fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Αλέξανδρος Μπελλές. Μια μαγική φωνή

7 Σεπτεμβρίου 2009 | 07:59 π.μ.

Απο την  Ανθή Αγγελοπούλου

 

Τον άκουσα ένα καλοκαιρινό βραδάκι στο ανοιχτό θέατρο Αμαρουσίου και έμεινα έκπληκτη από την μεστή μελωδική φωνή του που σε μάγευε μεμιάς. Ένα νέο παιδί που ξεκίνησε ως marketiar και κατέληξε «τραβαδούρος της αγάπης και της ζωής».

Γιατί σπούδασες Marketing?

 Στην ηλικία των 17 χρόνων είναι αρκετά δύσκολο να αποφασίσεις τι θέλεις να σπουδάσεις και με τι θα ασχοληθείς στη ζωή σου.

Οδηγείσαι λοιπόν κάπου με βάση αυτά που ακούς από τον κύκλο σου και την οικογένεια σου. Η αλήθεια είναι πως δεν μετανιώνω καθόλου για το πτυχίο του Marketing και για να είμαι ειλικρινής το ίδιο θα διάλεγα και τώρα. Το marketing είναι τρόπος σκέψης, πρέπει οπωσδήποτε να βρεις έναν έξυπνο και ίσως μοναδικό τρόπο να πουλήσεις το προϊόν σου, το οποίο μπορεί να μην είναι ούτε μοναδικό ούτε ¨έξυπνο¨. 

Η μουσική σε ποια ηλικία άρχισε να επηρεάζει τη ζωή σου?

 Η μουσική άρχισε να με επηρεάζει στα πρώτα χρόνια του Γυμνασίου. Εκείνη περίπου τη χρονική περίοδο ξεκίνησα να ακούω καλή και ποιοτική μουσική. Στο σπίτι δεν ακούγαμε συχνά μουσική αλλά τα βράδια ξημερωνόμουν ακούγοντας ραδιόφωνο και κασέτες που έγραφα με διάφορα ελληνικά και ξένα κομμάτια. Η αλήθεια είναι πως δεν σκεφτόμουν τότε καθόλου τη μουσική ως ενασχόληση. Ήμουν ένας απλός ακροατής. Τρία χρόνια αργότερα ξεκίνησα μαθήματα κλασσικής κιθάρας και κάπου εκεί άναψε η φλόγα μέσα μου.

Δεν είναι αρκετά αργά τα 20 χρόνια για ένα καλλιτέχνη να αποφασίσει να ασχοληθεί με τη μουσική και το τραγούδι?

 Νομίζω πως συγκεκριμένα για το τραγούδι τα 20 χρόνια για ένα καλλιτέχνη, είναι νωρίς. Ειδικότερα στους άντρες που περνάνε την εποχή της μεταφώνησης πολύ έντονα και τα φάλτσα δεν λείπουν ακόμα και στην ομιλία μέχρι τα 18 τους χρόνια.

Ποιο νομίζεις ότι ήταν το έναυσμα γι΄ αυτή την επαγγελματική στροφή που είναι αρκετά μεγάλη?

 Η αλήθεια είναι πως πότε δεν το έβλεπα επαγγελματικά και ούτε τώρα το βλέπω και ελπίζω ούτε μελλοντικά. Αν το δω επαγγελματικά μάλλον όλο αυτό θα χάσει τη μαγεία του και τη γοητεία του, θα σταματήσω να είμαι ερωτευμένος μαζί του και θα το βλέπω σαν δουλειά και ίσως σαν αγγαρεία. Όσο για την επαγγελματική συμπεριφορά, νομίζω πως σαν ερασιτέχνης είσαι πολύ πιο ¨επαγγελματίας¨ από τον καθεαυτό επαγγελματία. Στη μουσική δε θα έπρεπε να υπάρχουν επαγγελματίες αλλά μόνο ερασιτέχνες.

Ακουστικά η φωνή σου δείχνει δόμηση και ωριμότητα για το νεαρό της ηλικίας σου. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Αυτό οφείλεται σε ειδικές σπουδές ή στην ίδια τη χροιά της φωνής?

 Νομίζω και στα δύο. Οι σπουδές που έκανα πάνω στη φωνητική με βοήθησαν στο να βελτιώσω την τεχνική μου, τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν μάλλον με την χροιά...με το χρώμα της φωνής. 
 
Αυτό τον καιρό προετοιμάζεις την 1η σου δισκογραφική δουλειά με έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου. Μίλησε μας γι αυτή τη συνεργασία με ένα τόσο αναγνωρισμένο συνθέτη αλλά για την εμπειρία σου μέσα από αυτή.

 Ακόμα δεν μπορώ να πω πολλά για αυτή την δισκογραφική δουλειά, αλλά η συνεργασία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο είναι μοναδική. Αισθάνεσαι δέος μπροστά σε τέτοιους ανθρώπους που είναι η ζωντανή ιστορία του τόπου.

Έχουν γράψει τραγούδια που τα έχουν τραγουδήσει όλοι οι Έλληνες και σε καιρούς πιο δύσκολους από τους σημερινούς. Πριν από ένα χρόνο έπαιζα τα τραγούδια του με μια κιθάρα σε μια μπουάτ και πραγματικά δεν μπορούσα να φανταστώ πως μετά από μερικούς μήνες θα τραγουδάω σε μεγάλες συναυλίες του με μεγάλη ορχήστρα, χορωδία και με τον ίδιο να διευθύνει. Αυτή είναι και η πιο δυνατή στιγμή, να βλέπεις ένα τόσο μεγάλο συνθέτη να σε καθοδηγεί. Με στηρίζει και με πιστεύει από την πρώτη στιγμή και για όλα αυτά τον ευχαριστώ μέσα απ’ την καρδιά μου.

Εκτός από τα πιο κλασικά διαχρονικά ίσως ακούσματα με ποιο άλλο είδος μουσικής καταπιάνεσαι ή τουλάχιστον θεωρείς ότι είναι εφάμιλλο της φωνής σου. Μπορείς δηλαδή να το ερμηνεύσεις όπως του πρέπει.

 Νομίζω πως η Rock μουσική με αγγίζει και μου ταιριάζει, αν και αισθάνομαι ότι ακροβατώ ανάμεσα στο Rock και στο Ελληνικό έντεχνο τραγούδι. Ίσως λοιπόν ένας συνδυασμός τον δύο να ήταν το ιδανικό.

Πως νομίζεις ότι αντιμετωπίζει ο έλληνας τους κλασικούς μουσικούς?

 Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, το πως βλέπει ο Έλληνας τους κλασικούς μουσικούς και πως αυτοί αυτόν. Η κλασική μουσική στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτη και αυτό γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει μουσική παιδεία στην Ελλάδα. Για το μέσο Έλληνα και Ελληνίδα μια σοπράνο, είναι ¨αυτή που τσιρίζει¨ σε αντίθεση με  αυτή που τραγουδάει στα λαϊκopop μαγαζιά με 20 κιλά εφέ από πίσω, η οποία ¨φυσικά¨ είναι η φωνάρα. Έτσι λοιπόν οδηγούμαστε στα άκρα, ο ένας σνομπάρει τον άλλο.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου ακούσματα εκτός ρεπερτορίου σου. Με τι δηλαδή σου αρέσει να διασκεδάζεις?

 Είμαι ανοικτός σε οποιοδήποτε είδος μουσικής εκτός της pop, της λαϊκopop και της ηλεκτρονικής που δεν με αγγίζουν καθόλου. Η ξένη και η ελληνική Rock και Folk μουσική είναι κυρίως τα ακούσματα μου που είναι και το ρεπερτόριο μου. Με αυτά διασκεδάζω αλλά και ψυχαγωγούμαι.

 

Πως βλέπεις το μέλλον του έλληνα πολίτη κάτω από τις δυσοίωνες προβλέψεις της ανέχειας, της αναδουλειάς και της προχειρότητας που ζει και βιώνει. Πως νομίζεις ότι έχει επηρεαστεί μέσα από όλα αυτά, η ζωή του, η οικογένεια, η διασκέδαση?

 Η κατάσταση είναι έκρυθμη. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκόσμια. Όλα κρέμονται σε μια κλωστή για να γίνουν ακόμα πιο ακραία πράγματα από όλα αυτά που έγιναν μέσα στον περασμένο χρόνο. Διαφθορά, εγκληματικότητα, ανεργία, η γενιά των 700 ευρό με τα διδακτορικά, μετανάστες, πείνα. Μάλλον ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ενός ΗΓΕΤΗ, ενός νέου και πραγματικά μορφωμένου ανθρώπου (με παιδεία και μόρφωση) ο οποίος θα καταφέρει να ξανακερδίσει την χαμένη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο των πολιτικών και να πάρει την χώρα από το χέρι και να την βοηθήσει να ορθοποδήσει. Ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα η οποία είναι με σκανδαλώδη εύνοια φτιαγμένη... Η δύναμη της χώρας μας όμως είναι ο λαός της. Κατάφεραν να μας κοιμίσουν και να κάνουν τη γενιά του πολυτεχνείου που ήταν και είναι σε καίριες θέσεις να αναπαύεται στους καναπέδες της και την καλοπέραση της και να χλευάζει και από πάνω οποιαδήποτε μορφής επανάσταση αντί να ξεσηκώνουν και να είναι οι πρωτοπόροι και καθοδηγητές. Η συγκεκριμένη γενιά από ένα σημείο και μετά μόχθησε μόνο για το προσωπικό της όφελος και ας ήταν αντίθετο με το γενικό καλό, με το καλό του τόπου. Έτσι οδηγηθήκαμε κάπου εδώ. Ποιά ζωή όταν δουλεύεις 12 ώρες και παίρνεις 700 ευρό, ποιά οικογένεια που τα διαζύγια είναι πιο πολλά από τους γάμους και κανείς δε βάζει νερό στο κρασί του και τέλος πια διασκέδαση; Τσιφτετέλια πάνω στα τραπέζια και ουίσκι στα σκυλάδικα μέχρι το πρωί;

Ποια είναι η γνώμη σου για το οικολογικό κίνημα? Θεωρείς ότι είναι απλά μια μόδα της εποχής ή όντως ο πλανήτης είναι σε οδυνηρή θέση και χρειάζεται την βοήθεια όλων μας και τι πρέπει να κάνει ο καθένας από μας?

 Ότι ο πλανήτης χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας αυτό νομίζω είναι προφανές. Ο πλανήτης φωνάζει τις τελευταίες δεκαετίες αλλά εμείς τώρα κάνουμε ότι αρχίζουμε να τον ακούμε και μάλλον είναι αργά. Καλύτερα να μην αναφερθώ σε κομματικά οικολογικά κινήματα γιατί θα γίνω αγενής, Το καλύτερο θα ήταν να δημιουργούνται μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί καλά συντονισμένοι και οργανωμένοι με εθελοντές ανθρώπους με όρεξη να προσφέρουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΙΚΙΟΘΕΛΩΣ. Τώρα σε ατομικό επίπεδο θα πρέπει να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι, οι λογικές ¨από μένα θα σωθεί ο πλανήτης;¨ είναι ξεπερασμένες και καλό θα ήταν να εκλείψουν. Οι άνθρωποι τείνουν να υποτιμούν το πόσο πολύ και πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους γύρω τους, αν το επιθυμούν πραγματικά και έτσι να συνεισφέρουν στην επίλυση ενός σοβαρού προβλήματος σαν αυτό.   
 

 

 

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Αλέξανδρος Μπελλές. Μια μαγική φωνή


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα