fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Σπούδες και Δάνειο

31 Αυγούστου 2006 | 01:26 μ.μ.

Eίναι γενικά γνωστό ότι η Γνώση είναι το πιο σημαντικό εφόδιο στη ζωή ενός ανθρώπου. Είναι αυτή που θα συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και στη θέση (οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική) που τελικά αυτός θα πάρει στην κοινωνία. Η γνώση αυτή αποκτάται με την εκπαίδευση , ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια του σχολείου και ολοκληρώνεται (θεωρητικά πάντα) με τις μεταπτυχιακές σπουδές. Στην πράξη βέβαια η Γνώση δεν εξαντλείται ποτέ, για αυτό και η Εκπαίδευση στη ζωή ενός ανθρώπου (θα πρέπει να) είναι συνεχής.

Στις μέρες μας που ο ανταγωνισμός έχει μπει για τα καλά σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας, δεν ήταν δυνατόν να λείπει και από το χώρο της εύρεσης εργασίας και της καριέρας εν γένει. Άρα λοιπόν, η έννοια της εκπαίδευσης και των σπουδών γενικώς, απέκτησε επιτακτικό χαρακτήρα. Απόδειξη, η τεράστια προσπάθεια των υποψηφίων σπουδαστών να εισέλθουν στα Πανεπιστήμια και η αλματώδης αύξηση του ποσοστού των τελειόφοιτων που προχωρούν σε μεταπτυχιακές σπουδές για ανάλογους τίτλους, τα τελευταία 10-15 χρόνια, με σκοπό βέβαια να έχουν μια όσο το δυνατόν καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη.

Δυστυχώς όμως όπως όλα τα πράγματα έχει κι αυτό το κόστος του. Αναφερόμαστε στο χρηματικό κόστος που για πολλές οικογένειες είναι πραγματικά δυσβάστακτο.

Οι Τράπεζες στην προσπάθειά τους να καλύψουν και αυτή την ανάγκη των πελατών τους, δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια μια νέα κατηγορία καταναλωτικών δανείων, τα Φοιτητικά- Σπουδαστικά. Ανάμεσα στις διάφορες επιλογές που προσφέρονται αυτή τη στιγμή στην αγορά, θεωρούμε ότι αυτή που ξεχωρίζει είναι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το συγκεκριμένο Πιστωτικό Ίδρυμα πολλές δεκαετίες τώρα, αποτελεί στήριγμα στην ελληνική οικογένεια διδάσκοντας, τόσο την έννοια της αποταμίευσης (ο κλασσικός κουμπαράς είναι άλλωστε το χαρακτηριστικό του), όσο και χορηγώντας δάνεια για στέγαση.

Τον τελευταίο καιρό, έχοντας κάνει γοργά και μεγάλα βήματα προόδου και εκσυγχρονισμού, έχει ήδη διαβεί το κατώφλι μιας Νέας Εποχής, στοχεύοντας να καλύψει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των πελατών. Έτσι, εδώ και λίγες μέρες, διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό τη νέα αυτή κατηγορία δανείων που σαν στόχο έχουν να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες του μαθητή - φοιτητή όσον αφορά τα έξοδα για σπουδές, δίδακτρα, φροντιστηριακά μαθήματα (και για εκμάθηση ξένων γλωσσών), σχολικό εξοπλισμό, βιβλία , βοηθήματα κλπ, καθώς και την πιθανή αγορά οικιακού εξοπλισμού για την νέα κατοικία του φοιτητή.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο είδη δανείων: Το Μαθητικό/Σπουδαστικό και το Φοιτητικό/ Μεταπτυχιακό. Το πρώτο απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων από Δημοτικό μέχρι Λύκειο, ενώ το δεύτερο αφορά τους φοιτητές και όσους ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακό. Ας δούμε τα χαρακτηριστικά τους:

Για το Μαθητικό /Σπουδαστικό, το επιτόκιο είναι 6,15% (το χαμηλότερο της αγοράς), το ποσό μπορεί να φτάσει τις €3000 και η διάρκεια τους 120 μήνες. Ο δανειολήπτης- γονέας έχει κατ' έτος το δικαίωμα και με την προϋπόθεση ότι υπήρξε καλοπληρωτής στις προηγούμενες δόσεις του, να υποβάλλει αίτηση νέου δανείου (μέχρι €3000) για τη συνέχιση σπουδών του μαθητή. Στην περίπτωση αυτή πληρώνει μόνο €30 κατά την αίτηση ως δαπάνες έρευνας και αξιολόγησης του πελάτη και €50 κατά την εκταμίευση. Λοιπά έξοδα δεν υφίστανται και δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση κατά την πρόωρη αποπληρωμή.

Όσον αφορά το Φοιτητικό / Μεταπτυχιακό το επιτόκιο και εδώ παραμένει το χαμηλότερο της αγοράς , 6,15%, το ποσό στο μεν Φοιτητικό φτάνει τις €10000, στο δε Μεταπτυχιακό τις €25000, η διάρκεια τους 120 μήνες, τα συνολικά έξοδα είναι και εδώ €30 κατά την αίτηση ως δαπάνες έρευνας και αξιολόγησης του πελάτη και €50 κατά την εκταμίευση, ενώ δεν υπάρχει ποινή προεξόφλησης.

Και κάτι πολύ σημαντικό:

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο και θέλοντας να αποδείξει έμπρακτα τον κοινωνικό του ρόλο, μειώνει το επιτόκιο κατά 1% ακόμα, δηλ. 5,15% στους αριστούχους! Έτσι οι 10 πρώτοι νεοεισαχθέντες από κάθε σχολή καθώς και όσοι ήδη φοιτούν με μέσο όρο βαθμολογίας των τελευταίων εξαμήνων άνω του 7,5, απολαμβάνουν ένα επιτόκιο που πραγματικά δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην αγορά!!!

Τέλος, στις περιπτώσεις του Φοιτητικού/Μεταπτυχιακού, ο δανειολήπτης φοιτητής με εγγυητή τον γονέα μπορεί να αποκτήσει πιστωτική κάρτα με δωρεάν συνδρομή για 3 χρόνια και πιστωτικό όριο €1.000.

Συνολικά, όπως ξεκάθαρα φαίνεται, πρόκειται για μία λίαν ελκυστική περίπτωση δανειοδότησης που στόχο έχει να βοηθήσει τις οικογένειες των οποίων τα παιδιά βρίσκονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ο στόχος που τέθηκε από τους ιθύνοντες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ήταν προφανής. Το νέο προϊόν να καλύπτει όλες τις κατηγορίες της εκπαίδευσης (άρα να είναι προσιτό από πολλούς υποψήφιους δανειολήπτες), και ταυτόχρονα να είναι άκρως ανταγωνιστικό για να μην κοστίσει τελικά ακριβά. Θεωρούμε ότι ο στόχος επιτεύχθη!! Ο νέος ρόλος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ως «Λαϊκή Τράπεζα» βρίσκει για άλλη μια φορά και για άλλο ένα ακόμη προϊόν, την απόδειξή του.

Συμπέρασμα: αν ενδιαφέρεστε για ένα τέτοιο δάνειο μην χάσετε την ευκαιρία. Επισκεφθείτε άμεσα ένα κατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και κάντε μία αίτηση.

Γιατί στη ζωή εκτός από γνώση χρειάζεται και εξυπνάδα!!

* Στα παραπάνω επιτόκια δεν συμπεριλαμβάνεται η εισφορά Ν. 128/75 0,60%

Return to category
 
Τελευταία άρθρα