fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Π. Δούκας: Έτσι αντιμετωπίσαμε τις πυρκαγιές

4 Σεπτεμβρίου 2007 | 07:21 μ.μ.

 O υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας υποψήφιος για τη Ν.Δ στην περιφέρεια Αττικής «ρίχνει

το γάντι»  στον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ, Γιώργο Παπανδρέου και μιλάει για όλους και για όλα στην συνέντευξη του στο Fe-mail. «Η μόνη προσφορά του», λέει «είναι η κριτική».

Για πρώτη φορά «ανοίγει» τα χαρτιά του και ξετυλίγει τις σκέψεις του και για  τον όρο «ασύμμετρη απειλή» δίνοντας τη δική του ερμηνεία για τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Κάνει λόγο για δράστες με «αντικρατικιστικά» χαρακτηριστικά.

Μας περιγράφει , όμως και τις εντυπώσεις του από την επίσκεψη του στον τόπο της συμφοράς , αλλά και πως εκείνος παραμέρισε τα γραφειοκρατικά εμπόδια για να πάρει ο κόσμος τα πρώτα επιδόματα...

Η συνέντευξη, που μας παραχώρησε έχει ως εξής:

 Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα από τις πυρκαγιές; Πιστεύετε πως λειτούργησε ικανοποιητικά ο κρατικός μηχανισμός;

Τι να πρωτοκάνει ο κρατικός μηχανισμός; Οι πυρκαγιές ήταν πρωτοφανείς σε έκταση, αριθμό εστιών και μετώπων. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο πράγμα. Είναι προφανές πως υπήρξε έλλειψη μέσων και όχι συντονισμού. Απόδειξη η επιτυχής κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα άλλα επίπεδα. Από την Παρασκευή κιόλας. Την ημέρα των μεγάλων πυρκαγιών, αποφασίσθηκε η σύσταση Κέντρου Υποστήριξης των πληγέντων και μέσα στο ίδιο σαββατοκύριακο στήθηκε όλος ο μηχανισμός με τις αναγκαίες υποδομές.

Δευτέρα άρχισε να λειτουργεί. Τρίτη δόθηκαν οι πρώτες οικονομικές ενισχύσεις από το υποκατάστημα της Εθνικής στη Ζαχάρω. Ανάλογες διαδικασίες-εξπρές υλοποιήθηκαν από τα άλλα υπουργεία: Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Αασχόλησης, Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ.

Νομίζω πως το κράτος και η κυβέρνηση ανταποκρίθηκαν συνολικά με αποφασιστικότητα και ετοιμότητα σε αυτή την μεγάλη δοκιμασία, και ας λέει το ΠΑΣΟΚ τα δικά του. Η μόνη προσφορά του είναι η κριτική.

Πιστεύετε πως υπήρχε σχέδιο ασύμμετρης απειλής ή ήταν γκάφα του κ. Πολύδωρα;

Το βασικό ερώτημα είναι γιατί τόσες πολλές πυρκαγιές μέρα και νύχτα, με ταυτόχρονες εστίες και αναφλέξεις σε σχετικά κοντινές αποστάσεις, γιατί τόσες φωτιές κοντά στις μεγάλες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Αλιβέρι, και στη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη περιοχή του Δομοκού; Τα διεθνή ΜΜΕ και οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν θεωρούν ότι υπήρξαν οργανωμένα σχέδια από ομάδες εμπρηστών. Προκαλεί απορία γιατί το ΠΑΣΟΚ θέλει να αποκλείσει την εκδοχή για εμπρηστές με ιδεολογικά και αντικρατικιστικά κίνητρα. Θυμάστε πως μέχρι και στον Άγνωστο Στρατιώτη κάποιοι επιχείρησαν να κάψουν. 

Επισκεφθήκατε αμέσως τους τόπους της καταστροφής. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

Διαπίστωσα οργή και αγανάκτηση για τους ενόχους αυτών των πρωτοφανών καταστροφών. Τα παράπονά τους γιατί η αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν ήταν όσο αποτελεσματική θα έπρεπε.

Την ανάγκη για συμπαράσταση από την Κυβέρνηση, και την ελπίδα τους ότι από τις στάχτες θα χτίσουμε μαζί κάτι καλύτερο. Τους διαβεβαίωσα πως η αλληλεγγύη και η στήριξή μας θα έχει διάρκεια.


Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλάει για μεγάλες πολιτικές ευθύνες.

Εννιά μήνες τώρα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να μιλάει για ευθύνες των άλλων. Δεν έχει παρουσιάσει καμία νέα ιδέα για το αύριο της χώρας μας. Καμία. Και την ώρα της μάχης με τη φωτιά, την ώρα που καιγόντουσαν άνθρωποι, δάση και περιουσίες, το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να καπηλευθεί τον θρήνο για λίγες ψήφους… Τι να πει κανείς.
1. Επιτίθεται στην Κυβέρνηση…. Εντάξει
2. Επιτίθεται κατά της ανεξάρτητης δικαιοσύνης
3. Επιτίθεται κατά του Αρείου Πάγου. Φανταστείτε να ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Σκληρές πιέσεις για να μην τολμούν οι δικαστικοί να βγάλουν απόφαση που δεν θα ήταν αρεστή στο ΠΑΣΟΚ. Λάβετε υπ΄όψη πως το παραδικαστικό κύκλωμα φούντωσε επί ΠΑΣΟΚ και ξεκαθαρίζεται από την δική μας Κυβέρνηση.
4. Επιτίθεται και στις εταιρίες δημοσκοπήσεων


Θεωρείτε πως ο χρόνος της προεκλογικής περιόδου είναι επαρκής;

Το ΠΑΣΟΚ ζητούσε εκλογές «εδώ και τώρα» από τον Φεβρουάριο. Άρα δεν μπορεί να επικαλεσθεί ανεπάρκεια χρόνου. Τα προγράμματα και οι θέσεις των κομμάτων σε κάθε θέμα είναι γνωστά από πολύ καιρό.

Το ΠΑΣΟΚ σας κατηγορεί ότι κάνετε υπέρμετρες προεκλογικές υποσχέσεις.

Ας μας πει το ΠΑΣΟΚ τι απορρίπτει από το Πρόγραμμά μας. Ας πάρει θέση δημόσια. Αυτά που υποσχόμαστε τα κάνουμε πράξη. Οι ίδιοι στο ΠΑΣΟΚ δεν μιλάνε για το πρόγραμμά τους. Ποιο πρόγραμμα; Αντί για πρόγραμμα, κυκλοφόρησαν ένα άθροισμα πάνω από 200 υποσχέσεις! Πολλά «θα», όσον αφορά τις δαπάνες. «Θα» που θα έκαναν το έλλειμμα να ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ!  Εμείς, αποδείξαμε ότι κάνουμε συνετή δημοσιονομική διαχείριση, μειώσαμε τα ελλείμματα και κάνουμε την καλύτερη δυνατή ιεράρχηση των αναγκών. Δίνουμε εκεί που επείγει, και είναι δίκαιο και που μπορούμε να δώσουμε.

 

Τι γίνεται με την εταιρία της Ολυμπιακής; Αυτά που ακούγονται για τις διοικητικές της δυσλειτουργίες και για την οικονομική της κατάσταση δεν είναι καθόλου καλά.

Παραλάβαμε την Ολυμπιακή σε μια χάλια κατάσταση, ένα «κουβάρι», από πλευράς νομικής και οικονομικής. Χρειαζόταν πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους για να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα και τα εμπόδια και να προσελκύσουμε ιδιωτικά κεφάλαια στην εταιρία. Έχουμε όμως ήδη αρχίσει –σχεδόν ολοκληρώσει- την διαδικασία των συμψηφισμών μεταξύ απαιτήσεων του Δημοσίου και της Ολυμπιακής. Είναι μια ιδιαίτερα γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία με εκατοντάδες εγγραφές που πρέπει να γίνουν και γίνονται.

 Και γιατί καθυστερεί τόσο η αποκρατικοποίησή της;
Όπως είπαμε, παραλάβαμε την Ολυμπιακή σε μια χάλια κατάσταση, ένα «κουβάρι», από πλευράς νομικής και οικονομικής. Κουβάρι που δεν ξεμπλεκόταν εύκολα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επέτρεπε καμία αποκρατικοποίηση μέχρι να αποπληρωθούν όλες οι λεγόμενες παράνομες ενισχύσεις της Ολυμπιακής από το κράτος. Κάτι που λόγω του μεγέθους των ποσών (των χρεών) δεν ήταν δυνατόν να γίνει. Και θα ήταν κάθε αγοραστής υπόχρεος, ό ίδιος, να ξεπληρώσει πάνω από 600 εκατομ. ευρώ τέτοιων ενισχύσεων.

Και ποιο είναι το σχέδιο για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές;

Θέλουμε το καλύτερο για το «αύριο» της εταιρίας. Έχουμε δώσει μάχες για την επιβίωσή της. Συνοπτικά:
(1) συμψηφισμός των λεγόμενων παράνομων κρατικών ενισχύσεων με τα ποσά που επιδίκασε η διαιτησία—διαδικασία που σχεδόν έχει ολοκληρωθεί,
(2) αποπληρωμή περίπου 40 εκατομ. ευρώ «ενισχύσεων» από τις Αερογραμμές προς την Αεροπορία –και αυτή η διαδικασία έχει αρχίσει,
(3) άρθρο 44 –σύμφωνα με το νέο άρθρο 44- για την μείωση των υποχρεώσεων και
(4) προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Επίσης,
(5) προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για τις δραστηριότητες της τεχνικής βάσης και της επίγειας εξυπηρέτησης.
Σε κάθε περίπτωση θα συζητήσουμε διεξοδικά με τους εργαζόμενους, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται, και η συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο, εφόσον τους ενδιαφέρει.

 Μπορεί να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο μετοχικό κεφάλαιο;

Αν το επιθυμούν, φυσικά και θα το εξετάζαμε.

Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές;

Υπάρχουν, αλλά όχι για μια εταιρία που λειτουργεί όπως σήμερα και στην κατάσταση που βρίσκεται. Κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν για να μπορεί να πουληθεί.

 

Έχετε προτείνει την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς για κληρονόμους α’ και β’ βαθμού συγγενείας.

Ας περιμένουμε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Ο Δείκτης του Χρηματιστηρίου ξεπέρασε τις 5000 μονάδες, αλλά η Κυβέρνηση δεν το «διαφήμισε». Τώρα οι αγορές περνάνε μια κρίση. Πιστεύετε στις προοπτικές του;

Η κρίση άρχισε από την αγορά sub-prime στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Πολλοί δανειστές παρασύρθηκαν και τώρα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Η κρίση στην αγορά αυτή έχει συμπαρασύρει διεθνώς και άλλες αγορές. Δεν είναι κρίση που ξεκίνησε από κάποιο πρόβλημα μέσα στην Ελλάδα.


 Και όσον αφορά τις προοπτικές;

Νομίζω πως η κρίση δεν έχει περάσει, αλλά οι διεθνείς αγορές θα την ξεπεράσουν σύντομα, γιατί οι οικονομίες διεθνώς πάνε καλά. Κίνα, Ινδία, ΝΑ Ασία, ΝΑ Ευρώπη, Νότια Αμερική, πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, κ.α. Όσον αφορά τις προοπτικές, δεν θέλω να κάνω τον σύμβουλο επενδύσεων. Κάθε επενδυτής πρέπει να είναι πολύ επιλεκτικός στις επενδύσεις του και να μην παρασύρεται από την «μόδα» και από φήμες. Όσον αφορά την Κυβέρνηση, αυτό που κάνουμε είναι να εκσυγχρονίζουμε την νομοθεσία της Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου και να νοικοκυρεύουμε την οικονομία. Αυτά βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα

Πως σχολιάζετε τις πρώτες σφυγμομετρήσεις μετά τις πυρκαγιές.

Και οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις φανερώνουν τις σταθερές πρωτιές της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή σε όλα τα επίπεδα. Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να κερδοσκοπήσει πολιτικά απέτυχε, όπως απέτυχε και στην δημαγωγία του για τα ομόλογα. Το ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε κόμμα χαμηλών στόχων και μικροπολιτικής.

 

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Π. Δούκας: Έτσι αντιμετωπίσαμε τις πυρκαγιές


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η havefun / 5 Σεπτεμβρίου 2007 στις 2:09 μ.μ.

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα μού τα 'πες με το πρώτο σου το γάλα....

Φτάνει ρεεεεεεεε όχι άλλα ψέματα...
Γίνεστε γελοίος λέγοντας μας ότι όλα δουλεύσαν, θα δουλέψουν ή δουλεύουν ρολόι.

Και την Σαχάρα να είχαμε θα κάναμε εισαγωγή άμμου τόσο ανίκανοι, άχρηστοι είστε όλοι σας... Αντε στα τσακίδια

Έγραψε ο/η fe-mail / 5 Σεπτεμβρίου 2007 στις 6:14 μ.μ.

Φίλες και φίλοι αναγνώστες, το Fe-mail θεωρεί ότι ιδιαίτερα η προεκλογική περίοδος είναι μια εποχή που οι υποψήφιοι θα πρέπει να μιλήσουν ανοικτά και ελεύθερα.
Αυτό άλλωστε, είναι και η πεμπτουσία της «Δημοκρατίας».
Σε μας μένει, ακούσουμε, να κρίνουμε νηφάλια και να αποφασίσουμε.

 
Τελευταία άρθρα