fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Μαρία Δαμανάκη: Πιστεύω στη συνεργασία ΠΑ.ΣΟ.Κ –Συνασπισμού !

24 Μαΐου 2007 | 01:29 μ.μ.

Συνέντευξη στην Ιωάννα Αργυροηλιοπούλου.

Λίγες  ώρες μετά τη λήξη του προγραμματικού συνεδρίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ η βουλευτής Μαρία Δαμανάκη, που πρώτη από πολλά άλλα στελέχη του κόμματος της «σήκωσε» στους ώμους της την υπόθεση των ομολόγων μιλάει για όλα:
Για τις υποψίες της ότι πίσω από τη μεγάλη υπόθεση υπάρχει και πολιτικό χρήμα, για την «επιστροφή» του Κώστα Λαλιώτη, για τη μακρά προεκλογική περίοδο που βιώνει η χώρα, αλλά  και για τις «κακές πλευρές» της διακυβέρνησης από το κόμμα της, που του στοίχισε την ήττα το 2004.
Η είδηση, όμως της συνέντευξης είναι ασφαλώς η απόλυτη πολιτική της ομολογία: «Πιστεύω απόλυτα στη συνεργασία ΠΑ.ΣΟ.Κ –Συνασπισμού».
Η συνέντευξη που μας παραχώρησε έχει ως εξής:

-    Τι σηματοδοτεί το τέλος του προγραμματικού συνεδρίου για το ΠΑΣΟΚ; Στόχος ήταν να βάλει τα θεμέλια για μια πορεία αξιώσεων προς τις εκλογές ;

«Στόχος του προγραμματικού συνεδρίου ήταν να τεθεί σε διαβούλευση και στην έγκριση ενός μεγάλου αριθμού στελεχών του ΠΑΣΟΚ απ΄ όλη την Ελλάδα το νέο  πλαίσιο αρχών και προτάσεων μας, στη βάση των οποίων το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει αύριο την ψήφο του ελληνικού λαού. Ήταν μια σημαντική διαδικασία που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.  Ανέδειξε τις στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ  για μια Δίκαιη Κοινωνία και μια Δυνατή Ελλάδα. Έκανε διακριτά  τα στοιχεία που μας διαφοροποιούν από τη Ν.Δ. και τη δική της πελατειακή αντίληψη, που καταλήγει  να  υπόσχεται στους πάντες τα πάντα, να ψηφοθηρεί προεκλογικά και να αθετεί προκλητικά μετεκλογικά τις υποσχέσεις της. Έστειλε ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία το μήνυμα πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κόμμα που κινείται χωρίς πυξίδα και χωρίς στόχους με σκοπό την νομή της εξουσίας για λογαριασμό του, όπως πράττει  η Ν.Δ.  Διεκδικούμε τη διακυβέρνηση της χώρας  επειδή έχουμε σχέδιο για το αύριο της Ελλάδας και των πολιτών, με δεσμεύσεις και δυνατότητα αξιολόγησης.  Επιδιώκουμε με τον τρόπο αυτό  να αποκτήσει και πάλι η πολιτική τη χαμένη της αξιοπιστία Το τέλος του προγραμματικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί λοιπόν την ολοκλήρωση της πολιτικής μας ανασυγκρότησης και την προγραμματική μας έφοδο προς την εκλογική νίκη.»

-   Η επιστροφή Λαλιώτη «φοβίζει» τη Ν.Δ. Πιστεύετε ότι με την κίνηση αυτή το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τους αναποφάσιστους;

«Ο Κώστας Λαλιώτης δεν είναι μπαμπούλας αλλά ένα σημαντικό πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα της δημοκρατικής παράταξης. Η ενεργή και πάλι συμμετοχή του στα πράγματα σηματοδοτεί τη συστράτευση όλων των κομματικών δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και την πλήρη προεκλογική ετοιμότητα του χώρου μας. Αυτό είναι που φοβίζει τη Ν.Δ. και ορθώς τη φοβίζει.  Τη μάχη για να κερδίσουμε τους αναποφάσιστους στη βάση των νέων μας επιλογών και προτάσεων θα τη δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι. Είμαι βέβαιη ότι στην κρίση των αναποφάσιστων θα βαρύνει ιδιαίτερα η τρίχρονη εμπειρία τους από τη διακυβέρνηση  της Ν.Δ. και τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει αυτή τη  χώρα και την πολιτική ζωή.»

-   Το ΠΑΣΟΚ ζητά επίμονα εκλογές. Πως όμως θα μπορέσει να αντιστρέψει την εικόνα των δημοσκοπήσεων; Πώς μπορεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι θα προχωρήσει στις αναγκαίες τομές όταν, επί σειρά ετών δεν εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί και δεν πάταξε τη διαφθορά;

«Το ΠΑΣΟΚ ζητά εκλογές για να απομακρυνθεί η Ν.Δ. από τη διακυβέρνηση της χώρας. Για να  σταματήσει ο κατήφορος στα δημόσια πράγματα και στα δημόσια οικονομικά. Για να πάψει να αποφασίζει για τη ζωή και το μέλλον μας αυτή η κυβέρνηση που μίκρυνε την Ελλάδα και  διέψευσε τις προσδοκίες ακόμη και των δικών της οπαδών. Πράγματι, στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ εκτός από έναν μεγάλο αριθμό θετικών επιτευγμάτων - που σήμερα γίνονται ολοένα και περισσότερο αντιληπτά , ιδιαίτερα όταν συγκρίνονται με τα πεπραγμένα της Ν.Δ.-   , υπήρξαν και κακές πλευρές. Αυτές είναι άλλωστε  που κόστισαν και την ήττα  στις εκλογές του 2004.  Σήμερα το ΠΑΣΟΚ, διδαγμένο από τις ελλείψεις  του, ζητά και πάλι την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στη βάση ενός νέου προγράμματος. Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις του προγράμματος είναι η ασπίδα απέναντι στα όποια λάθη του παρελθόντος.  Διεκδικούμε  την πλειοψηφία στις εκλογές  με ανανεωμένες τις δυνάμεις μας και  με την προσωπική εγγύηση του νέου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Παπανδρέου.»

-   Τουλάχιστον 80 ημέρες η χώρα δουλεύει στο ρυθμό των δομημένων ομολόγων. Μιλάτε για οργανωμένο σχέδιο λεηλασίας των ταμείων., για βαρύτατες ευθύνες, της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Τα χρήματα αυτά πήγαν στις τσέπες ανθρώπων που έχουν σχέση με την κεντρική εξουσία;

«Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Είναι πλέον βέβαιο ότι στην πλάτη των Ασφαλιστικών Ταμείων και των ασφαλισμένων στήθηκε ένα μεγάλο φαγοπότι από το οποίο πλούτισαν κάθε λογής επιτήδειοι. Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες και για πολιτικό χρήμα. Αυτά όμως  είναι δουλειά της Δικαιοσύνης, που οφείλω να επισημάνω με ανησυχία ότι μέχρι στιγμής κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Στο επίπεδο όμως των πολιτικών ευθυνών, κάθε μέρα που περνά γίνεται και πιο φανερό πως υπήρξε ένα οργανωμένο σχέδίο καταλήστευσης των ταμείων με κεντρική διεύθυνση που παραπέμπει  ευθέως στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αυτό δεν μπορεί να ήταν εν αγνοία του Πρωθυπουργού. Το έργο που παρακολουθούμε 80 και πλέον μέρες είναι μια ευφυής απάτη, με σενάριο, σκηνοθέτη και  εκτελεστές.. Εάν είχε παιχθεί εν αγνοία του Πρωθυπουργού θα ήταν ο πρώτος που θα αγανακτούσε και θα απέπεμπε όλα τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη χωρίς δεύτερη κουβέντα. Αντ΄ αυτού όμως ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται απαθής, διευθύνει ο ίδιος την επιχείρηση συγκάλύψης και ευθύνεται πλέον προσωπικά γιατί η κυβέρνηση δεν φέρνει στο φως όλες τις αμαρτωλές συμβάσεις του Υπουργείου Οικονομικών με τους διάφορους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που διοχέτευσαν τα δομημένα ομόλογα στα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως του ζητούμε.»

-   Τη Δευτέρα καταθέσατε στη Βουλή ερώτηση για νέο ύποπτο ομόλογο που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και κατέληξε μέσω της Ντόιτσε Μπάνκ σε δύο ασφαλιστικά ταμεία.

«Το ομόλογο αυτό που ο ίδιος ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ έχει παραδεχθεί ότι είναι μεγάλης επικινδυνότητας προωθήθηκε από την Ντόιτσε Μπάνκ σε δύο τουλάχιστον ασφαλιστικά ταμεία το ΤΑΠ-ΟΤΕ και το ΤΕΑΥΕΤροφίμων. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το ΤΑΠ-ΟΤΕ αγόρασε μέρος του ομολόγου σχεδόν στο άρτιο, στο 99,6 τον Ιούνιο του 2006 ενώ την ίδια περίοδο μέρος του ίδιου ομολόγου αγόρασε η Αγροτική Τράπεζα στο 97. Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι την περίοδο εκείνη το ομόλογο αυτό, που δεν γνωρίζουμε και που αλλού έχει προωθηθεί, δεν είχε τιμή πάνω από το 93. Αντιλαμβάνεσθε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Το ΤΑΠ-ΟΤΕ τουλάχιστον έχει ζημιωθεί από την υπόθεση αυτή αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Με την ερώτηση που κατέθεσα ζητώ να ελεγχθεί η υπόθεση αυτή  και να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα στοιχεία και οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Ντόιτσε Μπάνκ αλλά και της Τράπεζας αυτής με το ΤΑΠ-ΟΤΕ και το ΤΕΑΥΕΤ.»

-   Το γερό χαρτί του Κώστα Καραμανλή ενόψει εκλογών είναι η έξοδος από την επιτήρηση. Το ΠΑΣΟΚ δε βλέπει τίποτα θετικό στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο;

«Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο περιστατικό. Μια πολιτική επιλογή πρωτοφανούς εμπάθειας που ζημίωσε σοβαρά την ελληνική οικονομία και τη χώρα. Η κυβέρνηση προκάλεσε η ίδια την επιτήρηση, με πλήρη γνώση των συνεπειών  και σήμερα εμφανίζεται να πανηγυρίζει επειδή την βγάζει, κατόπιν ενεργειών της.  Για να συμβεί όμως αυτό, είναι φανερό πως το οικονομικό επιτελείο  έχει αναλάβει ιδιαίτερα επώδυνες για το κοινωνικό σύνολο δεσμεύσεις, έναντι του κ. Αλμούνια. Αυτές τις αποσιωπά και  επιχειρεί να τις αποκρύψει με μισόλογα. Γιατί δεν μας λένε ,επί παραδείγματι, ποιες είναι οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για αλλαγές στο Ασφαλιστικό; Πότε θα μας τις αποκαλύψουν; Μετά τις εκλογές, εφόσον τις κερδίσουν; Ευτυχώς που αυτό δεν θα το επιτρέψουν οι ασφαλισμένοι.»

-Το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε κάθε συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου. Την περίπτωση να μην έχουμε στο άμεσο μέλλον αυτοδύναμες κυβερνήσεις έχει εξετασθεί από το κόμμα σας; Θα αποκλείατε συνεργασία σας με το Συνασπισμό;

«Οι εκλογικοί νόμοι δεν αλλάζουν στο παρα πέντε. Εκτός της δεοντολογίας, δεν το επιτρέπει και το Σύνταγμα. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι φιλολογούντες περί αλλαγής του εκλογικού νόμου Υπουργοί της κυβέρνησης. Η συζήτηση αυτή έχει μία και μοναδική σκοπιμότητα. Η Ν.Δ. αντιλαμβάνεται πλέον πανικόβλητη το ορατό ενδεχόμενο να χάσει τις εκλογές. Προσπαθεί λοιπόν να διαμορφώσει κλίμα ανασφάλειας στο εκλογικό σώμα, επισείοντας τον κίνδυνο της «ακυβερνησίας» μπας και καταφέρει να ανακόψει τη φθίνουσα πορεία της. ΄Εχουν όμως γνώση οι φύλακες.
Τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ και γενικότερα με τις δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς την πιστεύω απολύτως. Έχω καταβάλει προσπάθειες γι΄αυτήν επί χρόνια και με προσωπικό κόστος. Έχω την πεποίθηση ότι η προεκλογική περίοδος, όπως τώρα, δεν είναι η καλύτερη περίοδος για την προώθησή της. Η στιγμή   όχι μόνο δεν βοηθά αλλά ενοχοποιεί το ενδεχόμενο, ανεξάρτητα από προθέσεις, και εντείνει την αναξιοπιστία στις μεταξύ μας σχέσεις.» 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Μαρία Δαμανάκη: Πιστεύω στη συνεργασία ΠΑ.ΣΟ.Κ –Συνασπισμού !


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η 123 / 1 Ιουνίου 2007 στις 1:49 μ.μ.

Τίποτα δεν υπάρχει για να κοιτάξεις πίσω με περηφάνια,
και τίποτα για να κοιτάξεις εμπρός με ελπίδα. Γιατί κακά τα ψέματα δεν υπήρξε ποτέ, ούτε μπορεί να υπάρξει, καμιά κυβέρνηση όπου οι εγκληματίες και οι χοντροκέφαλοι δεν θα είναι στην εξουσία.

 
Τελευταία άρθρα