fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Παιδική παχυσαρκία

3 Νοεμβρίου 2008 | 08:46 π.μ.

Απο την  Ανθή Αγγελοπούλου

Η νέα παιδική – και όχι μόνο - ασθένεια του αναπτυγμένου κόσμου, που τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας ονομάζεται παχυσαρκία και είναι τόσες πολλές και οι επιπλοκές που επιφέρει, ώστε δικαίως ανησυχεί τόσο τους γιατρούς όσο και τους γονείς.

Δρ. Ιωάννης Τερζής

Τι σημαίνει «παχυσαρκία»:
O Δρ. Ιωάννης Τερζής, Επιμελητής Β' Χειρουργικής Κλινικής Ναυτ. Νοσο. Αθηνών, Μέλος του International Federation for the Surgery of Obesity, Μέλος της Ελληνικής Xειρουργικής Εταιρείας και Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Παχυσαρκίας, εξηγεί τι σημαίνει παιδική παχυσαρκία, ποια είναι τα αίτια αυτής, οι συνέπειες στη ζωή ενός παιδιού και φυσικά μας αναλύει τους τρόπους θεραπείας.


Ο όρος «παχυσαρκία» περιγράφει την υπερβολική αποθήκευση λίπους στο σώμα.
Η παχυσαρκία θεωρείται μια σύγχρονη «μάστιγα» της υγείας του κοινωνικού συνόλου, καθώς το ποσοστό των υπέρβαρων-παχύσαρκων στην Ελλάδα αγγίζει το 35% του πληθυσμού, ενώ παγκοσμίως αυξάνεται το ετήσιο υγειονομικό κόστος για τις σχετιζόμενες με την παχυσαρκία ασθένειες.

Η ραγδαία αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στο δυτικό κόσμο, αφού απειλείται  όχι μόνο η σωματική αλλά και η ψυχική υγεία των παιδιών. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία σχετικά με την παιδική παχυσαρκία, το έτος 2030 το 100% των παιδιών στις ΗΠΑ θα είναι παχύσαρκα.

Τα αίτια μπορεί να είναι γενετικά (κληρονομικά) ή περιβαλλοντικά.

Ήδη από την ενδομήτρια ζωή μπορεί να αρχίσει το πρόβλημα, ιδίως αν η εγκυμονούσα δεν ακολουθεί σωστό τρόπο διατροφής. Αυτό δημιουργεί  προϋποθέσεις, ώστε πιθανώς το νεογέννητο να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας.
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων εύκολου-γρήγορου φαγητού και αναψυκτικών σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή (παρακολούθηση τηλεόρασης - Η/Υ) και την έλλειψη άσκησης θέτουν τις βάσεις για τη δημιουργία παχύσαρκων παιδιών.

 

Στις αναπτυγμένες κοινωνίες τα άτομα κάθε ηλικίας προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες από αυτές που μπορούν να κάψουν ημερησίως.

Φαίνεται πως η ευημερία πλήττει σοβαρά την υγεία, αφού κάνει ευκολότερη την πρόσληψη τροφής και –δυστυχώς- πιο πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, ενώ οι ανέσεις μειώνουν την αναγκαία καθημερινή δραστηριότητα, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους στο σώμα.

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Παχύσαρκα άτομα μέσης ηλικίας έχουν μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης κατά 10 χρόνια

Τα παχύσαρκα παιδιά αρχίζουν από πολύ μικρή ηλικία να παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές οργανικές και ψυχολογικές:


Οργανικές συνέπειες:


Η παχυσαρκία από την αρχή «θέτει τις βάσεις» που προκαλούν τα οργανικά προβλήματα (όπως φαίνεται στις εξετάσεις αίματος), τα οποία θα «βαραίνουν» και την ενήλικη ζωή.


Ψυχολογικές συνέπειες:


Και ψυχολογικά επηρεάζονται οι έφηβοι.
Τα κορίτσια από την παιδική κιόλας ηλικία παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης εξαιτίας των περιττών κιλών και της εμφάνισης τους.

Τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς είναι αυστηρά και καταπιεστικά και οδηγούν τις έφηβες είτε σε κατάθλιψη με αυτοκαταστροφικές τάσεις (κατανάλωση ακόμα περισσότερου φαγητού), είτε σε ψυχογενή ανορεξία (ελάχιστη κατανάλωση φαγητού με καταστροφικές και συχνά μη αναστρέψιμες συνέπειες).

Τα αγόρια αντιμετωπίζουν πολλά ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα. Άλλοτε, αντιδρούν επιθετικά κάθε φορά που κάποιος συνομήλικός τους τα χλευάζει για τη σωματική τους διάπλαση και άλλοτε, γίνονται εντελώς αντικοινωνικά, απορρίπτουν κάθε σχέση με τα άλλα παιδιά και κλείνονται στον εαυτό τους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ  ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με τη φυσική άσκηση είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας.

Άλλο σημαντικό βήμα είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής (lifestyle). Τα παιδιά αντιγράφουν τις συνήθειες των μεγάλων. Γι’ αυτό πρέπει να βλέπουν γονείς που τρέφονται υγιεινά, περπατούν, ασκούνται και δεν κάθονται συνεχώς μπροστά στην τηλεόραση.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η μόνη χειρουργική μέθοδος που εφαρμόζεται σε παιδιά ηλικίας από 14 έως και17 ετών (προς το παρόν μόνο στην Αμερική), είναι η τοποθέτηση ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου και μάλιστα με πολύ καλά αποτελέσματα και χωρίς επιπλοκές. 
Ο δακτύλιος είναι από σιλικόνη και προσαρμόζεται γύρω από   το στομάχι με αποτέλεσμα να το χωρίζει σε δύο διαμερίσματα, ένα μικρό κι ένα μεγάλο (σαν κλεψύδρα). Το φαγητό περνά πρώτα από το μικρό διαμέρισμα, αυξάνει την πίεση στα τοιχώματα του κι έτσι με μικρή ποσότητα φαγητού έχουμε την αίσθηση του κορεσμού.

Πλεονεκτήματα:
α) Εύκολη επέμβαση.
β) Μικρότερο ποσοστό περιεγχειρητικών επιπλοκών.
γ) Είναι αναστρέψιμη (μπορεί δηλαδή να αφαιρεθεί ο δακτύλιος και να επανέλθει το στομάχι στην κανονική του μορφή. 

Η παχυσαρκία είναι ασθένεια κι έτσι πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται.
Όπως σπεύδουμε να θεραπεύσουμε τις άλλες ασθένειες, έτσι οφείλουμε να κάνουμε και με την παχυσαρκία, προλαβαίνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στην αρχή τους. Είναι λάθος στην εποχή μας που η επιστήμη έχει λύσεις να υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν στην προσωπική τους ζωή και στιγματίζονται κοινωνικά λόγω των πολλών κιλών τους.

icon Προσθήκη Σχόλιου

Παιδική παχυσαρκία


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η katerina / 3 Νοεμβρίου 2008 στις 2:43 μ.μ.

Σας ευχαριστώ, για της πληροφορίες, σκεπτόμουν ότι όταν γίνετε στους μεγάλους γιατί όχι και στα παΐδια που με αυτό το τρόπο λογικά δεν θα έχουμε υπέρβαρους ενήλικες.

 
Τελευταία άρθρα