fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Γιάννης Πλούταρχος: Τα πράγματα ήρθαν... σαν παραμύθι !!

27 Ιουλίου 2006 | 11:32 π.μ.

Αναμφισβήτητα είναι ένας από τους πιο αγαπητούς λαϊκούς τραγουδιστές της εποχής μας. Τα τραγούδια του έγιναν μεγάλες επιτυχίες, οι ερμηνείες του είναι ξεχωριστές, η παρουσία του και η συμπεριφορά του συζητήθηκαν.

Τα πράγματα στη ζωή του ήρθαν σαν παραμύθι. Οι αλλαγές που υπήρξαν ήταν καθοριστικές, τα συναισθήματα όμορφα και οι προσπάθειες άξιζαν το κόπο.

Ο Γιάννης Πλούταρχος είναι ένας τραγουδιστής με τα έντονα βιώματα από τη ελληνική επαρχία και τις δυσκολίες που βίωσε. Κατάφερε με την απλότητα και την αυθεντικότητά του, να γίνει ένα με τον κόσμο. Με την ψυχή του, το συναίσθημα του και την τέχνη του, μοιράζεται τους καημούς και τους πόνους του καθενός, γιατί μπορεί και τους αισθάνεται.
«Το τραγούδι πρέπει να βγαίνει από μέσα σου, να έχεις έντονα συναισθήματα και βιώματα για να μπορέσεις να τραγουδήσεις» μου εξομολογείται.
Για την πορεία του λεει απλά και αληθινά. «Είναι ένας δρόμος που με οδηγεί. Δεν έχω φτάσει στο τέρμα, θεωρώ τον εαυτό μου ένα οδοιπόρο στα μουσικά πράγματα αυτής της εποχής».

Αισθάνθηκες ότι γεννήθηκες για να τραγουδάς? Τι είναι το τραγούδι για σένα?
Τραγουδάω από έξι χρονών παιδί. Στην οικογένεια μου τραγουδούσαν όλοι, οι παππούδες και οι γονείς μου. Αυτό σίγουρα επηρέασε τη σχέση μου με το τραγούδι. Ήμασταν άνθρωποι φτωχοί, το τραγούδι το είχαμε συντροφιά τις ώρες της εργασίας. Το τραγούδι πρέπει να βγαίνει από μέσα σου, να έχεις έντονα συναισθήματα, έντονα βιώματα για να μπορέσεις να τραγουδήσεις.

Στη συνέχεια αποφάσισες να το κάνεις επάγγελμα και είχες αυτή τη σημαντική πορεία.
Δεν το αποφάσισα, έγινε. Δεν εμπιστευόμουν αυτή τη δουλειά. Το επάγγελμα αυτό είναι σα μια γυναίκα όμορφη που δεν έχει τα λογικά της, που βασίζεται μόνο στην ομορφιά της. Το τραγούδι είναι τέχνη είναι μεράκι, αλλά στο επάγγελμα του τραγουδιστή δεν πρέπει να έχεις εμπιστοσύνη.

Στην Αθήνα όταν ήρθα έκανα άλλη δουλειά, είχα το δικό μου κομμωτήριο ενώ παράλληλα δούλευα σε νυχτερινό κέντρο. Ώσπου είδα ότι μπήκε το νερό στο αυλάκι και είπα ότι μπορώ να βασιστώ και να ακολουθήσω μόνο το τραγούδι.


...και τα πράγματα ήρθαν αρκετά καλά.
Ήρθαν σα παραμύθι θα έλεγα. Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια που έκανε μεγάλο αγώνα για να τα βγάλει πέρα, ήταν πολύ δύσκολα χρόνια. Η αλλαγή στην ζωή μου ήταν πολύ μεγάλη. Τα πράγματα ήρθαν πολύ όμορφα, σαν μυθιστόρημα, σαν παραμύθι. Με αυτές τις απίστευτες αλλαγές είναι φορές που λες ότι όλα μπορούν να συμβούν στη ζωή.

Αρκεί να επιμείνεις?
Δεν πίστευα ότι θα είναι τόσο μεγάλο αυτό που θα έκανα. Πίστευα ότι ίσως κάποια μέρα γίνω τραγουδιστής ίσως αντέξω στο χώρο. Όλα «ίσως...», ήταν στη ζωή μου.

Πως ένιωσες με τους πρώτους χρυσούς δίσκους?
Εκείνη τη στιγμή έβλεπα τον πατέρα μου και την μάνα μου και πως αισθάνονταν αυτοί και όχι εγώ. Πιο πολύ σκεφτόμουν τον κόπο που είχαν κάνει και έβλεπα στο πρόσωπο τους μια αναγνώριση.

Μέχρι σήμερα έχεις μια διαδρομή αξιόλογη. Από εδώ και πέρα έχεις την ανάγκη να κάνεις κάποιες αλλαγές, έχεις κάποιους στόχους ?

Αφήνω το χρόνο να περνάει, να με διδάσκει και να με τάζει και να του τάζω και εγώ. Να βάζω στόχους όχι. Μόνο μικρούς στόχους θέλω να βάζω, για να βιώνω καλύτερα τα πράγματα. Είναι πολύ εγωιστικό να βάζεις πολύ μεγάλους στόχους.
Αυτή την εποχή διαλέγω τα τραγούδια του επόμενου δίσκου, με βάση αυτό που αισθάνομαι ότι αρέσει σε μένα. Επηρεάζει βέβαια και τι τραγούδια μου έρχονται.

Θα ήθελες να συνεργαστείς με κάποιους συγκεκριμένους δημιουργούς?
Θέλω να πω καλά τραγούδια, δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο δημιουργό να διαλέξω. Με όλους θα ήθελα να συνεργαστώ, με όσους γράφουν καλά τραγούδια, τραγούδια που θα μ΄ αρέσουν.

Ακούς την γνώμη των άλλων στην επιλογή των τραγουδιών?
Βέβαια. Όταν θα κρίνω ότι το έχει διαλέξει με λεπτομέρεια. Πιάνομαι από την λεπτομέρεια. Αλλά δίνω σημασία και στο αυθόρμητο, όταν κάποιος σε ανύποπτο χρόνο πει την άποψη του. θα σου πω κάτι που δεν είναι γνωστό.Το «Αχ κορίτσι μου» ήταν ντέμο, ήταν όλα ψεύτικα τα όργανα. Μου το έφεραν στο στούντιο για να το δοκιμάσω και να το φτιάξουμε. Και μου άρεσε τόσο πολύ η αίσθηση που μου έδινε, που είπα δεν θέλω να πειράξετε τίποτα, δεν θέλω όργανα, βάλαμε μόνο ένα μπουζούκι. Όλα τα χρώματα του τραγουδιού υπήρχαν. Και έγινε μεγάλη επιτυχία.

Τι ξεχωρίζει τον καλό τραγουδιστή?
Δεν ξέρω ν' απαντήσω. Για το ήθος μπορώ να πω. Ένας καλλιτέχνης πρέπει να είναι άψογος στη συμπεριφορά του. Δεν ξέρω για το χαρακτήρα του, αλλά στην συμπεριφορά του πρέπει να είναι πρότυπο για τους άλλους κυρίως για τους νέους.

Όταν φτάνεις ψηλά τι πρέπει να κάνεις για να μείνεις στην κορυφή?
Θα πρέπει να φτάσω στο τέρμα για να σ΄ απαντήσω. Θεωρώ τον εαυτό μου έναν οδοιπόρο που βαδίζει στα μουσικά δρώμενα αυτής της περιόδου. Δεν ξέρω που θα με βγάλει ο δρόμος. Αυτό που θέλω να κάνω, είναι να μπορώ να διασκεδάζω τον κόσμο και να αφήσω πέντε καλά πράγματα στην δισκογραφία.
Κυρίως πιστεύω ότι αυτό που θα μείνει είναι αυτό που δίνουμε στον κόσμο. Αγαπάω και εκτιμώ πολύ αυτό που μου έχει δώσει ο κόσμος, που κάθε βράδυ κάνω ότι μπορώ με τη δική μου αισθητική και παιδεία - για να τον ευχαριστήσω.

...στη Μαρίνα Πελτέκη

Return to category
 
Τελευταία άρθρα