fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης βήμα – βήμα

4 Ιουλίου 2011 | 12:07 π.μ.

Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσική λειτουργία, που περιλαμβάνει πολλές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας. Οι περισσότερες εγκυμονούσες ζουν αυτή την εκπληκτική εμπειρία χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν την καθημερινή τους ρουτίνα, παρά μόνο λίγες εβδομάδες πριν τον τοκετό. Άλλες γυναίκες έχουν αυτό που λέμε «δύσκολη εγκυμοσύνη» με έντονα συμπτώματα, που τις εμποδίζει να εξακολουθήσουν να κάνουν όλα όσα έκαναν πριν από αυτήν.
Οι περισσότερες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνονται πιο ευαίσθητες, συγκινούνται πιο εύκολα και οι εναλλαγές της διάθεσής τους είναι συχνές και ανεξήγητες. Αισθήματα όπως ανησυχία και φόβος για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης από τη μια ή ανεξέλεγκτη χαρά και ενθουσιασμός από την άλλη, είναι απόλυτα φυσιολογικό να εναλλάσσονται όλη την ώρα.
Μια καλή πρόταση είναι να κρατάτε ημερολόγιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, καταγράφοντας τόσο τα τυπικά (αύξηση βάρους, διάγνωση γιατρού κτλ), όσο και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, καθώς και το πώς αισθάνεστε σε κάθε φάση της εγκυμοσύνης. Αυτό θα σας βοηθήσει  να δείτε την εγκυμοσύνη σας συνολικά –από τη σύλληψη μέχρι τον τοκετό- και επιπλέον θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό ενθύμιο αυτής της τόσο μοναδικής περιόδου της ζωής σας.
Επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας αμέσως, μόλις υποψιαστείτε ότι είστε έγκυος. Κάντε του όσες ερωτήσεις θέλετε –ακόμα κι αυτές που θεωρείτε «χαζές». Αναζητήστε πληροφορίες για το τί να περιμένετε κατά τη διάρκειά της και για το πώς πρέπει να φροντίσετε τον πολύτιμο εαυτό σας. Αν καπνίζετε ή πίνετε αλκοόλ, διακόψτε το αμέσως. Επίσης ενημερώστε τον γιατρό σας αν ακολουθείτε κάποια αγωγή με φάρμακα. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί αλλαγή στη δοσολογία ή στη σύνθεσή της.
Η εγκυμοσύνη κρατάει περίπου 40 εβδομάδες ή 9 μήνες. Οι εβδομάδες μετριούνται από την ημερομηνία που είχατε την τελευταία σας περίοδο. Οι μήνες υπολογίζονται περίπου ξεκινώντας 10-15 ημέρες μετά την τελευταία σας περίοδο (την εποχή, κατά προσέγγιση, που έγινε η σύλληψη). Αυτό το εννεάμηνο λοιπόν, χωρίζεται σε τρία τρίμηνα κατά την διάρκεια των οποίων διάφορες αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα σας.
Ας δούμε αυτές τις αλλαγές και τα συμπτώματα που τις συνοδεύουν βήμα-βήμα. Το αν τις αντιμετωπίσετε αργότερα, νωρίτερα ή καθόλου δεν σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη σας δεν είναι φυσιολογική. Έτσι κι αλλιώς μην ξεχνάτε ότι το μεγαλειώδες αυτό γεγονός είναι μοναδικό για την καθεμιά μας.


1° τρίμηνο (1η ως 12η εβδομάδα)
   Έχετε καθυστέρηση ή έχετε μια πολύ ελαφρά αιμορραγία, που μοιάζει με περίοδο αλλά δεν είναι. Αυτό είναι το πρώτο σύμπτωμα και κατά πάσα πιθανότητα ο λόγος που θα κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης και θα επισκεφθείτε το γιατρό σας για να σας επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη.
   Αισθάνεστε ναυτία και δεν είναι λίγες οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται με εμετούς. Η ονομαζόμενη «πρωινή ναυτία» μπορεί να συμβαίνει όλες τις ώρες τις ημέρας. Πολλές γυναίκες αισθάνονται καλύτερα, αν τρώνε πολλά και μικρά γεύματα κατά την διάρκεια αυτής της φάσης. Κράκερς και τοστ καθώς και χυμοί ή λεμονάδα, μπορεί να βοηθήσουν κάνοντας τα συμπτώματα της ναυτίας λιγότερο έντονα.
   Αισθάνεστε ερεθισμό στο στήθος. Ο οργανισμός προετοιμάζει το στήθος σας για τον θηλασμό ήδη από τις πρώτες στιγμές της σύλληψης. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να αισθάνεστε το στήθος σας «βαρύ» και να ενοχλείστε από την τριβή του με το σουτιέν ή τα ρούχα σας.
   Οι θηλές γίνονται μεγαλύτερες και σκουρότερες. Αυτό συμβαίνει για να είναι πιο εμφανείς και το μωρό σας να τις βρίσκει πιο εύκολα όταν θα έρθει η ώρα του θηλασμού. Μετά το τέλος του θηλασμού θα επανέλθουν στο παλιό τους μέγεθος και χρώμα.
   Σας ταλαιπωρεί συχνοουρία. Στο γεννητικό σας σύστημα συντελείται ένα πραγματικό «πάρτι ορμονών» Είναι απόλυτα φυσιολογικό να επηρεάζεται και το ουροποιητικό σας σύστημα.  Είναι επίσης πολύ συχνό φαινόμενο σ’ αυτή τη φάση της εγκυμοσύνης, να εμφανίσετε δυσκοιλιότητα. Γι’ αυτό ευθύνονται εκείνες οι ορμόνες που αποτρέπουν την μήτρα στο το να κάνει συσπάσεις και να αποβάλει το έμβρυο. Όπως είναι φυσικό το έντερο επηρεάζεται και μπορεί να γίνει «τεμπέλικο».
   Αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένη και κατάκοπη, ακόμα κι αν δεν έχετε κάνει τίποτα όλη μέρα. Είναι κι αυτό σύμπτωμα που οφείλεται στις ορμόνες. Μην ανησυχείτε. Πάρτε έναν μεσημεριανό υπνάκο, κοιμηθείτε νωρίτερα το βράδυ και ακόμα και στη δουλειά ξεκλέψτε ένα 15λεπτο χαλάρωσης αν μπορείτε.
   Ταλαιπωρείστε από εξάψεις και  πονοκεφάλους. Τα συχνά ντους και το ελαφρύ ντύσιμο βοηθάνε στις εξάψεις. Όσο για τους πονοκεφάλους, ρωτήστε τον γιατρό σας για το τι μπορείτε να πάρετε αν είναι πολύ έντονοι και δεν τους αντέχετε. Μην πάρετε παυσίπονα πριν τον ρωτήσετε.
   Οι εναλλαγές στη διάθεσή σας είναι συνεχείς. Ανεξήγητα νεύρα, μελαγχολία ή εκρηκτική χαρά εναλλάσσονται χωρίς λόγο και αιτία. Είπαμε… για όλα ευθύνονται οι ορμόνες.
Προσοχή!
Οι περισσότερες εγκυμοσύνες προχωρούν ομαλά, ωστόσο δεν είναι απίθανο να υπάρξουν επικίνδυνες επιπλοκές. Αν αισθανθείτε οξύ πόνο ή κράμπα χαμηλά στην κοιλιά σας ή αιμορραγία καλέστε τον γιατρό σας αμέσως.


2° τρίμηνο (13η ως 26η εβδομάδα)
   Το βάρος σας αυξάνεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να αφεθείτε χωρίς τύψεις. Υιοθετήστε μια υγιεινή δίαιτα, που θα σας βοηθήσει να παίρνετε όλα τα απαραίτητα συστατικά χωρίς περιττές θερμίδες.
   Το δέρμα στην κοιλιά τεντώνεται και μπορεί να εμφανίσει ξηρότητα. Περιποιηθείτε την περιοχή με μια πλούσια λοσιόν ή κρέμα για να μειώσετε όσο γίνεται περισσότερο την εμφάνιση ραγάδων.
   Το στήθος μεγαλώνει. Καλό θα είναι να προμηθευτείτε σ’ αυτή τη φάση 1-2 σουτιέν με καλή στήριξη.
   Εμφανίζεται το πρωτόγαλα. Μερικές έγκυοι, κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου παρατηρούν να βγαίνει από τις θηλές τους ένα θολό υγρό. Αυτό λέγεται πρωτόγαλα και σηματοδοτεί την προετοιμασία που επιτελείται στους γαλακτοφόρους αδένες για τον θηλασμό.
   Οι πρωινές ναυτίες μπορεί να υποχωρούν, αλλά οι εξάψεις, η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία μπορεί να συνεχίζονται.
   Υπάρχει πιθανότητα να ματώσει η μύτη σας. Κι αυτό είναι κάτι που εξηγείται από τις τεράστιες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας. Ωστόσο αν αυτό συμβαίνει συχνά, ενημερώστε το γιατρό σας.
   Μια σκούρα κάθετη γραμμή από τον ομφαλό μέχρι το εφήβαιο κάνει την εμφάνισή του. Μην ανησυχείτε, θα εξαφανιστεί μετά την εγκυμοσύνη.
   Τα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπό σας πρήζονται ελαφρώς. Φροντίστε να αφαιρέσετε δαχτυλίδια που μπορεί να σφηνώσουν. Το οίδημα στην εγκυμοσύνη είναι συχνό φαινόμενο και δεν εμπνέει ανησυχία, αν δεν συνοδεύεται από αυξημένο ζάχαρο, πίεση ή άλλα συμπτώματα.
   Το δέρμα στο πρόσωπο σκουραίνει. Φροντίστε να φοράτε μια αντηλιακή κρέμα προσώπου, καθ’ όλη την εγκυμοσύνη. Ακόμα όμως κι αν το δέρμα του προσώπου σας σκουρύνει αρκετά και πάλι δεν θα πρέπει να ανησυχείτε, καθώς θα επανέλθει μετά τον τοκετό.
   Κιρσοί μπορεί να εμφανιστούν. Ειδικά αν έχετε πάρει πολύ βάρος η εμφάνιση κιρσών στα πόδια είναι κάτι που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να τους αντιμετωπίσετε έγκαιρα και να τους διατηρήσετε σε ιάσιμο επίπεδο.


3° τρίμηνο (27η ως 40η εβδομάδα)
   Οι κινήσεις του μωρού σας, κάνουν την κοιλιά σας να κάνει «κυματισμούς». Οι κλωτσιές του, ο ποπός του ή τα ποδαράκια του κάνουν την κοιλιά σας να μετακινείται και να γίνεται μυτερή πότε από ‘δω και πότε από ΄κει. Όλα αυτά είναι απόλυτα φυσιολογικά και εξαιρετικά ευχάριστα σαν θέαμα, αφού έτσι συνειδητοποιείτε σιγά - σιγά το μέγεθος και την ζωντάνια του μωρού σας.
   Ο ομφαλός σας πετάγεται προς τα έξω. Αυτό συμβαίνει επειδή πιέζεται από μέσα, από την διογκωμένη μήτρα και το μωρό που μεγαλώνει ώρα με την ώρα. Θα επανέλθει πάλι μετά τον τοκετό.
   Περπατάτε διαφορετικά. Άθελά σας υιοθετείτε το «περπάτημα της πάπιας» για να υποστηρίξετε καλύτερα το αυξημένο βάρος της κοιλιάς.
   Αισθάνεστε πόνο στην μέση ή στην πλάτη. Κι αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, αφού το βάρος σας έχει αυξηθεί σημαντικά και η μέση όπως και η πλάτη καλούνται να το υποστηρίξουν.
   Η αναπνοή σας γίνεται «κοντύτερη». Η διογκωμένη μήτρα πιέζει στο πάνω μέρος το διάφραγμά σας, δημιουργώντας σας δύσπνοια. Η πίεση στο διάφραγμα μπορεί επίσης να έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορείτε να φάτε μεγάλες ποσότητες φαγητού και να χρειάζεται να κάνετε περισσότερα μικρά γεύματα.
   Αισθάνεστε ανώδυνες συσπάσεις στη μήτρα. Ονομάζονται «συσπάσεις Braxton Hicks» και μπορούν να θεωρηθούν κάτι σαν πρόβα, που κάνει το σώμα σας για να προετοιμαστεί για τον τοκετό. Παρ’ όλο που είναι απόλυτα φυσιολογικές, δεν αποκλείεται να σας στείλουν 2-3 φορές στο μαιευτήριο, αφού μπορεί να μπερδευτείτε και να τις θεωρήσετε συσπάσεις τοκετού. Χαμογελάστε με το «πάθημά» σας. Θα το θυμάστε πάντα, σαν μια γλυκιά ανάμνηση της εγκυμοσύνης σας.
 

 

Σχετικά άρθρα

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης βήμα – βήμα


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα