fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ενας Φορητός Υπολογιστής για κάθε Παιδί

15 Φεβρουαρίου 2007 | 06:55 μ.μ.

 O μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ενας Φορητός Υπολογιστής για κάθε Παιδί (OLPC = One Laptop per Child) έχει σαν σκοπό την ανάπτυξη ενός φορητού υπολογιστή (laptop) με κόστος 100 δολλαρίων. Μια τέτοια τεχνολογία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύουμε τα παιδιά όλου του κόσμου. Αυτή η πρωτοβουλία πρωτοανακοινώθηκε από τον Νικόλα Νεγκροπόντε, πρόεδρο του OLPC, στο World Economic Forum στο Davos, στην Ελβετία τον Ιανουάριο του 2005.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι φορητοί υπολογιστές των 100 δολαρίων — οι οποίοι δεν παράγονται ακόμη — δεν θα διατίθενται για πώληση. Οι φορητοί υπολογιστές θα διατίθενται αποκλειστικά σε σχολεία μέσω μεγάλων κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Ο υπολογιστής θα διαθέτει ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο η οποία, μεταξύ άλλων, προσφέρει δυνατότητα αυτορυθμιζόμενης δικτύωσης μεταξύ των υπολογιστών. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε υπολογιστής θα μπορεί να επικοινωνε με τους πλησιέστερους υπολογιστές, δημιουργώντας ευκαιριακά ένα τοπικό δίκτυο (local area network, LAN).

 

Ο Νικόλας Νεγκροπόντε, πρόεδρος του Ένας Φορητός υπολογιστής για κάθε Παιδί, απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με αυτή την πρωτοβουλία.

Τι είναι ο φορητός υπολογιστής των 100 δολλαρίων;
Ο προτεινόμενος υπολογιστής των 100 δολλαρίων χρησιμοποιεί Linux ως λειτουργικό σύστημα, διαθέτει δύο τρόπους λειτουργίας της οθόνης — ο πρώτος είναι έγχρωμη οθόνη και ο δεύτερος είναι ασπρόμαυρη οθόνη που προσφέρει δυνατότητα ανάγνωσης ακόμη και όταν είναι εκτεθειμένη στον ήλιο. Αυτός ο υπολογιστής έχει επεξεργαστή 400MHz με 128MB DRAM μνήμης, έχει 512MB Flash μνήμη, δεν έχει σκληρό δίσκο αλλά διαθέτει τρείς USB θύρες. Ο υπολογιστής θα διαθέτει ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο η οποία, μεταξύ άλλων, προσφέρει δυνατότητα αυτορυθμιζό μενης δικτύωσης μεταξύ των υπολογιστών. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε υπολογιστής θα μπορεί να επικοινωνε με τους πλησιέστερους υπολογιστές, δημιουργώντας ευκαιριακά ένα τοπικό δίκτυο (local area network, LAN). Οι υπολογιστές αυτοί α χρησιμοποιούν πρωτοποριακές μορφές τροφοδοσίας (συμπεριλαμβανομένης μιας κουρδιστής γεννήτριας) και θα μπορούν να κάνουν οτιδήποτε εκτός από το να αποθηκεύσουν μεγάλο ό γκο δεδομένων.

Γιατί τα παιδιά  χρειάζονται φορητούς υπολογιστές;
Οι υπολογιστές είναι και εργαλείο και πόρτα: πόρτα στον κόσμο και εργαλείο που βοηθά την σκέψη. Οι υπολογιστές είναι ένας υπέροχος τρόπος για τα παιδιά να μαθαίνουν πως να μαθαίνουν μέσω αλληλεπίδρασης και διερεύνησης.

Γιατί όχι ένας υπολογιστής γραφείου (desktop computer), ή ακόμη καλύτερα ένας ανακυκλωμένος υπολογιστής γραφείου;
Οι υπολογιστές γραφείου (desktops) είναι φθηνότεροι αλλά η δυνατότητα μεταφοράς είναι σημαντική κυρίως για να μπορεί το κάθε παιδί να παίρνει τον υπολογιστή του στο σπίτι. Τα παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο χρειάζονται την πιο πρόσφατη τεχνολογία, κυρίως ανθεκτικό υλικό (hardware) και καινοτομικό λογισμικό (software).


Γιατί είναι σημαντικό το κάθε παιδί να έχει υπολογιστή;
Κανείς δεν προτείνει χρήση δημόσιων μολυβιών, κάθε παιδί έχει το δικό του. Τα μολύβια είναι εργαλεία που βοηθούν τη σκέψη, αρκετά φθηνά για να χρησιμοποιηθούν για εργασία και παιχνίδι, ζωγραφική, γράψιμο και μαθηματικά. Οι υπολογιστές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για να κάνουν τα ίδια πράγματα αλλά και πολύ περισσότερα, επειδή είναι πολύ πιο ισχυρά εργαλεία. Επίσης υπάρχουν πολλοί λόγοι για ένα παιδί να έχει το δικό του εργαλείο — όπως έχει τη δικιά του μπάλα, κούκλα και βιβλίο — και επιπλέον αυτά τα αντικείμενα θα διατηρηθούν και προστατευτούν με αγάπη και φροντίδα από το παιδί.

Τι μπορεί να κάνει ένας υπολογιστής των 1000 δολλαρίων που δεν μπορεί να κάνει αυτός των 100 δολλαρίων;
Όχι πολλά. Ο στόχος μας είναι ότι ο φορητός υπολογιστής των 100 δολλαρίων να μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα. Αυτό που δεν θα μπορεί να κάνει είναι η αποθήκευση μεγάλου όγκου πληροφορίας.

Πώς θα οργανωθεί αυτή η πρωτοβουλία;
Ο φορητός υπολογιστής των 100 δολλαρίων αναπτύσσεται από το One Laptop per Child (OLPC), με βάση στην πολιτεία Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε από μέλη του MIT Media Lab για να σχεδιάσει, παράγει και διαθέσει φορητούς υπολογιστές αρκετά φθηνούς για να παρέχει σε κάθε παιδί του κόσμου πρόσβαση στην γνώση και σύγχρονες μορφές μάθησης. Το OLPC βασίζεται σε εποικοδομητικές θεωρίες μάθησης πρωτοπαρουσιασμένες από τον Seymour Papert και αργότερα τον Alan Kay, καθώς και σε αρχές που διατύπωσε ο Νικόλας Νεγκροπόντε στο βιβλίο του Being Digital.

Το καλοκαίρι θα είναι έτοιμοι προς διάθεση-δοκιμαστικά-από τη νέα σχολική χρονιά σε ορισμένους μαθητές της χώρας.Μεσα στο 2007 θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας   πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μαθητές και σχολεία, προς διάθεση   20.000  υπολογιστών, για να χρησιμοποιηθούν σε πρώτη φάση στην ΣΤ' Δημοτικού και  Β' Γυμνασίου, θα διατίθεται με λογισμικό για τα μαθηματικά και τη φυσική.Απο το 2009 θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες τάξεις,για όλα τα μαθήματα.

 

www.laptop.org

Return to category
 
Τελευταία άρθρα