fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Φωτεινή Πιπιλή ...κόντρα σε πολιτικούς και υπουργούς !

9 Οκτωβρίου 2006 | 01:41 π.μ.

...στη Γιάννα Παπαδάκου

Η Φωτεινή Πιπιλή, υποψήφια Νομάρχης της Αθήνας με τον συνδυασμό του Αργύρη Ντινόπουλου, είναι πολλά χρόνια δημοτική σύμβουλος στην Αθήνα και ακόμα περισσότερα μάχιμη δημοσιογράφος. Συνήθως δε μασάει τα λόγια της και το ίδιο κάνει και σε αυτή τη συνέντευξη. Κυρίως εκφράζει αυτό που πολλοί επιζητούν από τους τοπικούς τους άρχοντες. Να είναι μαχητικοί με την κεντρική εξουσία και να διεκδικούν , όσα περισσότερα γίνεται για τις τοπικές τους κοινωνίες. Η συνέντευξη που μας παραχώρησε έχει ως εξής:

Με τέτοια επιτυχία στο Δήμο Αθηναίων, όπου εκλέγεστε επί τρεις 4ετίες σαρωτικά πρώτη σε σταυρούς και με δεδομένη την επανεκλογή σας με τον Νικήτα Κακλαμάνη, γιατί «ρισκάρετε» με την υποφηφιότητά σας για Νομάρχης Αθηνών;

Έκλεισα 20 χρόνια ως δημοτική σύμβουλος, άφησα τη σφραγίδα μου, έκανα έργο και αποφάσισα να αλλάξω σελίδα στο ίδιο πάντα βιβλίο. Στο βιβλίο της καθημερινότητας του πολίτη, με τις λακκούβες της κάθε τρεις και λίγο, με την αισθητική ασυδοσία, με την άκρατη επικράτηση των τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και πεζόδρομους εις βάρος των ηλικιωμένων και των πεζών.

Είμαι, η ίδια, παθιασμένη κάτοικος του κέντρου και εργαζόμενη που μετακινούμαι με το Μετρό και με τα πόδια και που αναγνωρίζω τη σημασία του λεωφορειόδρομου. Αν μου δοθεί η δυνατότητα να γίνω Νομάρχης Αθηνών θα είμαι πάλι στους δρόμους και θα χτυπιέμαι για τα δικαιώματα των πολιτών.

Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι μπορεί ο θεσμός της Υπερνομαρχίας να είναι στρεβλός, φτιαγμένος στο πόδι και χωρίς αρμοδιότητες, αλλά η θέση του Νομάρχη είναι πανίσχυρη, από το νόμο, σε αρμοδιότητες.
Και τα δύο τελευταία χρόνια με σημαντική αύξηση κονδυλίων.


Δηλαδή λέτε ότι ούτε ο κ. Ντινόπουλος αν εκλεγεί Υπερνομάρχης θα έχει αρμοδιότητες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν παρακολουθήσετε, από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του, τον Ιούνιο, ο Αργύρης Ντινόπουλος, επειδή γνωρίζει τα θέματα τη Αυτοδιοίκησης δηλώνει κατηγορηματικά, ότι αν εκλεγεί δεν θα αρκεστεί στη θέση του Υπερνομάρχη με «άδειο πουκάμισο», αλλά θα πουλήσει την «τρέλα» που του δίνει το γεγονός, ότι ο Υπερνομάρχης εκλέγεται από περίπου 1.000.000 Αθηναίους.

Από την αρχή το κουβεντιάζαμε με τον Αργύρη, για το πόσο εύκολο είναι για τους εκλεγμένους από 1.000.000 ανθρώπους να φέρουν τα πάνω κάτω. Η πολιτική μας κριτική για την απερχόμενη Υπερνομαρχία έγκειται στο γεγονός ότι:
Αν και υπερδύναμη, δεν διεκδίκησε το παραμικρό και δεν έκανε τίποτα, ακόμα για τις δύο και μοναδικές αρμοδιότητες που είχε. Το Πεδίον του Άρεως και το Αττικό Άλσος.
Η κα Γεννηματά στην παρουσίαση του συνδυασμού της στο Μέγαρο Μουσικής ανέφερε:
«Το Πεδίον του Άρεως και το Αττικό Άλσος νοικοκυρεύτηκαν, έγιναν περισσότερο ασφαλή. Κατασκευάσαμε παιδικές χαρές, διαμορφώσαμε χώρους πρασίνου και αθλοπαιδιών… ».
Δεν ξέρω που μένει η κα Γεννηματά και αν έχει επισκεφθεί ποτέ τα μέρη, για τα οποία υπερηφανεύεται ότι έκανε έργο, αλλά τα δικά μου στοιχεία, τα βίντεο και οι φωτογραφίες που έχω τραβήξει, αποδεικνύουν ότι κρύβει την αλήθεια.

Το σύνολο των έργων που έγιναν στο Πεδίον του Άρεως τα τέσσερα τελευταία χρόνια, είναι ότι:
- Εγκαταστάθηκαν μόλις 50 νέα παγκάκια στην είσοδο του πάρκου.
- Μπήκαν μερικές καινούριες κολόνες ηλεκτροφωτισμού, πάλι στην αρχή του πάρκου.
Τα υπόλοιπα 70 στρέμματα στο χάος, στα πλήρη σκοτάδια, με ξεραμένο όλο το πράσινο στα παρτέρια, με τα ιστορικά σιντριβάνια που μεγαλώσανε γενιές Αθηναίων, χωρίς νερό, με τις βρύσες- όπου υπάρχουν - να είναι ξεχαρβαλωμένες και με τη μεγάλη παιδική χαρά, στην είσοδο από Μαυροματαίων, σε εγκατάλειψη και με δάπεδο από χαλίκι.
Και ερωτώ:
Θα πήγαινε η κα Γεννηματά να παίξουν τα παιδιά της σʼ αυτά τα χάλια;
Θα τολμούσε να διασχίσει το πάρκο μόνη της μετά τις 6 το απόγευμα;

Μη πούμε για το Αττικό Άλσος και για την παιδική χαρά εκεί, και τα απότιστα και καμένα φυτά. Αν δεν ήτανε οι δύο μεγάλες καφετέριες, ιδιωτικών συμφερόντων, ψυχή δεν θα πάταγε από την ανοργανωσιά.
Από τους απερχόμενους Νομάρχες έγινε έργο.
Σε επίπεδο διαχείρισης, φυσικά, ναι .
Όμως καλός διαχειριστής που πάει στην ώρα του στο γραφείο και υπογράφει χαρτιά δεν σημαίνει επιτυχημένος νομάρχης.
Ένα έργο για το οποίο επαίρονται, είναι οι περίφημοι έλεγχοι στα καταστήματα. Μπουκάρουμε με κάμερες σε 5 μαγαζιά- και καλά κάνουμε - εντυπωσιάζεται ο κόσμος, αλλά απλώς δεν ξέρει. Η απερχόμενη Υπερνομαρχία Αθηνών Πειραιώς, όπως και οι προηγούμενες από την εποχή των αιρετών Νομαρχών, μια σημαντικότατη αρμοδιότητα είχαν εκ του νόμου:
Τη χορήγηση αδειών υγειονομικού χαρακτήρα και τον έλεγχο αυτών.
Έως ότου αναλάβει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης τον Απρίλιο του 2004, γίνονταν, ναι ή όχι, έλεγχοι από τις Νομαρχίες;

Ήταν ή δεν ήταν το Υπουργείο Ανάπτυξης, που ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων άρχισε να «βομβαρδίζει» τις Νομαρχίες να κάνουν ελέγχους; - υπάρχουν όλες οι σχετικές εγκύκλιοι.
Επέβαλε ή όχι το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο αρμόδιος Γραμματέας Καταναλωτή κ. Θανάσης Σκορδάς στις Νομαρχίες, όταν πηγαίνουν στην κάθε Βαρβάκειο, υποχρεωτικά να αναφέρουν και το όνομα της επιχείρησης;
Και καλά. Πάνε μαζί με τις κάμερες και βρίσκουν τον «βρωμιάρη».
Είπαν ποτέ την αλήθεια, ότι δηλαδή δεν σφραγίζουν το μαγαζί του «βρωμιάρη», αλλά απλώς του ρίχνουν ένα πρόστιμο;

Για να τελειώνουμε, αν εκλεγώ Νομάρχης Αθηνών το πρώτο που θα κάνω είναι:
Να αλλάξει από τη βουλή η νομοθεσία, ώστε ο Νομάρχης να κλείνει την ίδια στιγμή τους «βρωμιάρηδες» και όχι να μεμψιμοιρεί επί 4 χρόνια «Ξέρετε, δεν έχω αρμοδιότητα…».
Ρε φίλε, σε ψηφίζω για να πηγαίνεις κόντρα σε πολιτικούς και υπουργό και όπου το πράγμα πάει στραβά να το καταγγέλλεις και να επιδιώκεις την αλλαγή της νομοθεσίας.
Αυτό λοιπόν θα κάνω εγώ.

Return to category
 
Τελευταία άρθρα