fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Φτιάξτε το δικό σας χαρτί

4 Ιουνίου 2007 | 01:37 π.μ.

...από τη " Lili"

Μια εύκολη, ευχάριστη, επιμορφωτική, δραστηριότητα για τον γονιό και το παιδί, όπως την μάθαμε στην εκδήλωση αφιερωμένη στην ανακύκλωση και στην αφύπνιση  για ένα πιο «ζωντανό» πλανήτη.
Αυτό το Σάββατο, η τηλεόραση έμεινε κλειστή, ανοίξαμε το αντηλιακό, πασαλειφτήκαμε, βάλαμε τα καπέλα μας και βγήκαμε έξω. Η ανοιξιάτικη μέρα ξεδιπλωνόταν μπροστά μας, θυμίζοντας μου με ελαφριά πίκρα ότι οι εποχές και οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει.
Πόσο ταιριαστό.
Πηγαίναμε στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Κηφισιάς  για την ανακύκλωση.
Πέρα  από τις δραστηριότητες των παιδιών, ήθελα να μάθω πως ανακυκλώνουμε το χαρτί, και αν θα ήταν εφικτό να το κάνω και γω στο σπίτι μου.
Μετά την  ανάβαση στα πεζοδρόμια της Κηφισιάς, τα χαμογελαστά προσωπάκια, τα γέλια και η  καλή διάθεση στα πρόσωπα όλων των οικογενειών και εθελοντών, συνθέσανε τον πίνακα που αντικρίσαμε μόλις φτάσαμε.
Δεν είχε πολύ ζέστη και ο ήλιος μας χάιδευε τους γυμνούς ώμους καθώς ακούγαμε τα πουλιά στα δέντρα.
Τα σταντ είχαν στηθεί  κάτω από την σκιά των δέντρων και τα ζωηρά χρώματα τραβούσαν σαν τις μέλισσες το μέλι, τα ζωηρά παιδάκια που ανυπομονούσαν να φτιάξουν τρισδιάστατους πίνακες από χαρτόνια και κουτιά, κολιέ από σκοινί και ζωγραφιές με φακές, ρύζι και μακαρόνια.
 Το 4ο δημοτικό σχολείο της περιοχής είχε εκθέσει τα έργα των μαθητών και αρκετά τραπεζάκια ήταν καταλυμένα από εκπρόσωπους του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος και αντιπροσώπους οικολογικών προϊόντων. Γονείς, παιδιά, μπαλόνια, γέλια και καμάρι για τα κατορθώματα των μικρών οδηγήσανε το χέρι μου στην φωτογραφική μηχανή.

Ένα γυάλινο μπουκάλι θα φώτιζε ένα δωμάτιο για 8 ώρες, για την παραγωγή του καταναλώνεται ενέργεια ίση με αυτή που καιει ένας λαμπτήρας 100W σε 8 ώρες. Η ανακύκλωση του μας δίνει το ίδιο προϊόν με 50% λιγότερη ενέργεια, και μειώνεται η παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα ίση με το 1/3 του βάρους του μπουκαλιού.

Η ενημέρωση και η δουλειά που κάνανε τα παιδιά ήταν αξιέπαινη

 

Χρειάζονται 400- 500 χρόνια για να αποσυντεθεί ένα πλαστικό μπουκάλι. 5 πλαστικά μπουκάλια είναι αρκετά για την επένδυση ενός μπουφάν.

Ένα σπίτι παράγει 7,7 κιλά τετραπακ ετησίως. Καθώς αποτελείται 77% από χαρτί, 18% από πλαστικό και 5 % από αλουμίνιο, η ανακύκλωση του απαιτεί τον διαχωρισμό των υλικών, πράγμα που καθιστά δαπανηρό το κόστος της.

Θαυμάσαμε τα έργα και βαλθήκαμε να ζωγραφίσουμε και μεις, να φτιάξουμε μαριονέτες, ή αλογάκια από ύφασμα, ρολά χαρτί υγείας και κεσεδάκια από γιαούρτι.

Όμως το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα, μέσα στην απλότητα του, ήταν τελικά η ανακύκλωση χαρτιού.
Εύκολο, χρήσιμο και προπάντων σωτήριο.
Τέρμα στην υπερκατανάλωση χαρτιού (όποιος έχει παιδιά ξέρει), ίσως καταφέρουμε να σώσουμε 2-3 δέντρα φέτος, μόνο εμείς οι δυο.

Αν θέλετε και σεις να δοκιμάσετε, ή /και –γιατι όχι- να υιοθετήσετε την μέθοδο, θα χρειαστείτε :

-    ένα πλαίσιο (από κάδρο) στο οποίο θα καρφώσετε μια σήτα,
 -   ένα μπλέντερ,
-   2 λεκάνες,
-   νερό,
-   απορροφητικά πανιά από το σουπερμάρκετ,
-   βαριά βιβλία (ή μέγγενη και δυο πλάκες ξύλου),
-   ένα ρολό (ή πλάστη),
-   και φυσικά, εφημερίδες, χαρτιά…

Όπως μας ενημέρωσαν, πρέπει να κόψετε τα κομματάκια χαρτί και να τα βάλετε στο νερό να μουλιάσουν πριν τα βάλετε στο μπλέντερ
Ο πολτός σας είναι έτοιμος. Βάλτε τον σε μια λεκάνη και αφήστε τον.
Φορέστε μια ποδιά από σακούλα σκουπιδιών με 3 τρύπες (2 για τα χέρια, μια για το κεφάλι)

Βάλτε την σήτα μέσα στον πολτό και τραβήξτε την προς τα πάνω

Ακουμπήστε σε μια λεκάνη να στραγγίξει

 

Κάντε το ίδιο ξανά και ξανά...

...βάζοντας το ένα σφουγγαρόπανο πάνω στο άλλο

 

Πιέστε με την μεγκενη τις δυο τάβλες ξύλου στις οποίες έχετε τοποθετήσει  ενδιάμεσα όλα τα σφουγγαρόπανα με τον πολτό

 ή  πολύ απλά βάλτε κάτι βαρύ από πάνω, όπως βιβλία

 

Μετά από λίγο γυρίστε το πανί ανάποδα σε ένα κομμάτι πλαστικό ή στο σημείο που θα αφήσετε το χαρτί να στεγνώσει

Περάστε με το ρολό.

 

 Ξεκολλήστε λίγο την άκρη στην αρχή και μετά ξεκολλήστε όλο το πανί από το νωπό χαρτί

Αφήστε στον ήλιο να στεγνώσει.

 Όταν το χαρτί στεγνώσει θα έχει στραβώσει λίγο, βάλτε το ανάμεσα σε φύλλα ενός βιβλίου ή κατάλογου, να έρθει στα «ίσα» του. Μην περιμένετε να είναι άσπρο η  τόσο λεπτό όπως το χαρτί του εμπορίου. Δώστε το στα πιτσιρίκια σας να ζωγραφίσουν, να κάνουν χαρτοκοπτική, φτιάξτε σημειωματάριο στην κουζίνα,  περάστε  στα φύλλα  ένα σπιράλ και φτιάξτε ένα  άλμπουμ όπου το παιδί θα κολλήσει αποξηραμένα λουλούδια, φωτογραφίες και κλαδάκια από τις εκδρομές του.
Δεν υπάρχουν όρια στην χρήση του.

Η δραστηριότητα αυτή έχει οφέλη από όποια πλευρά και να το δει κανείς. Μαθαίνει στα παιδιά σας πως φτιάχνεται το χαρτί, τους δίνει μια συναίσθηση της σπατάλης και μια πιο οικολογική συνείδηση. Μαζί με κείνα μαθαίνουμε και μεις οι πιο μεγάλοι να σκεφτόμαστε λίγο από πού έρχονται όλα όσα μπαίνουν στο σπίτι μας και με τι κόστος.

Περνάμε μια ωρα ποιότητας με τα παιδιά μας όπου λερωνόμαστε όλοι με νερό- η αγαπημένη τους ασχολία- και είναι για καλό σκοπό. Όπως λέω πάντα, φτιάχνουμε αναμνήσεις στο παιδικό μυαλουδάκι που έχει συνηθίσει να βλέπει μια μαμά και έναν μπαμπά που δεν έχουν συνήθως χρόνο για κείνο, στους τρελούς ρυθμούς που ζούμε.
Οργανώστε ένα χαρτοπολτό πάρτυ με τους φίλους του  στον κήπο ή στο μπαλκόνι και διαδώστε και στις άλλες μαμάδες έναν εύκολο, ευχάριστο, ανέξοδο τρόπο να δεθούνε με τα παιδιά τους μετά από τις χαμένες ώρες στο σχολείο, φροντιστήριο και δουλειά.
Δώστε στην συνείδηση σας ένα μπόνους, γιατι η αρχή, είναι το ήμισυ του παντός.
Πριν λίγους μήνες, μάθαμε ότι οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται και πλέον δεν φτάνουν, σε αναλογία του πόσα καταναλώνουμε.
Να μπορέσουμε να κοιτάξουμε τα παιδιά μας στα μάτια και στην βουβή ερώτηση  που κάναμε και  μεις  κάποτε , να μπορούμε να απαντήσουμε

«Έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου για το μέλλον σου.»

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Φτιάξτε το δικό σας χαρτί


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η Φτιάξτε το δικό σας χαρτί / 13 Ιουλίου 2007 στις 9:30 μ.μ.

Να και κάτι αξιόλογο που διαβάζω σε κάποιο site. Όλοι μας προτρέπουν να ακολουθήσουμε οικολογικό τρόπο ζωής, αλλά λείπουν οι πρακτικές και διασκεδαστικές ενέργειες που θα μπορούσαμε να κάνουμε!!

Έγραψε ο/η ΓΙΩΡΓΟΣ / 6 Δεκεμβρίου 2008 στις 9:43 π.μ.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΣΧΟΛΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΛΙΓΟ ΠΟΙΟΤΗΚΟ ΧΡΟΝΟ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

 
Τελευταία άρθρα