fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Βούλα Πατουλίδου «Η ευγενής άμιλλα διαχωρίζει τους καιροσκόπους από τους έντιμους πολιτικούς»

26 Σεπτεμβρίου 2006 | 06:24 μ.μ.

«Εχω συνηθίσει να αγωνίζομαι μέχρι το νήμα
…Δεν με φοβίζουν τα εμπόδια»!!

Γεύτηκε τη δόξα του ολυμπιονίκη, την αγάπη του κόσμου, την ικανοποίηση της επιτυχίας. Αθλήτρια μεγάλων επιδόσεων και γυναίκα μεγάλων αντοχών διακρίθηκε με το χρυσό μετάλλιο στην ολυμπιάδα της Ατλάντα.
Πρόσφατα η Βούλα Πατουλίδου αποφάσισε να κατέλθει στον στίβο των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση και να διεκδικήσει τη νομαρχία Θεσσαλονίκης.
Το αποφάσισε όχι για να δρέψει δάφνες,- αυτές τις έδρεψε με σκληρό αγώνα στα χρόνια του πρωταθλητισμού- αλλά για να καταθέσει άλλη μια φορά για την «Ελλάδα ρε γαμώτο» το όραμα της και την προσφορά της στη πόλη και τα κοινά.
Θα αγωνιστεί χωρίς να τη φοβίζουν τα εμπόδια δηλώνει στο Fe-mail καθώς έμαθε να αφοσιώνεται ολοκληρωτικά σε ότι κάνει και να κερδίζει. Όσο για τον αντίπαλο της τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, δηλώνει «Δεν τον φοβάμαι»!!

Υποψήφια νομάρχης στις φετινές εκλογές για την ΤΑ. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση, τι σας οδήγησε σ΄ αυτή την επιλογή?
Στην πορεία μου μέσα στο χώρο του αθλητισμού αρχικά αλλά και σαν Ολυμπιονίκης αργότερα, είχα την ευκαιρία και την τύχη να νιώσω την αγάπη και την εκτίμηση του κόσμου προς το πρόσωπο μου. Τότε ήταν που αποφάσισα ότι η προσφορά στη χώρα μου και τους συμπολίτες μου αποτελούσε για μένα έναν τρόπο να ανταποδώσω αυτά τα συναισθήματα. Αυτό προσπάθησα και μέσα από την πορεία μου στον αθλητισμό αλλά και τώρα από το νέο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είναι ο στίβος των εκλογών πιο επίπονος, με περισσότερα εμπόδια?
Πάντως και οι δύο προσπάθειες είναι εξαιρετικά επίπονες και ψυχοφθόρες. Αλλά εμένα δεν με φοβίζουν τα εμπόδια. Έχω μάθει να αφοσιώνομαι ολόψυχα και να κερδίζω.

Ποιες αποστάσεις πρέπει να διανύσει κανείς, πως πρέπει να αγωνιστεί για να τερματίσει πρώτος?
Η πορεία για την επίτευξη του όποιου στόχου είναι αυτή που δοκιμάζει και αναδεικνύει το χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου. Αν αυτός είναι σκάρτος, τότε θα χρησιμοποιήσει μέσα και τρόπους που θα προδώσουν και τη μελλοντική του συμπεριφορά, όταν πια θα αποκτήσει εξουσία. Και πράγματι η εξουσία αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του κάθε ανθρώπου. Ο αγώνας λοιπόν πρέπει να είναι αξιοπρεπής και να διέπεται από κανόνες σεβασμού προς τη νοημοσύνη των πολιτών αναδεικνύοντας τα προβλήματα και προτείνοντας λύσεις. Δεν είναι αγώνας προσωπικής προβολής αλλά προσφοράς στον τόπο.

Εσείς τι νέο κομίζεται στον πολιτικό σας λόγο, στην πολιτική σας δραστηριότητα?
Αν μη τι άλλο, έχω τη φρεσκάδα του πρωτάρη, τις νέες ιδέες, το πείσμα, την άφθαρτη επιμονή και την αγωνιστικότητα που απέκτησα στο στίβο. Είμαι συνηθισμένη στη σκληρή δουλειά και στο να βάζω υψηλούς στόχους, ως κίνητρο για να προσπαθώ ακόμα περισσότερο. Εκτός αυτών οι προτάσεις μου αναφέρονται στη διαφάνεια στη νομαρχία και στην αξιοκρατία μεταξύ των στελεχών και των υπαλλήλων της. Τέρμα πια στο οικογενειακό φαγοπότι που έστησε ο σημερινός νομάρχης.

Η νομαρχία Θεσσαλονίκης είναι ένας προνομιακός χώρος για μια νέα πολιτικό?
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η ευκαιρία που περίμενα για να δείξω ότι νοιάζομαι για τον τόπο μου και ότι μπορώ να προσφέρω στο να κερδίσει η Θεσσαλονίκη όσα τόσα χρόνια στερήθηκε από την αδιαφορία και την ανευθυνότητα ανάξιων πολιτικάντηδων. Είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να περιμένει μια νέα πολιτικός με όνειρα για υλοποίηση και αγάπη για δουλειά.

Ποιοι τομείς θα υπερισχύσουν και ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει για τη διοίκηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης?
Πρόσφατα παρουσίασα ένα «Σχέδιο θέσπισης κανόνων για μια δημοκρατική και διαφανή νομαρχία». Αυτό το σχέδιο, που το θεωρώ επιτακτικό μετά τα τελευταία γεγονότα με τους κουμπάρους, περιλαμβάνει εννέα προτάσεις που καθιερώνουν τη λήψη αποφάσεων με ευρύτατη πλειοψηφία από το νομαρχιακό συμβούλιο καθώς και τον έλεγχο των ενεργειών της διοίκησης, από αυτό το εκλεγμένο όργανο και όχι από την νομαρχιακή πλειοψηφία. Ταυτόχρονα εισηγείται την καθιέρωση της διαφάνειας στα οικονομικά της νομαρχίας με δημοσιοποίηση του ισολογισμού της, έλεγχο από ορκωτούς λογιστές των οικονομικών αποφάσεων και έγκρισή τους και πάλι από το νομαρχιακό συμβούλιο.

Τι χρειάζεται η Θεσσαλονίκη για να ανοίξει τα φτερά της?
Ο νομός Θεσσαλονίκης έχει πολλές ελλείψεις σε υποδομές, υφίσταται τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση και μαστίζεται από την ανεργία και την αποβιομηχάνιση. Το όραμα για μια Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων, έχει ναυαγήσει εξαιτίας της έλλειψης πολιτικών πρωτοβουλιών τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και εξαιτίας των στενόμυαλων τοπικών αρχόντων. Σήμερα η πόλη δεν έχει λύση βασικά της προβλήματα όπως είναι το κυκλοφοριακό, περιμένοντας για δεκαετίες τα λεγόμενα «μεγάλα έργα».

Ταυτόχρονα καμία παρέμβαση δεν έγινε σε μικρότερη κλίμακα για το κυκλοφοριακό και η πόλη έφτασε να πνίγεται από τα ΙΧ και τα καυσαέρια. Αν μιλήσουμε δε για το λιμάνι και το αεροδρόμιο, τα λιγοστά χρήματα που δόθηκαν μας οδήγησαν σε παρεμβάσεις καλλωπιστικού χαρακτήρα παρά ουσίας. Την οικτρή εικόνα του περιβάλλοντος μπορεί να την αντικρίσει κανείς σε κάθε γωνιά του νομού. Δεκάδες «μικροί Ταγαράδες» ρυπαίνουν και απειλούν καθημερινά την υγεία μας. Η ανακύκλωση διδάσκεται μόνο στα σχολεία, σαν παραμύθι ενώ οι λιγοστοί κάδοι χρησιμοποιούνται από τους τελευταίους ρομαντικούς. Σε μια πόλη με το μικρότερο ποσοστό πρασίνου πανευρωπαϊκά, Δήμος και νομαρχία μετατρέπουν με κάθε ευκαιρία και τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου σε μπετόν. Την ίδια ώρα, η συνολική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, έρχεται να ολοκληρωθεί από τη μάστιγα της ανεργίας που πλήττει το νομό σαν συνέπεια της απουσίας αναπτυξιακού σχεδιασμού. Κανένα κίνητρο δεν έχει εφαρμοστεί για τη μείωση των απολύσεων, κανένα μέτρο για να μείνουν κάποιες σημαντικές επιχειρήσεις στην περιοχή μας, όπως η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και κανένα σχέδιο προσέλκυσης βιώσιμων επενδύσεων δεν εφαρμόζεται στο νομό. Αυτά είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για εμάς και θα ασχοληθούμε την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών με την επίλυσή τους.

Πως εκτιμάται τους πολιτικούς σας αντιπάλους? Ο νυν νομάρχης Θεσσαλονίκης είναι ένας δύσκολος αντίπαλος?
Όπως σας είπα, έχω συνηθίσει να αγωνίζομαι μέχρι το νήμα. Δεν με τρομάζει ο αντίπαλος και μάλιστα ένας αντίπαλος όπως ο σημερινός νομάρχης, που έχει κάνει την προσωπική του προβολή, σημαία της πολιτικής του. Ενώ εμφανίζεται δήθεν διεκδικητικός, στην ουσία κοροϊδεύει τον κόσμο που πίστεψε σʼ αυτόν στο παρελθόν, λέγοντας άλλα στα υπουργεία και άλλα στο λαό. Σφίγγει τα χέρια, χτυπάει συγκαταβατικά τις πλάτες και υπόσχεται ασύστολα. Ποτέ δεν πραγματοποιεί τις υποσχέσεις του, καθώς δεν έχει το ειδικό βάρος του πολιτικού άντρα που μπορεί να πείσει για τις διεκδικήσεις του και να παρουσιάσει πρόγραμμα και έργο. Έφτασε να αντιπαρατίθεται άσκοπα για χρόνια σχετικά με τα κονδύλια του υπουργείου Παιδείας για τη σχολική στέγη με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Το πρόβλημα ήταν ποιος διαχειρίζεται τα λεφτά. Πολλαπλασίασε το κόστος για τη μεταφορά μαθητών στο νομό Θεσσαλονίκης. Διόρισε ημετέρους σε θέσεις της νομαρχίας εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, κ.ο.κ. Βλέπετε ότι όλο το ενδιαφέρον του έγκειται στην εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων. Όχι λοιπόν. Έναν τέτοιο αντίπαλο δεν τον φοβάμαι

Ο χώρος του αθλητισμού και η ενασχόληση σας με αυτόν τι σας έμαθε που μπορείτε σήμερα να αξιοποιήσετε στη νέα σας ιδιότητα?
Μη νομίζετε ότι διαφέρει και πολύ ο στίβος της πολιτικής απʼ αυτόν του αθλητισμού. Ίσως μάλιστα η πολιτική να είναι και πιο απαιτητική από την προπόνηση. Βέβαια οι προπονήσεις και η προετοιμασία του αθλητή απαιτούν αυτοσυγκέντρωση και μοναξιά. Σαν υποψήφια κάθε άλλο παρά μόνη και ήσυχη θα μπορούσα να πω ότι είμαι. Και από τους δύο χώρους πάντως έχω μάθει να αγωνίζομαι μέχρι τέλους.

Ποια είναι τα σημεία σύγκλησης μεταξύ της πολιτικής και του αθλητισμού, έχουν κοινές συνισταμένες?
Κοινό στοιχείο αποτελεί ότι και στα δύο χρειάζεται συνεχής εγρήγορση και οξυμένο κριτήριο για να παραμείνεις εντός του αγώνα. Διαρκής προπόνηση και υψηλοί στόχοι επίσης συμβάλλουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κάτι όμως που το μαθαίνεις στον αθλητισμό και πρέπει να το χρησιμοποιείς και στην πολιτική είναι η ευγενής άμιλλα. Είναι το στοιχείο που διαχωρίζει τους καιροσκόπους από τους έντιμους πολιτικούς.

Η διάκριση σας στους ολυμπιακούς αγώνες και το χρυσό μετάλλιο τι σας χάρισαν σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο?
Μου έδωσαν την ευκαιρία να με αντιμετωπίζουν όλοι με ένα χαμόγελο και να γνωρίζουν το όνομα μου. Πέρα από αυτό η ευθύνη να φέρω τον τίτλο του Ολυμπιονίκη με έκανε ιδιαίτερα προσεκτική τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό μου βίο.

Στην ολυμπιάδα που διοργάνωσε με επιτυχία η Ελλάδα τον αποκλεισμό της Θάνου και του Κεντέρη πως τον είχατε δει?
Η συγκεκριμένη υπόθεση μου προκάλεσε ιδιαίτερη λύπη και αναστάτωση γιατί γνωρίζω και τους δύο αθλητές από κοντά. Ήταν πράγματι ένας διασυρμός για τη χώρα και η στιγμή που αποκαλύφθηκε αμαύρωσε την τέλεση των Ολυμπιακών της Αθήνας.

Σήμερα υπάρχει στον αθλητισμό υγιές έδαφος? Το ντόπιγκ υπερισχύει της προπόνησης?
Οποιοσδήποτε αθλητής οφείλει να καταδικάσει και να αποφύγει τη χρήση αναβολικών ουσιών. Βέβαια υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη χρήση αυτών των σκευασμάτων από τα συμπληρώματα διατροφής που είναι απαραίτητα σε όποιον ασχολείται με τον αθλητισμό σε επαγγελματικό επίπεδο.

Τί χαρακτηρίζει τη Βούλα Πατουλίδου σαν άνθρωπο?
Κυρίως ο δυναμισμός και η ευαισθησία. Δυναμισμός που θα χρησιμοποιήσω για να απαιτήσω λύσεις για τα προβλήματα του νομού Θεσσαλονίκης και ευαισθησία για να μην με απορροφήσουν οι σειρήνες της εξουσίας και χάσω την επαφή μου με τους συμπολίτες μου.

Αν θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους νέους ανθρώπους ποιο θα ήταν?
Μην παραιτήστε από τη ζωή με την πρώτη αναποδιά και ανοίξτε το μυαλό σας σε νέες ιδέες και πρόσωπα. Ευτυχώς οι πολιτικοί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ψάξτε να βρείτε αυτόν ή αυτό που σας εκπροσωπεί αλλά πάντα να βαδίζετε με γνώμονα τις αξίες σας και όχι το συμφέρον. Για να έχουν τουλάχιστον τα δικά σας παιδιά έναν καλύτερο κόσμο.

Στους πιθανούς ψηφοφόρους σας?
Θα τους έλεγα ότι αν θέλουν να ακούσουν υποσχέσεις και μεγάλα λόγια, δεν θα τα ακούσουν από μένα. Εγώ μπορώ να τους διαβεβαιώσω ότι όταν πειστώ για το δίκιο μιας διεκδίκησης αγωνίζομαι μέχρι βλακείας για να την υποστηρίξω. Άλλωστε το πείσμα μου με έφερε στην πρώτη θέση μέχρι σήμερα. Αυτό το πείσμα είναι που με ωθεί να αγωνιστώ για να πάρει η Θεσσαλονίκη τη θέση που της αξίζει, που φυσικά δεν είναι η θέση της συμπρωτεύουσας, αλλά της πρωτεύουσας της καρδιάς μας.

Return to category
 
Τελευταία άρθρα