεις μια εσωτερική σοφία στα 21 σου όταν έρχεσαι σε επαφή με τον Κουν, Ευαγγελάτο, Πατεράκη, Βολωνάκη, Ντασέν, Βούλγαρη, Αγγελόπουλο, Παναγιωτόπουλο, Ντενέβ, Μπέργκμαν τις κορυφές, από άποψη όχι μόνο δουλειάς αλλά και αντίληψης πραγμάτων. Ηταν ευλογημένες στιγμές για μένα. Βέβαια οφείλω να ομολογήσω ότι το μόνο που μπορεί να κάνει ένας νέος με αυτούς τους ανθρώπους είναι να είναι ένα σφουγγάρι και εγώ ήμουν ένα σφουγγάρι. Και  όπως είχε γράψει ο Μπέργκμαν για μένα στην κόρη του για να παίξω στην ταινία -ότι είμαι ένα βιολί στρατιβάριους και ότι ήχο μου παίξουν αυτόν τον ήχο θα βγάλω.

 

Πως αισθανόσασταν τότε στα πρώτα σας βήματα?
Εγω με όλες αυτές τι προσωπικότητες αισθανόμουν σαν είμαι στο φυσικό μου περιβάλλον, δεν αισθάνθηκα ανασφάλεια ένιωσα αγάπη, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου.  Αυτό είναι ευλογία και μια καλή συγκυρία.

 Ημουν γεμάτος ευγνωμοσύνη,  ήμουν ένα παιδί που αγαπούσε αυτό που έκανε, που αγαπούσα τους ανθρώπους,  τη ζωή, είχα κάποιες αρχές από το σπίτι μου, και μια βαθιά κατανόηση των πραγμάτων όχι εγκεφαλική αλλά από την ζωή που είχα ζήσει.
Είχαμε περάσει πολύ φτωχικά με τους γονείς μου αλλά μέσα στην φτώχια είχαμε πολύ αγάπη. Εβλεπα τα λάθη που γινόταν, παρατηρούσα πολύ τους μεγάλους, από δεκατριών χρονών ήμουν στη ζωή.

 

Στα εικοσιένα μου ήμουν πολύ μεγάλος, παντρεύτηκα κιόλας. Είχα ζήσει την αγωνία να μην έχεις να φας, να πρέπει να επιβιώσεις, κάθε χρόνο αλλάζαμε σχολείο, σπίτι. Επρεπε να κάνω νέες φιλίες και να με αποδεχθούν. Ηταν πολύ σκληρό για ένα παιδί. Αυτό με έκανε να γνωρίσω τη ζωή εμπειρικά. Βέβαια ήμουν αγνός στην καλλιέργεια του πνεύματος και δεν έκανα ελιγμούς.

 Σε αυτό με βοηθούσε η γυναίκα μου η Μαρία που μου έδινε πολύ αγάπη και όταν εισέπραττα τις επιθέσεις των άλλων κατά κάποιο τρόπο η Μαρία με προστάτευε, μου έδινε πολύ αγάπη οπότε εγώ αισθανόμουν σαν έμβρυο μέσα στην κοιλιά της μάνας του. Και να με έβριζε όλο το σύμπαν εγώ ήμουν πολύ καλά μέσα στο σπίτι μου. Ωστόσο δεν μπορούσα να αποκρούσω τις επιθέσεις τους. Ούτε τώρα έχω το ψυχρό επαγγελματισμό, πάντα παθιαζόμουν.

Υπάρχουν παραστάσεις που σας επηρέασαν. Που άγγιξαν το βαθύτερο είναι σας?
Εκτός από τη πρώτη, υπάρχουν και άλλες παραστάσεις που ανακάλυψα την μαγεία του θεάτρου όπως η μικρή πόλη και ο θάνατος του εμποράκου που μιλούσε για πολύ προσωπικά μου πράγματα αυτά που δεν μπορούσα να εκφράσω στον πατέρα μου.

 

Υπάρχουν ρόλοι που ονειρεύεστε?
Θέλω να ερμηνεύσω τον Αμλετ.

Ο ρόλος του πατέρα είναι πιο δύσκολος?
Το να κάνεις ένα λάθος στο θέατρο συγχωρείται, το να κάνεις ένα λάθος με το παιδί σου, πιθανόν να κοστίσει μεγάλες απώλειες και σε σένα και στο πλάσμα που αγαπάς περισσότερο από όλους στον κόσμο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είσαι ένας ωκεανός αγάπης, να αφεθείς στο συναίσθημα σου.

Ποιο είναι το μυστικό στην σχέση του άντρα και της γυναίκας?
Η γυναίκα αντιπροσωπεύει το μυστήριο, ο άντρας είναι ο νους ο οποίος πρέπει να έχει διάκριση. Για να μη αναλάβει τα όπλα ο νους πρέπει να έρθεις σε επαφή με το θηλυκό στοιχείο που είναι η καρδιά σου, το μέσα σου, το αίσθημα, που είναι το άγνωστο.

Οι γυναίκες έχουν πρόσβαση εκεί, ακούνε περισσότερο την καρδιά τους. Αν υπάρχει ευφυής συνεργασία μεταξύ του θηλυκού και του αρσενικού και η γυναίκα επίσης την έχει, τότε μπαίνει  μέσα σου και βγάζει από το βυθό χιλιάδες πράγματα. Τότε έχει ανάγκη από την διάκριση του άντρα να βάλει τις προτεραιότητες γιατί μπορεί να τα φέρει όλα μαζί η γυναίκα, οπότε χρειάζεται ο άντρας να τα τακτοποιήσει  και τα κάνει δημιουργικά.

 

Όταν αυτό το βρω σε μια γυναίκα και υπάρξει αυτή η χημεία τότε αυτή για μένα είναι η σύντροφος μου.

 Η επιλογή μου δεν στηρίζεται στα εξωτερικά της χαρακτηριστικά αλλά αν υπάρχει αυτή η επικοινωνία. Η γυναίκα είναι να μπει στο βυθό και σε μένα είναι διακρίνω σωστά. Τότε έρχεται η στοργή και με την αλήθεια προχωράς στη ζωή.

Θα ξαναπαντρευτείτε?
Θα ήθελα να βρω αυτήν την γυναίκα. Αν θα παντρευτώ στην εκκλησία ή ζήσω μαζί της δεν με ενδιαφέρει, σημασία έχει να τη βρω. Γιατί δεν είμαι ολοκληρωμένος, είμαι μισός.

Ποια είναι τα τρία χαρακτηριστικά σας?
Εσύ ποια πιστεύεις ότι είναι?

Είστε φιλοσοφημένος, παθιασμένος και αισιόδοξος. 
Τα βρήκες. Αυτά είμαι.

 

 

 

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Στράτος Τζώρτζογλου «Ψάχνω το άλλο μου μισό»


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η Ειρήνη / 22 Οκτωβρίου 2008 στις 9:49 μ.μ.

ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΨΥΧΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ! ΜΟΝΟ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ) ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ.
ΤΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΑΜΛΕΤ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΘΕΛΕΙ, ΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΣΤΟ ΣΑΝΙΔΙ ΩΣ ΟΜΠΕΡΟΝ.
ΠΑΝΤΩΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΑΙΞΠΗΡΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
(ΛΙΙΙΙΙΓΟΟΟΟΟΟ ΕΚΤΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ :) )


 
Τελευταία άρθρα