fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Η συν-υπεθυνότητα, η καλυτερη πρόληψη !

30 Αυγούστου 2007 | 11:08 π.μ.

Η Φωτεινή Πιπιλή – τηλεοπτικό πρόσωπο αλλά και γνωστή σε όλους από την συμμετοχή της στα κοινά στο Δήμο της Αθήνας, κατεβαίνει τώρα στην κεντρική πολιτική σκηνή, διεκδικώντας την ψήφο των Αθηναίων στην πρώτη περιφέρεια.

Κατάγεται από την Ηλεία, αλλά δηλώνει ότι ενώ στις πρόσφατες πυρκαγιές καταστράφηκε η προσωπική της περιούσια περισσότερο την καιει η απόλεια της Εθνικής της προίκας.

Προτείνει άμεσα μέτρα για την εξισορρόπηση του περιβάλλοντος στις κατεστραμμένες περιοχές.
                                
Κυρία  Πιπιλή, είναι γνωστή, εδώ και πολλά χρόνια η δραστηριότητά  σας και οι γνώσεις σας, πάνω στα θέματα Περιβάλλοντος. Ειδικότερα, με τις καταστροφικές  πυρκαγιές στην Ηλεία, έχετε άμεση σχέση γιατί  είσαστε η ίδια πυρόπληκτη.
     - Δεν με νοιάζει πού καταστράφηκε η προσωπική μας περιουσία  γιατί δε ζούμε απ΄ αυτήν ,ευτυχώς.  Πονάω γιατί έχασα την   «εθνική» μου  προίκα, την  απίστευτη ομορφιά και το  δασικό πλούτο της ορεινής Ολυμπίας, που είναι  η καταγωγή μου από πατέρα.
   Όμως  το να κλαίμε πάνω στα ίδια και τα ίδια  δεν δίνει πνοή για το αύριο.
Οφείλουμε να αντιληφθούμε ως κοινωνία, ότι δε μπορούμε να καλυπτόμεθα εσαεί πίσω από φράσεις του τύπου «που είναι το κράτος», «για όλα φταίει ο Υπουργός», «που είναι το πυροσβεστικό; ». Για την εθνική καταστροφή ευθυνόμεθα όλοι.

 Το έγκλημα είναι διαχρονικό, γιατί δυστυχώς, τα θέματα Περιβάλλοντος «σκιάζονται» επί δεκαετίες, από τα πολιτικά ζητήματα της καθημερινότητας.

 Δεν αρκεί να καταδικάζουμε «αυτούς». Ώρα να μιλήσουμε και για εμάς και για την επανίδρυση της ίδιας της κοινωνίας, που  μπήκε βαθιά στον υλισμό και τη νεοπλουτιά. 

Παλιά, όταν  ξέσπαγε πυρκαγιά, χτύπαγαν οι καμπάνες στο χωριό και έτρεχαν όλοι, με τσεκούρια, πριόνια με ό,τι είχαν .
   Σήμερα, περιμένουμε όλοι, απλώς το πυροσβεστικό αεροπλάνο. Έλα μου όμως πού αργεί, και δεν επαρκεί αριθμητικά. Έλα μου πού το ελληνικό κράτος βυθίζεται όλο και πιο πολύ στη λάσπη της δυσκινησίας και της αλληλοεπικάλυψης.
 Ήρθε η Ώρα να πούμε, πικρές αλήθειες μπας και ξυπνήσουν κάποιοι. Βαρέθηκα ν΄ ακούω όλες αυτές τις  μέρες μονοπολιτικούς διαλόγους και διαξιφισμούς, χωρίς καμία πρόταση.
-Έχετε εσείς προτάσεις ;
   *Φυσικά. Να ξεκινήσει μια εκστρατεία από πολλούς ώστε να μην επιτρέπεται  το κυνήγι, σε όλη την Ελλάδα, έως ότου αποκατασταθεί η μετακίνηση της πανίδας και της ορνιθοπανίδας, από τις πυρόπληκτες περιοχές σε ασφαλείς.

*Οι δήμοι και οι νομαρχίες  να παγώσουν για την επόμενη διετία όλες τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, πανηγύρια και να ασχοληθούν αποκλειστικά ,διαθέτοντας τα αντίστοιχα κονδύλια ,με την πρόληψη. 

*Να γίνει Εθνικό Επικοινωνιακό Πρόγραμμα με την συνδρομή των Μ.Μ.Ε. και τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες και κυρίως οι τοπικές κοινωνίες οι κτηνοτρόφοι, οι γεωργοί ποια είναι τα άμεσα μέτρα που επιβάλλεται να κατέχουν, ποιες είναι οι ευθύνες τους.

*Δεν επιτρέπεται στο μέλλον να ξανακούσουμε Δημάρχους και Νομάρχες να «κλαίγονται» που η πυρκαγιά τους στερεί το ηλεκτρικό και που δεν έχουν φροντίσει σε χρόνο μηδέν για αποθέματα νερού. 

*Είναι αδιανόητο στην εποχή μας να μην έχουν εγκατασταθεί σε όλα τα χωριά βενζινοκίνητες ή πετρελαιοκίνητες γεννήτριες, σε χώρους μαζικής προσέλευσης, σχολεία, δημοτικά διαμερίσματα.

*Να «επικηρυχθεί» η αναδάσωση αποκλειστικά με χαλέπιο πεύκη, που αποδείχθηκε ο σύγχρονος Ιμπραήμ της Πελοποννήσου και η αναδάσωση να γίνεται με τις αυστηρές οδηγίες δασολόγων και δασικών.
-Τι εννοείτε;
-Δυστυχώς όλα αυτά τα καταπληκτικά αιωνόβια δάση πού χάθηκαν στην Ηλεία, ήταν από χαλέπιο πεύκη, ένα φοβερά εύφλεκτο δένδρο, το οποίο μάλιστα δεν είναι αυθεντικό, αλλά ζιζάνιο πού εξαπλώνεται πολύ εύκολα και κατατρώγει όλα τα άλλα δένδρα. Να απαγορευθεί λοιπόν να γίνεται αναδάσωση μόνο   με πεύκα.
-Έχει και η Αθήνα πρόβλημα λόγω των καταστροφών στην Πάρνηθα.
Μη το συζητήσουμε τώρα.  Προτιμώ να σας δώσω, μία ακόμα  πρότασή μου.
 Να απαιτήσουμε από τους Δημάρχους και τους Νομάρχες της Αττικής να μην παρενοχλούν εφεξής την λιγοστή ορνιθοπανίδα διοργανώνοντας σε πάρκα και άλση πολύβουες μουσικές εκδηλώσεις.

 Έχει και ο γρύλος και η κουκουβάγια στο Πεδίον του Άρεως  δικαίωμα να  βρίσκεται στο φυσικό της χώρο χωρίς σκληρό ροκ. Ο σεβασμός στο περιβάλλον μπορεί ν΄αρχίσει από τά απλά και ανέξοδα. 

Και φυσικά να ανασχεδιαστεί η εθνική πολιτική για την παραμονή κατοίκων σε ορεινά χωριά μέσα στα δάση, γιατί  ο θάνατός τους από ασφυξία και εγκαύματα ήταν προαναγγελθείς. Απλώς δεν το γνώριζαν. Όφειλαν όμως οι τοπικοί παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, η Νομαρχεία να έχει σκεφθεί, λόγω των ειδικών συνθηκών, να ενημερώσει  για τον πιθανό κίνδυνο- τι στο καλό προειδοποίησε μέρες πριν η Πολιτική Προστασία-και να απομακρύνει αυτούς τους ανθρώπους, εκεί ψηλά, στα αετοχώρια χωριά  μέσα στα χιλιόχρονα δάση πού  ζούσαν. 

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων  και συγχαρητήρια στους ήρωες των αιθέρων και στους μαχόμενους πυροσβέστες.

 

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Η συν-υπεθυνότητα, η καλυτερη πρόληψη !


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η Αντιπλημμυρικές Σπορές! / 1 Σεπτεμβρίου 2007 στις 8:41 π.μ.

Αντιπλημμυρικές, Αναδασωτικές Σπορές για να ξαναπρασινίσει η περιοχή Σαϊττάς στο βουνό Τρόοδος στην Κύπρο !
Τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί για την επανεγκατάσταση του δάσους είναι τα ακόλουθα:
• Σπορά σε επιλεγμένες θέσεις (όπου η ένταση της φωτιάς ήταν μεγάλη, όπου υπήρχε νεαρό δάσος και όπου έχει παρατηρηθεί ότι η ποσότητα του σπόρου ήταν ανεπαρκής). Η σπορά αλλού θα γίνει επιφανειακά, αλλού κατά θέσεις με σκέπασμα του σπόρου και θα καλύψει 300 εκτάρια.
• Φύτευση με πεύκα και θάμνους της περιοχής κοντά σε κύριους δρόμους, κυρίως σε θέσεις με μικρή κλίση (τα φυτά θα ποτίζονται) σε συνολική έκταση περίπου 30 - 40 εκταρίων.
• Υδροσπορά σε απότομα πρανή σε μικρή έκταση 5-10 εκταρίων. Το μείγμα του σπόρου, που θα χρησιμοποιηθεί, θα περιέχει σπόρους πεύκου και τοπικών θάμνων.
• Καμιά ενέργεια - σε καλές ποιότητες τόπου με άφθονο σπόρο (200 εκτάρια).
http://www.go2.com.cy/main/default.aspx?newsid=74734&TabID=1
USA Officially Suppport Seedball Reforestation! www.epa.gov/owow/info/NewsNotes/issue77/77issue.pdf
Επίσημη έκθεση των ΗΠΑ υπέρ των, ενισχυτικών τής φυσικής, αντιπλημμυρικών αναδασώσεων με σβώλους σπόρων ντόπιων δασικών και μονοετών φυτών για την άμεση πρόληψη του ξεπλύματος του πολυτιμότατου χώματος από καταστροφικές πλημμύρες με ανυπολόγιστες καταστροφές ή και θύματα... Χρήσιμη στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τα αστικά κέντρα ! www.epa.gov/owow/info/NewsNotes/issue77/77issue.pdf :
Seed ball scattering not only planted the seeds for new vegetation but also provided an avenue to educate and energize community members about watershed protection. - Η σπορά με σβώλους όχι μόνο ξαναέδωσε βλάστηση, αλλά άνοιξε μια λεωφόρο εκπαίδευσης και ενεργοποίησης των κοινοτήτων για την προστασία της υδροφόρας λεκάνης.

Περισσότερα στα ελληνικά, με ταινιάκια σχετικά :
http://whispering-planet.blogspot.com/2007/07/free-reforestation-video.html
Ser La Causa Corazon is currently offering Seed Ball Parties as a community event. Do you have an organization that would like to learn more about ecology and our reforestation efforts in Mexico ? Host a Seed Ball Party ! http://www.serlacausa.org/seedball.htm
PPWP Report: Restoration of Burned and Drought-Stricken Areas with Seed Balls :
More than 2,000 volunteers gave 6,000 hours to make seed balls—little spheres of mud with seeds inside— to establish ground cover in areas burned by the Cerro Grande Fire and devestated by bark beetles. http://www.volunteertaskforce.org/ppwatershed/default.htm
http://www.greenafricafoundation.org/focus.htm#clayball

 
Τελευταία άρθρα