fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Κώστας Σκανδαλίδης. Η Αθήνα, ξανά πρωταθλήτρια πόλη.

11 Οκτωβρίου 2006 | 06:52 μ.μ.

...στη ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ

Ο υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας, Κώστας Σκανδαλίδης μιλάει στο Fe-mail για τις προσδοκίες του από τις εκλογές της Κυριακής, αλλά και για τα σχέδια του σε περίπτωση που εκλεγεί.

Μας ξετυλίγει το δικό του όραμα για την πρωτεύουσα , αλλά και για τις εκτιμήσεις του για τους αντιπάλους του στην αναμέτρηση των Δημοτικών εκλογών. Η συνέντευξη, που μας παραχώρησε έχει ως εξής:

Τι θα αλλάξετε από την Αθήνα αν εκλεγείτε;

Πρώτα απ’ όλα θα ανατρέψω το υπάρχον καθεστώς του Δήμου που δημιουργεί τα μεγάλα προβλήματα καθημερινότητας. Θα αλλάξω τη δομή και τη λειτουργία του αλλά  και την εν γένει φιλοσοφία του. Ο Δήμος γίνεται Κυβερνείο της πόλης και αποκεντρώνει τη διαχείριση της καθημερινότητας στο Δημαρχείο της Γειτονιάς. Με τη δική μας δημοτική θητεία η Αθήνα θα μοιράσει δικαιότερα τα βάρη, να δημιουργεί δουλειές και εισοδήματα, η γειτονιά θα ανασυσταθεί και θα αναζωογονηθεί. Πατώντας γερά πάνω στο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, τον πολιτισμό, την παιδεία, το φυσικό και ιστορικό περιβάλλον, τον αθλητισμό, θα την κάνουμε ξανά πρωταθλήτρια πόλη. Ένα σύγχρονο χρηματοοικονομικό κέντρο, ένα τουριστικό και επιχειρηματικό προορισμό. Για να γίνει αυτό απαιτούνται ανατροπές παντού για να καθαρίσει η βρώμικη πόλη, να αναπνεύσει στους ελεύθερους χώρους της, να ανακαινήσει το φθαρμένο της πρόσωπο, να γίνει πόλη για πεζούς και να προσαρμοστεί στην κοινωνία της γνώσης. Μια σύγχρονη ψηφιακή πόλη, μια πόλη άξια να ζεις.

Παραιτηθήκατε από βουλευτής, και μετά τι αν δεν εκλεγείτε;

Κατ’ αρχή μάχομαι για να νικήσω και πιστεύω ότι θα νικήσω. Αν δεν εκλεγώ ο νέος Δήμαρχος της Αθήνας θα με βρίσκει συνεχώς μπροστά του.

Είτε ως σύμμαχο στις επιλογές του που συμβαδίζουν με τα συμφέροντα και τους στόχους της πόλης όπως σχεδιάσαμε στο πρόγραμμα μας , είτε ως αντίπαλο της επιλογής του που διαιωνίζουν το υπάρχον καθεστώς της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της βιτρίνας, της εγκατάλειψης, της υποχώρησης της πόλης. Παραιτήθηκα για το Δήμο, θα μείνω στο Δήμο, θα υπηρετήσω την Αθήνα. Είναι η προσωπική μου επιλογή.

Γιατί εσάς και όχι τον κ. Κακλαμάνη;

Οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν διαδρομές, συνέπεια, έργο, αφοσίωση, προσφορά, ικανότητα, αυθεντική σχέση με τα πράγματα και ασφαλώς να αξιολογήσουν προτάσεις, ιδέες, προγράμματα, όχι ως επικεφαλίδες ή ωραία λόγια αλλά ως δυναμικές ανατροπές που απαιτούν οι ανάγκες της πόλης. Το δίλημμα είναι καθαρό. Με την αλλαγή ή την αναπαραγωγή του καθεστώτος της χαμένης εικοσαετίας; Με την αλλαγή της πολιτικής ή την πολιτική της βιτρίνας και των δημοσίων σχέσεων; Με τη δικαιότερη κατανομή της ευημερίας σ’ όλους τους αθηναίους ή με την ληστρική εκμετάλλευσή τους; Και τελικά. Θα έχει επιτέλους Δήμαρχο η Αθήνα; Η απάντηση δείχνει μόνο ένα δρόμο. Ανατροπή.

 

Είναι πολιτικές αυτές οι εκλογές ή πρέπει όλοι να ψηφίσουν με βάση την επιλογή ποιος είναι κατάλληλος για τοπικός άρχοντας;

Η εκλογή του Δημάρχου ιδιαίτερα στον πρώτο Δήμο της χώρας είναι βαθύτατα πολιτική. Αφορά τη δυνατότητα του θεσμού να λύσει προβλήματα της πόλης, να συσπειρώσει, να εμπνεύσει και να ενώσει τις δυνάμεις της σ’ ένα αναπτυξιακό σχέδιο, να διεκδικήσει και να κατακτήσει τις θεσμικές αλλαγές που μετατρέπουν την ευρύτερη περιοχή σε ενιαίο μητροπολιτικό κέντρο και ασφαλώς να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα, αντιλήψεις και πρακτικές. Ο κατάλληλος Δήμαρχος δεν έχει σχέση μόνο με τις διακηρυγμένες προθέσεις ή τα ωραία λόγια, έχει σχέση και με αξίες, ιδεολογική συνέπεια, ηθική στάση και παιδεία. Εκεί εμφανίζεται ο εκπρόσωπος ευρύτερων δυνάμεων κι όχι ο αρχηγός μιας δημοτικής παράταξης. Το κριτήριο της ψήφου είναι σύνθετο και ευρύτερα πολιτικό και αξιοκρατικό και τοπικό.

 

Τι λετε για την απαίτηση του Χριστόδουλου να μεταστεγάσει τον μητροπολιτικό ναό;

Θέλω για μια ακόμη φορά να επαναλάβω ότι το δικαίωμα της Εκκλησίας να κτίσει καθεδρικό ναό είναι αυτονόητο. Σε μας έγκειται να μη γίνει σε βάρος της πόλης και να γίνει με τρόπο που δεν απαλλοτριώνει το καλώς εννοούμενο δημόσιο συμφέρον και τους διακριτούς ρόλους κράτους και εκκλησίας.


Τι λετε για το τζαμί;

Στάθηκα από την αρχή υπέρμαχος και ως Υπουργός εργάστηκα να χιστεί επιτέλους το τζαμί στην Αθήνα. είναι το ίδιο αυτονόητο δικαίωμα τόσων ανθρώπων που ζουν ανάμεσά μας. Να γίνει μέσα από μια πλατιά συναίνεση των κατοίκων της περιοχής που έχει επιλεγεί.

 


Τι γνώμη έχετε για τον αντίπαλο σας;

Πάντοτε σέβομαι και εκτιμώ τους αντιπάλους μου. Αλλά ο κ. Κακλαμάνης είναι εκφραστής και συνεχιστής ενός καθεστώτος που οδήγησε την Αθήνα έξω από το χάρτη των πρωταθλητριών πόλεων και οδήγησε τη ζωή των ανθρώπων  στην ανασφάλεια, την εγκατάλειψη, τη μιζέρια και την άδικη κατανομή των βαρών.

Εσχάτως έδειξε και ένα άλλο πρόσωπο που δεν το ξέραμε. Καλά δεν έχει πολλά να πει. Καλά, έχει πολλά να κάνει που δεν μας λέει. Ας μας πει τουλάχιστον τι έκανε. Είναι στοιχειώδης απαίτηση των αθηναίων και σεβασμός απέναντί τους.

Η πολιτική συγκυρία σας ευνοεί;

Η πολιτική συγκυρία πάντοτε παίζει ρόλο σε εκλογές εθνικής εμβέλειας όπως αυτές της Κυριακής.

Πάντοτε δίνουν μηνύματα στη μια ή στην άλλη κατεύθυνση. Και ,  βεβαίως, πάντοτε συνδέεται με το περιεχόμενο της αναμέτρησης.

Για μένα ανεξάρτητα του αν με ευνοεί ή όχι η πολιτική συγκυρία με θλίβει γιατί βυθίζει την πολιτική στην αναξιοπιστία και απειλεί τους θεσμούς με κατάρρευση.

 Πρέπει να αντισταθούμε. Κι αυτό είναι ένας από τους λόγους που υπηρετεί η παραίτηση μου από το βουλευτικό αξίωμα.

 

 

 

 

 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα